Kvalifikacioni turniri za OI 2021

Verujem bice interesantnih tekmi , recimo bice zanimljiv okrsaj u Kaunasu izmedju Litvanije i evropskog sampiona Slovenije predvodjene Luke Doncicem, iskreno ja bi tu ipak prednost dao Litvancima sto zbog jakog domaceg terena (mozda imaju i najjaci domaci teren barem u Evropi uz eventualno nas jos ) , sto zbog cinjenice da ipak imaju malo siri i kvalitetniji roster , imaju ubitacan centarski tandem Domantas Sabonis - Jonas Valancijunas , znaci dvojica od negde najboljih 5 centara u NBA, tu je i odlican plej Mantas Kalnietis kao i njegov saigrac iz Lokomotive Kubanj Mindaugas Kuzminskas isto veoma dobar igrac koji ima i NBA iskustvo, tu je i mladi Tadas Sedekerskis iz Baskonije koji je imao odlicnu sezonu iza sebe i verovatno ce i on u NBA uskoro,tu je i Rokas Giedraitis takodje igra za Baskoniju, takodje i Eimantas Bendzius koji je imao veoma dobru sezonu u Dinamo Sasariju i vrlo verovatno ce u neki jaci klub uskoro, tu je i Tomas Dimsa koji je isto imao odlicnu sezonu u Spaniji u Gran Kanariji, takodje tu je i bek Marius Grigonis iz Zalgirisa koji je nedavno presao u CSKA, takodje Lekas Lekavicius iz Zalgirisa kao i Rokas Jokubaitis koji ima samo 20 godina, takodje iz Zalgirisa, proglasen je i za najboljeg mladog igraca u Litvaniji.
Ono generalno osim Sabonisa i Valancijunasa mozda niko bas nema neki oreol neke velike zvezde ali generalno sve su to veoma dobri igraci i igraci koji itekako mogu da igraju na najvisem nivou.
Takodje imaju jos igrace kao sto su Uljanovas iz Fenerbahcea, iskusni Jonas Maculius koji sada igra za AEK iz Atine, tu je i mladi NBA igrac Ignas Brezdeikis iz Orlanda koji igra zaista veoma dobro od kako je stigao u Orlando sa prosekom od nekih 12-ak poena, 5 skokova i 2 asistencije uz oko 40% suta za 3 i oko 45% suta iz igre , tu je takodje i Deividas Sirvidis koji ima 20 godina i proveo je ruki sezonu u Detroitu gde je uglavnom imao neku epizodnu ulogu i nije mnogo igrao , mada ne znam da li ce oni igrati, recimo mislim da bi im pre svega sad Brezdeikis i Uljanovas bas dobro dosli ali videcemo ko ce im igrati na kraju.

Sa druge strane Slovenci imaju Luku Doncica, nazalost nema ovaj put i Gorana Dragica, ali tu su im jos Klemen Prepelic koji ima iza sebe zaista odlicnu sezonu u Spaniji u Valensiji, tu je Vlatko Cancar koji je u poslednje vreme poceo da dobija neke minute u Denveru, tu je Jaka Blazic, Edo Muric, Zoran Dragic, onaj njihov neki novi Amerikanac Majk Tobi iz Valensije (koji vidim odlicno se razume sa Doncicem) , itd , ono u principu ne izgleda to tako lose, ali ipak mislim da su nesto slabiji nego na EP 2017. , pre svih nema Gorana Dragica a takodje nema vise ni Kokoskova na klupi, tako da mislim da ce uprkos klasi Luke Doncica Litvanci ipak biti malo prevelik zalogaj za njih.

Takodje interesantno bi moglo da bude i u Vitoriji gde ce igrati Grcka i Kanada, Grcka videcemo da li sa Janisom Antetokumpom ili bez njega a sa druge strane Kanada potencijalno ima paklen sastav, tu su Kori Dzozef, Sai Glidzis-Aleksander, njegov saigrac iz Oklahome Dort Luguenc, Dilon Bruks kao i njegov saigrac iz Memfisa Brendon Klark, tu je i Er Dzej Beret iz Njujork Niksa (ciji je cale Rouvan Beret generalni menadzer reprezentacije Kanade, inace bivsi reprezentativac, igrao je i protiv nas u Sidneju 2000 onda kada su nas iznenadili, kada nas je Stiv Nes unistio u drugom poluvremenu), onda Endru Vigins, Kris Buse koji je imao veoma dobru sezonu u Torontu kao i Kem Birc isto igrac Toronta koji je igrao zaista dobro od kako je stigao iz Orlanda (posebno je dobar u defanzivi), tu je takodje i Misel Molder iz Golden Stejta , O'Se Briset iz Indijane koji je isto poceo veoma dobro da igra u Indijani u drugom delu sezone nakon sto je dosao u ekipu, takodje na visokim pozicijama tu su Tristan Tompson iz Bostona, odlicni Keli Olinik, Dvajt Pauel iz Dalasa, Trej Lajls iz San Antonija, mladi Kabengele iz Klivlenda, takodje imaju jos i nekoliko vrlo dobrih igraca u Evropi kao sto su recimo Kevin Pangos i Desoun Pjer iz Fenerbahce, takodje ne treba zaboraviti ni povredjenog Dzamala Mareja, ono Kanada ukoliko dodje kompletna, kompkatna i ukoliko im se neke kockice posloze ono mislim da bi bili ozbiljan kandidat cak i za zlatnu medalju.

Dobise Kanadjanu na kraju mora se reci ipak limitirane Grke.

