Kultura

Pa i Kinezi su u svojoj Kulturnoj revoluciji rusili svoju kulturu, Sovjeti takodje svoju ( posle Perestrojke su je kao ponovo podizali iz pepela),
u Kambodzi je Pol Pot porusio sve sto je bilo po njegovom misljenu za rusenje, Spanci su u Juznoj Americi unistavali citave kulture,
pa i ljude, Isis nije narod, unistavaju spomenike, ali zar katolicki kraljevi u 15.veku nisu unistili maursku kulturu na Iberijskom poluostrvu?
To i Isis spada u primitivizam..Nema veze sa kulturom osim sto se rusi kulturoloska istorija nekog naroda..

a to

a sta je tema?

inace kultura naroda je jako opala, naravno da su uzroci poceli sa ratovima 90ih

Ma i pre toga :)
Odkada je nestalo nacionalnih simbola i nacionalnog duha nestala je ni kultura ...jedan narod mora da neguje tradiciju da bi imao i kulturu na kolektivnom nivou ...Za vreme copavog sigurno kultura nije dozivela procvat kad je sve bilo cenzurisano a za jednu rec si isao na goli otok :)

Pricamo o danas i ovde, a ne sta je bilo nekad.
I Sirija (tacnije Mezopotamija i taj deo tamo) su nekad bili izvor civilizacije itd., a danas su u k*rcu najvecem.
U Egiptu su pre ne toliko davno ljudi ismejavali zavijene zene. Danas klasika, muslim brotherhood i ostala g*vna haraju.
I tako dalje...

...juce sam videla devojcicu od jedva desetak godina...zasto tako malu, zasto...verovatno se sama igra ali svejedno...nije cak ni devojcurak vec dete...srednjeg roda:lol:

Mozda ovo nije tema za pdf zene ali ajde da probam.

Interesuje me kakvo je vase generalno misljenje o kulturi na ovim prostorima?

Дефинитивно је на издисају, на самрти.

Da li smo kulturan narod?

Јесмо, али не због овог што смо данас него због оног и оних из протеклих векова и миленијума.

Gde mislite da je objektivno mesto nase kulturne bastine u odnosu na svetsku?

Стичи се утисак да смо се у том погледу опасно приближили Етрурцима,Хазарима, Инкама....

Kako definisete opstu kulturu jedne nacije?

Искрено речено често се зајебем у тако једноставним и простим стварима као што су сабирање, одузимање, множење и дељење троцифрених бројева

па се не бих упуштао у тако нешто сложено као што је дефинисање опше културе једне нације. Ајд да смо на Вукајлији па још и некако, али на Крсти?

Da li mislite da se moze reci na opstem nivou da je neki narod kulturan a neki nije i koji su to parametri po kojima merite?

Па нека већа или мања група људи, у дужем или краћем временском периоду назива се народом управо због његове културе.

Не постоји народ без културе.

Da li postoji znak jednakosti izmedju Stoje i Lejdi Gage? U cemu je sustinska razlika?

Стоја има веће сисе, а Гага веће паре.

Gde bi nas stavili u odnosu na druge evropske narode? Da li smo na dnu, vrhu ili sredini lestvice? I zasto? :)

Наравно према овоме што смо ми данас дно је наше. Зато што се налазимо на путу у врућој води без алтернативе па је и

највећем слепцу јасно да се морамо скувани удавити.

А кривица је ипак на нама, а не на њима, јер се ми плашимо да искочимо из тог лонца са врућом водом (њихова (не)култура)

да се због тога не би смрзли (наша култура)!? Врх дна!

Молим и други пут.

Interesuje me kakvo je vase generalno misljenje o kulturi na ovim prostorima? primitivizam vlada, kulturni su tihi, povučeni i u manjini

Da li smo kulturan narod? na žalost, ne

Gde mislite da je objektivno mesto nase kulturne bastine u odnosu na svetsku? kulturna baština je negde u svetskoj sredini, ali poslednjih 20-30 godina nemamo čime da se pohvalimo

Kako definisete opstu kulturu jedne nacije? teško pitanje, nemam odgovor

Da li mislite da se moze reci na opstem nivou da je neki narod kulturan a neki nije i koji su to parametri po kojima merite? pa i može, ako se negde dugo živi...ćutim, slušam i izvodim zaključke

Da li postoji znak jednakosti izmedju Stoje i Lejdi Gage? U cemu je sustinska razlika? ova druga muzika mož i da se pevuši

Gde bi nas stavili u odnosu na druge evropske narode? Da li smo na dnu, vrhu ili sredini lestvice? I zasto? :) pri dnu, zato što se ništa ne radi na edukaciji stanovništva po tom pitanju decenijama

Hvala.

