Kupovina HOV

politički nekorektan

Zainteresovan član
Poruka
130
Razmišljam da kupim odredjene HOV kojima se trguje na beogradskoj berzi pa me zanimaju sledeće stvari:

Kod koje banke je najbolje otvoriti račun (u smislu troškova)? Da li je dovoljno otvoriti jedan račun na kome će mi stajati sredstva za kupovinu HOV i na koji će se uplaćivati dividenda ili je potrebno otvoriti dva računa? Da li mogu preko banke vršiti kupoprodaju ili to mora biti neka brokerska kuća i kolika je provizija?

KOMERCIJALNA BANKA:
1. Vlasnički račun finansijskih instrumenata - otvaranje 1.000 din
2. Namenski računi za kupovinu i prodaju - otvaranje besplatno, mesečno održavanje računa 100 din ako je u tom mesecu bilo prometa
3. Provizija za trgovanje - 1,5% na ostvarenu tržišnu vrednost
4. Provizija za saldiranje - 0,25%
5. Ispostavljanje naloga - besplatno
6. Opoziv naloga - 300,00 dinara po nalogu.

POŠTANSKA ŠTEDIONICA:
1. Vlasnički račun finansijskih instrumenata - otvaranje 1.000 din, nema troškova održavanja
2. Namenski računi za kupovinu i prodaju - otvaranje besplatno, nema troškova održavanja
3. Provizija za trgovanje - 1,4%
4. Ispostavljanje naloga - besplatno
5. Opoziv naloga - besplatno

- - - - - - - - - -

SBERBANK:
1. Vlasnički račun finansijskih instrumenata - otvaranje 600 din, nema troškova održavanja
2. Namenski računi za kupovinu i prodaju - otvaranje besplatno, nema troškova održavanja
3. Provizija za trgovanje - od 0,7 do 1,4% (u zavisnosti od obima i ucestalosti trgovanja)
4. Ispostavljanje naloga - besplatno
5. Opoziv naloga - besplatno

Razmišljam da kupim odredjene HOV kojima se trguje na beogradskoj berzi pa me zanimaju sledeće stvari:

Kod koje banke je najbolje otvoriti račun (u smislu troškova)? Da li je dovoljno otvoriti jedan račun na kome će mi stajati sredstva za kupovinu HOV i na koji će se uplaćivati dividenda ili je potrebno otvoriti dva računa? Da li mogu preko banke vršiti kupoprodaju ili to mora biti neka brokerska kuća i kolika je provizija?

Колико знам треба да отвориш два рачуна, један за куповину а други за продају ХОВ, бар су ми тако рекли у ЕФГ-у.
По мом мишљењу најбоље је отворити рачун код оне банке код које већ имаш текући (поготово ако можеш да пребацујеш новац "онлајн"), ако не намераваш да обрћеш милионе мала разлика у провизији није вредна додатног малтретирања.
Не знам какви су "независни" брокери по питању провизија.

Колико знам треба да отвориш два рачуна, један за куповину а други за продају ХОВ, бар су ми тако рекли у ЕФГ-у.
По мом мишљењу најбоље је отворити рачун код оне банке код које већ имаш текући (поготово ако можеш да пребацујеш новац "онлајн"), ако не намераваш да обрћеш милионе мала разлика у провизији није вредна додатног малтретирања.
Не знам какви су "независни" брокери по питању провизија.

Da raspitao sam se. Provizija je manje više svuda ista a i kao što reče nije vredno maltretiranja. Samo ove tri banke koje sam naveo su mi odgovorile a brokerske kuće nisam ni pitao. Značajni su samo troškovi otvaranja vlasničkog računa, koje Centralni registar naplaćuje 500 dinara, a komercijalna i pošta 1000, tako da tu u startu zaradjuju 500 dinara.

Ne nameravam da aktivno trgujem. Kupujem akcije kao neki vid štednje zbog stabilne i dobre dividende a i mogu uvek i lako da ih prodam ako mi zatreba gotovina.

ХОВ = хартије од вредности.

Акције су најризичнији облик штедње, 2008. су људи губили и 90% новца (али су пре тога неки и зарадили 1000%) тако да нисам сигуран колико се стварно могу звати штедњом (сигуран сам да би их неки пре назвали коцком).