Kanadjani sa dosta NBA igraca u sastavu kao sto su Kori Dzozef, Er Dzej Beret, Endru Vigins, Dort Luguenc, Aleksander-Voker Nikel, Dvajt Pauel, Trej Lajls, Misel Molder iz Golden Stejta, tu je i Endru Nikolson bivsi igrac Orlanda koji trenutno igra u Kini, a tu je cak i Entoni Benet nekadasnji prvi pik sa drafta koji trenutno igra u Portoriku.
Ono generalno uprkos velikom broju NBA igraca nekako utisak je da su Kanadjani ponovo oslabljeni i nekompletni, recimo ocekivano nema povredjenog Dzamala Mareja (koji bi bio mozda i glavni motor ove ekipe), nema odlicnog Dilona Bruksa iz Memfisa kao ni njegovog saigraca Brendona Klarka, takodje nema Sai Glidzis-Aleksandera koji je isto imao izvanrednu sezonu u Oklahomi sa prosekom oko 24 poena po utakmici (mislim da je on vec malo duze vreme povredjen), nema recimo ni Krisa Busea iz Toronta koji je takodje imao veoma dobru sezonu iza sebe (tako ofanzivno tako i defanzivno), nema ni Kema Birca pre svega odlicnog defanzivca koji radi dosta onog "prljavog" posla koji se ne vidi kroz statistiku koji isto igrao veoma dobro, pogotovo od kako je trejdovan u Toronto iz Orlanda, nema ni O'Shi Briseta koji isto igra veoma dobro u Indijani, takodje ono sto je isto bitno na visokim pozicijama nema Kelija Olinika i Tristana Tompsona, dva igraca koji bi trebalo da budu glavne uzdanice Kanadjana na visokim pozicijama, takodje recimo nema ni Kevina Pangosa koji je imao zaista odlicnu sezonu u Zenitu kako u Evroligi tako i u onoj regionalnoj VTB ligi ili recimo Desouna Piera iz Fenerbahcea, Kajl Viltjer takodje igra veoma dobro u Turskoj, tako da kad pogledas uprkos prisustvu velikog broja NBA igraca ipak i dalje su dosta oslabljeni i nekompletni, sad videcemo da li mozda makar neki od njih ce eventualno igrati na OI ukoliko se plasiraju, doduse ovaj tim svakako jeste ozbiljan pomak za njih u odnosu na recimo 2019-tu kada su se odazvali samo Kori Dzozef i Kem Birc od NBA igraca sto je rezultiralo debaklom Kanadjana na SP u Kini i ispadanjem vec posle prvog dela grupne faze ali opet nisu ni blizu kompletni i u nekom najjacem sastavu da ono mozes da vidis sav njihov potencijal i koliko zaista mogu.
Eto ja bi voleo makar u Tokiju (ukoliko se plasiraju) da vidim te neke igrace i da ih vidim u nekom makar priblizno kompletnom sastavu pa da vidimo taj njihov potencijal i koliko mogu, verujem da bi ih bilo zanimljivo videti u nekom makar priblizno najjacem sastavu.

Sa druge strane reklo bi se Grci dosta limitirani, iskreno ne pamtim kad su bili u slabijem sastavu, pazi kad za vecinu igraca nisam ni cuo, ono neki igraci sto igraju recimo u Iraklisu, AEK-u, Prometeasu, ono tu su Nik Kalates, tu je Kostas Sloukas, tu je centar Papajanis, tu je mladji Antetokumpo Kostas iz LA Lejkersa i to je u principu to i da imaju naklupi legendarnog americkog trenera Rik Pitina cija trenerska karijera traje jos od 70-ih i koji je radio kako u koledz kosarci, tako i u NBA , trenirao je i Panatinaikos a bio jedno krace vreme i selektor Portorika pre nekoliko godina i to je u principu to, za ove ostale maltene nisam nikada ni cuo, vidim imaju nekog Vasilisa Kavadasa zver od 207 koji ima 130 kila misica i koji gradjom dosta podseca na Nikolu Pekovica i onaj sa repicem i bradom , mislis Haris Janokopulos da se zove, nije los igrac ali generalno vecina igraca su im neki da kazes anonimusi iz nekih njihovih domacih klubova.
Nema im Janisa Antetokumpa koji igra finale Istocne konferencija sa Milvokijem, nema recimo Printezisa koji je povredjen, nema ni isto povredjenog Kostasa Papanikolaua, nema ni iskusnog Burusisa (koga smo prosto navikli da gledamo u reprezentaciji Grcke vec godinama unazad), nema ni centra Kostasa Kufusa , nema ni Janisa Papapetrua iz Panatinaikosa, iskreno ne pamtim kad su Grci makar na papiru bili ovako slabi.

Квалификациони турнир у Канадије можда и најзанимљивији. Ту су три добре екипе, Канада, Грчка и Турска.
Канада има 9 НБА играча, укључујући Берета и Вигинса,доказане ен-би-.еј вриједности. Недостају им неки НБА играчи, пријев свих Мареј и Гилџес-Александер, но и овако дјелује то добро. Оно што би им могао бити проблем јесте то укомпоновати,дати сваком улогу да буде од користи тиму, ту у националној селекцији ваља неке играче "довести у ред", да играју рационалније и за тим, а то са Вигинсом који је склон необавезној кошарци неће ићи лако.

Добили су у првом колу Грчку (овдје) у утакмици не баш јаких одбрана, на пуно поена, гдје ослабљени Грци и нису имали шансе.
Грцима недостају два старија брата Адетокумбо, ту је најмлађи и реално доста слабији квалитет, Костас, недостају им још два важна играча, Папаниколау који има проблема са леђима, као и Папапетру, којег мучи кољена. Са овом четворицом то би била респектабилна екипа.
Грци су се годинама ослањали на генерацију играча годиште 82.-85. (Бурусис, Спанулис, Принтезис, Зисис итд),та генерација одлази, истина имају снагу у Јанису Адетокумбоу но он због обавеза у НБА неће бити увијек "доступан",као што је и сада случај.
И ову кипу која има Слукаса и Калатеса, веома квалитетног играча у рекету Митоглуа и која зна играти рационално није паметно отписати, ако дође до новог меча Грка и Канађана није лоше ставити паре на кладионици на Грке.

