Kultura komuniciranja

ali takodje i vestina i poznavanje ne znaci iskrenost.pre ce biti da znaci ..lukavost

Ili samo provera poznavanja ljudi i njihovog ophodjenja:D

Za ovo moje, malo vise od dve godine, birtisanja na forumu, mogu primetiti samo da mi je potvrdilo da je kao i u reali.
Oni koji imaju dovoljno iskustva sa ljudima, koji su celog zivota imali odgovornost i rad sa drugima, posebno zadnju rec, imaju daleko vise filinga i tolerancije prema drugima za razliku od ovih drugih...koji su iskljucivi i traze samo mogucnost da svoje skrivene frustracije isprazne negde gde nece imati kazne i odgovornosti.
Sto vise imamo susreta sa drugacijima sve manje smo optereceni predrasudama i govor mrznje, netrpeljivosti ili vredjanja nestaje jer je razumevanje prisutno:D

Psihijatri,zarad mentalne higijene,povremeno,jedan drugog,uz zahtev i pristanak,analiziraju...
Naravno,imaju tu privilegiju odličnog poznavanja psihe i njenih "mehanizama."..To čine
uzajamno jer čovek sebe teže sagledava od drugih...Emotivnost koju pokreće posesivnost
i opstojnost ega je velika prepreka za samosagledavanje...O kompleksima da se i ne govori
kod onih koji ih se nisu dovoljno rešili...
Sa tek analiziranim ili samoanaliziranim komunikacija bez zastoja...Ako je zdrav mentalno...

Poslednja izmena:
...čudna su mi ova samoupitivanja...ko koga može razumljeti ili shvatiti...ko može sebe izmijeniti kad se uhvati u grešci...ako sebe i shvatimo ili razumijemo
kako to može uticati na razumijevanje drugih .Drugi su drugačiji i drugi u svemu.Drugo poimanje...drugi polazi...druge hipoteke...druge prevazidjene ili samo zamirene rane....
Da li razumijevanje drugih je i preuzimanje dijela njihove ličnosti na sebe tj. otežavanje sebe...
Mogu da shvatim ili osjetim ko sam i šta nijesam a trebalo bi ali ne mogu da to ,- ne mogu...

Psihijatri,zarad mentalne higijene,povremeno,jedan drugog,uz zahtev i pristanak,analiziraju...
Naravno,imaju tu privilegiju odličnog poznavanja psihe i njenih "mehanizama."..To čine
uzajamno jer čovek sebe teže sagledava od drugih...Emotivnost koju pokreće posesivnost
i opstojnost ega je velika prepreka za samosagledavanje...O kompleksima da se i ne govori
kod onih koji ih se nisu dovoljno rešili...
Sa tek analiziranim ili samoanaliziranim komunikacija bez zastoja...Ako je zdrav mentalno...

ko kaze da su psihijatri mentalno zdravi? imaju li oni uopste predstavu o tome sta je mentalno zdravlje? ne tumace li zdravlje kao odsustvo zapazanja definisanih poremecaja?

Nakon skoro dvogodisnjeg birtisanja u ovom velikom Krstarevu, ucestvovanja na mnogim diskusijama i posetama vise Kafana, dolazim u pravo odeljenje sa jednim jednostavnim pitanjem: da li mislite da kod ucesnika uopste postoji nesto kao kultura razgovora.
Ako ne, drago bi mi bilo cuti vase misljenje zasto. I obrnuto, ako da, jednostavno (moze i komplikovano) objasnjenje vaseg misljenja.
Posto sam od nekih mi dragih osoba dobio primedbu da sam po nekada arogantan, sto ja smatram da nisam, a takvu "ocenu" sam par puta dobio samo na nasem podneblju, vase komentare nestrpljivo ocekujem:D
Da, da pre toga kazem moje misljenje, ne ucestvujem u diskusijama gde znam da imam sagovornika iskljucivu osobu (to mi se prebacuje kao arogantnost), ne potcenjujem nikoga, koristim svaki slobodni momenat da dobijem ili podelim pozitivnu energiju i optimizam...

