Kultura komuniciranja

gost 216949

Buduća legenda
Poruka
31.866
Nakon skoro dvogodisnjeg birtisanja u ovom velikom Krstarevu, ucestvovanja na mnogim diskusijama i posetama vise Kafana, dolazim u pravo odeljenje sa jednim jednostavnim pitanjem: da li mislite da kod ucesnika uopste postoji nesto kao kultura razgovora.
Ako ne, drago bi mi bilo cuti vase misljenje zasto. I obrnuto, ako da, jednostavno (moze i komplikovano) objasnjenje vaseg misljenja.
Posto sam od nekih mi dragih osoba dobio primedbu da sam po nekada arogantan, sto ja smatram da nisam, a takvu "ocenu" sam par puta dobio samo na nasem podneblju, vase komentare nestrpljivo ocekujem:D
Da, da pre toga kazem moje misljenje, ne ucestvujem u diskusijama gde znam da imam sagovornika iskljucivu osobu (to mi se prebacuje kao arogantnost), ne potcenjujem nikoga, koristim svaki slobodni momenat da dobijem ili podelim pozitivnu energiju i optimizam...

Radi se o razlicitom shvatanju kulture.
Neko ko i pored dubokog neslaganja ne protivreci postavljacu teme, nego ga otvoreno hvali, sebe smatra tolerantnim (citaj: kulturnim).
Kada napisem glupost, bicu zahvalan svakome ko mi na tu glupost ukaze. To ne znaci da necu pruziti otpor, i jos jednom odmeriti glupost.
Dijalog ljudi koji imaju iste stavove ne vodi napretku. Samo ce zakljuciti da jedan lepo pise a drugi lepo cita, i to je, uh, super.
Dijalog onih koji imaju suprotstavljene stavove, koje su spremni da stavove argumentima brane, je korak napred.

Dakle, do resenja se dolazi iskljucivo konfliktom.
Mnogi dolaze na forum da bi od svakodnevnih konflikata pobegli.
Taj je cvor tesko razmrsiti.

Zato volim forum, on je kao oglasna tabla. Napisem nesto, i ne pritiskam nikoga da sa mnom razgovara. Samo onaj ko zeli, ostavi svoj komentar.
U stvarnom zivotu razgovor se vodi u realnom vremenu, i nije realno ocekivati da su sagovornici bas u tom trenutku voljni za diskusiju.
Ovde niko ne odgovara ako nije za odgovor raspolozen.

Odlicna tema !
Vrlo cesto imam "problema" u komunikaciji po forumima. Podelio bih to u 2 grupe. Izrazito mladi clanovi i zreli ljudi recimo "u krizi srednjih godina".
Mladji forumasi su najcesce lose obavesteni, slabog obrazovanja, neodgovorni ( nikad necete dobiti odgovor i objasnjenje zasto tvrde to sto zastupaju ) ali zato naheftani, kobajagi cool ali izazivacki i provokativno orijentisani. Da bi im covek nesto objasnio mora ih prvo nadlajati i izvredjati. Deca...
Stariji clanovi su vec takticniji, cvrsti u stavovima, obavesteni ili cak dezinformisani, obrazovani, ali pogodjeni svime ovim sto nam se dogadja. Nisu oni losi ali najcesce pricamo o istim stvarima na razliciti nacin na osnovu licnih zivotnih iskustava i samo se radi o nesporazumu. Ako se emocije kontrolisu, moze to biti veoma lep dijalog.
Zajednicko za sve uglavnom se sve svodi na diskreditaciju sagovornika, sta ce drugi reci, da moja bude zadnja, posle losim humorom i dosetkama zamagljivati lose napisano.
Mene licno nije sramota priznati da nesto ne znam ali me nervira kad ne dobijem odgovor i postanem zrtva prozivanja, ono neshvacen. Opet, trudim se da na te prozivke odgovorim naj racionalnije.
Primer, skorasnji. Zakacim se kobajagi sa jednim forumasem oko nevazne teme, ispljuva me covek i posalje na lecenje ( ? ) a ja ga lepo pitam, dobro zasto...na kraju, posle par postova i objasnjenja, kad se smirio, covek mi se izvinjava. OK, nema ljutis, idemo dalje...
Na kraju da budem iskren i ja sam cinio takve greske, svestan sam toga i gledam da to ispravim, jer ipak ima tu dobrih ljudi koji nisu zasluzili takav tretman.

