Kurt Wenner-majstor 3D Street arta

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.520
KurtWenner_Portrait.jpg

Kurt Wenner

Kurt Venner je pohađao Rhode Island School of Design i Art Center College of Design pre nego što je radio za NASA -u kao napredni naučni ilustrator svemira. Godine 1982. Venner je napustio NASA -u u Italiju kako bi se bavio ljubavlju prema klasičnoj umetnosti.

VM_optical08Kurt Wenner, Office Stress.jpg

vm_optical08kurt-wenner-office-stress-jpg.1032930
Kurt Wenner, Office Stress

Moje interesovanje za renesansni klasicizam počelo je iz jednostavne želje da dobro crtam. Bio sam
zapanjen ogromnom razlikom između načina na koji su učenici i nastavnici crtali u 20. veku i načina
na koji su umetnici crtali pre 500 godina. Činilo mi se da su umetnici prošlosti imali sposobnosti daleko iznad današnjih. Moja znatiželja u vezi s tim neslaganjem odvela me je u Rim kako bih tražio i savladao crtanje i slikanje unutar „jezika“ zapadnog klasicizma. Za to vreme sam se izolovao od umetnosti 20.veka kako bih istražio ideale i koncepte koji su se praktikovali u ranijim vekovima.
Od tada je postala stalna misija da ponovo otkrijemo klasične tradicije i prenesemo ih savremenoj publici.

VM_optical06Kurt Wenner, Dis Irae.jpg

Kurt Wenner, Dis Irae

Dok je boravio u Rimu u Italiji, Wenner je proučavao dela velikih majstora i neprestano se
oslanjao na klasičnu skulpturu. Crteži koje je napravio doveli su ga u dodir sa jezikom forme
u zapadnoj figurativnoj umetnosti i obezbedili mu neoklasičnu obuku neophodnu za stil koji je
sledio. Tokom studija posebno se zainteresovao za maniristički period; pronalazeći u monumentalnoj razmeri i sofisticiranoj dekoraciji pravac za sopstveni umetnički izraz. Nekoliko godina Wenner je mnogo putovao kako bi iz prve ruke iskusio većinu velikih remek -dela i spomenika širom Evrope.

nl7fOv6.png

Tokom ovih prvih godina u inostranstvu eksperimentisao je sa tradicionalnim medijima za bojenje poput tempere, freske i uljanih boja. Da bi finansirao svoja putovanja i studije, postao je madonaro
i stvarao je kredom na ulicama Rima. U roku od nekoliko godina osvojio je brojne zlatne medalje
na evropskim takmičenjima i postao zvanično priznat kao majstor ove vrste umetnosti. Njegovo delo je 1985. bilo predmet nagrađivanog dokumentarnog remek-dela National Geographic u kredi.

01-1-papageno-pastel-fine-art-print-edition.jpg

Stalno sam pred izazovom da ponovo otkrivam, transformišem i delim zanemarene ideje iz
prošlosti. Kada stvaram veliko delo na javnom događaju, mogu da procenim reakcije velike i raznovrsne publike. Ove informacije su mi dale neprocenjive pouke o ljudskoj percepciji.
Dok sam predavao o svom radu ili drugim temama vezanim za umetnost profesionalnim i
amaterskim umetnicima, kao i likovnim pedagozima, imao sam priliku da angažujem veliki
broj ljudi u dijalogu koji mi je pokazao da iako su moje ideje o umetnosti, obrazovanju ,
a klasici se često izrazito razlikuju od ustaljenih pogleda, ipak su dobrodošli. Verujem da,
iako nasleđe velikih remek -dela iz klasične tradicije pripada istoriji, umetnički proces koji
predlaže je večan.

001-fall-of-icarus-3d-classical-art-illusion.jpg

Pošto se klasična tradicija koja me je fascinirala izgubila, deo mojih studija bio je naučan.
Proveo sam mnogo meseci tražeći po bibliotekama i arhivama tekstove napisane vekovima
ranije o umetničkim temama koje su me najviše fascinirale. Umetnička geometrija bila je najfascinantniji predmet. Iznenadilo me je saznanje kako su se ideje i koncepti transformisali
kroz vekove, ponekad u procvatu, a ponekad u gubljenju. U jednom veku žestoko se raspravljalo
o teorijama proporcija, a u drugom su se potpuno zanemarivale. Proučavanje linearne perspektive fantastično je kreativno i inspirativno sve do pronalaska fotografije, kada postaje statična i vezana
za pravila.

04.jpg

Godine 1984. Venner je izumeo sopstvenu umetničku formu koja je postala poznata kao
anamorfna, 3D umetnost trotoara ili 3D ulična umetnost. Oblik perspektive, poznat kao anamorfizam, koristili su veliki evropski majstori da stvore iluziju o visokoj arhitekturi i
plutajućim figurama u freskama na plafonu. Inspirisan ovom upotrebom perspektive,
Wenner je izumeo novu geometriju kako bi stvorio kompozicije za koje izgleda da se
uzdižu ili padaju u zemlju.

last-judgement.jpg

Last Judgement
U svom radu upoređujem obe vrste iluzija. Na fotografijama mojih 3D slika umetnost može da
izgleda „stvarno“ kao i publika. Koristim „objektivnu dokumentaciju“ fotografije da postavim pitanje
da li je savremeni svet zaista značajniji od sveta istorije i mašte. Iako koristim arsenal vizuelnih alata za stvaranje iluzije, klasični jezik forme je najvažniji. Klasicizam je u velikoj meri superiorniji od drugih oblika realizma za stvaranje iluzije, jer se zasniva na ljudskoj percepciji. Svaki potez ima za cilj da prenese gledaocu formu i prostor.

56-220803-iskandar.jpg

Ljudi misle o umetnicima (da ne vole da puštaju gledaoca u proces), i mislim da mnogi umetnici imaju taj strah. Ali kada sam započeo festivale (umetnosti kredom), ono što sam otkrio - u mom sopstvenom slučaju - je da je bilo strašno katarzično raditi posao u javnosti.
Počeli ste da shvatate da su svi oni strahovi koje ste imali o tome šta će javnost misliti dok radite
neki komad potpuno neosnovani, a javnost uopšte nema očekivanja o tome kako bi proces
trebalo da izgleda. Mislim da jesu (fascinirani i nadahnuti). Jednom kada to naučite, nekako ste oslobođeni svih tih strahova.

61dfebbcb161dd545b23e6f21a75ec46.jpg

Studirao sam svetu geometriju i istoriju geometrije, a geometrija je oličena kreativnost.
To je skoro kao definicija kreativnosti. Pa ipak, ne učimo to tako. Mi to učimo kao analitičko
rešavanje problema. U čemu takođe dobro radi. Za mene je neverovatan ovaj ogroman
potencijal koji geometrija ima, samo da je ne predajem. U stvari, geometrija se verovatno
nikada nije učila kako treba, i verovatno nije mogla. Mogli biste to sada, ali sada niko nije
ni blizu da to razume. Ne konceptualno.

Back