Kupovaćemo meso na grame ili tek da zamiriše đuveč: Kilogram svinjskog mesa pre samo mesec dana koštao 750, a sada dostiže i 1.200 dinara!!

Će se pljujemo još,. ili da promenimo ploču?
Prozapadna gamad je unistila sve cega se dohvatila .
(Gamad smo mi birali,.. a vidim i hvalili,.. u početku dok nisu u*rali,.. a to biva kad se pelene ne menjaju često - tj. kad vlast uzurpira medije)
-----------------------------------------------------------------
Žuti su bili prozapadno najviše nastrojeni
- pa su finansirali 1000 najboljih studenata (sa apanažom od 10.000 Eura) godišnje da studiraju na Zapadu i da se vrate da pomognu svojoj zemlji,.. Slabo su se vraćali.
- davali najveće subvencije po hektaru i povoljne kredite za navodnjavanje,.. beneficije su bile dobre, ali su brzo prešle u privilegije ( nije mogao svako da konkuriše ravnopravno,.. ko je bio "bliži vatri" ogrejao se,..)
Ovi subvencionišu nabavku nove mehanizacije, ali da bi je dobili ( povrat dela sredstava) ipak vam treba neka (mala) veza, i malko više novaca :) .
-------------------------------------------------------------------------------------
Sve sto rade rade po nalogu zapada gamad sorosevska.
Pa kad nemamo domaću pamet,.. ( u inozemstvu nam je,..) .. a i nisu voljni da da se kaljaju u našem blatu,..
Kakav je to ministar poljoprivrede , koji ne preduzima ništa kad Srbija krene da uvozi meso,.. ( Neka,.. neka naši stočari vide,... neka spuste cene i povećaju proizvodnju,..) pa jesu li to mere vlade,.. ili je to inat sa poljoprivredom.
Seljak će da odustane od utakmice sa vlašću,.. Zapadno meso će da uništi stočare,.. pa će posle ( i to zapadno) meso da poskupi,.. a mi će da se pljujemo,.. i biće nam kriv i Soroš, Bil Gejts, Bajden,.. a pak je slađe da pljujemo naše,..

Lazes botu naprednjacki lazes!
....
Ovu su regularne cene a kum kaze da daju stalno popuste i da kupuje kilogram prvoklasne svinjetine za 500 dinara!
...
Pogledaj Lidlov katalog (za Srbiju) . ima povoljnijih cena od tih koje si naveo.

Će se pljujemo još,. ili da promenimo ploču?

(Gamad smo mi birali,.. a vidim i hvalili,.. u početku dok nisu u*rali,.. a to biva kad se pelene ne menjaju često - tj. kad vlast uzurpira medije)
-----------------------------------------------------------------
Žuti su bili prozapadno najviše nastrojeni
- pa su finansirali 1000 najboljih studenata (sa apanažom od 10.000 Eura) godišnje da studiraju na Zapadu i da se vrate da pomognu svojoj zemlji,.. Slabo su se vraćali.
- davali najveće subvencije po hektaru i povoljne kredite za navodnjavanje,.. beneficije su bile dobre, ali su brzo prešle u privilegije ( nije mogao svako da konkuriše ravnopravno,.. ko je bio "bliži vatri" ogrejao se,..
Ovi subvencionišu nabavku nove mehanizacije, ali da bi je dobili ( povrat dela sredstava) ipak vam treba neka (mala) veza, i malko više novaca :) .
-------------------------------------------------------------------------------------

Pa kad nemamo domaću pamet,.. ( u inozemstvu nam je,..)
Kakav je to ministar poljoprivrede , koji ne preduzima ništa kad Srbija krene da uvozi meso,.. ( Neka,.. neka naši stočari vide,... neka spuste cene i povećaju proizvodnju,..) pa jesu li to mere vlade,.. ili je to inat sa poljoprivredom.
Seljak će da odustane od utakmice sa vlašću,.. Zapadno meso će da uništi stočare,.. pa će posle ( i to zapadno) meso da poskupi,.. a mi će da se pljujemo,..

