Prvo veliko iznenadjenje na ovim pred-olimpijskim turnirima , mocna Kanada ostala bez bez ucesca na OI, sokantan poraz od Ceha nakon produzetka (103:101) u polufinalu turnira u Viktoriji ostavio je Kanadu bez OI.
Zaista neverovatan poraz izuzetno jake Kanade od jedne Ceske, mislim kao sto sam rekao Kanada mozda nije dosla bas u najjacem sastavu i falilo im je sigurno igraca tipa : Dzamal Marej, Sai Glidzis-Aleksander, Kris Buse, Keli Olinik, Tristan Tompson, Dilon Bruks, Brendon Klark, Kem Birc, O'Si Briset, Kevin Pangos, Desoun Pier i sta ja znam, ali opet i ovaj tim je pun ozbiljnih NBA igraca tipa Kori Dzozef, Er Dzej Beret, Endru Vigins, Dort Luguenc koji je imao jako dobru sezonu u Oklahomu, Nikel Aleksander-Voker koji je isto imao dosta dobru sezonu u Nju Orleansu, onda Dvajt Pauel startni centar Dalasa, Trej Lajls iz San Antonio Sparsa, Endru Nikolson bivsi igrac Orlanda koji je eto sad igrom slucaja u Kini, Mihel Molder vrlo dobri suter iz Golden Stejta , pa i Entoni Benet nekadasnji prvi pik sa drafta (koji doduse skoro uopste nije igrao ali ajde), mislim to je ipak jedno 7,8 veoma ozbiljnih NBA igraca (i par da kazes nekih prosecnih) , znaci i ovaj tim koji je igrao je bio izuzetno jak i dovoljno mocan da se bez vecih muka plasira na OI + predvodi ih Nik Nurs trener koji je doveo Toronto do titule + imali su i prednost domaceg terena.
Realno da su se Kanadjani plasirali i sa ovakvim timom da su otisli u Tokio bili bi ozbiljna prepreka za svakoga i veoma ozbiljan konkurent makar za neku od medalja, ono definitivno veliki kiks i veliki neuspeh Kanadjana, pogotovo sa ovakvim timom i sa 8,9 NBA igraca u postavi.
Sa druge strane Cesima zaista svaka cast , zasluzeno su pobedili, realno tokom najveceg dela utakmice konstantno su imali prednost izmedju 5 do 10 razlike i kontrolisali mec i nek u poslednjoj cetvrtini Kanadjani su ih malo pritisli, uspeli da se vrate i da izbore produzetak (ali ne i u potpunosti da naprave preokret).
Cesi izgleda da nastavljaju tamo gde su stali 2019 na SP u Kini kada su bili jedno od najprijatnijih iznenadjenja ( i na kraju stigli do 1/4 finala i zavrsili kao 6-ti).
Mislim ko bi rekao da mogu da dobiju Kanadjane, mislim kad pogledas Cehe ono koga imaju, tu su Tomas Satoranski koji igra u NBA (koji je zaista odlican i veoma raznovrstan igrac) , nama veoma dobro poznati Jan Veseli koji vec godinama igra Evroligu a ima i neko NBA iskustvo, veoma dobar im je i onaj naturalizovani Amerikanac Blejk Silb koji trenutno igra za Salon u Francuskoj, ostatak tima ono kad pogledas recimo gde ti igraci igraju, muk, ono niko ne igra cak ni onaj Fibin EvroKup a ne NBA, uglavnom igraci iz nekih njihovih domacih klubova za koje maltene niko nije ni cuo (a svi znamo da je ceska liga sve samo ne neki sinonim za jaku i ozbiljnu kosarku) ili recimo onaj Auda sto igra u Japanu, eventualno neki igraci kao Blejk Silb ili Bohacik sto igraju u francuskoj ligi ili recimo onaj Balvin sto igra za Bilbao koji se grcevito bori za opstanak u spanskoj ACB ligi ili onaj Peterka sto igra za Braunsvajg u Nemackoj, znaci ono sve u vrh glave neki evropski prosek , znaci ako od 12 igraca u timu 1 ti igra u NBA, 1 u Evroligi a ostala 10-orica ti igraju u Ceskoj domacoj ligi ili nekim manjim klubovima po francuskoj, nemackoj ili gde vec jasno je da se ne radi bas i previse jakoj ekipi, ali zaista im se treba odati priznanje, igrali su zaista odlicno, hrabro, kompaktno i zaista nisu nimalo inferiorno delovali na terenu ni u jednom smislu u odnosu na Kanadu prepunu NBA igraca, sto opet donekle potvrdjuje ono pravilo da za uspeh u reprezentativnoj kosarci nije toliko presudno da svi igraci igraju u NBA ili u nekim mocnim klubovima i da NBA igraci nisu nikakve garancija za uspeh u reprezentativnoj kosarci.
Definitivno velika i istorijska pobeda Ceske pa cak i ukoliko ne uspeju da se plasiraju na OI.
Odprilike Kanadjanima se ponovila 2015-ta i Copa America kada su isto dosli sa veoma jakim timom sa Kori Dzozefom, Keli Olinikom, Endru Viginsom, Dvajt Pauelom, Nik Stauskasom, Endru Nikolsonom, mislim da je i Tristan Tompson bio u ekipi isto ali nisam sad siguran za njega ali u svakom slucaju isto veoma jak tim sa gomilom NBA igraca koji su ono na tom prvenstvu sve prali sa po 20,30,40 razlike osim poraza od Argentine u prvom kolu, tu im je ipak Luis Skola sa 35 poena i 13 skokova pokazao ko je tata i ko je gazda

, ali nakon toga delovali su veoma mocno i nezaustavljivo i onda u polufinalu desio se sok i poraz od veoma skromne Venecuele kojoj od 12 igraca 10 ili 11 igraju u njihovoj domacoj venecuelanskoj ligi i koja maltene nema poznatijeg igraca , ono u toj ekipi mozda najpoznatiji je bio Dzon Koks koji nije los igrac ali vise je poznat zbog svoje "mikrofon" frizure i sto je neki rodjak cuvenog Kobija Brajanta i eto u toj utakmici Kanadjani isto izgubise u polufinalu (mislim sa pola kosa razlika) i na taj nacin ostase bez ucesca na OI u Rio de Zeneiru 2016 , ono sad doslovno istorija im se ponovila , samo su Cesi "odglumili" Venecuelance.