Nakon skoro dvogodisnjeg birtisanja u ovom velikom Krstarevu, ucestvovanja na mnogim diskusijama i posetama vise Kafana, dolazim u pravo odeljenje sa jednim jednostavnim pitanjem: da li mislite da kod ucesnika uopste postoji nesto kao kultura razgovora.
Ako ne, drago bi mi bilo cuti vase misljenje zasto. I obrnuto, ako da, jednostavno (moze i komplikovano) objasnjenje vaseg misljenja.
Posto sam od nekih mi dragih osoba dobio primedbu da sam po nekada arogantan, sto ja smatram da nisam, a takvu "ocenu" sam par puta dobio samo na nasem podneblju, vase komentare nestrpljivo ocekujem:D
Da, da pre toga kazem moje misljenje, ne ucestvujem u diskusijama gde znam da imam sagovornika iskljucivu osobu (to mi se prebacuje kao arogantnost), ne potcenjujem nikoga, koristim svaki slobodni momenat da dobijem ili podelim pozitivnu energiju i optimizam...

Poznajem takvu osobu, sad naravno ne mogu da procenim koliko ste slicni ili razliciti ali on je arogantan zato sto misli da zna najbolje i kada mu se predoci da nije u pravu, da ima pogresne informacije itd. zato sto kritiku na svoj racun prihvata iskljucivo od osoba koje za njega predstavljaju autoritet tako da automatski iskljucuje sve nizeg stepena / drugog profila obrazovanja i slicno.

a i ti me bas iznenadi sad... :roll:

a sto ne ucestvujes u diskusijama gde imas iskljucivu osobu? zar nije to bas izazov da podelis argumente sa nekim pa da vidite ko i gde gresi? kakvo je zadovoljstvo biti pametan nad imbecilom? kakvo je zadovoljstvo dobiti pozitivnu energiju od sagovornika kad od njega treba samo da dobijes slagvort za razmisljanje?

svet se stvara u sukobu plusa i munusa a ne plusa i plusa...za ovo drugo obuci sarenu odecu pa na trg :lol:

a i ti me bas iznenadi sad... :roll:

a sto ne ucestvujes u diskusijama gde imas iskljucivu osobu? zar nije to bas izazov da podelis argumente sa nekim pa da vidite ko i gde gresi? kakvo je zadovoljstvo biti pametan nad imbecilom? kakvo je zadovoljstvo dobiti pozitivnu energiju od sagovornika kad od njega treba samo da dobijes slagvort za razmisljanje?

svet se stvara u sukobu plusa i munusa a ne plusa i plusa...za ovo drugo obuci sarenu odecu pa na trg :lol:

Jeste, svet se tako stvara i razara. Verovatno je razlog da nisam dorastao takvim diskusijama, ili sam veliki deo zivota proveo u tome i...postao samo posmatrac.
Inace, retko ko shvati sta kazem, lezi znaci na meni, bar u ovoj zemlji cuda.
Hvala na posvecenoj paznji:hvala:

Jeste, svet se tako stvara i razara. Verovatno je razlog da nisam dorastao takvim diskusijama, ili sam veliki deo zivota proveo u tome i...postao samo posmatrac.
Inace, retko ko shvati sta kazem, lezi znaci na meni, bar u ovoj zemlji cuda.
Hvala na posvecenoj paznji:hvala:

u jee... osetih se postidjenim ko da sam berlinac koga vi iz stutgarta ne varite mnogo mada sam po semiotici ko bavarac sto jede prase bez escejga :lol:

ovo nije zemlja cuda jer u zemlji cuda se dese cuda sto je ovde nemoguce zbog mentalne zaparlozenosti...

neko trazi konflikt i njime se hrani, neko trazi pozitivnu energiju, neko samo ubija vreme, neko je, mada retko, dosao i da diskutuje..:lol:
zadirati u necije razloge za diskutovanje ili nediskutovanje vrlo je ..bezobrazno..:)
jer razliciti ljudi imaju razlicite potrebe, a nicije potrebe nisu ni dobre ni lose same po sebi.
ako se slozimo da je nekultura komunikacije :
pijacarski recnik,
zadiranje u privatnost,
komentarisanje sagovornika umesto teme,
neprestano provociranje gde se trazi konflikt umesto da se prica o temi
itd,
onda ostaje da izdefinisemo sta cini kulturu komunikacije?
da li je vaznija forma razgovora, ili sustina, ili , da odemo tako daleko, namera?:)

neko trazi konflikt i njime se hrani, neko trazi pozitivnu energiju, neko samo ubija vreme, neko je, mada retko, dosao i da diskutuje..:lol:
zadirati u necije razloge za diskutovanje ili nediskutovanje vrlo je ..bezobrazno..:)
jer razliciti ljudi imaju razlicite potrebe, a nicije potrebe nisu ni dobre ni lose same po sebi.
ako se slozimo da je nekultura komunikacije :
pijacarski recnik,
zadiranje u privatnost,
komentarisanje sagovornika umesto teme,
neprestano provociranje gde se trazi konflikt umesto da se prica o temi
itd,

onda ostaje da izdefinisemo sta cini kulturu komunikacije?
da li je vaznija forma razgovora, ili sustina, ili , da odemo tako daleko, namera?:)