Pogledaj Lidlov katalog (za Srbiju) . ima povoljnijih cena od tih koje si naveo.

Pogledaj sajt www.subvencije.rs

Godinama nema subvencija od strane republike za nabavku mehanizacije i opreme.

Dok u AP Vojvodina ima.

Kako komentarises tu diskriminaciju i pljacku od strane Beograda?

Pogledaj sajt www.subvencije.rs

Godinama nema subvencija od strane republike za nabavku mehanizacije i opreme.

Dok u AP Vojvodina ima.

Kako komentarises tu diskriminaciju i pljacku od strane Beograda?
Da, ja znam stanje za Vojvodinu,..
pa što se vi ne bunite,.. hebo i Đilasa i Šolaka, i itd... ..
- šta je sa našim subvencijama,.. ( ja bih tako,.. prijatelju,..), red se pravi najpre u svom dvorištu,.. ako preferirate da vodite domaćinsku politiku

Pa nas neko uvek pljačka,.. navikli smo :) .. ovo je zemlja koja živi od seljaka,..
mi više volemo ( ili manje ne volemo) one koji nas manje pljačkaju,.. koji bi da zajedno popravimo stanje,..
Meni lično je krivlji ministar poljoprivrede ( pa i zato što sluša Vučića i Brnabićku),.. ne bih mešao svoje "simpatije" sa interesima,..

A, kad seljaci mitinguju,.. onda je to "A, bre šta hoće ovi seljaci",...

KUPOVAĆEMO NA GRAME ILI TEK DA ZAMIRIŠE ĐUVEČ: Kilogram ovog mesa pre samo mesec dana koštao 750, a sada dostiže i 1.200 dinara​

Pre samo mesec dana domaćice u Srbiji su kilogram svinjskog buta pazarile po ceni od 750 dinara, da bi ovih dana u radnjama on dostigao neverovatnih 1.200, koliko košta u jednom velikom trgovinskom lancu. Privatne mesare drže cenu na oko 850 do 900 dinara, mada ne garantuju da će tako biti do kraja nedelje.

3325740_svinja_ls.jpg

Kolika je cena svinjskog buta u beogradskim mesarama i marketima?​

Najjeftiniji kilogram u Beogradu staje 750 dinara, ali u marketima koji nude samo pakovane komade, koje domaćice najčešće izbegavaju, jer stoje u foliji najmanje po nekoliko sati, a nekada i po par dana. Prosečna cena je trenutno oko 900 dinara po kilogramu.

Pre godinu dana u nekim trgovinskim lancima jedan od najprodavanijih komada svinjetine mogao je da se kupi i po ceni od 550, a najviši zabeleženi iznos u to vreme bio je 740 dinara. Prosečno za kilogram svinjskog buta bez kostiju u februaru 2022. plaćalo se oko 680 dinara.

Agroekonomista Milan Prostran smatra da se dugogodišnja kriza svinjarstva prelila na potrošače:

- Postali smo ozbiljni uvoznici svinjskih polutki i prasadi za tov, dok je domaća ponuda drastično smanjena. Primera radi, sada se gaji duplo manje svinja nego devedesetih godina kada smo imali 4,5 miliona grla, a danas jedva 2,2 miliona. Na visoke cene uticali su i neki spoljni faktori poput afričke svinjske kuge, koja je zahvatila veliki deo Azije i delo Evrope.

Prostran smatra da je ova igra mesara sa potrošačima potpuno nelogična, jer najveći broj stanovnika oko 90 odsto njih je sa nižom kupovnom moći i već dugo ne pazare visokokvalitetne komade mesa, poput svinjskog buta i karea, to je rezervisano samo za dobrostojeće.