:zblesav:

Interesuje me kakvo je vase generalno misljenje o kulturi na ovim prostorima?

Da li smo kulturan narod?

Ne, volela bih da verujem da je drugačije, ali i oni retki nosioci kulture u našem narodu ( tu ne mislim strogo na akademike, već na sam osećaj vrednovanja unutar čoveka radio on na njivi ili branio doktorsku disertaciju) - polako izumiru, što voljom drugih što svojom.

Gde mislite da je objektivno mesto nase kulturne bastine u odnosu na svetsku?

Mislim da su razlike samo u nijansama, ali ako govorimo o civilizaciji (uopšte) koja je u stanju da zaustavi toliki broj ljudskih života - teško da uz nju možemo dodati imenicu kultura. Ako cenite klasična dela, a ne cenite ljudski život - da li to znači da ste kulturni ili samo načitani?

Kako definisete opstu kulturu jedne nacije?

Sama ću sebe demantovati poslednjom rečenicom, ali ako posmatramo kulturu kroz njen najuži aspekt, citirala bih Radovića: "...Pred Narodnom bibliotekom je red, ali za tramvaj. Red je i pred Narodnim muzejem, ali za autobus..."

Da li mislite da se moze reci na opstem nivou da je neki narod kulturan a neki nije i koji su to parametri po kojima merite?

Moje iskustvo mogu da merim kroz pojedince koje sam upoznavala u raznim narodima, nikako kolektivno gledajući narod. Tolerancija (tu pre svega treba razdvojiti mišljenje i reakciju), komunikacija, televizijski program, maniri, (ne)mogućnost razgovora o književnosti, muzički ukus, pa čak i banalna stvar - da li će se vozač udostojiti da stane pešaku na pešačkom prelazu bez semafora...

Da li postoji znak jednakosti izmedju Stoje i Lejdi Gage? U cemu je sustinska razlika?

Iskreno, obe poznajem samo po imenu, tako da nisam merodavna za odgovor na to pitanje.

Gde bi nas stavili u odnosu na druge evropske narode? Da li smo na dnu, vrhu ili sredini lestvice? I zasto? :)

Hvala.

Na dnu. Samo zato što je Srbija moja zemlja, moj narod i uvek možemo bolje, želim bolje. Smatram da ćemo zahvaljujući šundu, kiču, lažnim vrednostima, lažnim idolima još malo živeti u vicu "Da li je Mocart ime slatkiša ili kladionice". Smatram da je zemlja u kojoj mi dete postavi pitanje: "Mama, zar čika kriminalac ne treba da bude u zatvoru, a ne na televiziji?" zemlja koja kulture može samo da se seća. Mi smo zemlja u kojoj se rodi najlepše dete, samo zato što je to dete pevačice i sportiste. Mi smo zemlja u kojoj žena postane poznata samo zato što se udala za vrhunskog sportistu. Mi smo zemlja starleta i kriminalaca, i dece kojoj su oni uzor. Da mi smo zemlja, u kojoj je čudno ako si učlanjen u gradsku biblioteku, ako biraš knjigu ispred televizije, ako biraš pozorište umesto bioskopa... Postali smo zemlja koju ne želim za svoju decu.

E a što su nam deca nekulturna.
Čast izuzecima, ali skoro mogu da generalizujem izjavom da su nam deca nekulturna.
A ko je tome kriv?
Zna se, iver ne pada daleko od klade.

Ne, volela bih da verujem da je drugačije, ali i oni retki nosioci kulture u našem narodu ( tu ne mislim strogo na akademike, već na sam osećaj vrednovanja unutar čoveka radio on na njivi ili branio doktorsku disertaciju) - polako izumiru, što voljom drugih što svojom.