el smo lepo naceli temu u kafani dal se ljudi ogledaju i u drugim ljudima? mi nismo uvek onakvi kakvim sebe vidimo, vec nas drugi mogu doziveti razlicito u zavisnosti od sopstvene percepcije i predjasnjeg iskustva sa ljudima slicnog ponasanja, pri cemu nas i razliciti ljudi vide razlicito, a to zavisi delom i od postavke nas samih prema tim drugima. s tim da ne mozes da prihvatis da ti ljudi apsolutno grese u tvojoj proceni, jer bi to onda bila arogancija.
meni neki rekose da sam svojeglava i nepredvidiva, a ja sebe ne dozivljavam kao takvu, jer sam za sebe samu dosadno predvidiva. :lol: ko tu gresi oni ili ja?

edit
ili sam navikla na samu sebe, pa je ono sto drugima izgleda nepredvidivo, za mene moje uobicajeno stanje i prihvaceno kao normalno.

Poslednja izmena od moderatora:
a takvu "ocenu" sam par puta dobio samo na nasem podneblju

npr. ovo stalno potenciras ovo (nase) podneblje u negativnom kontextu. razmisli kako to nekome moze zvucati i kako moze izgledati. ne mora uopste taj neko da se oseti inferiorno zbog toga. moze tebe sagledati kao inferiornu osobu koja pljuje ono odakle i sama potice, u smislu da bi najvise volela da presece korene sa ovim podnebljem. da ti koreni jednostavno ne postoje. i tako dalje.

biraju se..odlicno

da li sloboda izbora uopste sloboda? ili su to amovi i dizgini koje coveku stavlja onaj koji nudi izbor?

U rl najčešće tražim najsvetlije tačke sagovornika i svoje i tako započinjem konverzaciju...Ne dešava se da mi izmakne kontroli i da krene
silaznom putanjom...Čak i na pijaci imam nekolicinu stalnih sagovornika ("Dođi da popijemo kafu..."mada znaju da tu kafu ne bih popio...z:mrgreen:)
Ovde za dve nijanse oštrije komuniciram i često iscrpljujem i sebe i sagovornike u razjašnjavanju teme...Chat je nešto drugo-u kafani su ozbiljni
razgovori retkost-preovlađuje zafrkancija i nadmudrivanje u fazonima i ponašanju...

Mislim da kultura net komunikacije podrazumeva da diskutant zna da pronadje balans izmedju umeca odbrane sopstvenoh stavova i postovanja sagovornika koliko god im se stavovi razlikovali.
Kulura komunikacije podrazumeva i (ponekad) odbranu stavova finom ironijom i finim smislom za humor, opet bez grubog povredjivanja drugih. Sve ovo nije uvek lako i zahteva pored strpljenja i emocionalnu inteligenciju i elokvenciju.
Inace, mislim da je na manjim forumima, kao i na namenskim forumuma na kojima se okupljaju ljudi slicnih interesovanja, kultura dijaloga mnogo bolja nego na masovnim forumima kao sto je Krstarica.
Ali sa druge strame masovnio forumi su zivlji i dinamicniji.

Nakon skoro dvogodisnjeg birtisanja u ovom velikom Krstarevu, ucestvovanja na mnogim diskusijama i posetama vise Kafana, dolazim u pravo odeljenje sa jednim jednostavnim pitanjem: da li mislite da kod ucesnika uopste postoji nesto kao kultura razgovora.
Ako ne, drago bi mi bilo cuti vase misljenje zasto. I obrnuto, ako da, jednostavno (moze i komplikovano) objasnjenje vaseg misljenja.
Posto sam od nekih mi dragih osoba dobio primedbu da sam po nekada arogantan, sto ja smatram da nisam, a takvu "ocenu" sam par puta dobio samo na nasem podneblju, vase komentare nestrpljivo ocekujem:D
Da, da pre toga kazem moje misljenje, ne ucestvujem u diskusijama gde znam da imam sagovornika iskljucivu osobu (to mi se prebacuje kao arogantnost), ne potcenjujem nikoga, koristim svaki slobodni momenat da dobijem ili podelim pozitivnu energiju i optimizam...

zato ja rijetko i zalazim ovdje na ozbiljnim :roll: djelovima foruma gdje ima dosta neozbiljnih i glupih i ogranicenih ljudi...i ja bi onda bio zao :evil:

Back