Kupovina kompjutera

backey

Početnik
Poruka
19
Planiram da uzmem nov PC. Na sajtu kupujemprodajem sam našao neke konfiguracije koje su mnogo jeftinije od winwin-a. Kompjuteri su novi i nisu polovni.
Link od kompjutera
Zanima me da li je neko poručivao PC na ovaj način? Da li su to stvarno novi delovi i kako cena može da bude manja od obične?

Poslednja izmena:
Planiram da uzmem nov PC. Na sajtu kupujemprodajem sam našao neke konfiguracije koje su mnogo jeftinije od winwin-a. Kompjuteri su novi i nisu polovni.
Link od kompjutera
Zanima me da li je neko poručivao PC na ovaj način? Da li su to stvarno novi delovi i kako cena može da bude manja od obične?

Postavljaču oglasa treba poslati poruku lascivne sadržine.

500e za dekstop konfu sa osrednjim diskom ( Blue WD , inače najnekvalitetnije iz WD ponude ) a čak se ne udostoji ni optiku neku da stavi ?
Bolje hardove sam imao i pre 5-6-7 godina ( WD black 500gb za OS + 2 x 2Tb WD Green ) . Memorija mu solidnih ali ništa posebnih 8Gb ( može za 35e da se kupi ) , cpu solidan ali opet nikakvo čudo. Ne bih mu dao ni 250e za ono. Već i to što je desktop podrazumeva nižu cenu...kante su odavno prevaziđene

Poslednja izmena:
Link od kompjutera

ti mislis da je mnogo jeftinije ali nije . evo imas tvoj procesro za 21000 , ploca 6500, ram 5200 , graficka 22000 disk 5000 kuciste i napajanje 2500, posto je ovo koliko sam video krs napajanje i kuciste znaci 520 evra kosta ovo sve i to po delovima da ga kupujes . Nego ja ti preporucujem da uzmes umesto i5 recimo 860k i grafiku gtx 970 . Oduzmes 100 na procesoru ali dodas na grafickoj . Ako si gejmer isplaticeti se . Recimo moj q 6600 star 7 godina moze opusteno da pokrene sve danasnje igrice bez problema jedino grafika zeza

- - - - - - - - - -

Ako uzimas nov racunar obavezno uzmi sa SSD-om...

zbog cega ssd .

ti mislis da je mnogo jeftinije ali nije . evo imas tvoj procesro za 21000 , ploca 6500, ram 5200 , graficka 22000 disk 5000 kuciste i napajanje 2500, posto je ovo koliko sam video krs napajanje i kuciste znaci 520 evra kosta ovo sve i to po delovima da ga kupujes . Nego ja ti preporucujem da uzmes umesto i5 recimo 860k i grafiku gtx 970 . Oduzmes 100 na procesoru ali dodas na grafickoj . Ako si gejmer isplaticeti se . Recimo moj q 6600 star 7 godina moze opusteno da pokrene sve danasnje igrice bez problema jedino grafika zeza

- - - - - - - - - -

zbog cega ssd .

SSD vredi svaki ulozeni dinar. Za to stvarno ne treba zaliti pare.

Jos jedna jako bitna stavka kod kupovine novog racunara. Kakav im je servis? Recimo da li pokusavaju da kvar pripisu losem rukovanju, strujnim udarima... Kada sam moj racunar odneo u servis bez pitanja su ga primili iako nisam imao ni garantni list, ni jednu stranicu na kucistu a sam sam menjao napajanje i kuler na procesoru. Dobio sam ispravan racunar sa novom grafickom i maticnom plocom a uz to je graficka bila noviji/bolji model jer originalne nije vise bilo u prodaji.

