Kvadrate niko neće

KianyRiws

Ističe se
Poruka
2.747
Srpsko tržište nekretnina gotovo zamrlo, cene za tri godine pale i do 40 odsto, ponuda bogata, ali kupaca - nema. U Beogradu se mesečno proda 30 stanova. Malobrojni oni koji uz kredit dolaze do stana. Ponuda stanova je sve bogatija, ali kupaca - nema. Pre tri godine u glavnom gradu je između 150 i 200 nekretnina mesečno menjalo vlasnike. Danas se u odnosu na te brojke kupoprodaja svela na svega petinu, odnosno, proda se u glavnom gradu 30 do 40 nekretnina i to, kako kažu u agencijama za promet nekretnina, na „mišiće“.http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.239.html:342130-Kvadrate-niko-nece

Dva su razloga zasto je pala prodaja-kupovina stanova i nekretnina uopste.Prvo,kupovna nemoc koja je zavladala stanovnistvom,izazvana nezaposlenoscu koja je opet stigla preko Dim\nkiceve privatizacije.Drugi razlog je neverovatno stupidna odluka najvisih drzavnih organa o pevecanju procenta ucesca prilokom podizanja kredita ,sa 10 na 20%.Umesto da se ucesce smanji,kao i da banke snize kamate te se tako ponuda kredita poveca,a samim tim i kupovina stanova te njihova izgradnja,uradilo se sasvim suprotno.To samo govori o partijskoj pripadnosti pojedinih najvisih rukovodilaca kao o preduslovu za dobijanje vaznih funkcija i njihovoj totalnoj nestrucnosti i neznanju.Vidi se da imaju klimavu teoriju u glavi,a praksu skoro nikakvu.Kao sto je u gradjevinarstvu,tako je i u ostalim granama privrede.

Uopšte ne smatram da je odluka o povećanju učešća stupidna. Onaj ko u startu ima 20 % kasnij ima manje šanse da ne može da otplaćuje pomoć kao ovi što su uzimali krediteu "švajcarcima", pa im rata skočila skoro duplo i sada im treba pomoć zbog njihove gluposti ili očaja. Nema šanse da bi banke nizile kamate, ako bi se smanjilo učešće, mislim zašto ih nisu smanjile kad je pala prodaja stanova, a nije pala juče ?

Što se tiče te preduzimačke mafije, nadam se da neće prodavati ni toliko, ako je ta cifra istinita

Odluka da se poveca stopa ucesca je stupidna i odraz je neznanja onih ljudi koji su takvu odluku i doneli.To je odluka donesena od ljudi koji se u svojoj praksi nisu nikada bavili ekonomijom,nego su samo vrteli nekakve interne ,fakultetske skripte po rukama,prazno stivo koje je pisano zarad dobijanja honorara.Prazna ekonomska teorija nikada isprobana u praksi.Kao i svaka druga nauka,tako i ekonomska mora imati teorije isprobane u praksi.Praksa nam tek tada kazuje da li je nasa pretpostavljena teorija odrziva ili je put u bankrot i katastrofu.Ponuda kredita od strane banaka nije nista drugo nego ponuda jedne odredjene vrste usluga na trzistu.Kao i svaka ponuda,ta ponuda ima svoje moguce korisnike i ako je losa ponuda,tada najverovatnije nece imati nikog zainteresovanog,osim nekog zalutalog idiota,koji placa nesto skuplje i nepovoljno, nego svi ostali.Kad imamo situaciju da je slaba kupovna moc u narodu,a narod treba da koristi stambene kredite,tj.da je njegova moc ustvari nemoc,tada da bi opstao kao bankar,moram na trziste da izbacim ponudu za koju znam da ce mnogi moci da je prihvate.Sta to znaci????Smanjujem ucesce i smanjujem kamatnu stopu za otplatu.Sta time dobijam?Dobijam mnogo potpisanih kredita sa realno odrzivom isplatom,koju mogu mnogi sebi da priuste,a da ne udju u duznicko ropstvo zbog uslova mojih kredita.Ja,kao vlasnik takve ponude,imam manju zaradu po klijentu,ali imam puno klijenata,pa mi je zarada mnogo veca od onog vremena kad sam imao vece ucesce i vecu kamatnu stopu,a manji broj klijenata.Ovako,gradjevinska industrija u zemlji koja zivi od kredita MMF-a(sto znaci da smo odavno vec u bankrotu)miruje i u fazi je totalnog zamiranja,ne pridonosi nista,a moze da pridonese mnogo.Gradjevinska industrija veze za sebe jos mnogo grana(mislim 17) ,pa samim time kada ne radi,smanjuje se obim poslova za poslove vezane za nju.