- Većina kupuje rebra, glavu, nožice... Mislim da ovako neće moći još dugo da se izdrži, ne znam kome su namenili takve cene. Ako su visokoplatežnim, onda je trebalo još više da ih dignu, međutim, za većinu građana ovo je nedopustivo. Kupovaće se na grame, po dve krmenadle ili tek samo da zamiriše đuveč. Ovakve cene svakodnevno može da plati samo tri do šetiri odsto stanovnika.

meso, mesara
FOTO: REUTERS/ILUSTRACIJA

Od kada datira rast cena svinjskog mesa?​

Skok cena svinjskog buta bez kostiju, svinjske plećke, svinjskog vrata sa kostima i svinjske krmenadle sa kostima krenuo je u februaru ove godine. Vlada Srbije je tada promenila uredbu kojom su bile propisane maksimalne cene određenih životnih namirnica, tako što su iz nje izbačene odredbe koje se odnose na ove vrste svinjetine i celog trupa pileta.

Da će ova odluka Vlade uticati na tržište videlo se već u martu, a ekonomisti su upozoravali da će u narednom periodu meso značajno da poskupi, to se upravo i dogodilo. Objašnjavali su da kada se neko “pusti sa lanca”, on obično počne da divlja, te da će upravo to da se desi sa mesom.

U tom trenutku je svinjski but bez kostiju sa 760 odmah skočio na 800 dinara za kilogram, dok su rekorderi među cenama - svinjetina je poskupela za 100 dinara po kilogramu i iznosi 900 dinara i juneći but bez kostiju koji je sa 1.200 skočio na 1.350 dinara.

https://www.kurir.rs/vesti/biznis/4170024/kupovacemo-na-grame-ili-tek-da-zamirise-djuvec

Jeftinije meso u Svedskoj nego u Srbiji ....

Vucic i SNS SU POTPUNO UNISTILI POLJOPRIVREDU SRBIJE! Razlog - nista nisu ulagali niti su davali subvencije ikakve, a EU seljaci dobijaju ogromne pare preko subvencija a nas seljak nema zastitu domace proizvodnje u vidu carina.Rezultat toga vam je burazeru da je trenutno meso u Srbiji CAK 3 PUTA SKUPLJE NEGO U RUSIJI!

Kilo svinjetine se u Rusiji prodaje za 350-400 dinara

Pa vi i dalje sledite SNS i druge prozapadne stranke dok ne pocrkate od gladi.

SRPSKI SELJAK HRANI I BRANI SRBIJU ! ZAPAMTITE TO!

BEZ SRPSKOG SELJAKA - SRBIJA UMIRE I NESTAJE!

Konzumiranje mesa ce u najskorije vrijeme biti zabranjeno ,direktiva odozgo je da se prelazi na insekte jer meso cini ljude agresivnijim a japanci i kinezi koji kozumiraju gomilu insekata su poslusni i miroljubivi,gospodari novca zele da budemo kao kinezi i japanci

Da li ćemo zbog klimatskih promena uskoro početi da jedemo insekte?
https://www.danas.rs/zivot/da-li-cemo-zbog-klimatskih-promena-uskoro-poceti-da-jedemo-insekte/

Prasetina je uvek bila jeftinija od jagnjetine, jaretine ili teletine.. ( Oko Đurđevdana je po selima u mojoj okolini jaretina bila od 300 do 400 dinara,.. )
Sad je prasetina znatno skuplja,.. Znači seljaci ostavljaju prasad sebi za tov,..
Istina je i da inflacija divlja ( uvek je to jedna od zadnjih mera vlasti - pre odlazak,.. - već viđeno više puta ovde).. po cenama nekretnina i svega,..
Ako ja ne znam pošto ću prodati svoj kukuruz,.. pošto kilu "žive vage" stoke, litar mleka,.. ,..
Nemam čime da navodnjavam njive,.. ( al, Palma će da mi napravi WC na njivi ... :prstic: )
Farmu svinja treba sam da isfinansiram,. ( bez povoljnih kredita sa garantovanim cenama i ratama). a ne znam dal će se to isplatiti,.. pa gde ja to živim,.. u džungli,.. šumi, divljini,.. tj. u bari, koju drugi mute,.. mutibarići - kažu moji seljaci.