Мој став је да у њих треба улагати само новац који можеш да "преболиш" у целости.

2014. је била релативно добра за београдску берзу:

BELEX15 +22,44%
BELEXline  +23,55%

Prime Listing (3.1.2014 - 11.12.2014)
NIIS -15,67%
AERO +102,47%
ENHL  +28,34%
SJPT  +0,64%

Standard Listing (3.1.2014 - 11.12.2014)
ALFA +58,65%
JESV  +24,68%
KMBN  +60,00%
MTLC -9,24%

Open Market (3.1.2014 - 11.12.2014) (неколико "пробраних" акција):
DINNPB  +129,45%
IMLK +47,23%
TGAS  +10,22%
TIGR  -33,85%
AIKB  +13,62%
BIPB  +106,67%

Ne nameravam da aktivno trgujem. Kupujem akcije kao neki vid štednje zbog stabilne i dobre dividende a i mogu uvek i lako da ih prodam ako mi zatreba gotovina.

Имај само у виду и да за реализацију продаје треба три дана (тј од реализације продаје до "легања" пара на рачун прође три дана).

ХОВ = хартије од вредности.

Акције су најризичнији облик штедње, 2008. су људи губили и 90% новца (али су пре тога неки и зарадили 1000%) тако да нисам сигуран колико се стварно могу звати штедњом (сигуран сам да би их неки пре назвали коцком).

Мој став је да у њих треба улагати само новац који можеш да "преболиш" у целости.

Pa pazi planiram da kupim akcije NIS-a. Dividenda je bila prethodne dve godine 25%, ove će biti verovatno manja, treba da donesu strategiju razvoja ali neće biti manja od 15% (dugoročna politika dividende, doneta 2012.). Što se cene akcija tiče, pa za naftom će uvek postojati tražnja, i što je manje bude bilo cena će biti veća. Takodje na našem tržištu nema baš neke konkurencije, svi drže neki visok nivo cena, tako da cena nafte na svetskom tržištu i nema baš neki uticaj na cene u Srbiji. Cene jesu pale u prethodnom periodu, ali je na svetskom tržištu cena nafte u prethodnih par meseci pala za nekih 35-40%. Tako da, ako sačekam još malo (pošto trenutno pada cena akcija) i kupim na nekom dovoljno niskom nivou, ne verujem da ću imati problema sa kapitalnim gubitkom... To je moje skromno mišljenje :)

Moram da ti ukazem na neke probleme u vezi tvog posmatranja akcija NIS-a.Svi ovi faktori koje si nabrojao nemaju veze sa cijenom NIS-a u buducnosti.Takodje je problem i sa dividendom-najvjerovatnije ce doci do,ako ne potpunog ukidanja dividende, onda do drasticnog kresanja.Jedini pozitivan faktor u citavoj proici oko NIS-a je taj da on drzi monopol na naftu u tom dijelu Evrope.Krah juznog toka ce dodatno uticati na pad akcija.
Itekako vrijednost akcija NIS-a ce u mnogome zavisiti od cijene nafte na svjetskom trzistu,na kraju krajeva NIS je u vecinskom vlasnistvu Rusa.Bio bi vec klise navesti da cijena nafte nikada nije bila ekonomska kategorija(ponuda i potraznja)-oduvijek je bila cisto politicka kategorija

Naravno da znam sta utice na cijenu HOV.Zaboravite rast,dividendu,kvalitativne ili tehnicke analize.Na cijenu utice iskljucivo ponuda i potraznja.Ako je manja potraznja od ponude cijena ide dole.
E sad od cega zavisi ponuda i potraznja je sasavim drugo,izuzetno kompleksno pitanje.

