Kumstvo kod Srba

DALIBORAUS

Početnik
Poruka
3
Naime, kumstvo je kod nas Srba, i kod okolnih naroda u većoj ili manjoj mjeri postalo veoma važna istitucija. Ljudi znaju reci “kum nije dugme”.
Htjeo sam pitati, dali je po nasim obicajima dozvoljeno uzeti za vjencanog kuma, onog kome sam vec ja bio vjencani kum? U mom slucaju, covjek je moj najbolji prijatelj, jako smo bliski i ja sam njemu vjencani kum. E sad ja planiram da uzmem njega da on bude meni.
Pitam zato sto sam cuo da u nekim krajevima se to smatra kao vracanje kumstva. Sad ne znam dali je to od kraja do kraja ili se vazi uposte.
Ako neko ima neku ideju, napisite.
Hvala.

Naime, kumstvo je kod nas Srba, i kod okolnih naroda u većoj ili manjoj mjeri postalo veoma važna istitucija. Ljudi znaju reci “kum nije dugme”.
Htjeo sam pitati, dali je po nasim obicajima dozvoljeno uzeti za vjencanog kuma, onog kome sam vec ja bio vjencani kum? U mom slucaju, covjek je moj najbolji prijatelj, jako smo bliski i ja sam njemu vjencani kum. E sad ja planiram da uzmem njega da on bude meni.
Pitam zato sto sam cuo da u nekim krajevima se to smatra kao vracanje kumstva. Sad ne znam dali je to od kraja do kraja ili se vazi uposte.
Hvala.

Pises ijekavicom, pa si verovatno Srbin iz RSa (Crnogorci ne pitaju za savet, oni sve znaju :) ) pa ti mogu sa skoro potpunom sigurnoscu reci da je u medju 90% Srba cak pozeljno da kum kumu bude kum, ali ima deo Srba u gornjoj Hercegovini i na granici sa Crnom Gorom gde su postojali porodicni kumovi pa su vekovima jedna familija uzimala drugu za kumove a ova druga trecu i tako... I tamo se taj obicaj potpuno izgubio.

Meni se svidja mada je daleko od nase tradicije pa i shvatanja obicaj na zapadu da je kum onaj ko ce u slucaju smrti preuzeti sve odgovornosti para kojem kumuje, npr u slucaju smrti roditelja kum se brine za decu ili imovinu. Zbog toga je tamo cesto brat bratu kum ili cak otac sinu.

Kod nas na zalost kum postaje administrativni svedok cina vencanja. Gubimo nase jos nismo prihvatili tudje.

Izaberi kuma ko ce biti kum u pravom smislu reci kum i ne brini, nema tu nikakvog greha.

Hvala.
да ли мислиш на грађанско или црквено венчање?

Грађанско - сведок. Црквено - кум.

Htjeo sam pitati, dali je po nasim obicajima dozvoljeno uzeti za vjencanog kuma, onog kome sam vec ja bio vjencani kum?
Питај свештеника у својој парохији где ћеш бити кум, или теби неко бити кум.

Hvala.

Kumstvo širiš krštenjem nekoga, ko nije kršten i nečije dece, koju krstiš. Kumstvo čuvaš tako što venčanom kumu bivaš venčani kum.

...Daliboraose, ne znam iz kog si grada u RS. Ja sam iz BL, i kod nas je normalno, cak i pozeljno ako kuma zoves da ti bude kum...meni je to prekrasno i "kumam" se iskljucivo sa ljidima koji mi znace i koji su "provereni" i pravi drugari. ;)

sto sela sto obicaja... deda naseg kuma je bio jedan od retkih ljudi u to vreme koji je zavrsio 'skole u Beogradu" i postao ucitelj u svom selu... bio je jako cenjen zbog toga, pa su ga mnogi uzimali za kuma... prenelo se to na njegovog sina i njegovog unuka, tako da sada imaju vise od 20 kumstava... ovaj mladji, nas kum, neke od tih ljudi je samo na vencanjima i krstenjima vidjao... posle nekog vremena se izgubi smisao nasledjivanja kumstva, bar u danasnje vreme... dodje do toga da ti kum na vencanju bude neki stranac kojeg znas iz dedine price

Ако су ти битни обичаји, распитај се одмах на лицу места, мени не би пало на памет двоструко кумство.
Не знам да објасним због чега тачно, па већ смо кумови, нема потребе за двоструким кумством, а и пријатељства-кумства треба проширивати као спона међу људима, лепо је да поред једног имаш још једног кума, трајно пријатељство које ћеш неговати. Чак и кад мислиш да нема замене баш тај један твој пријатељ.