Pada i otkupna cijena mlijeka

Nastavljen pad otkupne cijene mlijeka na domaćem tržištu​

Nastavljen je blagi pad otkupnih cijena mlijeka na domaćem tržištu u travnju, objavio je Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP).
Kako navode, prosječna otkupna onog realne kvalitete u travnju iznosila je 0,50676 €/kg (50,68 €/100 kg) uz 4,11 % m.m. i 3,52 % m.b. što je u odnosu na prethodni mjesec niže za 0,85 posto, a u odnosu na cijene godinu dana ranije više za 30,11 posto.
Prema njihovoj procjeni, u svibnju ove godine (0,50818 €/kg) ne očekuju se značajnije promjene.
...
https://www.agroklub.com/stocarstvo/nastavljen-pad-otkupne-cijene-mlijeka-na-domacem-trzistu/86825/

Viša otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj nego u Njemačkoj.

I još malo ću da pametujem u širinu,.. pa idem nešto i raditi:
Nisam izraziti protivnik GMO,.. neispitano je to sve . , ali zašto biti protiv nečega što prihvata Zapad,.. nisam ni protiv insekata u tanjiru,.. "ko zna zašto je to dobro",,, ako to jedu Japanci,.. Zašto se mi zanosima da su oni glupi, kad bolje žive od nas,.. nama je lepo ovako ?
U poljoprivrednoj proizvodnji ne treba tržišna ekonomija, jer ćemo u njoj svi da izgubimo i seljaci i potrošači,. nerazvijena smo zemlja!
Treba planska proizvodnja,.. "diktirana ekonomija",.. i garantovane cene,.. i subvencije - cenama se diktira proizvodnja ili "planira" i štiti se svoje,. garantovanim cenama,.. ee, ali tu stvar zahebava inflacija ( ili devalvacija),..

Viša otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj nego u Njemačkoj.
I treba da je viša,.. u razvijenim zemljama se više štiti domaće!

Poslednja izmena:
Necu im produziti ja sigurno, uvek glasam protiv njih, nisam lenj da odem do konzulata i izvrsim svoju grdjansku duznost ;)
nekakve pare sigurno ostavljas u Srbiji, njima je to pozitivno...a imamo sigurno milion gastarbajtera, koji donose svez novac u zemlju...na to sam mislio

Evo upravo uslikano u srcu EU (Nemacka):
Svinjetina 8.5 = 1000 dinara.
Junetina 9.99 = 1178 dinara
Piletina 9.79 = 1155 dinara.

Dakle, kurir, po obicaju, laze.

I ovo su najjeftinije cene u kauflandu, takozvana socijala.

Malo kvalitetnije meso na meru u dobrim mesarama je duplo skuplje od ovoga.

Ja uzimam svinjetinu i piletinu od nemackog seljaka i placam 12 evra kilo - tri puta bolje od ovog srannja iz kauflanda.

Prilozi

• 20230601_135511.jpg
    20230601_135511.jpg
    142,2 KB · Pregleda: 1
  • 20230601_135539.jpg
    20230601_135539.jpg
    158 KB · Pregleda: 1
  • 20230601_135623.jpg
    20230601_135623.jpg
    103,1 KB · Pregleda: 1

KUPOVAĆEMO NA GRAME ILI TEK DA ZAMIRIŠE ĐUVEČ: Kilogram ovog mesa pre samo mesec dana koštao 750, a sada dostiže i 1.200 dinara​

Pre samo mesec dana domaćice u Srbiji su kilogram svinjskog buta pazarile po ceni od 750 dinara, da bi ovih dana u radnjama on dostigao neverovatnih 1.200, koliko košta u jednom velikom trgovinskom lancu. Privatne mesare drže cenu na oko 850 do 900 dinara, mada ne garantuju da će tako biti do kraja nedelje.

3325740_svinja_ls.jpg

Kolika je cena svinjskog buta u beogradskim mesarama i marketima?​

Najjeftiniji kilogram u Beogradu staje 750 dinara, ali u marketima koji nude samo pakovane komade, koje domaćice najčešće izbegavaju, jer stoje u foliji najmanje po nekoliko sati, a nekada i po par dana. Prosečna cena je trenutno oko 900 dinara po kilogramu.