Ту је и Турска која је за ОКТ саставила озбиљну екипу. На позицијама 2-3 ту су доказане НБА вриједности, Коркмаз и Осман, лидери ове екипе који имају петљу повући када се ломи.
Ту је и занимљив центар Санли којег сам примијетио прије неколико сезона у Бесикташу када је био резерва Штимцу и који је своје минуте јако добро користио,умеђувремену је прешао у Ефес гдје је ове сезоне био један од константнијих, јако користан и захвалан играч.
Ту је екстремно надарени крилни центар, турски вундекинд Алперен Сенгун, игром подсјећа на Јокића, нереалан ниво и зрелост за његове године, ако је тачно годише (2002.) Турска би требала добити рјешење на поз.4 за наредну деценију, но Турци су склони из неких разлога кривотворењу година рођења, тако да ту никад нисмо сигурни.
Проблем им је позиција плеја, то су задњих година попунили натурализованим Амером (Диксон или Ларкин), но на ОКТ немају Амера и ту ће имати проблема, Угурлу је ипак лимитирани плеј.
Од алтернатива ваља поменути Илјасову којем у овим годинама више одговара улога резерве, центра Јуртсевена који ипак примјетно стагнира и бека Махмутоглуа који зна бити опасан. Добра екипа, итекако конкурентни Канађанима и Грцима.

У сваком случају, јако занимљив турнир.

Pa sto se tice Kanade ono svakako deluje to bolje nego pre mada opet da su im tu recimo Dzamal Marej, Glidzis-Aleksander, Dilon Bruks, Brendon Klark, Kris Buse, Keli Olinik, Tristan Tompson, Kem Birc, O'Si Briset pa i recimo Kevin Pangos, Desoan Piere bili bi barem duplo bolji.
Inace ono sto je po meni isto problem kod njih je sto nemaju kult reprezentacije kao sto imamo recimo mi, Litvanci, Argentinci, Spanci, Francuzi, Amerikanci ili vec ko, takodje vecina tih igraca su uglavnom deca migranata i cesto prva generacija rodjena u Kanadi, naravno kad kazem migranata ne mislim nista lose ili u pezorativnom smislu ili sad da su oni manje vredni zbog toga, daleko od toga ili deca iz mesovitih brakova, sto naravno opet apsolutno nije nista lose ali moguce da i iz tih nekih razloga mozda ne osecaju tu neku privrzenost nacionalnom timu i ne gaje taj neki poseban odnos prema nacionalnom dresu, sto opet je samo neko nagadjanje i ne mora apsolutno da znaci da sam u pravu jer mislim i ranije dok im je demografska slika bila malo drugacija isto nisu imali taj kult reprezentacije nit si imao utisak da im reprezentacija znaci previse, ipak je Kanada zemlja hokeja i ipak je tamo hokej alfa i omega sporta i nesto u cemu su zaista prava pravcata velesila (mislim da su i glavna hokejaska sila u svetu), a sad da li ce i u kosarci uspeti nesto da urade i da se i tu nametnu kao neka sila u narednim godinama , videcemo, sad zaista imaju daleko veci kvalitet i potencijal nego ikad, ono imaju igrace, imaju vrhunski kadar, imaju selektora koji je osvojio NBA titulu, imaju kvalitetne strucnjake koji im vode savez, itd i zaista ako sad u neko dogledno vreme ne uspeju nesto ozbiljno da naprave mislim da nece nikad.

Sto se tice Grka , pa Spanulisa i Zizisa (koji su upravo otisli u igracku penziju ovih dana) vec duze vreme nema u reprezentaciji, pogotovo ne Spanulisa a Printezisa koji jos moze da igra i da im bude od koristi nema zbog povrede, a Burusisa ne znam iz kog razloga nema, valjda su procenili da nije u adekvatnoj formi.
Mada generalno Grci su vec dugo u nekoj krizi i vec dugo tavore u nekom sivilu prosecnosti, cak im ni Janis Antetokumpo ne pomaze previse, realno nisu oni vise ni senka one slave reprezentacije iz 2005.,2006. godine, nekako su limitirana ekipa i fale im oni igraci top klase i igraci koji prave razliku (kao sto su bili Papalukas, Diamantidis, Spanulis, Alvertis, pa i Bejbi Sek u jednom momentu, Galis, Janakis, Rencias, itd) sto uostalom i potvrdjuje cinjenica da poslednju medalju su osvojili jos na EP 2009 kada su bili treci i uzeli bronzu, a od tad primera radi na 3 Svetska prvenstva ni jednom nisu usli makar u 1/4 finale a na poslednje 2 Olimpijade se nisu ni kvalifikovali s tim da postoji realna mogucnost da propuste i trecu Olimpijadu zaredom.

Sto se tice Turaka, ono imaju nekih mladih, kvalitetnih igraca , nekolicinu NBA igraca, mada realno koliko ulazu u kosarku , koja silna sredstva, prakticno oni drze Evroligu, itd i vedre i oblace evropskom kosarkom , pa ono da su najveci duduci pa morao bi malo iz toga da proistekne neki kakav takav kvalitet i poneki vrhunski igrac.
Mada realno Turci mogu jedino nesto da urade kada su domacini, mogu mozda da iznenade nekog, namuce favorita (kao recimo Amere na proslom SP u Kini, pa cesto i nas) ali da odu do kraja i udju u borbu za medalje tesko, mozda jedino kad su domacini, ono nikad se ja ne bi kladio na njih.