Sto se tice obaveze drzave da pomaze nesrecnicima koji uzmu kredit pa ne mogu da ga vrate,moram reci da tako nesto nigde kod nas ne pise.Ako Vlada pomaze,ili ima nameru da pomogne,ovim ljudima sto su se zaduzili u francima,daj neka onda pomogne i ovima sto su se zaduzili u eurima kad je euro bio 80din.,a sada je preko 100.To bi isto bilo korektno,no medjutim mislim da se tu nece nista dobrog desiti,jer su banke ovde dosle da uzmu pare,a ne da izigravaju neke humanitarne i milosrdne organizacije.Kredit se uvek uzima onda i samo onda ako postoji realna osnova za cifru koja se mesecno moze uvek izdvojiti,bez obzira da li je januar,juli ili septembar.Znaci,za onoliko koliko sigurno bi se moglo odvojiti u stek,za toliko sme biti visoka kamata koju treba platiti banci.

Odluka da se poveca stopa ucesca je stupidna i odraz je neznanja onih ljudi koji su takvu odluku i doneli.To je odluka donesena od ljudi koji se u svojoj praksi nisu nikada bavili ekonomijom,nego su samo vrteli nekakve interne ,fakultetske skripte po rukama,prazno stivo koje je pisano zarad dobijanja honorara.

Sto se tice obaveze drzave da pomaze nesrecnicima koji uzmu kredit pa ne mogu da ga vrate,moram reci da tako nesto nigde kod nas ne pise.Ako Vlada pomaze,ili ima nameru da pomogne,ovim ljudima sto su se zaduzili u francima,daj neka onda pomogne i ovima sto su se zaduzili u eurima kad je euro bio 80din.,a sada je preko 100.To bi isto bilo korektno,no medjutim mislim da se tu nece nista dobrog desiti,jer su banke ovde dosle da uzmu pare,a ne da izigravaju neke humanitarne i milosrdne organizacije.Kredit se uvek uzima onda i samo onda ako postoji realna osnova za cifru koja se mesecno moze uvek izdvojiti,bez obzira da li je januar,juli ili septembar.Znaci,za onoliko koliko sigurno bi se moglo odvojiti u stek,za toliko sme biti visoka kamata koju treba platiti banci.

20% ucesca savrseno je u redu,bankama drzava ne moze odredjuje kamate.

Ali drzava moze nesto drugo, kao sto je na primer do nedavno to bilo u Nemackoj
(sada je taj model promenjen,ne znam tacno kako izgleda,ali postoji).

Naime ,drzava oprasta porez na dohodak coveku koji je uzeo kredit za stan,
naravno ne da ga preprodaje, nego da bi resio svoj stambeni problem.

Decenijama je to bilo 7 godina bez poreza, a taj porez na dohodak je u Nemackoj
u proseku 25% ( kod nekih srednjih zarada,kod vecih ide i do 45% a i za njih
vazi ovaj zakon), tako je ta mesecna usteda 50% mesecne rate za kredit.
Kod nekih naravno i 70%.

To je po meni jako dobro resenje.

20% ucesca savrseno je u redu,bankama drzava ne moze odredjuje kamate.

Ali drzava moze nesto drugo, kao sto je na primer do nedavno to bilo u Nemackoj
(sada je taj model promenjen,ne znam tacno kako izgleda,ali postoji).

Naime ,drzava oprasta porez na dohodak coveku koji je uzeo kredit za stan,
naravno ne da ga preprodaje, nego da bi resio svoj stambeni problem.

