Kupovanje prijateljstva

Mislim da konflikti nemaju veze sa razlikom interesovanja kao ni sa statusom, vec sa ciljevima i uslovima da se ti ciljevi ostvare, ili nesrecom koja se oseca ako se ti ciljevi ne ostvare. Do kurslusa dolazi kad neko ne moze normalnim putem ostvariti svoje ciljeve, nije dovoljno inteligentan, sposoban, lep, ili stagod, a ima jaku zelju za tim necim i misli da bi bilo lepo da ima to nesto sto mu u ovom trenutku nedostaje, iako puca preko svojih granica. Onda se u tom slucaju zna desiti da se pribegne poltronskim i perfidnim metodama, prevari, otimanju, kradji, laganju, manipulaciji, potkopavanju, laznom ukazivanju, podstrekivanju, iznudjivanju, podmetanju nogica... jer nista nece pasti s neba samo od sebe, pa makar to znacilo trosenje osoba koje znas 10 godina, jer je zelja za tim necim suvise jaka. Ista pobuda je i u slucaju kad se kvari tudja sreca, jer je jednostavno osecaj nesrece usled neostvarivanja licnih ciljeva toliko velik da tudja sreca i ostvareni ciljevi pocinju da smetaju kao so na ranu, pa se zna desiti da se pribegne uvredama, direktnim napadima, izolaciji, otezavanju normalne egzistenzcije... E, to je razlog, bajo moj, zasto mnogi nemaju snage da sami iznesu svoje probleme, nego racune vrlo rado podmetnu drugima da ih plate (ovo sam rekao figurativno).

Zaboravih da napisem danas dok sam citala - izvanredno shvacanje teme.

Da, ali to su izuzeci, a ne učestale priče. U pravilu je da se prisni ljudi dobro poznaju. Ljudi se ne menjaju iz korena tako lako.

Jako je tesko naici na prisnu osobu koja je stvarno pravi prijatelj i da taj odnos traje duzi vremenski period. Suvise je mnogo lazi, manipulacije i prevare napolju da bi se to moglo nazvati izuzetkom. Ljudi obicno nemaju nijednog pravog prijatelja, a oni koji imaju jednog mogu da se smatraju srecnim. Generalno, pravilo je takvo da kako zivot prolazi, otpada jedan po jedan. Naravno da ljudi imaju razlicita iskustva, ali...

Back