Inace danas Rusi izgubise od Meksika.

Eto iznenadjenja, po meni iznenadjenje ali opet ne bas ni tako preveliko, Meksikanci imaju nekoliko dobrih, iskusnih i proverenih igraca kao sto su Gustavo Ajon, Pol Stol, Francisko Kruz, itd , znali su i ranije tu i tamo da iznenade kao recimo onda 2013. kada su na sokirali sve i osvojili Copa America iliti onaj Fiba Americas Championship ili Fiba AmeriCup kako mislim da se zove to takmicenje gde ucestvuju reprezentacije iz obe Amerike , sa druge strane Rusi jedna sasvim prosecna i limitirana ekipa, svetlosnim godinama daleko od dana stare slave pa stoga ne treba previse da nas cudi poraz Rusije od ne tako lose ekipe kao sto je Meksiko.

Prvo veliko iznenadjenje na ovim pred-olimpijskim turnirima , mocna Kanada ostala bez bez ucesca na OI, sokantan poraz od Ceha nakon produzetka (103:101) u polufinalu turnira u Viktoriji ostavio je Kanadu bez OI.
Zaista neverovatan poraz izuzetno jake Kanade od jedne Ceske, mislim kao sto sam rekao Kanada mozda nije dosla bas u najjacem sastavu i falilo im je sigurno igraca tipa : Dzamal Marej, Sai Glidzis-Aleksander, Kris Buse, Keli Olinik, Tristan Tompson, Dilon Bruks, Brendon Klark, Kem Birc, O'Si Briset, Kevin Pangos, Desoun Pier i sta ja znam, ali opet i ovaj tim je pun ozbiljnih NBA igraca tipa Kori Dzozef, Er Dzej Beret, Endru Vigins, Dort Luguenc koji je imao jako dobru sezonu u Oklahomu, Nikel Aleksander-Voker koji je isto imao dosta dobru sezonu u Nju Orleansu, onda Dvajt Pauel startni centar Dalasa, Trej Lajls iz San Antonio Sparsa, Endru Nikolson bivsi igrac Orlanda koji je eto sad igrom slucaja u Kini, Mihel Molder vrlo dobri suter iz Golden Stejta , pa i Entoni Benet nekadasnji prvi pik sa drafta (koji doduse skoro uopste nije igrao ali ajde), mislim to je ipak jedno 7,8 veoma ozbiljnih NBA igraca (i par da kazes nekih prosecnih) , znaci i ovaj tim koji je igrao je bio izuzetno jak i dovoljno mocan da se bez vecih muka plasira na OI + predvodi ih Nik Nurs trener koji je doveo Toronto do titule + imali su i prednost domaceg terena.
Realno da su se Kanadjani plasirali i sa ovakvim timom da su otisli u Tokio bili bi ozbiljna prepreka za svakoga i veoma ozbiljan konkurent makar za neku od medalja, ono definitivno veliki kiks i veliki neuspeh Kanadjana, pogotovo sa ovakvim timom i sa 8,9 NBA igraca u postavi.

Sa druge strane Cesima zaista svaka cast , zasluzeno su pobedili, realno tokom najveceg dela utakmice konstantno su imali prednost izmedju 5 do 10 razlike i kontrolisali mec i nek u poslednjoj cetvrtini Kanadjani su ih malo pritisli, uspeli da se vrate i da izbore produzetak (ali ne i u potpunosti da naprave preokret).
Cesi izgleda da nastavljaju tamo gde su stali 2019 na SP u Kini kada su bili jedno od najprijatnijih iznenadjenja ( i na kraju stigli do 1/4 finala i zavrsili kao 6-ti).
Mislim ko bi rekao da mogu da dobiju Kanadjane, mislim kad pogledas Cehe ono koga imaju, tu su Tomas Satoranski koji igra u NBA (koji je zaista odlican i veoma raznovrstan igrac) , nama veoma dobro poznati Jan Veseli koji vec godinama igra Evroligu a ima i neko NBA iskustvo, veoma dobar im je i onaj naturalizovani Amerikanac Blejk Silb koji trenutno igra za Salon u Francuskoj, ostatak tima ono kad pogledas recimo gde ti igraci igraju, muk, ono niko ne igra cak ni onaj Fibin EvroKup a ne NBA, uglavnom igraci iz nekih njihovih domacih klubova za koje maltene niko nije ni cuo (a svi znamo da je ceska liga sve samo ne neki sinonim za jaku i ozbiljnu kosarku) ili recimo onaj Auda sto igra u Japanu, eventualno neki igraci kao Blejk Silb ili Bohacik sto igraju u francuskoj ligi ili recimo onaj Balvin sto igra za Bilbao koji se grcevito bori za opstanak u spanskoj ACB ligi ili onaj Peterka sto igra za Braunsvajg u Nemackoj, znaci ono sve u vrh glave neki evropski prosek , znaci ako od 12 igraca u timu 1 ti igra u NBA, 1 u Evroligi a ostala 10-orica ti igraju u Ceskoj domacoj ligi ili nekim manjim klubovima po francuskoj, nemackoj ili gde vec jasno je da se ne radi bas i previse jakoj ekipi, ali zaista im se treba odati priznanje, igrali su zaista odlicno, hrabro, kompaktno i zaista nisu nimalo inferiorno delovali na terenu ni u jednom smislu u odnosu na Kanadu prepunu NBA igraca, sto opet donekle potvrdjuje ono pravilo da za uspeh u reprezentativnoj kosarci nije toliko presudno da svi igraci igraju u NBA ili u nekim mocnim klubovima i da NBA igraci nisu nikakve garancija za uspeh u reprezentativnoj kosarci.

