Kumbor - jedno prijatno iznenadjenje

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Elita
Poruka
24.395
Iz prihvatljivih i prije svega opravdanih razloga, izabrali smo Herceg Novi.. ništa novo što bi nas dočekalo ali, velika je Boka. Svaki drugi, treći dan išli smo u neke druge destinacije.. I tako, negdje pri kraju odmora, gdje ćemo večeras, u Kotor? može,idemo..
Tek što smo krenuli autom, telefon.. prijatelj zove..
Čekaj, na odmoru sam.
A gdje si, aha.. a jeste li bili u Kumboru?
Ne, šta ima tamo?
Neznaš? Auu.. obavezno otidji, kakav Kotor a tamo si već bio.
Da, ok.. a i blizu je.
portonovi_resort-29.jpg
I tako taman skrenemo na skretanju desno, piše Kumbor. A tu je na par stotina metara. Kratak dvosmjerni put već izgleda nekako drugačiji, moderniji.. pravac parking. Savremene rampe, "dva pokretna stuba" koja nestanu u betonu, parking pregledan, osvijetljen, zaštićen.. pješački prelazi noću osvijetljeni u više boja posebnim senzorima, koji su ugradjeni u njemu.

Već na samom ulazu, shvatili smo da smo na posebnom mjestu. Široke kamene popločane mozaične ulice, brojne fontane različitih oblika u velelepnim duginim bojama, razne ulične statue i skulpture, uveliko privlače turiste za slikanje, selfie.. gdje god da se okreneš, ima se šta vidjeti. Prije svega, nema auta tj saobraćaja.. tek pokoji turistički autić prodje sa obaveznim vodičem.. njih 5,6-oro u njemu, skoro nečujan (električni).
Na sve strane brojne vile i turistički apartmani.. cijene i do 1000eura u onim luksuznim na dan. Ima kažu i mnogo prihvatljivijih.. Mjesto stvarno odiše nekim spokojem, ambijent podsjeća na mnoge poznatije turističke destinacije kao Dubrovnik i sl, stim što je mnogo modernije, savremenije, praktičnije pa i uredjenije.
Ni jednu jedini primjedbu nismo mogli naći.. a gledali smo, okretali, zagledali.. veliki široki popločan trg (centar), široke kamene i ugodno osvjetljene ulice, diskretna muzika sa stubnih razglasa čuje se po cijelom kompleksu.

Hortikultura je već nešto što samo po sebi vuče poglede, zastaje dah.. od endemskih borova i cvijeća pa sve do onih prelijepih vrlo skupih.. posadjeni, aranžirani tj oblikovani sa prefinjenim i stručnim nadzorom, vidi se to na svakom koraku. Ukrašene kovane kapije, kameni zidovi i ograde u kombinaciji svjetla i ukrasnih biljaka daju nestvarne prizore.
Da li što je bilo već veče i što je sve osvijetljeno na svakom koraku, tek nama se činilo kao da smo u raju.
Tik dole je mol sa desetinama prelijepih bijelih jahti.. od onih skrominijh (800 000 do 1200 000 eura) pa do grandioznih i vrlo luksuznih.. što rekli, stani i gledaj.
Gdje god da se okreneš sve je, uredjeno, čisto, živopisno.. uz to miris mora i primorja daju neki posebnu čar.. malo je riječi koje mogu sve to opisati.
Ako vam se ne šeta (teško) tu su liftovi koji voze do odredjene destinacije iz jednog dijela u drugi. Turista ima ali mnogo, mnogo manje nego u Herceg Novom, Igalu, npr.

Već smo više od sat i po u obilasku.. šta još ima da se vidi? Ni sami ne znamo.. caffe restoran pred nama.. super. Jedan slobodan sto.. 4 kafe i 4 cijedjene narandže.. baš da vidimo.. ha, ha.. 4eura narandža, 2,5eura kafa.. puta 4.. to je to. Pitam konobara kad je ovo sve napravljeno i počelo sa radom, veli taman prije korone.. kažu da su investitori Rus ili Azerbejdžanac ili oba, ne znam pouzdano.
Svakako da mi nije cilj da bilo šta reklamiram, ali odlazak u Kumbor i taj kompleks (resort portonovi), nekako mi je upotpunio ljetovanje i ostavio jedno vrlo prijatno iznandjenje.. naravno pozitivno u svakom pogledu.