Decenijama je to bilo 7 godina bez poreza, a taj porez na dohodak je u Nemackoj
u proseku 25% ( kod nekih srednjih zarada,kod vecih ide i do 45% a i za njih
vazi ovaj zakon), tako je ta mesecna usteda 50% mesecne rate za kredit.
Kod nekih naravno i 70%.

To je po meni jako dobro resenje.
Nije dobra odluka da se ide sa ucescem 20%.Smanjio se broj kredita na alarmantan nivo,zato je i izasao ovaj clanak i slicni njemu.To je losa bankarska ponuda aminovana jos od strane drzave.Da je suprotno tada ne bi ni bilo ove rasprave,a sto se tice tvoje opaske da se drzava ne treba mesati u rad banaka,ja nisam ni napisao da treba,jer zakonski ne moze.Banke bi same snizile kamatu kad bi kreditna moc stanovnistva bila visoka,tada bi se borili nizim kamatama za dobijanje novih klijenata.Mi smo nase stedno-kreditne zadruge i banke dali za ,,dz" i sada stranci svu dobit salju iz drzave u svoje centrale,van ove drzave.Ne moze biti ni reci o ovom nemackom modelu koji ti spominjes,kad se u tako niskom broju uzimaju stambeni krediti.Nije problem u poreskoj stopi o kojoj ti pises,pa sad narod zbog toga ne uzima kredite.Ta bi zakonska mera bila potpuno u praksi sada nepotrebna.Inace,za prvu nekretninu(novogradnja) se ne naplacuje porez.

Nije problem u poreskoj stopi o kojoj ti pises,pa sad narod zbog toga ne uzima kredite.Ta bi zakonska mera bila potpuno u praksi sada nepotrebna.Inace,za prvu nekretninu(novogradnja) se ne naplacuje porez.

Mislim da se dibiduz nismo razumeli.

Ovo o cemu ja pricam( nemacki model) bila bi subvencija drzave i motiv ljudima da uzimaju stambene kredite.

Ako ti imas licni dohodak od recimo 50.000 dinara bruto, drzavi moras da platis porez ( poslodavac ne ti licno)
na taj licni dohodak koji je recimo 30%.= 15.000 dinara. Drzava ti ne uzima 7 godina taj porez,znaci ostaje ti
tih 15.000 dinara mesecno za otplatu stambenog kredita.

Ne govorim o porezu na stan,nekretninu.

osim kreditne sposobnosti i ucesca mislim da je veci problem nerealna cena kvadrata/ Cene su i dalje naduvane.
A tek biser- zena zove agenciju i interesuje se za kucu na bezanijskoj kosi ( te kuce vecinom imaju oko 100m2 stambenog prostora i eventualno vece terase ili mala dvorista), u oglasu pise da kuca ima 200m2 i zena naravno pita gde su tih 200m2 a agent odgovara- znate te kuce imaju jako velike podrume 50-90m2. Da li verujete da neko prodaje podrum i da agencija to podrzava i smatra ispravnim!? inace traze 210-275000e, a to ne bi smelo da kosta vise od 130-180000e plafon ( osim onih sa izvorno 200i kusur stambenog prostora).
da li je normalno da 24m2 u bloku 44 na prizemlju kosta 50000e?

Kamo lepe sreće da kvadrate po ovim cenama nikad niko ni nije hteo, povoljni krediti ili ne. Do sada bi tržište nekretnina i ličilo na nešto umesto na mafijašku bastilju sa zatvorenim članstvom u kojoj se članarina vraća dvostruko ili trostruko.
Kada zarada investitora bude 10%, a cena kvadrata shodno tome 500-800e, možda će ih neko i hteti.

Problem sa stanovima u Srbiji je što su im cene naduvane. Dakle balončina. Mislim ko kupuje stan sa 200 - 300 € mesečno? Dok su sa svih strana dolazili u Beograd i ostale veće gradove, a građevinci duvali cene, građevinska industrija je rasla. Znači cene nisu rezultat realne vrednosti i kupovne moći stanovništva, već povećanog priliva ljudi iz Hrvatske, Bosne i Kosova u veće gradove, čime je nakratko podignuta tražnja. Takođe ne treba zanemariti migracije sa sela i razne ponzi šeme sa stanovima. Kad se balon izduvao cene su pale i verovatno će još padati.

Back