Mislim da su razlike samo u nijansama, ali ako govorimo o civilizaciji (uopšte) koja je u stanju da zaustavi toliki broj ljudskih života - teško da uz nju možemo dodati imenicu kultura. Ako cenite klasična dela, a ne cenite ljudski život - da li to znači da ste kulturni ili samo načitani?

Sama ću sebe demantovati poslednjom rečenicom, ali ako posmatramo kulturu kroz njen najuži aspekt, citirala bih Radovića: "...Pred Narodnom bibliotekom je red, ali za tramvaj. Red je i pred Narodnim muzejem, ali za autobus..."

Moje iskustvo mogu da merim kroz pojedince koje sam upoznavala u raznim narodima, nikako kolektivno gledajući narod. Tolerancija (tu pre svega treba razdvojiti mišljenje i reakciju), komunikacija, televizijski program, maniri, (ne)mogućnost razgovora o književnosti, muzički ukus, pa čak i banalna stvar - da li će se vozač udostojiti da stane pešaku na pešačkom prelazu bez semafora...

Iskreno, obe poznajem samo po imenu, tako da nisam merodavna za odgovor na to pitanje.

Na dnu. Samo zato što je Srbija moja zemlja, moj narod i uvek možemo bolje, želim bolje. Smatram da ćemo zahvaljujući šundu, kiču, lažnim vrednostima, lažnim idolima još malo živeti u vicu "Da li je Mocart ime slatkiša ili kladionice". Smatram da je zemlja u kojoj mi dete postavi pitanje: "Mama, zar čika kriminalac ne treba da bude u zatvoru, a ne na televiziji?" zemlja koja kulture može samo da se seća. Mi smo zemlja u kojoj se rodi najlepše dete, samo zato što je to dete pevačice i sportiste. Mi smo zemlja u kojoj žena postane poznata samo zato što se udala za vrhunskog sportistu. Mi smo zemlja starleta i kriminalaca, i dece kojoj su oni uzor. Da mi smo zemlja, u kojoj je čudno ako si učlanjen u gradsku biblioteku, ako biraš knjigu ispred televizije, ako biraš pozorište umesto bioskopa... Postali smo zemlja koju ne želim za svoju decu.

Одлочан пост Неа и слажем се с тобом мање више по свим питањима, али оно што мене одушевљава код тебе јесте

да си нов члан, без обзира што си се учланила 2010, да једном у две године напишеш пост, три поруке за шест година

и при томе ниси заборавила ни ник ни лозинку, ти си мој идол!

Једва чекам 2018. и твоју четврту поруку!

Одлочан пост Неа и слажем се с тобом мање више по свим питањима, али оно што мене одушевљава код тебе јесте

да си нов члан, без обзира што си се учланила 2010, да једном у две године напишеш пост, три поруке за шест година

и при томе ниси заборавила ни ник ни лозинку, ти си мој идол!

Једва чекам 2018. и твоју четврту поруку!

:hahaha: :klap:

Može ovaj za rezervu i 2018. ?!? :P

Interesuje me kakvo je vase generalno misljenje o kulturi na ovim prostorima? jad i čemer

Da li smo kulturan narod? ne

Gde mislite da je objektivno mesto nase kulturne bastine u odnosu na svetsku? ne neko preterano zapaženo...na svetskom nivou nebitni smo

Kako definisete opstu kulturu jedne nacije? nisam sociolog, nisam kompetentan da dajem definicije

Da li mislite da se moze reci na opstem nivou da je neki narod kulturan a neki nije i koji su to parametri po kojima merite? o može...postoje crte koje su zajkedničke svim žiteljima određenog prostora tj. naroda...običaji, odnos prema ljudima, tradiciji...šta znam...

Da li postoji znak jednakosti izmedju Stoje i Lejdi Gage? U cemu je sustinska razlika? postoji...Stoja je Lejdi Gaga na srpski način...Stoja je ogledalo sranjja u kome se mi nalazimo, a ova druga ogledalo sranjja u kome se nalazi svet

Gde bi nas stavili u odnosu na druge evropske narode? Da li smo na dnu, vrhu ili sredini lestvice? I zasto? :) donji deo srednjeg, ka donjem...

Hvala.
molim

Back