Moram da ti ukazem na neke probleme u vezi tvog posmatranja akcija NIS-a.Svi ovi faktori koje si nabrojao nemaju veze sa cijenom NIS-a u buducnosti.Takodje je problem i sa dividendom-najvjerovatnije ce doci do,ako ne potpunog ukidanja dividende, onda do drasticnog kresanja.Jedini pozitivan faktor u citavoj proici oko NIS-a je taj da on drzi monopol na naftu u tom dijelu Evrope.Krah juznog toka ce dodatno uticati na pad akcija.
Itekako vrijednost akcija NIS-a ce u mnogome zavisiti od cijene nafte na svjetskom trzistu,na kraju krajeva NIS je u vecinskom vlasnistvu Rusa.Bio bi vec klise navesti da cijena nafte nikada nije bila ekonomska kategorija(ponuda i potraznja)-oduvijek je bila cisto politicka kategorija

Za zavisnost od cene nafte na svetskom tržištu sam objasnio, nisam rekao da ne postoji, već da je ta veza slabija s obzirom na situaciju na našem tržištu. Možda si u pravu, ali me nisi uverio, pa pokušaj da mi malo bolje objasniš.
Znam da cena akcija nije u direktnoj vezi sa uspešnošću poslovanja, ali dividenda jeste. Moje je mišljenje, a to sam i obrazložio, da će NIS i u budućnosti poslovati sa dobitkom. Pa bih voleo da mi objasniš zašto će dividenda pasti ili je neće biti.
Takodje ne vidim neku jaku vezu izmedju gasovoda i poslovanja NIS-a koje se, koliko znam, zasniva najvećim delom na nafti. Čak i da ima uticaj na cenu akcija, zbog nekih očekivanja, ne vidim zašto bi imalo uticaj na poslovanje NIS-a, do sad su poslovali sa velikim profitom bez Južnog toka, zašto ne bi i ubuduće?
NIS nije pogon Gasproma, već posebna firma u kojoj Gasprom ima većinsko učešće.

Poslednja izmena:
Odmah da ti kazem da nemam nikakvo iskustvo na Bg berzi,niti sam ikada pratio NIS.Vec 25 godina sam prisutan na berzi(Dow Jones),vecinom trgujem sa naftom i bankama-sto se tice individualnih akcija.Jos jedan bitan faktor kod nafte koji se nikako ne sme zanemariti je cinjenica da se cijena nafte na svjetskom trzistu odredjuje u US$,prema tome odnos dolara na korpu valuta utice na c ijenu nafte.Jak dolar cijena pada i obrnuto.Zatim politicka situacija,ko kontrolise US Sena/Kongrest i sl?.Sadasnja naftna kriza je pokusaj rusenja RF i Putina.Ovo je Obamin "rat zvijezda"Nisam pristalica teorija zavjera-jednostavno je tako kada je nafta u pitanju.

Nisam ti odgovorio na pitanje zasto ce kresati dividendu ili zasto ce je ukinuti?
Evo ti odgovor.
Jednostavno nece moci da je isplacuju za klas B akcije.Zasto?Nema profita sa padom cijene energenata.Vlasnici prefered akcija nece dozvoliti odlivaje novca za dividende.Treba odrzati firmu u nepovoljnim uslovima.Mogu ti navesti primjera koliko hoces,i sam sam vlasnik dosta pojedinacnih akcija gdje je nekada solidna dividenda ukinuta ili je mizerna.Kad god imate enormno visoku dividendu(sve preko 6 % je znak za uzbunu-treba to prodavati.

Jasno mi je zašto se obara cena nafte. Amerika to ne radi sama (pitanje je koliko bi mogla sama da spusti cenu) već sa njom i druge zemlje u kojima ima uticaj. Smanjivanje cene ograničenog a preko potrebnog resursa nije baš pametno (čisto ekonomski gledano, ne politički) tako da te druge zemlje moraju biti kompenzovane za taj gubitak. Ne znam da li su kompenzovane sa nečim konkretnim, pa je pitanje koliko dugo će držati nisku cenu i tako ići na sopstvenu štetu. Tako da ne verujem da će se cena neki duži vremenski period držati na ovom nivou.
Znam da će ove godine ostvariti manji dobitak, zato sam i rekao da očekujem nižu dividendu za ovu godinu ali se uzdam u dugoročnu politiku dividendi koja propisuje minimalnu dividendu 15% od profita. Koliko znam (a 99% sam siguran) NIS nije emitovao preferencijalne akcije.

