Kupiranje ušiju i repa kod pasa

ilovedoggos

Aktivan član
Poruka
1.956
Negde je kupiranje ušiju i repa kod pasa već odavno zabranjeno, i smatrano grubosti prema životinji. U prošlosti su ljudi skraćivali lovačkim psima repove i uši kako bi bili efikasniji i spretniji u lovu. Dok su to neki radili da bi pas izgledao opasnije. To se radi u vrlo ranom dobu (dva do tri meseca) da bi rana što brže zarasla. Radi se tokom anestezije, tako da psi tokom operacije ne osećaju ništa.
Mnogi će reći da je neprirodno, što je i istina, ali onda bismo trebali da sagledamo celokupnu situaciju. Za psa nije prirodno da živi u stanu - pa psi ipak žive u stanu. Za psa nije prirodno da ima šnale, odelca - pa opet psi imaju šnale i odelca.
Kupiranje ušiju i repa psima možda zvuči ne humano, ali na psa to ne ostavlja posledice. Ja imam 1 psa kojem su uši i rep kupirani, u pitanju je Kane Korso, kome su vrlo često uši i rep kupirani, takvog sam ga dobila, tako da nisam prošla kroz sve to.
Neke rase pasa uopšte više ne možemo da zamislimo bez kupiranih ušiju i repa, kao što je doberman, bokser, kane korso, dogo argentino.Kakvo je vaše mišljenje i stav o ovome, da li imate ili ste imali psa sa skraćenim ušima i repom..?
Doberman je npr, totalno drugi pas sa i bez skraćenih ušiju i repa.
Screenshot_20220206_163624.jpg
Screenshot_20220206_163633.jpg

Na izlozbe kupirani psi ne mogu da idu, ne znam zasto su ljudi u Srbiji jos uvek ludi za tim
kupiranjem, meni je licno najstrasnije kad vidim psa bez repa, a repom iskazuju svoja osecanja,
narocito prijatna.
Ne znam za izložbe..Čini mi se da su pre mogli. Imaš i pasa koji imaju prirodno kratak rep koji izgleda kao da je kupiran, a nije. Primer je moj mešanac Lana kao i većina njenih štenaca.
IMG_20211231_143520.jpg

Kупирање репа код дбермана има смисла јер им је реп танак и дуг и често долази до повреда,Купирање ушију које је раније било обавезно за расу нема смисла јер је резултат једино естеике и жеље да пас делјуе оштро и опасно.

Back