Inace i Hrvati ostase bez OI danas porazom od Nemacke, uprkos sjajnoj partiji i 38 poena Bojana Bogdanovica, ono postigao je ravno polovinu poena svog tima (od 76 poena koliko je ubacila Hrvatska on je dao 38 sto je ravno pola) , takodje Hezonja je ubacio 14 (iako uz ne bas tako sjajan sut 4/12) , ostali jako slabo, sledeci najefikasniji igrac je ubacio tek 6 poena.
Recimo Ukic samo 2 poena i pritom veoma malo je igrao (sto je dosta cudno nakon sasvim solidnih partija u proslim utakmicama i cinjenici da je jedini plej u ekipi), Zizic isto razocarao sa samo 5 poena, Marcinkovic junak pobede nad Tunisom se nije ni upisao u strelce, Miro Bilan se isto nije ni video, itd.
Generalno po meni ovo nije nikakvo iznenajenje, mislim da Hrvati imaju (barem u ovoj postavi) imaju premalo kvalitetnih igraca koji su kadar da igraju na vrhunskom nivou, ono Bogdanovic je zaista jos jednom potvrdio klasu, Hezonja je isto generalno vrlo dobro odigrao (kako ovaj turnir tako i neke prijateljske utakmice, imao i onu 30+ partiju mislim protiv Slovenije, itd) , Ukic je po meni pokazao da jos uvek nije za staro gvozdje ali definitivno ne moze sam i treba mu jos jedan ozbiljan plej kao podrska sa kojim bi se dopunjavao, Zizic i Bilan skroz podbacili a ostali igraci tipa Sakic, Jordano, Babic, Rogic , Marcinkovic, itd jednostavno nisu kadar za ozbiljnu i vrhunsku kosarku, ono to su igraci mozda za HKL ili u najboljem slucaju za neku slabiju do osrednju ABA-ligasku ekipu, protiv jakih i vrhunskih timova nemaju sta da traze (barem ne jos uvek, sad kako ce se razvijati i kako ce izgledati u buducnosti otom-potom, zivi bili pa videli).
Po meni da su tu jos bili Kruno Simon, Saric, Zubac, eventualno i Filip Krusalin koji iza sebe ima veoma dobru sezonu u Italiji mozda bi Hrvati i imali cemu da se nadaju, ovako su jednostavno bili preslabi.
Sa druge strane Nemacka mozda jeste igrala bez nekoliko svojih NBA zvezda kao sto su Denis Sreder, Maksi Kleber, Daniel Tais pa i Ajzea Herstenstajn ali opet imali su kvalitetnu ekipu sastavljanu od sasvim dobrih klupskih igraca gde skoro svi igraju Evroligu (za razliku od Hrvata gde osim Bogdana koji igra u NBA, Hezonje koji sad igra u Panatinaikosu i Zizica koji je trenutno u Makabiju iz Tel Aviva niko vise ne igra cak ni onaj Fibin EvroKup , ono kad pogledas postavu Hrvatske ono 6,7 igraca igra za njihove domace klubove kojih vec godinama nema ni u kakvom evropskim takmicenjima, trojica igraju za Split, dvojica, trojica za Cibinu i jedan za Zadar i to je donekle isto pokazatelj gde se trenutno nalaze) uz par NBA igraca (Isaka Bonge i Morica Vagnera).
Recimo onaj plej iz Albe Lo Maodo je zaista jako dobar igrac i stvarno je sjajno odigrao sa 29 poena i 8 asustencija, onaj onaj Joshiko Saibu sto igra za Salon u Francuskoj isto igra jako dobro (i vrlo moguce da ce uskoro u neki jaci i ozbiljniji klub, kao i Lo Maodo, ako ne u NBA makar u neki jaci evroligaski tim), onda onaj isto bek mladi Andreas Obst iz Ulma isto igra veoma dobro (i po meni on je NBA kapacitet, jos pre par godina mi je zapao za oko kao i Lo Maodo) , takodje recimo Bartel igra standardno u Fenerbahceu, Johanes Vojtman isto standardan u CSKA iz Moskve, Tieman isto sa Albom igra Evroligu, Robin Benzig je vec iskusniji igrac , igrao vec na dosta velikih takmicenja sa reprezentacijom i isto standardno igra u Spaniji, Nils Gifi isto igra sa Albom u Evroligi, i uz ova 2 sasvim solidna NBA igraca kao sto su Isak Bonga koji pokazuje napredak i koji je i kao starter poceo neke utakmice u Vasingtonu i centar Moric Vagner koji igra veoma dobro, pogotovo od kako je dosao u Orlando, to je vec onako jedna sasvim pristojna ekipa, ono mozda nema nekih velikih zvezda kao sto je bio Novicki ili kao sto je mozda Denis Sreder ali je onako jedna ekipa sastavljena od sasvim dobrih i ozbiljnih klupskih igraca koji znaju sta je ozbiljna kosarka , koji vec imaju iskustva i koji deluje dosta kompaktno kao tim, tako da po meni tesko da se to moze nazvati iznenadjenjem.
I molim moderatora da obrise moju prethodnu poruku jer je nedovrsena, hvala