Definitivno velika i istorijska pobeda Ceske pa cak i ukoliko ne uspeju da se plasiraju na OI.

Odprilike Kanadjanima se ponovila 2015-ta i Copa America kada su isto dosli sa veoma jakim timom sa Kori Dzozefom, Keli Olinikom, Endru Viginsom, Dvajt Pauelom, Nik Stauskasom, Endru Nikolsonom, mislim da je i Tristan Tompson bio u ekipi isto ali nisam sad siguran za njega ali u svakom slucaju isto veoma jak tim sa gomilom NBA igraca koji su ono na tom prvenstvu sve prali sa po 20,30,40 razlike osim poraza od Argentine u prvom kolu, tu im je ipak Luis Skola sa 35 poena i 13 skokova pokazao ko je tata i ko je gazda ;) , ali nakon toga delovali su veoma mocno i nezaustavljivo i onda u polufinalu desio se sok i poraz od veoma skromne Venecuele kojoj od 12 igraca 10 ili 11 igraju u njihovoj domacoj venecuelanskoj ligi i koja maltene nema poznatijeg igraca , ono u toj ekipi mozda najpoznatiji je bio Dzon Koks koji nije los igrac ali vise je poznat zbog svoje "mikrofon" frizure i sto je neki rodjak cuvenog Kobija Brajanta i eto u toj utakmici Kanadjani isto izgubise u polufinalu (mislim sa pola kosa razlika) i na taj nacin ostase bez ucesca na OI u Rio de Zeneiru 2016 , ono sad doslovno istorija im se ponovila , samo su Cesi "odglumili" Venecuelance.

Inace i Hrvati ostase bez OI danas porazom od Nemacke, uprkos sjajnoj partiji i 38 poena Bojana Bogdanovica, ono postigao je ravno polovinu poena svog tima (od 76 poena koliko je ubacila Hrvatska on je dao 38 sto je ravno pola) , takodje Hezonja je ubacio 14 (iako uz ne bas tako sjajan sut 4/12) , ostali jako slabo, sledeci najefikasniji igrac je ubacio tek 6 poena.
Recimo Ukic samo 2 poena i pritom veoma malo je igrao (sto je dosta cudno nakon sasvim solidnih partija u proslim utakmicama i cinjenici da je jedini plej u ekipi), Zizic isto razocarao sa samo 5 poena, Marcinkovic junak pobede nad Tunisom se nije ni upisao u strelce, Miro Bilan se isto nije ni video, itd.
Generalno po meni ovo nije nikakvo iznenajenje, mislim da Hrvati imaju (barem u ovoj postavi) imaju premalo kvalitetnih igraca koji su kadar da igraju na vrhunskom nivou, ono Bogdanovic je zaista jos jednom potvrdio klasu, Hezonja je isto generalno vrlo dobro odigrao (kako ovaj turnir tako i neke prijateljske utakmice, imao i onu 30+ partiju mislim protiv Slovenije, itd) , Ukic je po meni pokazao da jos uvek nije za staro gvozdje ali definitivno ne moze sam i treba mu jos jedan ozbiljan plej kao podrska sa kojim bi se dopunjavao, Zizic i Bilan skroz podbacili a ostali igraci tipa Sakic, Jordano, Babic, Rogic , Marcinkovic, itd jednostavno nisu kadar za ozbiljnu i vrhunsku kosarku, ono to su igraci mozda za HKL ili u najboljem slucaju za neku slabiju do osrednju ABA-ligasku ekipu, protiv jakih i vrhunskih timova nemaju sta da traze (barem ne jos uvek, sad kako ce se razvijati i kako ce izgledati u buducnosti otom-potom, zivi bili pa videli).
Po meni da su tu jos bili Kruno Simon, Saric, Zubac, eventualno i Filip Krusalin koji iza sebe ima veoma dobru sezonu u Italiji mozda bi Hrvati i imali cemu da se nadaju, ovako su jednostavno bili preslabi.

Sa druge strane Nemacka mozda jeste igrala bez nekoliko svojih NBA zvezda kao sto su Denis Sreder, Maksi Kleber, Daniel Tais pa i Ajzea Herstenstajn ali opet imali su kvalitetnu ekipu sastavljanu od sasvim dobrih klupskih igraca gde skoro svi igraju Evroligu (za razliku od Hrvata gde osim Bogdana koji igra u NBA, Hezonje koji sad igra u Panatinaikosu i Zizica koji je trenutno u Makabiju iz Tel Aviva niko vise ne igra cak ni onaj Fibin EvroKup , ono kad pogledas postavu Hrvatske ono 6,7 igraca igra za njihove domace klubove kojih vec godinama nema ni u kakvom evropskim takmicenjima, trojica igraju za Split, dvojica, trojica za Cibinu i jedan za Zadar i to je donekle isto pokazatelj gde se trenutno nalaze) uz par NBA igraca (Isaka Bonge i Morica Vagnera).
Recimo onaj plej iz Albe Lo Maodo je zaista jako dobar igrac i stvarno je sjajno odigrao sa 29 poena i 8 asustencija, onaj onaj Joshiko Saibu sto igra za Salon u Francuskoj isto igra jako dobro (i vrlo moguce da ce uskoro u neki jaci i ozbiljniji klub, kao i Lo Maodo, ako ne u NBA makar u neki jaci evroligaski tim), onda onaj isto bek mladi Andreas Obst iz Ulma isto igra veoma dobro (i po meni on je NBA kapacitet, jos pre par godina mi je zapao za oko kao i Lo Maodo) , takodje recimo Bartel igra standardno u Fenerbahceu, Johanes Vojtman isto standardan u CSKA iz Moskve, Tieman isto sa Albom igra Evroligu, Robin Benzig je vec iskusniji igrac , igrao vec na dosta velikih takmicenja sa reprezentacijom i isto standardno igra u Spaniji, Nils Gifi isto igra sa Albom u Evroligi, i uz ova 2 sasvim solidna NBA igraca kao sto su Isak Bonga koji pokazuje napredak i koji je i kao starter poceo neke utakmice u Vasingtonu i centar Moric Vagner koji igra veoma dobro, pogotovo od kako je dosao u Orlando, to je vec onako jedna sasvim pristojna ekipa, ono mozda nema nekih velikih zvezda kao sto je bio Novicki ili kao sto je mozda Denis Sreder ali je onako jedna ekipa sastavljena od sasvim dobrih i ozbiljnih klupskih igraca koji znaju sta je ozbiljna kosarka , koji vec imaju iskustva i koji deluje dosta kompaktno kao tim, tako da po meni tesko da se to moze nazvati iznenadjenjem.