Nabasao sam u *to* jednog popodneva pocetkom jula...
Setajuci sa prijateljicom iz pravca Bijele pa kroz Baosice (divno mestasce koje me asociralo na Felinijeve stare filmove) i Djenovice (kroz sva ta mesta prolazi setaliste pored mora tj. sva su spojena) i imali smo nameru da tako otpesacimo kroz Kumbor i Zeleniku sve do Meljina
Ali, kad se tako hodajuci obresmo u tom Potrtonovu - Kumboru (kako Neno napisa raju na zemlji) nekako mi nije bilo prijatno vec hladno oko srca (podsvesno) - secam se da su bili na tim *Portonovo trgovima* nekakvi nabudzeni automobili jer je bio tog dana *festival* tih automobila - onih sto su na prelazu izmedju obicnih i trkackih (valjda se zovu Ferari, Porse i tsl. - kao one igracke plasticne automobilcici samo u prirodnoj velicini) i gomile dece i njihovih mladih majki (sa plasticnim sisama i torbama od istog materijala) koji su se slikala ispred njih... A sa strane, iz basti kafica, su ih nemo posmatrali uniformisani mladi konobari (koji su tako ukoceno dokoni izgledali kao vostane figure a ne zivi ljudi...)
i dobismo zelju da se brzo udaljimo bez mnogo zalazenja u detalje *raja* - upravo preko goreopisanog *kosmickog* parkinga (tog sa senzorima i stubicima koji poniru u beton i nicu iz njega) gde nam je, takodje livrejisani *sluzbenik parkinga* ljubazno pokazao stazicu kroz zbunje kojom smo se uspentrali do magistrale uz usputni susret sa zmijom (slepicem koji brzo smugnu u zbunje) - bar nesto zivo i prirodno na obodu tog plasticnog kosmarnog *raja*
I tu na magistrali (posle 50 min. cekanja iako *idu na svakih 20 min.* kako nam rekose poluumorne sobarice, servirke, konobarice iz Portonova koje su na istom mestu, posle zavrsene smene, cekale prevoz kucama ) nekako docekasmo spasonosni *socijalni* (pri)gradski autobus *Autosaobracaja* (koji se sad vise i ne zove socijalisticki Autosaobracaj vec otmenije - *Blue line*) koji nas po popularnoj ceni karte od 1 eur otkotrlja u pravcu H. Novog

Ali, kad se tako hodajuci obresmo u tom Potrtonovu - Kumboru (kako Neno napisa raju na zemlji) nekako mi nije bilo prijatno vec hladno oko srca (podsvesno) - secam se da su bili na tim *Portonovo trgovima* nekakvi nabudzeni automobili jer je bio tog dana *festival* tih automobila - onih sto su na prelazu izmedju obicnih i trkackih (valjda se zovu Ferari, Porse i tsl. - kao one igracke plasticne automobilcici samo u prirodnoj velicini) i gomile dece i njihovih mladih majki (sa plasticnim sisama i torbama od istog materijala) koji su se slikala ispred njih... A sa strane, iz basti kafica, su ih nemo posmatrali uniformisani mladi konobari (koji su tako ukoceno dokoni izgledali kao vostane figure a ne zivi ljudi...)
i dobismo zelju da se brzo udaljimo bez mnogo zalazenja u detalje *raja* - upravo preko goreopisanog *kosmickog* parkinga (tog sa senzorima i stubicima koji poniru u beton i nicu iz njega) gde nam je, takodje livrejisani *sluzbenik parkinga* ljubazno pokazao stazicu kroz zbunje kojom smo se uspentrali do magistrale uz usputni susret sa zmijom (slepicem koji brzo smugnu u zbunje) - bar nesto zivo i prirodno na obodu tog plasticnog kosmarnog *raja*

Ne gledamo niti doživljavamo svi isto, što je realnost.. različite želje, pogledi, očekivanja. Nekad nam je nešto tako strano, nepoznato, nedostupno i "nesvakidašnje" koje nam stvara slike imaginarnog, neprirodnog, pa i vještačkog.