SSD vredi svaki ulozeni dinar. Za to stvarno ne treba zaliti pare.

ne vredi ni jedan ulozeni dinar . za 50 evra koliko kosta od 120 gb mozes uzeti 8 gb rama ili dosta bolji procesor ili bolji monitor recimo ili bolje napajanje itd . 120 gb prostora je nista . Sve za kao brze ucitavanje programa . I to kao nekakvih recimo 5 sekundi cekanja za neku igru. Jedno je ako imas budzet od 2000 evra za pc onda tu moze da dodje i ssd inace ssd nikako

- - - - - - - - - -

Jos jedna jako bitna stavka kod kupovine novog racunara. Kakav im je servis? Recimo da li pokusavaju da kvar pripisu losem rukovanju, strujnim udarima... Kada sam moj racunar odneo u servis bez pitanja su ga primili iako nisam imao ni garantni list, ni jednu stranicu na kucistu a sam sam menjao napajanje i kuler na procesoru. Dobio sam ispravan racunar sa novom grafickom i maticnom plocom a uz to je graficka bila noviji/bolji model jer originalne nije vise bilo u prodaji.

da na to niko ne obraca paznju . a to je veoma bitan aspekat

smeta mi kod njih sto nemaju fiksni broj nego kao mobilni sto po meni nije ozbiljno . Mozda gresim ali fiksni broj znaci , pogoto kad su vece pare u pitanju

cisto da ima u vidu sta da trazi.

evo gledam neke cenovnike i tako nesto moze kupiti za slicne pare .

sigurnije je ipak kupiti u nekoj renomiranoj firmi jer dobijes garanciju dok kod kupovine kod * divljaka * 50 evra moze skupo kostati

Мој ти је савет следећи. Немој куповати од продаваца који нису правно лице и од продаваца који нуде конфигурације које су они сами саставили јер они увек убаце бар нешто што ће ускоро бити незаменљиво, ако не за годину дана, онда бар за две или три године ненадоградиво. Уместо такве куповине у ,,џаку'', боље прочачкај по интернету по деловима и изабери делове појединачно по својим потребама, ценама и оценама корисника па онда се обрати у Хелас Компјутерс (латиницом се пише са два л) у Београду и они ће ти тачно рећи како је најбоље да уклопиш делове које си изабрао и колика је минимална цена за конфигурацију која ти је потребна (независно од тога да ли би купио код њих или не). Изабери више могућности за сваки од делова пре него што их питаш за савет. Они су директни увозници огромног броја делова за рачунаре па су им и цене најчешће најниже и стручно и поштено саветују. Ја сам на основу њихових добрих савета купила одличну конфигурацију код другог продавца по мало већој цени, али због тога што је тај други продавац мени ближе за рекламације (којих до сада није било).

Dovoljno da plati 40e za 60Gb taman da sluzi za OS i ubrzace komp vise nego 32 Gb DDR + WD Black

nece to je sustina. AKo nekome treba recimo 16 gb rama za rad , onda ce ga 8 znatno usporavati . Uvek mozes uzeti neki bolji komad hardvera za te pare , bilo da je rec o grafickoj ili procesoru . 50 evra veca cena za graficku recimo to je kao gtx 750 i gtx 950 , ogromna razlika . U igrama nece ni primetiti da ima ssd ili normalan disk , a jasno ce primetiti razlike izmedju te dve graficke. Drugi primer je bolji procesor jasno se da primetiti primetiti da li se koristi i5 ili i7 i to je neki 60 -70 evra razlike ,ako koristi neku procesorsku zahtevnu aplikaciju . Znaci umesto ssd i 50 evra bacanja za neki 5 secundi dodatnog cekanja , bolje uloziti u bolju grafiku ili procesor

- - - - - - - - - -

I pricam iz iskustva , jer imam ssd na sestrinom macu i na kevinom laptopu

Link od kompjutera

Može jer ti neće dati garanciju.To što oni napišu u oglasu ili "usmeno" garantuju ne znači ništa.

zbog cega ssd .

Ako moras da pitas onda nema potrebe da ti odgovaram.