Oko trenutne cijene nafte na svjetskom trzistu.
Koliko dugo ce ostati na ovom nivou,da li ce jos padati i dokle?
Niko nezna odgovor na to pitanje,kada bismo znali napravili bi enorman novac(opcije).
Evidentno je da sa ovom cijenom naftashi gube,nemogu pokriti troskove proizvodnje.
Najvjerovatniji scenario(vec vidjen sa bankama i GM)je da ce FED subvencionisati svoje naftase.Nije niska cijena nafte problem za privredu u globalu.Gube naftasi i to je to.
Vise se dobiva sa niskom cijenom,po
Pojevtinice npr bakar,kukuruz,psenica......
Licno mislim da ce biti ispod $80 na duzi period,mozda cak 5-10 godina.Da ce ponovo biti $147 kao sredinom 2008-nema sansi.
Ponavljam,nista neznam o NIS-u.Meni je tu problem tih 25% i 15%dividenda.
Nerealno je to.Kada bi se tako pravio novac na dividendi onda bi svi institucionalni investori u Srbiji(razni fondovi,npr zdravstva,penzionog......NBS)kupovali akcije NIS-a i to bi bio Eldorado.
Oko preferencijalnih akcija.
Najveci akcionari su u startu,kada je NIS izasao na BG berzu vec posjedovali akcije te klase.One se ne emituju bash tako.Razmisli malo oko samog izlaska na berzu neke firme?

Oko trenutne cijene nafte na svjetskom trzistu.
Koliko dugo ce ostati na ovom nivou,da li ce jos padati i dokle?
Niko nezna odgovor na to pitanje,kada bismo znali napravili bi enorman novac(opcije).
Evidentno je da sa ovom cijenom naftashi gube,nemogu pokriti troskove proizvodnje.
Najvjerovatniji scenario(vec vidjen sa bankama i GM)je da ce FED subvencionisati svoje naftase.Nije niska cijena nafte problem za privredu u globalu.Gube naftasi i to je to.
Vise se dobiva sa niskom cijenom,po
Pojevtinice npr bakar,kukuruz,psenica......
Licno mislim da ce biti ispod $80 na duzi period,mozda cak 5-10 godina.Da ce ponovo biti $147 kao sredinom 2008-nema sansi.
Ponavljam,nista neznam o NIS-u.Meni je tu problem tih 25% i 15%dividenda.
Nerealno je to.Kada bi se tako pravio novac na dividendi onda bi svi institucionalni investori u Srbiji(razni fondovi,npr zdravstva,penzionog......NBS)kupovali akcije NIS-a i to bi bio Eldorado.
Oko preferencijalnih akcija.
Najveci akcionari su u startu,kada je NIS izasao na BG berzu vec posjedovali akcije te klase.One se ne emituju bash tako.Razmisli malo oko samog izlaska na berzu neke firme?

Zahvaljujem :)

Što se tiče prioritetnih akcija, ako ih najveći akcionari imaju, pretpostavljam da bi želeli da mogu lako da ih prodaju ako stvari krenu nizbrdo, a tih akcija na berzi nema. Teško da ih mogu prodati van berze

Последње исплаћене дивиденде НИС-а су биле око 9%, ако се не варам.

Цену нафте обара Саудијска Арабија која је највећи светски извозник, има највеће слободне капацитете и најјефтинију прозводњу (кажу око 5 долара за барел, док се код других произвођача креће 30-60$ - немојте ме држати за реч за прецизне цифре) те због тога и има улогу тзв "swing producer". Сви остали су "колатерална штета" - што већа то боља (за Саудијце).

Саудијски интерес у целој причи је обарање Асада у Сирији (много лакше изводљиво без Путина у Кремљу), дестабилизација Ирана и заустављање fracking-револуције у САД.

Једино што у целој причи спада у домен "теорија завере" је теза да Саудијци нису "пуки извршиоци" него главни "mastermind".

Dobro je da si ubacio Saudijce i tih $5/barel u cijelu pricu.
Tih $5 nisu troskovi proizvodnje/vadjenja sirove nafte.Da se razumijemo izvore je zaposjeo americki kapital/naftashi i placaju $5/barelu saudijcima.Naravno na to ide troskovi vadjenja i transporta do Indijskog Okeana.Indijski okean je "svojevrsna naftna pijaca"tu se tankeri prodaju striktno za cash u petro dolarima po trenutnoj cijeni na svjetskoj berzi
Ne treba ni napominjati da su saudijci uz USA,to se zna.
Znaci saudijska nafta je americka nafta na koju ameri placaju tih $5/barelu saudijskoj vladi .

Back