I molim moderatora da obrise moju prethodnu poruku jer je nedovrsena, hvala ;)

Satoranski pogađa za dva šutem iz očaja na sekund i po do kraja produžetka, a lopta u koš ulazi od table. Ima li brutalnijeg načina da se neko pobedi u samoj završnici? Da dodamo i to da su Kanađani bili ti koji su jedva došli do produžetka, jer su na nekoliko sekundi do kraja gubili šest razlike, pa je onda Vigins pogodio za dva i dodatno bacanje, a u sledećem posedu Kanada krade loptu i Vigins pogađa nemoguću trojku. Tako doći do produžetka i onda izgubiti na opisani način (a da pomenemo kako su i u produžetku imali pet poena razlike u svoju korist), stvarno mi je žao Kanađana... I da ne zaboravim, i za tih poslednjih sekund i po imali su odličnu priliku da izbore drugi produžetak, jer je lik iz auta nekako dodao loptu Viginsu na skroz drugoj strani, koji lagano sam prima loptu i maši dvojku sa tri metra...

Pa videcemo da li ce igrati Janis ukoliko se plasiraju, sad on igra NBA finale koje se zavrsava neposredno pred pocetak OI, mada opet ako Kris Midlton, Dzru Holidej i Dejvid Buker budu mogli da igraju za Amerikance opet zasto Janis ne bi mogao za Grke, mada videcemo da li ce i oni na kraju zaigrati za Amere, zivi bili pa videli.
Mada po meni Grci su dosta limitirana ekipa , tesko da i sa Janisom mogu nesto ozbiljnije da naprave, kao sto nisu ni na SP u Kini i kao sto nisu ni na nekim prethodnim takmicenjima, recimo u onim pred-olimpijskim kvalifikacijama kada je i Janis igrao nisu uspeli ni da se plasiraju na OI, bese ispali su od Hrvatske.
Generalno Grci poslednja Olimpijada na kojoj su ucestvovali je bila ona 2008. u Pekingu (London i Rio su propustili), takodje na poslednja 3 Svetska prvenstva (tacnije od one pobede nad Amerikancima u polufinalu i srebrne medalje) dva 11-ta i jedno 9-to mesto, na poslednja 4 Evropska prvenstva isto (od kako su uzeli onu bronzu 2009. u Poljskoj) jednom 11-ti, dva puta 8-mi i jednom 7-mi.

Po meni sinoc dosta je iznenadjujuca ta njihova pobeda nad ljutim vecitim rivalom Turskom od skoro 20 razlike, pogotovo jer su Turci na poluvremenu vodili pristojnih 7,8 razlike a Grci ubacili samo 27 poena za poluvreme a onda u drugom poluvremenu kao da je neka druga ekipa izasla na teren, Grci ubacise 54 poena u drugom poluvremenu , znaci duplo vise nego u prvom i poslednje dve cetvrtine dobise rezultatom 54:29 , takodje treba imati i u vidu da su za Turke igrali Cedi Osman, Korkmaz, Iljasova, Mahmutoglu, Sanli, Omer Jurtseven jos jedan NBA igrac, Tunceri iz Efesa, reklo bi se svi su im bili tu osim Enesa Kantera (koji je proglasen za drzavnog neprijatelja nakon sto je onda pre nekoliko godina javno podrzao puc protiv Erdogana i pretu mu hapsenje ako se vrati u Tursku koliko ja znam, tako da Kanter iz politickih razloga nece vise igrati za reprezentaciju, barem ne dok je Erdogan i njegova klika na vlasti, nakon sto Erdogan ode otom-potom).
Inace jos jednom se potvrdila ona teza da Turci mogu nesto da urade jedino ako su domacini, ono jeste da mnogo ulazu u kosarku, liga im je sve bolja i prakticno oni drze Evroligu na neki nacin ali ocigledno da dzaba im pare ako nemaju i ono nesto vise sto im je Bog podario a oni ocigledno nemaju i ocigledno im fali nesto da bi bili neka ozbiljna kosarkaska sila (kakva oni pretenduju da budu) i da bi imali neke rezultate u kontinuitetu, ono lako je njima u klupskoj kosarci sto imaju pare pa dovode strane igrace ali kad se radi o reprezentaciji i kad moraju iskljucivo na svoje igrace da se oslanjaju e tu vec nastaje problem.
Mada generalno ipak je ovo donekle iznenadjenje, Turci su ipak imali relativno jaku ekipu a Grci makar u ovom sastavu su ipak dosta limitirana ekipa i ono neka tesna pobeda Grka mozda i ne bi bila iznenadjenje ali ovako ubedljiva ipak jeste.