U nedoumici sam pa ako neko moze da pomogne!
Najbolji drug i ja zelimo da ja njemu budem kuma na vencanju a on meni kum. Pritom ja nisam krstena,ali planiram da se krstim ( jos malo pa cu da napunim 18 godina al pitam cisto da budem informisana za ubuduce).
Pa je moje pitanje sad da li ja nejmu mogu da budem kuma u crkvi i opstini ili ne ? pitala bih moje roditelje ali oni nisu vencani
I imam pitanje da li krsteni kum moze da bude ista osoba koja ce da mi bude kum na vencanju ili ne ?
I jos jedno pitanje : uloga kuma i kume sa vencanja je da brinu o deci vencanih ako se njima nesto nedo Bog desi ?:) :confused:

U nedoumici sam pa ako neko moze da pomogne!
Najbolji drug i ja zelimo da ja njemu budem kuma na vencanju a on meni kum. Pritom ja nisam krstena,ali planiram da se krstim ( jos malo pa cu da napunim 18 godina al pitam cisto da budem informisana za ubuduce).
Pa je moje pitanje sad da li ja nejmu mogu da budem kuma u crkvi i opstini ili ne ? pitala bih moje roditelje ali oni nisu vencani
I imam pitanje da li krsteni kum moze da bude ista osoba koja ce da mi bude kum na vencanju ili ne ?
I jos jedno pitanje : uloga kuma i kume sa vencanja je da brinu o deci vencanih ako se njima nesto nedo Bog desi ?:) :confused:

Cak je i pozeljno da krsteni kum (musko) bude kum i na vjencanju, problem nastaje kada je kum zensko tj. kuma ( a ne mislim na kumovu suprugu :) ) na mojoj svadbi pop nije dozvolio da moja kuma koja me je krstila bude i kuma na vjencanju ( ne zato sto me je krstila nego zato sto je zensko -( glupost znam ali tako je bilo)) kada se je ona udavala opet pitali popa i on dozvolio da joj ja budem kuma pored opstine i u crkvi... znaci pitaj popa mjenja se od crkve do crkve.
U opstini mozes sigurno tamo zahtjevaju dva ( mislim punoletna) svjedoka, obicno jedan sa mladine jedan sa mladozenjine strane ali moze bilo kako kako se mladenci dogovore.
Sto se tice brige oko djece to je vise vezano za katolicku kulturu tacnije americku gdje se pisu posebni ugovori o pravima i obavezama kumova iliti staratelja ako se roditeljima nesto desi... obicaj nastao zbog razjedinjenosto porodica i zelje roditelja da osiguraju djecu a ne da ih ostave na milost i nemilost rodjaka koje nisu vidjeli nikada u zivotu.... kod nas o djeci najcesce brigu preuzima baba, djed, stric, ujak i sl. ili neko od blize rodbine... mislim da bi ako bi htjeli da o djeci brine kum roditelji morali da napisu testament gdje bi njega naveli kao staratelja.

Грађанско - сведок. Црквено - кум.
Ово горе сам написао да бих дао већу важност црквеном браку наспрам грађанског и од милоште сведока у цркви назвао "кум".:D Мада и у цркви и у општини су сведоци, а кум је само онај на крштењу. Црква сматра грађански брак за живот у блуду. Ето..

Ово горе сам написао да бих дао већу важност црквеном браку наспрам грађанског и од милоште сведока у цркви назвао "кум".:D Мада и у цркви и у општини су сведоци, а кум је само онај на крштењу. Црква сматра грађански брак за живот у блуду. Ето..

Ма није могуће.

Pa niko joj ne brani da smatra,a i licno ne vidim nesto bitno u vencanju u crkvi sem do nekog bespotrebnog troska i punjenja dzepa zna se kome.

Zavisi kako za koga, moje opstinsko vjencanje je bila velika zezancija, ne mislim da nije pravosnazno ali nam je maticar dosao u salu, porodicni je prijatelj sa mojim svekrom i sve se svelo na veliku salu i zezanciju svi smo se ismijali na kraju kazu hoces eto hocu potpisi se, potpisem se i gotovo...
Crkveno vjencanje je vec bilo nesto drugo... ima taj cin neku dubinu i ozbiljnost u sebi... kod nas je vjencanje oko 50 eura, na sve troskove koje das za svadbu to je smjesno malo ...

Pa ako pravis ciganske terevenke jeste :)

:zcepanje: nisu bas ciganske (od 3 dana) ali polu ciganske jesu :zcepanje: sta cu kada imam 100 ljudi naj blize rodbine + suprugovi... smanjili maksimalno ali nas je biloooooo
Meni je to lepo udajem se jednom, zelim moju srecu da podjelim sa dragim ljudima.... meni je vjencanje od 4 osobe malo.... kao da se kriju ili stide svog izabranika/izabranice
Ali svakom svoje, kao sto postoje duge i kratke vjencanice tako postoje i mala i velika vjencanja pa svako uradi po svom izboru....

Razumem ja tebe ali razumi ti mene,ja sam svojima naglasila bolje ucesce za stambeni kredit ili nesto nego ovo.Smrtno bi se posvadjala da moram da prolazim isto sto i ti jaaaadnaaa ti.

Razumen ja tebe ako je tebi bilo lepo ok nemam nista protiv, ali razumi i ti mene (ili ti nas koji volimo te derneke :) )meni to stvarno nije bilo tesko, dobro se zabavila i jos pride zaradila :zcepanje: svi kao kukaju da svadba kosta, evo suprug i ja stavljali svaku sitnicu na papir, sami finansirali sve i kada smo uvece prebrojali pare bili smo u solidnom plusi, s tim parama otisli na svadbeni put, kupli računar i jos nekih sitnica u kuci u jos nam ostalo.

Back