Kulturološke emisije

E vidim! Baš ste spremni da mi date odgovor. Kako hoćete. Ne kažem ja da se Mira meni sviđa. Hteo sam samo da rešimo i tu dilemu. Kad mi je palo na pamet.

Mislio sam da će neko drugi, možda, reći nešto o Miri Adanji - Polak, ali pošto se to nije desilo, evo ja ću.

Uz dužno poštovanje prema njenom obrazovanju, novinarskom iskustvu i radu, ja je naročito ne simpatišem. Ponekada mi se čini da njena arogancija proguta sve vrednosti gosta koji se pojavljuje u njenoj emisiji.

A u vezi sa tvojim pitanjem, mislim da bi njena emisija mogla da se svrsta u krug kulturoloških emisija, jer i pored različitih tekućih problema u našoj zemlji i svetu, ona u emisiju dovodi razne muzičare (ovaj put bih pohvalio samo one iz sfere klasične muzike), književnike, slikare, naučnike...

Ja je izrazito cenim, tj. ono sto radi. Njene emisije su svakako kulturoloske. Uvek se moze saznati nesto novo, zanimljivo, nesto staro, gotovo zaboravljeno, cesto se petlja po inostranstvu i prica o nasim ljudima i njihovim uspesima. Posebno su dobre emisije o Srbima koji se bave naucnim radom. Prati razne teme i moram da kazem da su njene emisije zaista cudo cim moja majka uziva u njima.

Istina da je arogantna i ponosna na svoje uspehe. Cak i prema licnostima koje bi mozda ocekivale od nje da im ljubi stope, ima stav i zato je postuju kao veoma karakternu osobu. Mozda malo zbog svoje ozbiljnosti odbija ljude i drzi ih na rastojanju, ali kao novinar, koliko pratim njen rad, moram reci da e zaista ucinila dosta na prosvetljavanju naseg naroda i prosirivanju vidika.

Da li RTS i dalje prikazuje one lepe dokumentarce o biljnom i zivotinjskom svetu, istorijskim licnostima i dogadjajima i na kraju samoj Zemlji i svemiru... Poslednju takvu emisiju gledala sam pre 2-3 godine i bilo je nesto vezano za ljudski nervni sistem. Mislim da je zbog obrazovanja dece a i odraslih ljudi potrebno imati znatno vise ovakvih emisija ili dokumentaraca.

Sto se tice pocetne diskusije o emisiji u kojoj su iznete neke ne tako poznate istine o Vuku Karadzicu, to mi nista nije jasno. Jos u osnovnoj skoli nam je predocena tacna istorija pa mi je tesko da poverujem da su se neki iznenadili povodom emisije (mada uzevsi u obzir moju nastavnicu iz srpskog, sve je moguce).

Da li RTS i dalje prikazuje one lepe dokumentarce o biljnom i zivotinjskom svetu, istorijskim licnostima i dogadjajima i na kraju samoj Zemlji i svemiru... Poslednju takvu emisiju gledala sam pre 2-3 godine i bilo je nesto vezano za ljudski nervni sistem. Mislim da je zbog obrazovanja dece a i odraslih ljudi potrebno imati znatno vise ovakvih emisija ili dokumentaraca.

Dokumentarce koje sam ja u nekom skorijem periodu gledao na RTS-u uglavnom su u vezi sa slikarstvom... Na žalost, nisam primetio da ima nekih o biljnom i životinjskom carstvu (mada je tu uvek kanal Nacionalne geografije koji može biti zamena za emisije tog tipa).

Sto se tice pocetne diskusije o emisiji u kojoj su iznete neke ne tako poznate istine o Vuku Karadzicu, to mi nista nije jasno. Jos u osnovnoj skoli nam je predocena tacna istorija pa mi je tesko da poverujem da su se neki iznenadili povodom emisije (mada uzevsi u obzir moju nastavnicu iz srpskog, sve je moguce).

Ja zaista moram da potvrdim svoje pozitivno iznenađenje, jer je to prvi put da se o Vuku Karadžiću na nacionalnoj televiziji priča na drugi način (ne onako kako su nas učili u školi)...
Ne znam da li si svesna tabua koji postoji u širim i višim akademskim krugovima, a samim tim i na televiziji... Ja sam prave istine o Vuku, njegovom životu, radu saznao tek na fakultetu. Imajući tu činjenicu u vidu, moje iznenađenje je bilo zaista veliko (želja da se predstavi i ''druga strana medalje'').

Poslednja izmena:
Pa danas Vuka slavimo sticajem okolnosti. To je ono - Bio sam na pravom mestu i u pravo vreme.

Eh cemu pretplate i sve kad ne moze da se gleda nesto kvalitetno. Zaista zudim za tim dokumentarcima, kao dete sam ih prosto gutala i da danasnja deca imaju isto takve mogucnosti mogu da se kladim da bi bili mnogo bolji djaci... i na kraju dosta obrazovaniji ljudi...

Vazno da na svim televizijima imamo dnevnike i politicke emisije u kojima se uglavnom kuka na danasnje stanje u kojem se nalazimo. E pa ua tim emisijama i ura za dokumentarce i znanje...

Ako saznate termine neke zanimljive emisije ili dokumentarca obavezno postavite ovde. Hvala u napred.

...ura za dokumentarce i znanje...

