Gorivo koje NIS distribuira pumpama u Srbiji, kako na svojim tako i na ostalim, je dobrog kvaliteta. Na eventualne sumnje u kvalitet mogu da utiču drugi faktori:
1. REZERVOAR (TANK) na samoj pumpi - gorivo koliko god bilo čisto ono ipak ima jednu čvrstu fazu. Ona je zaista u gotovo mikronskim količinama ali ako se rezervoar (tank) na pumpi, ne čisti redovno, može doći do taloženja jednog sloja čestica vremenom. To su zaista male količine ali može da se desi kada neko dođe i sipa gorivo odmah nakon istakanja cisterne da naiđe na povećan sadržaj čvrste materije u gorivu jer to novo gorivo podigne istaloženi sloj a usis je negde između polovine i dna. To je stvarno mali sadržaj i može malo da utiče na povećanje potrošnje ali ništa drastično. (ako vidite cisternu da istače gorivo dođite sutra, eventualno posle 4-5 sati).
2. VODA u gorivu - žale se ljudi, kod nas, kako ima vode u gorivu jer, bože moj, dodaju ga u cisternu ili na pumpi. Ne, niko ništa ne dodaje, niti sme da dodaje ali može takođe da se desi da poklopac na tanku za gorivo, na samoj pumpi, ne dihtuje najbolje i da gorivo upija vodu iz vazduha koji uđe kroz loše dihtujuće poklopce u rezervoar (tank). Dizel je daleko higroskopniji od benzina pa ako ta pumpna stanica nema veći promet, sadržaj vlage može biti malo veći, još ako je neko te sreće da sipa gorivo kada je usis baš blizu površine nivoa goriva, može da primeti, MOŽDA, da se potrošnja malo povećala. Gorivo se ipak raslojava. Jako malo ali postoji raslojavanje.
- kada su NIS preuzeli Rusi, podigli su kvalitet goriva osetno i ono je identično kao i preko. Kupili su najnovije kamion-cisterne, takođe su promenili same točeće aparate ali malo je promenjeno tankova na pumpnim stanicama, jer neki tu stoje duže. Isti je slučaj i sa svim ostalim prodavcima goriva, jer je ta investicija skupa i zahteva dosta rada. Kada sam radio za neke naftne kompanije, desilo se par puta da smo dobili da radimo i izgradnju i remont nekoliko pumpnih stanica gde se toči gorivo i video sam da one stanice koje imaju veliki promet (pored glavnih saobraćajnica) imaju u rezervoarima uređaj koji vrši mešanje goriva - zove se diogen. To je jedan najobičniji propeler (sa unutrašnje strane rezervoara) a sa spoljne je mali motor i spojeni su osovinom. Broj obrtaja je baš mali 30-60 o/min. Taj uređaj meša gorivo i vrši ujednačavanje sadržaja komponenti u gorivu koje su sklone izdvajanju - raslojavanju. Toga kod nas nisam video. Možda ima u nekim novijim sistemima. Bilo gde u inostranstvu da odete u unutrašnjost i sipate gorivo na nekoj pumpi sa malim prometom, situacija je ista kao i kod nas. Moje mišljenje je da gorivo koje se sipa kod nas je dobrog kvaliteta.