Mozda ovo nije tema za pdf zene ali ajde da probam.
Interesuje me kakvo je vase generalno misljenje o kulturi na ovim prostorima?
Da li smo kulturan narod?
Gde mislite da je objektivno mesto nase kulturne bastine u odnosu na svetsku?
Kako definisete opstu kulturu jedne nacije?
Da li mislite da se moze reci na opstem nivou da je neki narod kulturan a neki nije i koji su to parametri po kojima merite?
Da li postoji znak jednakosti izmedju Stoje i Lejdi Gage? U cemu je sustinska razlika?
Gde bi nas stavili u odnosu na druge evropske narode? Da li smo na dnu, vrhu ili sredini lestvice? I zasto?
Hvala.
Fantastične zalihe kulturne baštine - fantastična perverzija, izmeštenje, iste, kroz svakodnevnu upotrebu. 'Najveći' Srbi žive van zemlje, tako ispada. A ispada i da oni najmanji, njome nekako uvek zaglave da upravljaju.
Narod je izuzetno loš i samodestruktivan. Ne poseduje poimanje sopstvenog vlasništva nad i neotudjivosti nad. Sve ovuda može, a obično kroz prozor. A tuda ide i kultura.
Kao teza, slovo na papiru, bogata po starini. Kao fakt, svakodnevnica, ne može poslužiti kao valuta, iz sijaseta razloga. Jedan je to što lokalni spodobnjak nije obučen, zapravo, odučen je da istom zna da barata. Sve što zna je uporaba emulacije, unakaženja kulturne baštine. Otvori novine, upali TV, popričaj sa komšijom, videćeš o čemu pričam. Kultura jedne nacije je nešto čime svaki njen pripadnik bi morao da 'zna' da se 'koristi', po prirodi stvari. No u praksi, ovuda moraš biti kustos, ili akademik, specijalizovan za baštinu upravo, kako bi uopšte razumeo materiju. Ovo je neodrživo. Inače, rejtirati kulture, jeste, naivan zadatak. Mislim, u odnosu jedna na drugu.
Stoja je već sada baka, ako ne i prabaka. Ona predstavlja tradicionalnu balkansku ženu, pevaljku, zabavljačicu. Ideal mnogih devojaka. Mahom sa ruralnih područja. Ovde uključujem i Beograd, gde živi najviše seljaka. Onih, užasnije vrste.
Gaga nosi haljine od mesa. Nema dece koliko razumem. Ona predstavlja tu modernu, osnaženu, faux emancipovanu ženu, naboj te sintetičke zapadnjačke kulture. Njoj zavide na uticaju i novcu, ali ona ničiji ideal nije. Očigledno je da ima psiholoških problema. Stoja je sa druge strane zdrava kao nosorog.
Jesu komparativne estrade, da se razumemo. Ali tržište, ili bolje reći je možda, smetilište, koje ingestira takve proizvode je prilično različito. Makar po koncentraciji otpadaka koje se serviraju. Dva miligrama ovamo-onamo, drugačija smeša.
Sama kategorija kulture je nedovoljna za ikakva svrstavanja. Možeš ti praviti, recimo ne znam, najbolji sir na svetu, ali ako nema nikoga da zna za taj sira, ili da kupi isti. Čak ni lokalno, što će reći, čak ni tvoj komšija. Koji umesto pravog srpskog sira kupuje uvozni neki 'serbejski', za koji mu se govori da je izuzetna emulacija. Iako je sitna štampa na danskom, ne znam.
Džaba ti kultura bez naroda.