Kumstvo ...

usto što zaista tako mladi ne verujem da drže do ičeg osim svojih hormona
i zasta zna li neko pouzdano jel može maloletnik da svedoči na sklapanju braka?

Moze, prisustvovala sam vencanju gde je kum bio maloletan .. Bas cu ih pitati koja je procedura..
Mi nasim kumovima nista nismo trazili , kakve burme oni da kupuju pa to je malo bogatstvo u danasnje vreme nekoga opteretiti osim ako sam ne izrazi zelju..
Najbolje je sesti i popricati , videti sta oni ocekuju od vas kao kumova i vase mogucnosti.. mislim na oba kuma..

Mene je davno jedna jako dobra(tada) drugarica pitala da joj budem kuma.. odmah sam ih pitala sta od mene ocekuju i koje troskove ja moram da podnesem.. to je bilo 8 meseci pre vencanja.. da bih mogla da se organizujem za sve.. Po tom dogovoru samo moje prisustvo (naravno poklon) i moja je zelja bila da joj platim buket i da joj kupim neki komad nakita.. Posto vencanje nije bilo u BG vec oko 200km dalje znaci imala sam i trosak oko puta i prenociste.. Da bi se gospodjica pokindirila nedelju dana PRE VENCANJA (kada sam im kupila i poklone ) da trazi da joj ja platim vencanje u crkvi koje nije bilo u opste jeftino jer im je tako pop rekao da mora i da su oni odlucili da mi (njegov kum i ja ) podelimo troskove.. na moje da ja nisam u mogucnosti to da uradim i da su im pokoni vec dovoljno skupi, odgovorila je da ne moram da im kupim poklon :eek: (koji sam vec kupilaaaaaa) Na sta smo se naravno posvadjale Da bih je na kraju pitala da li stvarno zeli da joj budem kuma? Hvala joj na iskrenom odgovoru jer takvi ljudi i ne zasluzuju kumove..
Evo iznervirah se posle 5 godina..
Pouka.. dobro razmislite kada se prihvatate kumstva

Kum se bira prema zaslugama, a ne prema finansijama.

Glupo je da odbijes kumstvo zato sto ti treba ``mnogo`` para .... mislim, uopste je glupo tako lepu stvar gledati kroz tako materijalnu prizmu. Tvoja drugarica dobro zna kakve su tvoje mogucnosti i ne bi te zvala za kuma da joj je to bila polazna tacka.

Nemoj odbijati kumstvo ... onoliko koliko imas ti se pruzi i budi srecan zato sto je tvoja drugarica zelela da kumstvom krunise vase prijateljstvo. To je prava stvar.

slažem se...ali ipak provuci joj kroz uši, da se zna na vrijeme, da se ne bi u toku samog čina osjećao glupo
ima ih koji gledaju sve kroz novac...hebi ga

Moja naj bolja drugarica se uskoro veri i pitala me je da joj budem kum,onako nesvesno ja sam pristao jer znam da se kumstvo ne odbija i nisam ni znao koliko tu finansija i cuda treba! Ali kad sam ispricao mojima totalno sam se razocarao kad sam cuo koliko mi novca treba :rumenko::rumenko::rumenko: Dugo sam razmisljao kako da joj kazem da ne mogu iz finansiskih razloga da odrzim svoj cin a da se ona ne uvredi i naljuti. Katastrofa :(( od sramote cu propasti u zemlju :eek: :(:(:(

moj rezon je da se kumstvo ne odbija ybog novca.....to je valjda duhovna veza, kum nije osoba koja po defou mora da daje kumašinu

Moja naj bolja drugarica se uskoro veri i pitala me je da joj budem kum,onako nesvesno ja sam pristao jer znam da se kumstvo ne odbija i nisam ni znao koliko tu finansija i cuda treba! Ali kad sam ispricao mojima totalno sam se razocarao kad sam cuo koliko mi novca treba :rumenko::rumenko::rumenko: Dugo sam razmisljao kako da joj kazem da ne mogu iz finansiskih razloga da odrzim svoj cin a da se ona ne uvredi i naljuti. Katastrofa :(( od sramote cu propasti u zemlju :eek: :(:(:(
Nije tebi lako !!!
Sada ni ono staro : " a od kuma ... TELEVIZOR !!! ", nije jeftino, pored ovih novih LCD, LED, Plazmi, velikih k'o kuća, a sa cenom, pa, otprilike, istom takvom !!! :D

Ili nadji kesh ili reci kako je..mada ne znam koji su to tolki troskovi ko iebe obicaje

meni je bezveze da zbog para odbijes kumstvo, koji su tacno to troskovi koje bi ti imao?
idiotski je traziti burme ili tako nesto, osobito u vasim godinama sad
vec bi trebalo da se dogovorite i da napravite kompromis, pa nisu ni oni ludi valjda da od tebe ocekuju da ih finansiras

Pa nikada se ne zna sta ocekuju ljudi.. ipak mnogi prave svadbe u cilju da im se iste isplate na ovaj ili onaj nacin.. A gledaj da u prici nije vise samo ta soba koju ti poznajes (buduca kuma/kum) vec i njena porodica i porodica osobe za koju se udaje ili zeni.. a to je vec mnogo glava u igri i mnogo suludih ideja. Ja sam gore napisala moje iskustvo, i u opste ne sumnjam da je na nju neko uticao kada je donela takvu odluku da me u opste i pozove da mi saopsti takvu njihovu odluku bez konsultacije samnom..

Глупи менталитет, где сви около треба да се истроше као магарци због туђег венчања.

Ја брате не бих дала да се поштују обичаји те ми овај купује оно те ми овај мора купити оно. Донеси флашу домаће ракије и жив ми био.

Немој одбити кумство, реци јој лепо нисам при кешу, консултуј се са њом! Ако то буде проблем, онда јако ти је то пријатељство...

Malo da udahnem život u 11 godina staru temu. :)

Kako danas stoje stvari sa mišljenjem na ovu temu? Da li bi radije odbili kumstvo ukoliko niste u toliko dobroj materijalnoj situaciji? Ne bih se oslanjao na zdrav razum i mogućnost dogovora, jer znamo i videli smo da to lako može da se izjalovi u bilo kom trenutku. Ljudi umeju da budu kvarni, glume zdrav razum i poštenje da bi vas navukli na tanak led, pa se posle prave ludi kada led krene da vam isti puca pod nogama i vi ispadnete krivci za sve što usledi.

Pitanje za kumove: koliko realno obaveza ste imali/imate kao kumovi na venčanju i/ili krštenju? Ne mislim samo na sam taj događaj, nego i ovako N godina kasnije.

Back