(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)
KVARTET NEVSKI...HRANA ZA DUŠU
Zamislite neveliku koncertnu salu...ljude koji sede na stepeništu, podu ili stoje...i svi sa osmehom koji im se ugnjezdio na licima i ne odlazi odatle skoro sat i po....šepuri se ...
Sinoć.....prepuna sala, koja je doduše zaista bila mala, u Beogradskoj filharmoniji. Nema mesta, te Cic, naša dugogodišnja klijentkinja (svi naravno ne postanu prijatelji ali ova jeste) i ja sedosmo na stepenište kao i mnogi drugi posetioci. Mladi, stariji, sredovečni...žamor preskače jakne, tašne, komešanje već umornih duša koje se spremaju za uživanje.
Prelep koncert. Samo njih četvorica...četiri klarineta koji podignu duše da lete izmedju salvi smeha izazvanih zabavljačkim skečevima dok sviraju, mimikom, igranjem kolca, pokretima nogu....duše koje plene svojom snagom jednostavne lepote. Nema nikog drugog na sceni...ni voditelja, ni plesača, ni muzičara...samo četiri momka sa svojim ljubavima.
Svetla se gase....mrkli mrak.....tišina iščekuje...svetlosti četiri crvene lampice istovremeno se probiše kroz pomrčinu...bumbari počinju svoj let kroz tminu …crvene tačke vijugaju levo-desno, gore-dole, u krug...približavaju se, udaljavaju jedna od druge prateći muziku....Korsakov izveden na tako original i nenapadan način.
Ovo je jedno od njihovih izvodjenja
Gromki i dugi....baš dugi aplauzi svih nasmejanih duša koji muzičarima ne daju da odu sa scene ili da otpočnu novu numeru...samo sita duša se smeje i mir svoj pronalazi. Posle bisa site duše odnesoše svoje osmehe ...sigurna sam da im se duše bar smeše i sada ako ne mogu iz nekih razloga da se široko smeše kao moja u ovo sivo decembarsko rano jutro dok pišem uz samotnu kafu inspirušu koja ima tako važan zadatak da presloži prethodni i složi ovaj dan....i po potrebi sve dane što prodjoše složi po policama duše.
Maestralan koncert u svoj svojoj amatersko-početničkoj spontanoj lepoti koja skriva ogroman talenat i rad i koja se samo tad vidi...dok vreme ne izbrusi te oštre prelepe ivice i pretvori ih u glatke obline profesionalizma.....odavno nisam tako uživala....hrana za dušu....i prelepo stvaranje .....mmmm obožavam to...