kutak za samohrane mame

dobrodosla i svaka cast na hrabrosti!
nije lako izaci iz nasilne veze,za to je potrebno mnogo hrabrosti,sudjenja mnogo iscrpljuju,verujem ali je lakse kada znas da je gotovo.nije lako preziveti u ovoj zemlji ali nadam se da ces naci neki bolji posao,svi imamo taj problem sa novcem,tako da samo mogu da ti kazem drzi se!zbog dece ali i zbog sebe

kud svi Turci - tu i mali Mujo! Evo, da dam svoj doprinos, mada mislim da ce mi se obiti o glavu. Razvedena sam odavno ... na papiru... kao sto sam i bila udata... na papiru. Dolazio je, vracao se, bio sve sto ne treba, dok nisam kupila svoj stan, promenila stav, i uctivo a kadkad i manje uctiov ga isterivala kad god povisi ton.Imamo dete od 9 godina, koje nikad nije trazio da vidi, dolazio je on, kako da ne, ali je govorio da mu dete bez majke (dodala bih tutora i babysiterke) ne treba. Ja za drugu vezu ili za decidan prekid nisam imala snage - bio je dosadan, uporan i bez trunke obraza. o zab Onda sam shvatila da vreme ide napred, i da imam 36 godina a oduvek sam zelela jos jedno dete (ja sam bila jedinica i znam kako je to tesko), i posle duzeg razmisljanja pitala ga da bude donator (ne bas tako, ali slicno), prvo se neckao i pristao. Moj stav je sledeci: prvo dete sam gajila SAMA, bez stalnog posla, studirajuci, bez svog stana. Sad imam posao, svoj stan, jos jedan majusan pride koji cu izdavati, nemam majku, nemam muza (ali to nisam ni prvi put imala), ali imam zrelost, podrsku sestre, prijatelja, deteta i svoju odluku da se tome posvetim. Prvo pitanje koje se slusaocima nametne je: zasto on? Zasto ne neko drugi? ...Zato sto ja nisam sposobna tj. recimo da sam trajno zatrovana za neku buducu vezu, a ako trazim donatora, kako mu objasniti da mi treba nalaz testa na: hiv, hepatitis a-z itd, a da ne bude sumnjivo, dalje, i da taj neko pristane i pruzi mi to, sta da ocekujem kad rodim: borbu oko starateljstva, cimanje, maltretiranje. Ovako, znala sam da ga dete ne interesuje, (zaboga, morao bi da smanji litrazu piva/dnevno jer bi pu-pu morao i neke parice da da), jer ne zeli da unese bilo kakvu investiciju:finansijsku, vremensku, nervnu, - jednom recju - operisan je od roditeljstva. Prva stih proba ovog mog stava je bila dok sam bila u bolnici (imam jos nekih zdravstvenih problema uz trudnocu koja je u toku) kad je i zvanicno preko mobilnog rekao: ali ja tebe ne volim. Ha, kao da to nisam znala, pa, na to sam i racunala. Tad je silom prilika i saznao da je donator jer sam mu razlozno i argumentovano objasnila da za drugo i nije (primera kol'ko 'oces). Sad udrite...da, sebicna sam, da, otkud mi pravo...da, kako se usudjujem, ... ali pre svega, podjite od cinjenice da banke sperme u svetu postoje vec nekih 3-4 decenije ...sve su to nijanse

i jos nesto,
po logici one stare: gde je najbolje krimosu sakriti se od murije - pa, bas policijsku stanicu!
Tako i ja, bar znam ko mi nece praviti probleme, ko ce me ostaviti na miru da sa svojim detetom uzivam kako treba. Iskoristih ono najgore, ovog puta sebi u korist.
A ko mi kaze "otkud mi pravo da dete lisavam oca" odgovoricu mu da prosto i jednostavno niko nema tapiju na svog partnera, postoje brakovi koji su trajali 50 godina pa je on/ona jednostavo resila da ode - Sustina: jednostavno, nema garancije.
I jedan roditelj je dovoljan ako zna sta hoce, kako ce to da izvede i ako ima dovoljno ljubavi i zelje. Uostalom, pitam se kako prolaze deca iz za oci publike skladnih brakova, gde nijedan od oba vizuelno prisutna roditelja, ne razmislja o svojoj deci dokle god ne naidje problem, a onda nailazi na medjusobno optuzivanje i brak zalazi u krizu zbog povoda (razlozi su uvek, naravno, dublji, ali i ljudi jednako nespremni da se upoznaju i otvore oci i lepo priznaju da je nesto trulo u drzavi Danskoj, jer niko nije spreman na promene i ne daj boze da prizna da mu je brak neuspeo jer onda po tom pitanju mora nesto da ucini, a to opet vodi u promene).
I ko na kraju balade ispasta? Pa, naravno, deca.

joooj kalej
bolje vrabac u ruci nego golub na grani
nije sve tako crno
ima valjda i sretnih parova
ima možda i ,,normalnih,, muškaraca na planeti
poneki film ima i hepiend
nemaju baš svi aids i hepatitis abcd...
koliko puta padne svako dete pre nego što prohoda?
hrabrost ili strah od neuspeha?
nesigurnost u sebe ili u druge?
osveta ili kazna?

p.s. da ne budem pogrešno shvaćen želim tebi i klincima svu sreću ovog sveta

Dragi moj VD, ne znam zasto si se osetio prozvan, i jedini ko je ovde stvar pogresno shvatio - si ti: ja ne govorim da nema srecnih ljubavi, zdravih ljudi, uspesnih brakova, ja pricam o SVOJOJ sudbini, koju sam proanalizirala na podebelom iskustvu i ustanovila da ja nisam jedna od onih koje ti navodis kao srecni izuzetak koji pravda moje nesrecno pravilo - u mom zivotu pravilo je ocito, otud i moj ovakav izbor.

Back