Kuvanje - ljubav ili obaveza

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.920
axx1.jpg

Da li volite da kuvate i vreme koje provodite u kuhinji su cista ljubav i zadovoljstvo ili kuvate iz obaveze i potrebe ?

Volim da prirpemam hranu, ali volim da imam i jednostavne obroke kojima ne treba mnogo pripreme.
Standardne tradicionalne recepte uvek malo personalizujem, ali ne mogu da zamislim da svaki dan po dosta vremena provodim u pripremanju jela kao moja baka.
Njoj se život svodio na pripremanje jela za višečlanu i višegeneracijsku porodicu, pa je sve pazila ko šta voli, uvek sve usklađivala, ko bi ljuto, ko ne podnosi, ko neće luk, ko voli dosta luka... da bi se uzelo za garantovano da je ona ta koja uvek priprema hranu, pa je još i dežurni krivac ako je neko nezadovoljan.
Moja baka voli sve što spremim svakodnevno-i uvek napominje da joj je slatko da pojede bilo šta što je neko drugi spremio. :sad2:
Iako mi je baka idol za mnoge stvari, ne želim da budem kuvarica po čitav dan, a i da želim-ne mogu to da postignem.

Volim da kuham, sve od tradicionalne kuhinje do brzih recepata. Tako se i opuštam, malo mi slabije idu kolači jer me mrzi da mjerim i vagam tako da pravim one provjerene što mjerim odokativno ili šoljicama 😁 Srećom kćerka je već stasala pa je ona preuzela pravljenje kolača.

Не знам која то јела захтевају цео дан.
Neki idu na posao u 6, neki u školu u 7, neki se navraćaju nakon obaveza oko 8.
Ceo dan-šta ko radi, moja baka je postavljala i raspremala za svima pošto nije imala svoj stalni posao.
Neki ručaju u 13, neki sa posla dolaze u 14, neki iz škole dolaze u 18, 19. Ta žena je samo dočekivala i ispraćala gladne ljude... Dakle, postojala je ta jedna osoba koja je sve vreme razmišljala o tome ko kad odlazi i dolazi i ko je gladan. Bože sačuvaj!
Kasnije kreće večera...
I gde je ceo dan-ne ceo, radila je i u bašti, plela i prodavala svoje čarape, prsluke i džempere... I opet glavna za pitanje šta će ko da jede.
Nisam spremna za takve stvari u svom životu.
Spremi sarmu-sarma je višesatno jelo, ne sprema se za minut.

Сарма се веома брзо замота а остатак посла ради шпорет. За то време можеш да лежиш и гледаш у плафон.
Не знам у чему је проблем. Сат и по је сасвим довољно.
Ti to prosto voliš da radiš, očitava se u tvom pisanju... a meni isti proces traje večnost. Izgleda da je u tome glavna razlika.
Pritom-spremi, pospremi, počisti, uzdigni, složi, odloži na pranje, odvoji.
Ne digneš ti krake tek tako u vis dok radiš jednu stvar u pauzi...
Radije bih izribala celo kupatilo malom četkicom za zube nego što bih pravila zavijutke od listova kupusa sa sebi pripadajućom smesom.
Hmm... nisam ni slutila da imam ovu vrstu averzije.

Ti to prosto voliš da radiš, očitava se u tvom pisanju... a meni isti proces traje večnost. Izgleda da je u tome glavna razlika.
Pritom-spremi, pospremi, počisti, uzdigni, složi, odloži na pranje, odvoji.
Ne digneš ti krake tek tako u vis dok radiš jednu stvar u pauzi...
Radije bih izribala celo kupatilo malom četkicom za zube nego što bih pravila zavijutke od listova kupusa sa sebi pripadajućom smesom.
Hmm... nisam ni slutila da imam ovu vrstu averzije.
Није да баш толико волим да завијам сарме него сам вешта, брза и способна.

Није ми обавеза. Хвала Богу имам око себе људе који нису неспособни да чекају на мене. Кувам када ми се кува, а будем и дочекана са куваним.
За нека окупљања, госте или интимну трпезу са поводом баш уживам. Волим да угостим, поставим, угодим.

Back