- - - - - - - - - -

ne vredi ni jedan ulozeni dinar . za 50 evra koliko kosta od 120 gb mozes uzeti 8 gb rama ili dosta bolji procesor ili bolji monitor recimo ili bolje napajanje itd . 120 gb prostora je nista . Sve za kao brze ucitavanje programa . I to kao nekakvih recimo 5 sekundi cekanja za neku igru. Jedno je ako imas budzet od 2000 evra za pc onda tu moze da dodje i ssd inace ssd nikako

Sada si lupio za medalju. Na 120gb more da ti stane win 7 i da imas jjos 90GB praznog prostora minimum. Stavis programe koje koristis i ostane ti 80GB... Da e 5 sekundi pa hajde, al ne vredi pricati osobi koja nije imala prilike da predje na SSD i uveri se kako to funkcionise.

- - - - - - - - - -

nece to je sustina. AKo nekome treba recimo 16 gb rama za rad , onda ce ga 8 znatno usporavati . Uvek mozes uzeti neki bolji komad hardvera za te pare , bilo da je rec o grafickoj ili procesoru . 50 evra veca cena za graficku recimo to je kao gtx 750 i gtx 950 , ogromna razlika . U igrama nece ni primetiti da ima ssd ili normalan disk , a jasno ce primetiti razlike izmedju te dve graficke. Drugi primer je bolji procesor jasno se da primetiti primetiti da li se koristi i5 ili i7 i to je neki 60 -70 evra razlike ,ako koristi neku procesorsku zahtevnu aplikaciju . Znaci umesto ssd i 50 evra bacanja za neki 5 secundi dodatnog cekanja , bolje uloziti u bolju grafiku ili procesor

Ne lupetaj..... a ti pricam iz iskustva a ti lupetas samo tako. Ako mu treba racunar za posao i ako radi u CAD-u onda treba da pljune za najjaci i7 a grafiku moze da ima i za 100e i manje..... I prekini da lupetas sa tim 5sekundi....

Link od kompjutera

Uzmes ovako, napises za sta planiras da koristis kompjuter i koliko para hoces da potrosis i das forumasima da ti sastave konfiguraciju.
Ti onda sa listom odes od servisa do servisa i pronadjes gde su najjeftinije komponente i sastavis ih. Sigurno ces proci jeftinije i sigurnije od tih tipova sa neta.

- - - - - - - - - -

Sada si lupio za medalju. Na 120gb more da ti stane win 7 i da imas jjos 90GB praznog prostora minimum. Stavis programe koje koristis i ostane ti 80GB... Da e 5 sekundi pa hajde, al ne vredi pricati osobi koja nije imala prilike da predje na SSD i uveri se kako to funkcionise.
vao 80 gb , jer rama ili

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Ne lupetaj..... a ti pricam iz iskustva a ti lupetas samo tako. Ako mu treba racunar za posao i ako radi u CAD-u onda treba da pljune za najjaci i7 a grafiku moze da ima i za 100e i manje..... I prekini da lupetas sa tim 5sekundi....

pazi, ili se pravis glup ili si stvarno glup . U srbiji vecina ljudi ima ograniceni kesh pri kupovini racunara. Verovatno je njihov broj 99 %. I sad recimo da se ti navodno bavis nekim dizajnom sigurno bi znao da ti svi programi zauzimaju dosta prostora na disku . I naravno pored ssd za normalno funkcionisanje je potrebno kupiti i normalni 1 tb disk ili bar 500 gb . Sto znaci manje kesa za ostale komponente . Ali razliku ce da primeti recimo ako igra igricu sa grafickom od 100 ili 150 . Ok igrica ce startovati za 0 ,1 sec sa ssd, ali da li je to bitnije ili recimo mogucnost da pokrene igricu uopste . SSD naravno je bolji od normalnog diska , ali tek ga treba uzeti u obzir kad se kupuje neka konfiguracija recimo od hiljadu evra , a ne od 500 genije

vao 80 gb , jer rama ili

Ako nisi nikada cuo za termin bottleneck google is your friend. Sto jaci procesor treba mu jaca graficka da iskoristi sve svoje mogucnosti i obrnuto. Razlika imzedju 8gb i 16gn nije velika a pogotovo ne kada kupujes racunar prosecnih performansi. Samim tim je i nepotrebno ulagati u nesto sto nece ni osetiti jer ce mu upravo procesor i graficka biti usko grlo, isto vazi i za upgrade jedne od te dve stvari. Dok ce mu sa SSD-om sistem bti neuporedivo brzi i stabilni, nece imati random time access pa samim ti i pristup file-ovima koji su mu na SSD-y ce biti daleko brzo a to ce se izraziti u nekoko puta brzem ucitavanju pozicija u igrama, ucitavanju zahtevnih tekstura, startovanju igara, programa....