Pre godinu dana u nekim trgovinskim lancima jedan od najprodavanijih komada svinjetine mogao je da se kupi i po ceni od 550, a najviši zabeleženi iznos u to vreme bio je 740 dinara. Prosečno za kilogram svinjskog buta bez kostiju u februaru 2022. plaćalo se oko 680 dinara.

Agroekonomista Milan Prostran smatra da se dugogodišnja kriza svinjarstva prelila na potrošače:

- Postali smo ozbiljni uvoznici svinjskih polutki i prasadi za tov, dok je domaća ponuda drastično smanjena. Primera radi, sada se gaji duplo manje svinja nego devedesetih godina kada smo imali 4,5 miliona grla, a danas jedva 2,2 miliona. Na visoke cene uticali su i neki spoljni faktori poput afričke svinjske kuge, koja je zahvatila veliki deo Azije i delo Evrope.

Prostran smatra da je ova igra mesara sa potrošačima potpuno nelogična, jer najveći broj stanovnika oko 90 odsto njih je sa nižom kupovnom moći i već dugo ne pazare visokokvalitetne komade mesa, poput svinjskog buta i karea, to je rezervisano samo za dobrostojeće.

- Većina kupuje rebra, glavu, nožice... Mislim da ovako neće moći još dugo da se izdrži, ne znam kome su namenili takve cene. Ako su visokoplatežnim, onda je trebalo još više da ih dignu, međutim, za većinu građana ovo je nedopustivo. Kupovaće se na grame, po dve krmenadle ili tek samo da zamiriše đuveč. Ovakve cene svakodnevno može da plati samo tri do šetiri odsto stanovnika.

meso, mesara
FOTO: REUTERS/ILUSTRACIJA

Od kada datira rast cena svinjskog mesa?​

Skok cena svinjskog buta bez kostiju, svinjske plećke, svinjskog vrata sa kostima i svinjske krmenadle sa kostima krenuo je u februaru ove godine. Vlada Srbije je tada promenila uredbu kojom su bile propisane maksimalne cene određenih životnih namirnica, tako što su iz nje izbačene odredbe koje se odnose na ove vrste svinjetine i celog trupa pileta.

Da će ova odluka Vlade uticati na tržište videlo se već u martu, a ekonomisti su upozoravali da će u narednom periodu meso značajno da poskupi, to se upravo i dogodilo. Objašnjavali su da kada se neko “pusti sa lanca”, on obično počne da divlja, te da će upravo to da se desi sa mesom.

U tom trenutku je svinjski but bez kostiju sa 760 odmah skočio na 800 dinara za kilogram, dok su rekorderi među cenama - svinjetina je poskupela za 100 dinara po kilogramu i iznosi 900 dinara i juneći but bez kostiju koji je sa 1.200 skočio na 1.350 dinara.

https://www.kurir.rs/vesti/biznis/4170024/kupovacemo-na-grame-ili-tek-da-zamirise-djuvec

Jeftinije meso u Svedskoj nego u Srbiji ....

Vucic i SNS SU POTPUNO UNISTILI POLJOPRIVREDU SRBIJE! Razlog - nista nisu ulagali niti su davali subvencije ikakve, a EU seljaci dobijaju ogromne pare preko subvencija a nas seljak nema zastitu domace proizvodnje u vidu carina.Rezultat toga vam je burazeru da je trenutno meso u Srbiji CAK 3 PUTA SKUPLJE NEGO U RUSIJI!

Kilo svinjetine se u Rusiji prodaje za 350-400 dinara

Pa vi i dalje sledite SNS i druge prozapadne stranke dok ne pocrkate od gladi.

SRPSKI SELJAK HRANI I BRANI SRBIJU ! ZAPAMTITE TO!

BEZ SRPSKOG SELJAKA - SRBIJA UMIRE I NESTAJE!
Kad se ima onda se i balaha!BiH je skupa također.Sad je janje očišćeno u Hercegovini 150Eu plus 25Eu priprema ali nema izbora po tom pitanju kad se radi za ekipu.Prasetina je 6Eu,carsko meso 5Eu,plećka 4Eu,Buncek svježi 3Eu

Back