Ah poznata cuvena prica....perem zube svaki dan , nekoliko puta dnevno, vec 30 godina i pogubio sam/pogubila sam pola zuba.....
Nije stvar u pravnju, stvar je u pravilnom pranju. Kada vam dodje jedna takav pacijenti u ordinaciju...."Jeste li oprali zube"...."Jesam"...."Izvolite sazvacite ovu tableticu koja oznacava plak i prljavstinu".... imate sta da vidite svi delovi zuba koji se vise su cisti ko suza...ali sato u delovima u blizini zubnog mesa ima prljavstine koliko ti dusa zeli.
1. Zubi se peru celi. Sta mislim pod tim? Mislim da setkica treba da udje izmedju zubnog mesa i zuba koliko moze i pranje pocinje odatle. Pranje ne pocinje 5 milimetara ispod zubnog mesa da se zubno meso ne povredi, nego pocinje u prostoru izmedju zubnog mesa i zuba. Tesko da mozete da povredite zubno mesto ako bas ne zapnete ne znam ja kako.
2. Sada se vi pitate kako da perete zube pravilno. Cetkicu postavite pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zube i desni (za gornju vilicu glava cektkice je okrenuta gore i u nazad a za donju dole i u nazad) , pola vlakana treba da se na desnima a druga polovina da zubu. Zatim malecnim cirkularnim pokretima ubacujete vlakna u prostor izmedju zuba i desni i onda cekticu povlacite kao da iscetkavate na dole celom duzinom zuba za gornje zube odnosno na gore za donje zube. Dakle prvo ste vibracijama usli u sulkus u njemu ste vibracijama razbili plak i onda iscetkavate na dole. Nikako ne treba raditi pokrete levo desno jer tako uterujtete prljavstinu izmedju zuba. Za zadnje strane zuba je prica ista. Na kraju perete grizne povrsine, tako sto ih iscetkavate napolje, znaci kao da izbacujete cetkicom iz usta, nikako levo desno jer opet smo reli cetkanje po svim zubima lepo desno samo razvlaci prljavstinu i nabija je izmedju zuba.
3. Nakon vecernjeg pranja , ocitetite aproksimalne strane zuba koncem. Internet je pun video materijala na kojima se vidi kako se pravilno koristi konac.
http://mojstomatolog.net/konac.pdf
4. Da li ste znali da dentalni plak ne zavisi od hrane? Masa ljudi to ne znam. Da uzmemo da ste odlicno oprali zune, gotovo savrseno. I da nista niste stavili u usta. Nakon 15 minuta od odlicnog pranja zuba i ako nista niste stavili u usta na vasim zubima se stvara dentalni plak. To je jedna ljigava, lepljiva masa , nevidljiva sem ukoliko je nema u izobilju. Na taj dentalni plak kace se bakterije. Dakle uzeli vi recimo cokoladu ili ne , bakterije ce se nakaciti na vas zub, hrana je samo dodatna hrana za bakterija koja omogucava njihov brzi razvoj, kazem dodata jer je takodej vasa sopstvena pljuvacka paradoksalo puna secera koji su glavi izvor hrane bakterija na visim zubima. To je vidite paradoks, vasa pljuvacka sadrzi materije koje se vezuju za zub i omogucavaju vezivanje dentalnog plaka, vasa pljuvacka ima spirajuce dejstvo i trudi se da spere dentalni plak i ostatke hrane, vas pljuvacka sadrzi secere koji sluze ko hrana bakterijama.
5. Dakle zakljucili smo da dentalni plak treba da uklanjamo bez obzira da li smo jeli ili ne, jer kacenje bakterija ne zavisi od hrane. Iz toga dolazimo do toga zasto se zubi peru ujutru kad smo ih oprali uvece i nismo jeli celu noc. Tokom noci, lucenje vase pljuvacke svedeno je na minimum taman toliko da obezbedi materije koje se kace na zub i omogucavaju stvaranje dentalnog plaka ali nedovoljno da se obezbedi spirajuci efekat i zastite zubi. Tokom noci plak se stvara u izobilju zbog toga i na njega se vezuju bakterije. Zbog toga je potrebno oprati zube ujutru. Kada ih ne bi ste oprali , nego bi ste samo doruckovali ubacili bi ste samo jos dodatne hrane bakterijama u ustima. Uvece se zubi peru , zato sto im uz dentalni plak koji ce se neminovno stvoriti i bakterije koje ce se neminovno prikaciti ne trebajo jos i ostaci vase hrane u ustima kao dodatna prehrana za rast bakterija.
6. Cetkica se menja na mesec dana
7. Zubi se peru obavezno ujutru PRE DORUCKA!!!! I uvece PRE SPANJA!!!! I jos jednom u toku dana.
Prijatno