Kupovina preko Aliexpres, Amazon i sličnih online sajtova iz Srbije

Losferan

Primećen član
Poruka
754
Koje sajtove koristite za kupovinu online a da je roba iz inostranstva? Aliexpress, Amazon, Alibaba.
Kao i većina stanovnika ove naše napaćene države nemam iskustva sa sličnim kupovinama, najčešće sam kupovao i plaćao pouzećem od domaćih trgovaca. Vidim da su neki uređaji kod nas skuplji i do 20 posto i više, dakle ako kod nas platite 500 evra na nekom od ovih sajtova taj isti uređaj je oko 400 evra što je po meni jako bezobrazno, nenormalno (u normalnim okolnostima).

Koliko se čeka na isporuku? Kakva je zaštita kupca? Ima li je?

Čitam da je glavni problem kod nas što poštari pokradu sve pošiljke, šta raditi u takvom slučaju, kako vratiti novac?

Takođe čitam da je problem carina, tj ako neka roba stigne u Srbiju onda se ne isporučuje automatski na adresu kupca nego čeka na carini dok se kupac ne javi i plati porez.
Nije problem porez ako je u nekim razumnim granicama, lično smatram da nije pravedno uopšte da bude poreza na robu koja se uvozi a koja nema konkurenta u Srbiji. Znači na robu koja se ne proizvodi u Srbiji, telefoni itd pa nema potreba za zaštitu domaćeg proizvođača tj porez u tom slučaju jer i ne postoji domaći proizvođač tako da je neki veći porez u ovom slučaju čist reket.

Dakle nemam iskustva sa ovakom kupovinom, da li se isplati ulaziti u ovaku avanturu u našoj državi? Kakve su procedure?

Čitam da u na primer Hrvatskoj sve funkcioniše bez problema a verovatno i u drugim zemljama EU....

Možete pisati svoja iskustva.....

PS Ne bih znao u koji podforum da stavim ovu temu pa molim moderatora da premesti, mada mislim da može i ostati na podforumu nepravda jer smatram da je dosta nepravedan odnos naše države prema ovakom načinu kupovine pogotovu kad se uzme u obzir odnos drugih država prema ovakom načinu kupovine.

Koje sajtove koristite za kupovinu online a da je roba iz inostranstva? Aliexpress, Amazon, Alibaba.
Kao i većina stanovnika ove naše napaćene države nemam iskustva sa sličnim kupovinama, najčešće sam kupovao i plaćao pouzećem od domaćih trgovaca. Vidim da su neki uređaji kod nas skuplji i do 20 posto i više, dakle ako kod nas platite 500 evra na nekom od ovih sajtova taj isti uređaj je oko 400 evra što je po meni jako bezobrazno, nenormalno (u normalnim okolnostima).

Čitam da je glavni problem kod nas što poštari pokradu sve pošiljke, šta raditi u takvom slučaju, kako vratiti novac?

Takođe čitam da je problem carina, tj ako neka roba stigne u Srbiju onda se ne isporučuje automatski na adresu kupca nego čeka na carini dok se kupac ne javi i plati porez.
Nije problem porez ako je u nekim razumnim granicama, lično smatram da nije pravedno uopšte da bude poreza na robu koja se uvozi a koja nema konkurenta u Srbiji. Znači na robu koja se ne proizvodi u Srbiji, telefoni itd pa nema potreba za zaštitu domaćeg proizvođača tj porez u tom slučaju jer i ne postoji domaći proizvođač tako da je neki veći porez u ovom slučaju čist reket.

Dakle nemam iskustva sa ovakom kupovinom, da li se isplati ulaziti u ovaku avanturu u našoj državi? Kakve su procedure?

Čitam da u na primer Hrvatskoj sve funkcioniše bez problema a verovatno i u drugim zemljama EU....

PS Ne bih znao u koji podforum da stavim ovu temu pa molim moderatora da premesti, mada mislim da može i ostati na podforumu nepravda jer smatram da je dosta nepravedan odnos naše države prema ovakom načinu kupovine pogotovu kad se uzme u obzir odnos drugih država prema ovakom načinu kupovine.
Ја наручујем са Алија из Русије. У Русији нема царине ни ПДВ-а на наруџбине до мислим 300 евра (пошто скупље од ове суме нисам наручивао а нисам имао додатне трошкове). Роба стиже за пар дана. Купујем већ годинама и нисам имао ни један проблем.

Poslednja izmena:
Moja iskustva sa Ebaya i Aliexpresa su pozitivna do pocetka korone. Poslije sam prestao kupovati, ali moj prijatelj je nastavio i bilo je dosta cekanja, rekao bi cak i previse. Uzimao sam sitne stvari tipa USB, nepromociva torba za kajak, Android box i slicne stvari male vrijednosti. Onda je posta pocela naplacivati jos svoj namet. Pisem iskustva iz Hrvatske

Nemoj gledati da ti je tih 20 posto previse jer po meni rade cu platiti vise i imati osigurani servis nego placati slanje plus u koje najvjerojatnije ide po vrijednosti posiljke i cekati tko zna do kada.

Dobijes tracking code i pratis posiljku i meni je sve stiglo. Cak mi se jednom desilo da su mi poslali krivi USB, otvorio sam dispute, slikao proizvod i vratili su mi novce, a USB su mi ostavili.

Kada si vec spomenuo mob. telefon u tekstu sjecam se da sam davno narucio mob s dvije kartice (sad to skoro svaki ima) i imao sam problema na carini. Ne znam kako je to sada s mobitelima.

Vrijeme isporuke ti varira od kuda ti salje, ako ima u europi skladiste moze ti doci jako brzo, a imas i za birat koji ces nacin isporuke koji te dodatno kosta.

Aliekspres .sada roba stize mnogo brze u odnosu na pre..do mesec dana u zavisnosti sta se kupi

Back