Zašto na prvi pogled taj neki amonizitet? Ponekad, shvatim da negdje ne pripadam, tj da mi tu nije mjesto, što ne znači da sam ja iznad ili ispod toga.. naprotiv.
Od svega toga, ništa nije bilo.. ni auta, ni uniformisanih konobara.. možda poneka plastična dama (a gdje ih danas nema..?).
Začudo, svega ima ali najmanje neke "plastike" u tom "košmarnom raju". Znam da nismo svi isti,da što meni godi drugima ne,sta mene zanima druge ne.. ali ne možeš se složiti sa stavom da nešto moderno, čisto, uredno, planski besprekorno uradjeno sa velikim znanjem i smislom za lijepo, izgleda tako očajno da budi neku "podsvjesnu hladnoću oko srca"?
Nešto slično, mada mnogo manje je napravljeno i u Meljinama (koje nisam stigao da vidim), što je kako kažu u mnogome povećalo broj turista u njima.
I da.. taj "raj na zemlji" su prvo moji "primjetili", a u nekim slučajnim usputnim razgovorima samo su se čule potvrde toga.. napravljeno je nešto kolosalno i vrijedno pogleda na mjestu koje su mnogi zaobilazili.. a to je već nešto.

U pravu si - ne dozivljavamo svi isto iste pojave. Citajuci tvoj opis jasno mi je bilo da si odusevljen ali sam hteo da drugim citaocima ponudim i iskustvo nekog ko nije odusevljen vec zgrozen (blago uzasnut) takvim mestima. Mislim da mi socio-ekonomska *pozadina* tj. kontekst (a ne sama arhitektonska vizuelnost na povrsini takvih mesta) radja fiziolosku gadljivost kad se u njima nadjem. Neko je vec u postovima iznad napisao da je kompleks o kome pisemo nastao kao projekat pranja (*prljavih*) para nekog Azerbejdzanskog (ili rusko-azerbejdzanskog i sl.) *kontraverznog biznismena* - a tako nesto sam i sam odmah osetio *u stomaku* kad sam se tamo letos slucajno zatekao iako mi niko o tome nije govorio . Mozda ces me razumeti ako napisem da isto takav osecaj imam prema Beogradu na vodi (*najvecem graditeljskom poduhvatu izmedju Beca i Istanbula* kako rece A. Vucic ovih dana) posto je i u njemu ista vrsta *uzorne arhitektonske savrsenosti* poput ovog kako ti pises za Portonovi - savrseni drvoredi, ulice, setalista, sterilna urednost i cistoca... A, kako i da ne budu isti (gradjeni su sa istim motivima, ciljevima i iz istih potreba)?
Imam prijatelja koji zivi u Pancevu i koji uziva da kad god dodje u Beograd seta par sati *Beogradom na vodi* kojim je fasciniran i koji je jednom uspeo da me ubedi da mu se pridruzim. Ni pre (a posebno posle tog iskustva) naravno nikad nisam spontano pozeleo da odem tamo sam. Verovatno sam preosetljivi *slabic* - ne mogu da ne osecam kontekst. Rekao sam prijatelju da cu mu se rado pridruziti u njegovom boravku u Bg van *Bg. na vodi* ali je problem sto on sad nece nigde da ide van toga jer mu je sve drugo previse jadno, prljavo, ofucano... Verovatno biste se vas dvojica lepo slagali.
I za Meljine si u pravu - tamo sam bas letos i boravio na moru. Prvi put sam bio i vrlo lepo sam se osecao u tom mestascu. To novo o cemu pises se zove Lazure (ili L* azzaro ili nesto tako) kompleks i moglo bi se reci da u nekom smislu jeste neka minijatura kao ovo u Kumboru ali nije mi mnogo ometalo prijatnost boravka u Meljinama- skoro da ga nisam ni uocavao (uspeo sam da ga ne *konstatujem* sem par puta kad sam bio na plazi neposredno pored tog kompleksa) bas zato jer nije uspelo da *preplavi* celo naselje pa Meljine i dalje jesu ono sto i treba da budu (na srecu ima jos 2 plaze u Meljinama u kojima se lepo brckas gledajuci u manastir).
A sto se tice *plastike* nisam mislio bukalno vec metaforicno - meni i mermer u takvim mestima deluje *plasticno*. I osobe koje rade jogu na plazi ili parovi koji se ljube mi deluju nehumano i kao neki neprirodni *robotski* manekeni na takvim mestima itd. Zato sam napisao ono o konobarima uniformisanim *vostanim figurama* (jer mi ih je sve zao tamo - i goste i osoblje i bolesne gazde mafijase celog tog Matrixa )