Ako saznate termine neke zanimljive emisije ili dokumentarca obavezno postavite ovde. Hvala u napred.

Kada mi to vreme dozvoljava, gledam na B92 dokumentarne emislije koje se prikazuju u 15h (radnim danima, vikendom je termin izmenjen).
Evo, ja ću postaviti link u kome se vide najave narednih emitovanja, pa ko ima vremena i kome se dopada ovakav tip kulturno - obrazovnih emisija, može pogledati.

http://www.b92.net/tv/najave.php?cid=64

Imaju zanimljiv izbor, nije lose, samo mi termini nikako ne odgovaraju. Hvala, mozda uspem da uskladim raspored za vikend. Bas sad kad je pomenut B92 setila sam se da sam su na ovom kanalu nekad prikazivali i serijale o dinosarusima, prvom coveku itd.

Na prvom kanalu rts prikazuju (ili su bar prikazivali) jednu emisiju - lov i ribolov, i sasvim prirodno. U svakom slucaju u emisijama se moglo dosta saznati o Mongoliji i zabacenim delovima Rusije najvise (manje o drugim delovima sveta), prirodi, ljudima i obicajima...

A na drugom oko 10 sati ujutru takodje prikazuju dokumentarne emisije o zivotinjskom svetu...

Poslednja izmena:
Zdravo!
Hvala ti Antihriste666 na odgovoru. Sad je i Mira našla svoje mesto. Baš mi je drago što je The Look pomenuo emisiju Sasvim prirodno. Kako ja volim tu emisiju. Sviđa mi se što je Slobodan otvoren. I nije sujetan čini mi se. Sve će da proba. Odreagovaće onako kako on oseća. A ne kako bi da ostavi utisak na televiziji. Samim tim i emisija teče fino.
Najbolja je bila... Ma sve su bile dobre. Mada ona u Skandinaviji mi je prirasla za srce.

Jel u Skandinaviji, ona sa zenom koja skoro pa prica sa zivotinjama i odlicno se razume sa njima? Plava i irazito jaka i zilava zena. Bas zivi u teskim uslovima, za nasa shvatanja, ali se odlicno snalazi. Na neki nacin se divim ljudima koji su izabrali zivot sa prirodom...

Jel u Skandinaviji, ona sa zenom koja skoro pa prica sa zivotinjama i odlicno se razume sa njima? Plava i irazito jaka i zilava zena. Bas zivi u teskim uslovima, za nasa shvatanja, ali se odlicno snalazi. Na neki nacin se divim ljudima koji su izabrali zivot sa prirodom...

Da baba prica sa vukovima, bas je jako :)
Inace volim ja Sarenceve emisije, dobre su. Sad je bio u Tadzikistanu, bas je zanimljivo.

Zdravo!
Pa to je ta, valjda... Priča sa vukovima. I zavija sa njima.
Bilo je tu valjda i još nekih dobrih likova i priča. Čini mi se.
z:poz:

Baš mi je drago što ste pomenuli emisiju ''Sasvim prirodno''. Koliko naziv upućuje na tematiku emisije, toliko govori i o ponašanju ljudi koji rade tu emisiju.
Žao mi je što sam poslednju emisiju propustio - s namerom. Počeo sam da je gledam, međutim, probudila je u meni toliki bes prema ljudima i potrebu da izvršim nekakvo neizrecivo nasilje nad njima. Plakao sam zbog onih medveda. One scene sa odrezivanjem kandži do živaca, sa bušenjem nepca usijanim gvožđem... Sve mi je to izgledalo kao užasno unižavanje divljine. Stoka unižava prinčeve za potrebe svojih niskih strasti.

Moram sad preći na nešto drugo jer mi se krv opet diže u oči.

Brko, verovatno si to učinio nenamerno... Ne zove se voditelj Slobodan već Jovan. Nemoj mi uzeti ovu ispravku za zlo.

Brko, verovatno si to učinio nenamerno... Ne zove se voditelj Slobodan već Jovan. Nemoj mi uzeti ovu ispravku za zlo.

Nema problema. Pogrešio sam slučajno. Verovatno jer su mi pre bili mnogo slični po ponašanju. Mislim Slobodan Šarenac i Jovan Memedov.

Inače sam gledao tu emisiju sa medvedima. I meni se steglo u grlu. Kad bi mogao da stavim brnjicu nekom čoveku pa da ga vodam po vašarima. To bi mi baš mnogo prijalo.

Ni ja je nisam gledala, samo sam je onako zakazila pogledom... Meni su kao detetu te predstave bile veoma zanimljive i volela sam da prilazim medvedima ili da ih samo gledam sa terase, ali kada mi je otac kasnije pricao kroz sta sve prolaze... zeludac mi se prevrnuo... Da li ce se sad zivotinje snaci u divljine, obicno ne mogu?

RTS:
- Hit libris (mislim da se tako zove)
- Jedna gospodja, cini mi se da je filozof, je uradila seriju intervjua sa francuskim filozofima i piscima, koji se prikazuju (utorkom ili sredom?) posle utakmica Lige sampiona.
- Metropolis
- Bunt (u neku ruku)

Na RTV ima pregrst dobrih emisija. Ja bih izdvojila NOCNU SMENU koja je mozda vise zabavnog karaktera ali je retko dobra emisija. Emituje se cetvrtkom uvece, pa ko zeli neka baci pogled. Nece protraciti vreme.

Back