Droid
Legenda
- Poruka
- 51.706
Jel kupovao neko zlato ili srebrenjake u Rumuniji s obzirom da imaju normalan zakon o plemenitim metalima?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jel kupovao neko zlato ili srebrenjake u Rumuniji s obzirom da imaju normalan zakon o plemenitim metalima?
Pa svi imaju neke normalne zakone, mozes i u Srbiji da prodajes i kupujes zlato i srebro po svetskim trzisnim cenama.
Kod nas deru.
Kad im prodaješ "lomljeno" zlato, plaćaju kao za plastiku, a kad kupujes makar i u obliku najjednostavnijoj izradi ( zlatnik, minđuše jednostavno..) - deru kao da je Damiani.
Ugradnja ko na kokainu
Pretpostavljam da zato Droid pita, da kupi u komšiluku i tako se osigura od propasti evra , dolara itd
Pa svi imaju neke normalne zakone, mozes i u Srbiji da prodajes i kupujes zlato i srebro po svetskim trzisnim cenama.
Mene je neki dan interesovala cena zlata ( nesto sam kao prodavala) ja sam razumela da je svuda isto.
Recimo danas:
1 gram 18 karata zlata je oko 24,.50 evra
Ja imam neki lanac koji mi ne treba, 18 karata je zlato, 42 grama i sada u nekom insitutu za zlato daju mi za to oko 900 evra,
ali je to divan komad nakita pa tako mogu da dobijem i 1100 evra, ali ne kod tih otkupljivaca nego recimo ako ponudim nekom juveliru
ili prodam onlajn. ( Ebay)
Kod nas deru.
Kad im prodaješ "lomljeno" zlato, plaćaju kao za plastiku, a kad kupujes makar i u obliku najjednostavnijoj izradi ( zlatnik, minđuše jednostavno..) - deru kao da je Damiani.
Ugradnja ko na kokainu
Pretpostavljam da zato Droid pita, da kupi u komšiluku i tako se osigura od propasti evra , dolara itd
Kod nas deru.
Ugradnja ko na kokainu
to je zato sto po zakonu juveliri nemaju pravo da otkupe od fizickog lica nakit i da taj nakit stave u izlog. mogu samo da ga koriste za izradu novog nakita.ako ih uhvate da preprodaju nakit najebali su.
Rayela totalno si pogresno informisana.
- - - - - - - - - -
Kod nas u Srbiji ima striktno status nakita. Tako da nemas mogucnost da kupujes prodajes kao na zapadu. Ni u Hrvatskoj do skoro nije moglo.
Na zapadu udjes u banku i kupis dukat od jedne unce cistog zlata po svetskoj ceni. Kod nas to nema. Na zapadu isto tako po svetskoj ceni prodajes zlato. Postoji provizija banke kao kod menjaca. Tamo se zlato tretira kao novac i platezno sredstvo. Sto je i logicno.
Naravno nakit nema veze sa svetskom cenom. Jer se gram zlata u nakitu prodaje u zlatarama po nekoliko puta vecoj ceni od svetske, a s druge strane se otkupljuje po nekoliko puta manjoj.
Kod srebra je razlika u odnosu na svetsku tek katastrofa. Dok je svetska cena 30 grama srebra oko 13 eura... neka srebrna burma od 5 grama kosta 20 - 30 eura.
I na zapadu cene nakita jesu nepovoljne naravno u odnosu na svetske cene, ali zato bar otkup nije nepovoljan.
- - - - - - - - - -
Pa mislim da je zlato sada jeftino.. a prilicno je sigurno za cuvanje.. recimo za 5000 eur.. koje je inace problem drzati u banci, bolje je uzeti neku polugicu zlatnu od 150 grama.. ili pet zlatnika austrijskih
![]()
Kontam da ces to lakse sacuvati nego papire... a i vrednost ces uvek zlatnu ocuvati. Ovaj zlatnik je 1000 eur sada. No ne isplati se uzimati u austriji jer oni rokaju i PDV na zlato. U Svici nema ni poreza ni carine ni PDV na zlato. Pa me zato zanima kako je u Rumuniji ili Madjarskoj.
Trebalo bi u svakoj ozbiljnijoj ekspozituri da moze da se kupi.
Dok ne odem... reko mozda neko vec zna![]()
jadni oni