1662978764689.png

1662979361036.png

Poslednja izmena:
Zašto da ti bude "žao" konobara? Znaš li za koliko rade.. plus bakšiš?
Svejedno.. i pretpostavljao sam da to gledaš sa druge strane. Samo kod nas se "peru pare" ako se sagradi nešto velelepno, samo kod pojedinih, Bg na vodi bi trebao ostati kao i prije, obična žabokrečina..
Ajde, kako bi vi sagradili, napravili, uredili.. znaš, najlakše je kritikovati, sumnjati u vjerodostojnost, namjeru za bolje, čistije, modernije.. tek da koliko-toliko ne zaostajemo.
Šta bi rekli za Abu-dabi i sl.. pranje novca ili frustracija i egoizam (kao lično dokazivanje) pojedinaca koji su to sagradili?
Zašto bih ja lupao glavu, pogotovo na odmoru zašto, kako i da li je legalno nešto sagradjeno? I da jeste i da nije, to ne osporava izgled, namjeru i svrsishodnost. Iskreno, nisam opterećen takvim stvarima i u suštini gdje god da sam, uvjek gledam pozitivne strane, što ne znači da se neću osvrnuti na neke loše primjere, kao što je prosipanje fekalija na moru (blizu obale), neljubaznost, nekulturu..

I, naravno, niciji dozivljaji nisu ni *ispod* ni *iznad*.
Samo neki vise uzivaju u pravilnim besprekorno projektovanim ulicama, staklu i betonu a neki se rastuze zbog umornih sobarica koje opsluzuju *plasticni* Matrix za minimalnu platu i posle smene umorne cekaju gradski autobus 40 minuta da se vrate deci i spreme im veceru

Poslednja izmena:
I, naravno, niciji dozivljaji nisu ni *ispod* ni *iznad*.
Samo neki vise uzivaju u pravilnim besprekorno projektovanim ulicama, staklu i betonu a neki se rastuze zbog umornih sobarica koje opsluzuju *plasticni* Matrix i posle smene umorne cekaju gradski autobus 40 minuta da se vrate deci i spreme im veceru
Aha, a samo su tu "umorne sobarice" koje su sve udate, imaju djecu, čekaju 40 minuta?
Na drugim mjestima su vjerovatno, odmorne i sve do jedne imaju svoje auto.. tako da ne čekaju?
Na moru nema kamena, betona, mermera.. samo blato i kaljuga, gdje god da virneš, a?
Zašto ta neka konstantna negativnost?
Kako znaš da su sobarice umorne, nezadovoljne, sve imaju gladnu djecu, nemaju vlastiti prevoz? I to baš tu u Kumboru, a eto to nije slučaj na dr mjestima?
Više pretpostavki nego činjenica daješ i zbog toga, ne bih više. Ovo je ipak tema o putovanjima, lijepim mjestima, pa ko šta voli.. :)

Na mestima kao sto su Portonovi (Bg na vodi i sl.) je veci KONTRAST izmedju umornih sobarica i plasticnog raja. Zato je izrazitiji *umjetnicki dojam* tj. impresija posmatraca.
Nema svuda *blata i kaljuge* i konstantne negativnosti - mozda te mrzelo da citas ali jos u I poruci sam napisao da su Baosici divni (sa atmosferom starih Felinijevih filmova) a takodje i Meljine (ako iskljucimo *abu-dabijevsku* Lazzuro marinu). Isto divno sam se osecao i u Rafailovicima pre nekoliko godina.
Verovatno (po)neke sobarice iz Portonova idu kuci svojim kolima ali ja pisem o onima sa kojima sam realno razgovarao dok smo zajedno gradski bus cekali 50 min. na magistrali iznad kompleksa (sto sam isto napisao u prvoj poruci)
A proverljiva cinjenica je (a ne pretpostavka) da zemlje kao CG I Srbija imaju konstantan rast spoljne zaduzenosti (drastican poslednjih godina) i evidentan civilizacijski pad (u obrazovanju, zdravstvu, demografiji i ostalim elementima opsteg drustv. standarda) dok se dizu izolovane *velelepne arh. oaze* poput ovih par kompleksa o kojima pisemo ovde koji treba da zadive masu i ubede je u prosperitet koji ne postoji (zbog onog na pocetku ove recenice).
Pozdrav

Back