Ako ce Kurta da dovodi svoju kompletnu kamarilu, od mesne zajednice do vlade kada smeni Murtu onda ce trebati mnogo vise novca da se namiri ta nova ekipa. Ako treba da zaposli svakog zemaru, svakog lika koji je lepio njegove predizborne plakate po banderama i zidovima stambenih zgrada onda je to ozbiljan broj novig zaposlenih na drzavnim jaslama. Pogotovo ako ne otpusti sa te drzavne sluzbe sve Murtine pulene koje je on zaposlio na isti nacin u prethodnom izbornom procesu. Po toj logici broj ljudi koji su na drzavnim jaslama raste iz izbornog ciklusa u izborni ciklus i u nekom trenutku vecina stanovnika te imaginarne drzave ce raditi za plate iz budzeta. Koja privreda bui to mogla da namiri?
Pa tako, 2000-2001 smenom vlasti nisu svi Milosevicevi kadrovi otpusteni, izgubili su rukovodece funkcije ali su pomereni na savetnicke ili referentske pozicije i tamo cekali penziju ili su vremenom docekali da SPS ponovo uzjase na vlast. Naravno, clanovi DOS-a su u javnim preduzecima koja su im pripala kao partijski koalicioni plen uz komplet novo rukovodstvo zaposlili i mnoge svoje nove clanove, clanove koji su se bas zbog tog posla uclanili u te partije (seca li se ko Gey17+ i DHSS?). 2004-te je dosla nova promena vlasti, DSS, SPS i Gey17+ su zajahali, promenili rukovodstva javnih preduzeca, doveli nove zaposlene a da pri tome nikoga ko se nije zestoko bunio nisu otpustili. 2008-me je uradjena sledeca promena, DSS, SPS i Gey17+ su uradili apsolutno isto kao i vlasti 2004 i 2000-te. A onda su 2012 umesto DS-a u novu vlast upali SNS, SPS i Gey17+ i napravili totalno isto kao i njihovi ptrethodnici, dovukli gomilu novih zaposlenih u kavna preduzeca i drzavnu upravu.
Za ilustraciju, u Infostanu, beogradskom javnom preduzecu su imali kancelarije za bivse direktore i rukovodioce u podrumu te zgrade, govorim o 2008-oj a kazu da se to nastavilo i kasnije. Naime novi menadzment nije otpustao rukovodice koje je dovela prethodna vlast, njih su degraditrali na pozicije referenata i stavili u istu kancelariju da sede i nista ne rade (nesto kao arhivatori iz Drzavnog posla), pa tako imate u kancelarijama po 4 referenta koji bise na interMetu i bez ikakvih su zaduzenja, otraljaju tih 8 sati na "radnom" mestu i tako ukrug, dok ne dosade sai sebi i iseku vene ili u krajnjem slucaju napuste taj "posao". Secam se da sam ja poceo 2004-te da radim u jbeogradskom javnom preduzecu Gradsko stambeno, tad nas je na platnom spisku bilo 120-130, pocetkom 2008-me kad sam napustao to preduzece bilo je 190-200 zaposlenih a od bivsih kolega sa kojima sam jos u kontaktu sam cuo da su pre korone imali oko 300 zaposlenih. Eto ilustracije sta sistem Kurta-Murta radi u jednom javnom preduzecu i celoj drzavi.
Naravno, ne zalazem se ni za Kurtu ni za Murtu, zalazem se da ljudi zavredjuju po znanju i umecu - a to je, ipak dragi i bivsi zemljaci, misaona imenica u Srbiji. Onaj ko je znao i umeo otisao je/odlazi odatle.