Nego danas u direktnom okrsaju igraju Slovenija i Litvanija, e to bi moglo da bude bas zanimljivo.
Slovenci predvodjeni Doncicem dosta dobro i ubedljivo deluju, dobili Angolu 50 razlike, Poljsku koja je igrala 1/4 finale proslog SP u Kini 35 razlike, Venecuelu 28 razlike, reklo bi se da su Slovenci nastavili tamo gde su stali 2017-te , jako dobro deluju , mada sa druge strane i Litvanija dosta dobro deluje, prvo su dobili Venecuelu sa 10-ak razlike, malo teze nego sto se ocekivalo, onda Juznu Koreju 40 razlike, Poljsku isto 20-ak razlike, pre toga u prijateljskim mecevima Dominikansku Republiku sa 25 razlike, Ruse sa 17 razlike , itd.
Ono Slovenija deluje sjajno, imaju Doncica (kome je juce falio 1 skok do tripl-dabla, imao je 23 poena, 13 asistencija i 9 skokova) ali sa druge strane Litvanci imaju odlican centarski tandem Domantas Sabonis - Jonas Valancijunas , ono dvojica od mozda najboljih 5,6 centara u NBA i generalno mislim da imaju ipak malo siri roster od Slovenije (recimo Kalnietis odlican, iskusan plej, mladi veoma talentovani Jokubaitis iz Zalgirisa koji je sad presao u Barsu , vrlo moguce buduca NBA zvezda, Grigonis koji je sad presao u CSKA iz Moskve takodje iz Zalgirisa, Giedraitis iz Baskonije, Dimsa iz Gran Kanarije, Kuzminskas iz Lokomotive Kubanj, Bendzius koji je imao jako dobru sezonu u Italiji, Lekavicijus bek Zalgirisa......ono baza tima su im uglavnom igraci iz Zalgirisa sto bivsi sto sadasnji i iz te njihove cuvene skole i sigurno da se odlicno poznaju i da su dosta kompaktni kao celina i ne treba im previse uigravanja) .
Ono ja bi mozda dao blagu prednost Litvaniji sto eto zbog malo sireg rostera, sto zbog domaceg terena (imaju izuzetan domaci teren, fanaticne navijace koji zive za kosarku i za njihovu reprezentaciju i imaju mozda i najjaci domaci teren u Evropi) meni to je ono utakmica koja bi bas mogla da bude bomba , ono na jedan posed i gde bi do poslednjeg zvuka sirene moglo da bude neizvesno i da se ne zna ko ce u Tokio.

Sto se tice ostalih, iskreno nadam se da Brazil prolazi (ono svakako da su mi mnogo blizi srcu od Nemaca a i mislim da imaju ipak malo bolji tim od Nemacke, koja se doduse isto pokazala veoma dobro dosad).

Sto se tice nasih, ono ocekujem malo tezi mec nego juce protiv Portorika ali ipak da nasi to rese i plasiraju se na OI, ono da sad ne licitiramo ali mislim da bi do nekih 10-ak poena razlike bilo realno (uprkos sto nas tim prate pehovi, problemi sa povredama, itd) , ono da Italijanima igraju recimo Galinari, Belineli, Datome,Donte DiVicenco, Heket, Dela Vale .........ono kapiram da bi jos i imali cemu da se nadaju, ovako vec tesko, mada i oni su sasvim dobro delovali dosad, recimo onaj Fontekia iz Albe im igra veoma dobro, tu im je recimo ruki iz Golden Stejta veoma talentovani bek Niko Manion, inace bio je i velika univerzitetska NCAA zvezda igrajuci u Arizoni, tu im je Nikolo Meli iz Dalasa, Ahile Polonara koji je imao jaku dobru sezonu u Baskoniji, onda Avudu Abas, Gampaolo Rici i Amadeo Tesitori, mladi Alesandro Pajola kvartet Virtusa iz Bolonje, sasvim solidni Stefano Tonut dugogodisnji bek Venecije, Rikardo Moraskini iz Olimpije iz Milana , ono ne izgleda to tako lose, ali ipak su to uglavnom igraci koji su epizodisti u svojim klubovima a ne nosioci igre (osim eventualno Fontekije u Albi i Polonare u Baskoniji i Tonuta iz Venecije) fali im dosta jako bitnih igraca i mislim da ce ipak nasi da budu ti koji se najvise pitaju + plus imamo prednost domaceg terena.

Селектор Бразила Александар Петровић умије коју пакосну провући.
Тако се малициозно осврнуо колико је Хрватска лоша (Hteo sam da izgubim od Hrvatske)
"U prvom meču sa Hratskom nije bilo realno stanje i jedne i druge ekipe. Moja prvobitna namera je bila da izgubimo tu utakmicu, ali nisam uspeo u tome jer je Hrvatska bila baš loša", izjavio je Petrović
Ајд у реду што ј*** коцкасте, ал што уши заврће.
Могуће да овдје постоји историјат нерашчишћених рачуна са некима у хрватској кошарци који су на њега скрвили након Олимипијаде 2016-е пораза од Србије, па је овдје Аса (форумки ник) по матрици "памти па врати" дошао на своје.

