Kultura

sokvisnja

Iskusan
Poruka
5.908
Mozda ovo nije tema za pdf zene ali ajde da probam.

Interesuje me kakvo je vase generalno misljenje o kulturi na ovim prostorima?

Da li smo kulturan narod?

Gde mislite da je objektivno mesto nase kulturne bastine u odnosu na svetsku?

Kako definisete opstu kulturu jedne nacije?

Da li mislite da se moze reci na opstem nivou da je neki narod kulturan a neki nije i koji su to parametri po kojima merite?

Da li postoji znak jednakosti izmedju Stoje i Lejdi Gage? U cemu je sustinska razlika?

Gde bi nas stavili u odnosu na druge evropske narode? Da li smo na dnu, vrhu ili sredini lestvice? I zasto? :)

Hvala.

Da li mislite da se moze reci na opstem nivou da je neki narod kulturan a neki nije i koji su to parametri po kojima merite?

Da li postoji znak jednakosti izmedju Stoje i Lejdi Gage? U cemu je sustinska razlika?

Gde bi nas stavili u odnosu na druge evropske narode? Da li smo na dnu, vrhu ili sredini lestvice? I zasto? :)

Hvala.

Nismo.
Ovde kultura malo koga zanima a retki su i oni koji tome uce svoju decu, sve se svelo na otimacinu, psovke i ko ce koga da zezne.
Kulturne spomenike malo ko odrzava, o umetnosti skoro i da nema reci na Tv-u.

Ne znam kako bi mogla da se izmeri kultura, mozda vaspitanjem i time koliko narod zna svoju istoriju i umetnost.

Nisam 100% siguran koja je ova prva pa ne mogu da uporedim.

Narod nam se proseljacio ali imamo kulturu i istoriju kojom mozemo da se ponosimo.
Uvek smo bili na ispravnoj strani.
Sada je svuda isto to je posledica globalizacije, shund na globalnom nivou.
Ovde se jos vrsi od ratova i deindustrijalizacija pa je normalno da sve vise poprimamo ruralni milje.

Hvala.

Fantastične zalihe kulturne baštine - fantastična perverzija, izmeštenje, iste, kroz svakodnevnu upotrebu. 'Najveći' Srbi žive van zemlje, tako ispada. A ispada i da oni najmanji, njome nekako uvek zaglave da upravljaju.
Narod je izuzetno loš i samodestruktivan. Ne poseduje poimanje sopstvenog vlasništva nad i neotudjivosti nad. Sve ovuda može, a obično kroz prozor. A tuda ide i kultura.
Kao teza, slovo na papiru, bogata po starini. Kao fakt, svakodnevnica, ne može poslužiti kao valuta, iz sijaseta razloga. Jedan je to što lokalni spodobnjak nije obučen, zapravo, odučen je da istom zna da barata. Sve što zna je uporaba emulacije, unakaženja kulturne baštine. Otvori novine, upali TV, popričaj sa komšijom, videćeš o čemu pričam. Kultura jedne nacije je nešto čime svaki njen pripadnik bi morao da 'zna' da se 'koristi', po prirodi stvari. No u praksi, ovuda moraš biti kustos, ili akademik, specijalizovan za baštinu upravo, kako bi uopšte razumeo materiju. Ovo je neodrživo. Inače, rejtirati kulture, jeste, naivan zadatak. Mislim, u odnosu jedna na drugu.

Stoja je već sada baka, ako ne i prabaka. Ona predstavlja tradicionalnu balkansku ženu, pevaljku, zabavljačicu. Ideal mnogih devojaka. Mahom sa ruralnih područja. Ovde uključujem i Beograd, gde živi najviše seljaka. Onih, užasnije vrste.
Gaga nosi haljine od mesa. Nema dece koliko razumem. Ona predstavlja tu modernu, osnaženu, faux emancipovanu ženu, naboj te sintetičke zapadnjačke kulture. Njoj zavide na uticaju i novcu, ali ona ničiji ideal nije. Očigledno je da ima psiholoških problema. Stoja je sa druge strane zdrava kao nosorog.
Jesu komparativne estrade, da se razumemo. Ali tržište, ili bolje reći je možda, smetilište, koje ingestira takve proizvode je prilično različito. Makar po koncentraciji otpadaka koje se serviraju. Dva miligrama ovamo-onamo, drugačija smeša.

