Kvalitet boje na novim automobilima

mario80

Stara legenda
Poruka
76.867
Prolazim pre neki dan ulicom i parkiran ogroman terenac mercedes, možda par godina star i ljušti se boja sa haube. Otkud tolika količina leproznih automobila danas? Prvo sam mislio da je to rezervisano za jeftinije automobile kad ono i najskuplji mercedes ima jeftinu boju? Sećam se nekada metalik boja je bila kao nova i po 20 godina.

Setimo se i onih policijskih kombija koji su isto bili leprozni ljuštila se boja šakom i kapom pre x godina po beogradu?

Komšija kupio novu astru iz salona, pade mu grana na krov, ulubi malo a boja sva popucala sitno u krug.

Taj jedan slucaj ne moze da bude pravilo - tj. nedovoljan uzorak da bi se izveo bilo kakav zakljucak.

Uglavnom, postoji mnogo razloga za to, pocevsi od kvaliteta laka sa kojim je auto izasao iz fabrike, pa do nacina na koji se odrzava, gde se auto parkira, itd.

Ja bih rekao da su lakovi kvalitetniji nego pre, ali tu se javlja jedan problem, posto proizvodjaci automobila stede na svemu, sada se automobili lakiraju bas tanko. Npr. japanci su poznati po mekanom i tankom laku, a nemacki automobili, izuzev Opela i Forda :D po kamen tvrdom laku.

Ima garancija na lak koja je 3g .. Tako da nije rec o novom autu kako Mario kaze vec o nekom starijem kom je verovatno hauba farbana u nekoj supi ili je on sam farbao sprejem.. Mecki da dođeš i sa 5g starim autom i pokazes im to ljustenje farbe oni bi to ofarbali dzaba .. uslov je da lak fabricki..

Poslednja izmena:
Hauba i prednji branik se najviše lakiraju kod tih novijih auta .. ja sam jednom gledao jednu Alfu jako lose urađena .. kaze covek hoces li rekoh mu hoću al da vodenim izbrusis pa da posle sve to ispooliras .. ali mi nije na pamet palo da kazem ,vidi sto lose lakiraju u Alfi, kad se iz aviona vidi da to oni nisu radili ..

Evo ovakav je bio sigurno je on nešto farbao sprejom u šupi:

36f48144ba06-1920x1080.jpg

Ne znam, nisam ranije obraćao pažnju, ali sad baš jesam i evo kad sam šetao gradom nisam primetio baš nijedan da je tako oljušten kako kažete. Ima izgrebanih i ulubljenih, ali to nije do fabrike. Prema tome ipak ne bih rekao da je to tako česta pojava.

Za Mercedes mi je malo cudno, osim ako i oni nisu krenuli da stede na limariji. Tojota i Subaru imaju ocajan kvalitet boje, mada je Subaru verovatno bez premca, a i limarija mu je kao da su je pravili od flispapira.
Ide se na sto manji procenat olova u farbama i to smanjuje kvalitet. Fabrike to nadokadjuju raznim postupcima tokom proizvodnje, kao sto je elektriciranje sasije pri farbanju, ali ako se farba po supama kao kod nas rezultati su sve losiji, zbog losije farbe.

Za Mercedes mi je malo cudno, osim ako i oni nisu krenuli da stede na limariji. Tojota i Subaru imaju ocajan kvalitet boje, mada je Subaru verovatno bez premca, a i limarija mu je kao da su je pravili od flispapira.
Ide se na sto manji procenat olova u farbama i to smanjuje kvalitet. Fabrike to nadokadjuju raznim postupcima tokom proizvodnje, kao sto je elektriciranje sasije pri farbanju, ali ako se farba po supama kao kod nas rezultati su sve losiji, zbog losije farbe.
Od aluminijuma je vecina delova...

NIkako :D

Utice na popravku lima, peglanje, varenje, itd. na samo lakiranje nikako, osim sto za aluminijumski lim treba prajmer za aluminijum.

Ne stedi se na metalu, ali se stedi na laku. Na sadasnjim, novim, automobilima je lak duplo tanji nego na onim od pre 20 godina.

Pa dobro ko pegla lim danas to se ovde ne radi menjas deo ili useces i varis novi deo ako je cvrsta konstrukcija u pitanju .. kad je liim ne valja trune kad je aluminium ne valja lomi se kad se pegla a I ne moze sa CO2 da se vari bit ce da je to :) ..
Secas li se starog Volvoa 240 i kakve je branike imao? Onda ga uporedi sa ovim S80 plastikanerom, kojem pukne branik cim te neko malo cukne na parkingu.

Secas li se starog Volvoa 240 i kakve je branike imao? Onda ga uporedi sa ovim S80 plastikanerom, kojem pukne branik cim te neko malo cukne na parkingu.
Da tad je to bilo tako ali danas je lomljenje auta dizajnirirano da bi upijalo energiju tako da je S80 jedno 10x sigurniji od to tih starih ... Negde je ceo front od plastike sve do vangli ..Sve se bukvalno razleti ..

Da tad je to bilo tako ali danas je lomljenje auta dizajnirirano da bi upijalo energiju tako da je S80 jedno 10x sigurniji od to tih starih ... Negde je ceo front od plastike sve do vangli ..Sve se bukvalno razleti ..
Samim tim sto imas airbagove auto je mnogo sigurniji, a i to sto kazes je tacno. Problem nastaje kod relativno malih udara gde se ta plastika isto razleti i oderu te kod popravke. Nekada smo se smejali Trabiju, a danas luksuzni automobili 30% plastika.
Ima satnice na na zidu od 180-250$ na sat e svaka mu cast ..
Retki su takvi majstori, zato i mogu da uzimaju i preko $200 na sat. Pogledaj na youtubu "Counts custom cars", a ako ikada zavrsis u Vegasu obavezno poseti. Radionica koja je u stanju da restaurira automobile stare 50-60 godina kao da su izasli sa fabricke trake.
U Srbiji danas tesko da nadjes dobrog limara. Oni stari su pomrli, mladji koji znaju da rade u inostranstvu.

Samim tim sto imas airbagove auto je mnogo sigurniji, a i to sto kazes je tacno. Problem nastaje kod relativno malih udara gde se ta plastika isto razleti i oderu te kod popravke. Nekada smo se smejali Trabiju, a danas luksuzni automobili 30% plastika.

Retki su takvi majstori, zato i mogu da uzimaju i preko $200 na sat. Pogledaj na youtubu "Counts custom cars", a ako ikada zavrsis u Vegasu obavezno poseti. Radionica koja je u stanju da restaurira automobile stare 50-60 godina kao da su izasli sa fabricke trake.
U Srbiji danas tesko da nadjes dobrog limara. Oni stari su pomrli, mladji koji znaju da rade u inostranstvu.
Retki zato kad neko radi kako treba moze dogurati jako daleko pogotovo u Americi .. Vidis ovog Rusa .. Nije meni toliko inreresatno sta on radi vec kako je posao razvio i sa kojim autima radi .. Pokupio je svu kremu Californije .Ljudi mu daju da radi na osigiranje RR ,Ferarije, Lambo itd ..mnogo moras biti ozbiljan i sa dobrim timom za tu klijentelu ..

Back