- Poruka
- 396.600
Kumkvat je voće koje mi je ulepšalo ovo toplo nedeljno novembarsko jutro, pa sam morala da saznam sve o njemu. Verovala sam da se, što se tiče ponude citrusa u našoj zemlji, već sve zna, ali, kao što vidite, nisam bila u pravu. I to na moju sreću. Kumkvat je citrusno voće veličine malo veće masline ili čeri paradajza, a neopisivo liči na minijaturnu pomorandžu, blago ovalnog oblika. Prema činjenici da se ne guli, već ceo jede, kumkvat više liči na paradajzić nego na citruse.
Obično se naziva japanska pomorandža (zlatna pomorandža), pa je sasvim očigledno odakle potiče. Najviše se proizvodi u Kini, Japanu, Koreji, Indiji, Filipinima, dakle jugoistočnoj Aziji. Ovo voće su Evropljani prvi put videli pre neki vek i po. Tek pre 100 godina kumkvat je botanički klasifikovan i zajedničko je ime za nekoliko sličnih vrsta.
Obično se naziva japanska pomorandža (zlatna pomorandža), pa je sasvim očigledno odakle potiče. Najviše se proizvodi u Kini, Japanu, Koreji, Indiji, Filipinima, dakle jugoistočnoj Aziji. Ovo voće su Evropljani prvi put videli pre neki vek i po. Tek pre 100 godina kumkvat je botanički klasifikovan i zajedničko je ime za nekoliko sličnih vrsta.