Sama kategorija kulture je nedovoljna za ikakva svrstavanja. Možeš ti praviti, recimo ne znam, najbolji sir na svetu, ali ako nema nikoga da zna za taj sira, ili da kupi isti. Čak ni lokalno, što će reći, čak ni tvoj komšija. Koji umesto pravog srpskog sira kupuje uvozni neki 'serbejski', za koji mu se govori da je izuzetna emulacija. Iako je sitna štampa na danskom, ne znam.
Džaba ti kultura bez naroda.

:rida:

Isto djubre i Grand i ostala ekipa i MTV.
Najgore je sto su nam ovakvi ljudi, silikonske lepotice i sl. uzori.

Nije sada da smo mi Srbi nekulturni i primitivni, daleko od toga. Koliko sam samo prica slusao o tim strancima, tako fini, kulturni, vredni ljudi, ali zato kada odu negde na letovanje k'o pusteni sa lanca.
Na kraju, sve je do coveka. Znam ja i ok ljude koji u klubu prosipaju pice i rezu vene uz Stoju ili neku drugu estradnu "umetnicu". Nisu to glupi ljudi, prosecni ljudi koji se groze rijalitija i sl. gluposti, a opet ljudi sa kojima nisam imao neku ozbiljnu diskusiju a znam ih ceo zivot (a i ja nisam neki intelektualac ako cemo pravo), ali ne vide da je Stoja podjednaka glupost.

Opet, nije to samo kod nas, evo gledam u drugim drzavama, njihove umetnike, svi lice jedni na drugog, neki povrsni tekstovi, klubovi, provod, i gluposti i to vecina stanovnistva voli. Tako da, isti djavo i kod nas i tamo negde, samo sto kod nas je tu malo zvuk Turske ostao.

Narod nam se proseljacio ali imamo kulturu i istoriju kojom mozemo da se ponosimo.
Uvek smo bili na ispravnoj strani.
Sada je svuda isto to je posledica globalizacije, shund na globalnom nivou.
Ovde se jos vrsi od ratova i deindustrijalizacija pa je normalno da sve vise poprimamo ruralni milje.
upravo tako.
imamo cime da se ponosimo, a imamo i cega da se stidimo. na nama je..

Hvala.

Ja licno kakvi su joj javni klozeti i da li ih uopste i ima.
Tu Srbija mnogo skripi, i to Srbija sa sve prestoLnicom:zcepanje:

izuzetno nekulturan

sa indijcima i kinezima

Zasto su Kinezi nekulturni? Pa oni imaju najrazvijeniju kulturu na svetu.

- - - - - - - - - -

Bilo bi I kod nas vise bogatstva da smo do pre 50g drzali 1/4 covecanstva u ropstvu pa da izigravamo elitu.

Bas tako.

- - - - - - - - - -

Secam se da je neka nasa poznata licnost pricala kako joj je taksista u Londonu rekao da je nekulturna, jer je sa drugaricom dok je bila u njegovom taksiju pricala na srpskom.

To je debilizam i izigrivanje neke elite u odnosu na druge. Taj taksista za nju ne postoji i ne predstavlja nikakav drustveni kontakt :roll:, vec iskljucivo poslovni i to cak usluzni :roll: i ona uopste nije duzna da zbog njega prica na engleskom, pa nije joj drugar jbote.:roll:

- - - - - - - - - -

Tako je svuda u svetu a i uvek je bilo jer vecina ljudi nema ukusa.
MTV ili Pink isti q
Kultura je privilegija odabrane elite.

Nije Dereru. Kultura je sve sto sadrzi jedna nacija, sve sto ona radi. Na primer, italijanska kuhinja i francuska kuhinja oznacavaju primer kulture tih nacija i u odnosu na Engleze oni imaju razvijeniju kulturu, jer je engleska kuhinja po nekom pravilu ubedljivo najgora u Evropi- kobasice i slanine.

Back