Inace veoma mi je zao sto su i Brazilci ispali (definitivno bi uz Argentince i za njih navijao na OI) , zaista steta za Brazilce i za Acu Tricu sto nije uspeo da ih odvede na OI.
Opet i njemu su falili neki igraci ali opet nije ni to opravdanje, nazalost nastavlja se ona boljka i onaj sindrom Brazilaca, ono pocnu silovito, u grupi deluju jako dobro i taman kad pomislis da bi mogli napokon nesto da naprave oni ono kad god je vazno oni budu neprepoznatljivi i ono kad god je vazno i biti ili ne biti da ne kazem oni nikako ne uspevaju da naprave konacno taj iskorak.
Ono kao reprezentacija Meksika u fudbalu koja vec maltene 10 Mondijala zaredom ispada uvek u prvom mecu nokaut faze, u grupi uvek igraju dobro, izgledaju jako dobro , pobedjuju, imaju jak tim ali cim dodje nokaut faza nikako ne uspevaju da naprave onaj zavrsni iskorak i probiju tu barijeru.

Takodje ispadose i Litvanci, jos jedan velikan evropske kosarke, i to pred svojom publikom u prepunoj Zalgirio Areni u Kaunasu, nisu im pomogli ni Sabonis i Valanciunas.
Luka Doncic ih je unakazio , tipl-dabl 31 poen, 11 skokova i 13 asistencija, neverovatna partija, zaista neverovatan igrac, pravo cudo od deteta, alal mu vera i eto odvede Slovence na prve OI u njihovoj istoriji, Slovenci izgleda nastavljaju tamo gde su stali 2017 sa Igorom Kokoskovim.
Odlicni su bili jos i Vlatko Cancar iz Denvera sa 18 poena i 5 skokova, Jaka Blazic sa 16, Tobi sa 13 i Zoran Dragic sa 9.

Mada definitivno najvece iznenadjenje i najveci sok na ovim pred-olimpijskim turnirima je definitivno Ceska, veceras u finalu turnira u Viktoriji nakon sto su eliminisali mocne Kanadjane pobedili su Grke sa cak 25 poena razlike i otisli u Tokio (prvi put od raspada Cehoslovacke).
Cesi isto izgleda da nastavljaju gde su stali 2019. u Kini kada su bili jedno od najprijatnijih iznenadjenja na tom Svetskom prvenstvu i na kraju stigli do 1/4 finala i bili 6-ti sto je svakako bio veliki uspeh za njih.
Ono prvo su eliminisali izuzetno jaku Kanadu prepunu ozbiljnih NBA igraca i to na njihovom terenu a onda i jednu Grcku dobili cak 25 razlike i pokazali su da su ocigledno ozbiljna ekipa, da se ne sale i da taj uspeh na proslom Svetskom prvenstvu nije bio samo slucajnost.
Generalno Cesi kad pogledas imaju Tomasa Satoranskog iz Cikaga koji igra u NBA i Jana Veselog koji igra Evroligu sa Fenerom (mada i on ima neko NBA iskustvo) , ostali mislim da niko ne igra cak ni onaj Fibin EvroKup, uglavnom su to igraci koji igraju u njihovim domacim klubovima (a svi znamo da je ceska liga sve samo ne neki sinonim za kvalitetnu i ozbiljnu kosarku) ili po nekim manjim klubovima u Francuskoj, Nemackoj, Spaniji ili recimo onaj Patrik Auda im igra u Japanu, itd.

Inace gledao sam ih malo protiv Kanade i veceras protiv Grka i definitivno igraju jako dobru kosarku, ono veoma su kompaktni kao ekipa, odlicno uigrani, takticki odlicno pripremljeni, fizicki spremni, igraju veoma pametno, strpljivo i koriste svaku gresku protivnika ili cim im se malo da slobodnog prostora oni to koriste.
Pomalo me podsecaju na nase tamo iz perioda 2009/10 , ono ne forsiraju mnogo igru 1 na 1, ne forsiraju taj neki individualni kvalitet jer su svesni da ga nemaju, eventualno Satoranski ima taj neki individualni kvalitet i ima malo vise slobode u igri (kao recimo kod nas Teodosic u tom periodu) vec se oslanjaju na timsku igru, takticku i fizicku pripremljenost, pametnu , strpljivu i pozrtvovanu igru i cvrstu odbranu.
Ono verovatno su svesni tih nekih svojih limita i stvarno su majstorski uspeli da sjajnom timskom igrom kompenzuju te neke sopstvene limite i manjak kvalitetnih individualaca, ono kad ih gledas kao da gledas neku vrhunsku i top evropsku ekipu a ne ekipu kojoj 6,7 igraca igra cesku ligu, u Japanu ili vec gde.
Ono ko bi rekao da ce na tom turniru pored mocne Kanade, pored jedne Grcke, pored jake Turske bas Ceska biti ta koja ce izboriti plasman na OI, mislim da je kvota za tako nesto bila ono beskonacno, ono na ulozen evro sam mogao da kupim polovan Ferrari ili Porsche.
UtQHuoz.png

Ono zaista svaka im cast.

Inace kad pogledas ispadose nasi, ispade Litvanija, ispade Brazil, ispade Kanada, ispadose Rusija, Hrvatska, Grcka, Turska, ono totalni sunovrat favorita na ovim pred-olimpijskim turnirima.

reklo bi se svi su im bili tu osim Enesa Kantera (koji je proglasen za drzavnog neprijatelja nakon sto je onda pre nekoliko godina javno podrzao puc protiv Erdogana i pretu mu hapsenje ako se vrati u Tursku koliko ja znam, tako da Kanter iz politickih razloga nece vise igrati za reprezentaciju, barem ne dok je Erdogan i njegova klika na vlasti, nakon sto Erdogan ode otom-potom).

Neće ni posle, nema neigranje Kantera veze sa pučem, nego sa time što je on Kurd i protiv je turske države uopšte, on sam je pričao da ima turski pasoš isključivo zato da bi mogao da putuje i igra košarku, a valjda je i zatražio azil u SAD...

Back