Kuvano vino

Ona Marge

Veoma poznat
VIP
Poruka
11.298
Juče na nekoj manifestaciji kupih "kuvano vino" da se zagrejem.
To nije baš ličilo na ono klasično, a čini mi se da je spremamo uz dodatak čaja od hibiskusa. Neki Mađari su pravili i nisu bili raspoloženi ni za razgovor a pogotovo za informaciju o sastavu. Doduše, ni moj mađarski nije bio sjajan a oni srpski nisu znali ni da beknu.
I rekla bi da je bilo manje alkohola nego obično ali je ukus stvarno bio fantastičan.
Kako vi kuvate vino ?

U velikoj serpi stavim secer sa nekolike kapi vode i zagrijavam ga, mijesam, dok se ne karamelizuje...to se radi na maloj temperaturi kako ne bi zagorio.

Naspem 2l vina i 0.2l vode, kad se vino naspe na karamelizovani secer to malo zadimi ali nije strasno, u tom trenutku se secer stvrdne i zalijepi za dno serpe.

To se mijesa polako dok se stvrdnuti secer ne otopi, na jakoj temperaturi.

Kad prokljuca, makne se sa kola i naspe se malo cimeta, promijesa i gotovo je.

Vino se naspe u casi za to i doda se kolut pomorandze.

Nazalost vise ga necu spremati 🫢🤐 jer sam bijelio zube pa trenutno cuvam bjelinu. 😁

Не стављам много шећера. Ставим кришку наранџе, цимет, каранфилић, бибер или анис ко воли. Некада и суво воће које поједеш када хидрира.

To nije baš ličilo na ono klasično, a čini mi se da je spremamo uz dodatak čaja od hibiskusa. Neki Mađari su pravili i nisu bili raspoloženi ni za razgovor a pogotovo za informaciju o sastavu. Doduše, ni moj mađarski nije bio sjajan a oni srpski nisu znali ni da beknu.
I rekla bi da je bilo manje alkohola nego obično ali je ukus stvarno bio fantastičan.
Kako vi kuvate vino ?
Ja dodam nekoliko zrna Komorača .

Kako vi kuvate vino ?

Nikako. Ja to kupujem.
Zao mi vina, i za kuvanje i u jelima.
A lose vino mi se ne svidja. Ni da pijem, ni skuvano, ni u jelima.
Zato kupujem kuvano vino koje volim.

Mozda i napravim ove zime ako nam neko dodje pa uz keksice.
To mi je kao med. Tacno mi bude zao dobrog meda u hlebu i kolacima.

Back