pazi, ili se pravis glup ili si stvarno glup . U srbiji vecina ljudi ima ograniceni kesh pri kupovini racunara. Verovatno je njihov broj 99 %. I sad recimo da se ti navodno bavis nekim dizajnom sigurno bi znao da ti svi programi zauzimaju dosta prostora na disku . I naravno pored ssd za normalno funkcionisanje je potrebno kupiti i normalni 1 tb disk ili bar 500 gb . Sto znaci manje kesa za ostale komponente . Ali razliku ce da primeti recimo ako igra igricu sa grafickom od 100 ili 150 . Ok igrica ce startovati za 0 ,1 sec sa ssd, ali da li je to bitnije ili recimo mogucnost da pokrene igricu uopste . SSD naravno je bolji od normalnog diska , ali tek ga treba uzeti u obzir kad se kupuje neka konfiguracija recimo od hiljadu evra , a ne od 500 genije

Opet si se nalupetao. 50e doplatiti za SSD nije nista i neuporedivo je bolja opcija od doplacivanja za jaci procesor ili jacu graficku koju nece moci da iskoristi u potpunosti. Ako ti te stvari nisu jasne to je tvoj problem al neka, naucices vremenom. Osnovna verzija PS CS2 zauzima oko 600mb, oko 1GB ti zauzima CS6, AutoCAD za 2015 mu treba 6gb za instalaciju... Znas li ti koliko programa i plugin-ova moze da stavi na 120GB? ako imas full HD monitor a da ne pominjem neki 4k monitor i planiras da igras sve na ultra details onda ne kupujes racunar od 500e vec od 1000e+, a ako hoces da se igras na medium ili low settings onda nema potrebe da ulazes u procesor ili u graficku i da ti nesto od te dve stavri bude usko grlo

Opet si se nalupetao. 50e doplatiti za SSD nije nista i neuporedivo je bolja opcija od doplacivanja za jaci procesor ili jacu graficku koju nece moci da iskoristi u potpunosti. Ako ti te stvari nisu jasne to je tvoj problem al neka, naucices vremenom. Osnovna verzija PS CS2 zauzima oko 600mb, oko 1GB ti zauzima CS6, AutoCAD za 2015 mu treba 6gb za instalaciju... Znas li ti koliko programa i plugin-ova moze da stavi na 120GB? ako imas full HD monitor a da ne pominjem neki 4k monitor i planiras da igras sve na ultra details onda ne kupujes racunar od 500e vec od 1000e+, a ako hoces da se igras na medium ili low settings onda nema potrebe da ulazes u procesor ili u graficku i da ti nesto od te dve stavri bude usko grlo
ti decko veze nemas o igrama i o kompjuterima . Veoma je velika razlika da li imas neku graficku od 100 ili 150 evra, ili od 150 -200 . Ogromna razlika . A procesor recimo ja sto imam 860 k moze da isprati svaku od graficki do 200 evra i i kosta oko 70 evra

- - - - - - - - - -

Шта се добија уградњом ССД-а?

nista se ne dobija , jedino sto brze podigne windows ili startuje program . Ako imas para za bacanje i neces da cekas 5 sekundi vise ona odlicna kupovina

ssd je dobra stvar i verovatno buducnost ali treba biti racionalan i kupovati ono sta ti treba.

za sada je skup za ono sto nudi , nama koji kompjuter ne koristimo u profesionalne svrhe za obradu nekih poligona , videa ili slicnih stvari.

ko koristi komp za surf , igrice i gledanje filmova nece imati puno koristi od ssd-a .

kad se cena bude prepolovila bice dobra kupovina a do tada nista.

Back