Da li mozemo da izuzmemo sto sam boldovao?
Na ovom forumu nisao nasao temu gde se ne susrecemo iskljucivo sa time:sad2:

nekome je potrebno da bude vlast i da prekraja tudju misao i policijski sankcionise sve sto mu se ne svidja a nema za to intelektualne kompetencije
sustina svake intelektualne komunikacije se ne svodi da ja kazem danas je lep dan a oponent odgovori jeste lep je u pravu si 100 posto kako si tako mudar i pametan
ljudi sa potrebama za komunikacijom idu na mesta da bi komunicirali i menjali stavove a ne trazili potvrdu svojih egoisticnih i nepromenjivih jer se samo odgovor tipa u pravu si kod takvih prihvata
nekultura komunikacije je ulizivanje licemerstvo demagogija snishodljivost neobrazovanost kao i intelektualna inferiornost koja se namece upravo kao pravilo koje drugi moraju slediti
zadiranje u privatnost postoji samo samo preko veza iz reala ili sa mogucnoscu pracenja tudjih privatnosti a za to treba imati pristupne ingerencije koje ima samo vlasnik ili njegov posilni
trolovanje i spamovanje smeta samo licemerima na njihovim temama a na drugima aktivno ucestvuju bez imalo obzira
provokacija je uvek impuls za kreativnu pricu bas kao sto je mogucnost vlasnichkog izivljavanja nad korisnicima resursa za izrazavanje u prevodu obicnim korisnicima
najvaznije je da jedni pricaju kreativno a drugi da prave torte i govore mmmmm......

na svakoj temi ima toga, slazem se. ali ne iskljucivo..
e sad, svako za sebe odlucuje da li ga takve stvari toliko nerviraju da nece uopste da diskutuje, ili jednostavno ignorise to, i vidi i cuje one sagovornike koji ga na bilo koji nacin mogu inspirisati..
jer inspiracija je sve.
a ne mozes se istinski ukljuciti u neku temu ako ne kazes ono sto mislis, i ako tebi neko ne kaze sta misli, i ako se u tom ukrastanju ne stvori neka nova energija..
hakim bej i marlon su to lepo rekli.

sad kad vratim film unazad pa se setim forumskih poznanstava gde sam se sa nekim ljudima i zenama bas pickarao do koske a posle postali prijatelji cak se i okumili :lol:

sve je u karakteru... neko voli da trepce a neko da se kezi treci je ladan ko spricer cetvrti se dere peti se ulizuje sesti se folira sedmi glumi osmi laze... sve su to ljudi...ako izaberemo samo jedan tip znaci da smo liseni sirine jer svako nosi neku svoju filozofiju ma kako nam izgledao odurno i neinteresantno u startu

e sad, svako za sebe odlucuje da li ga takve stvari toliko nerviraju da nece uopste da diskutuje, ili jednostavno ignorise to, i vidi i cuje one sagovornike koji ga na bilo koji nacin mogu inspirisati..
jer inspiracija je sve.
a ne mozes se istinski ukljuciti u neku temu ako ne kazes ono sto mislis, i ako tebi neko ne kaze sta misli, i ako se u tom ukrastanju ne stvori neka nova energija..
:hahaha::rotf::rotf::rotf:Bože Koto,koliko si ovde ,a još ne znaš s kim pričaš...:hahaha1::hahaha1::hahaha1::heart:

uh
želja da se nešto kaže i način kako ta želja bude shvaćena često su u disproporciji
zato uostalom i nastaje većina problema, zato što se ne razumemo
to mi je nekako u vezi sa onim još većim problemom
predubeđenja
jer svi mi imamo svoju fikciju u glavi kako nešto treba da izgleda
pa i kako se treba obraćati, kako i da li odgovarati isl
neko humor shavti kao uvredu, neko malo reči kao nezainteresovanost, nemam pojma
uglavnom ti podsvesni mehanizmi nas jebbu da shvatamo stavi onako kako mi želimo a ne onako kako je neko hteo da kaže
konkretnije,
iskreno ja nekako prezirem formiu i preveliku pažnju kako će se nešto upakovati, mislim da sušina ionako ispliva brzo
drugo, takođe ne volim, ni ne razumem stav "prosvetljivača" i "moračnog meritora" kao neko nešto tebe treba da nauči i da ti nametne mišljenej ili stav iz koga vrišti ono - samo moje je ispravno i tačka
uzgred, uvek mi je smešan taj temin kao "nametanje mišljenja"... a kako molim te, psihozom, sipanjem levkom u mozak... opet se svodi da svi ostaju pri svom (pred)ubeđenju a komprimisi su samo kozmetika i forma radi ppostizanja očekivanog efekta

Pa evo,bežimbre na tvoju frekvenciju i sve ti kapiram i sve je OK...I šta da ti kažem:ebeš pakovanje-donesi mi poklon neraspakovan da ga izdaleka vidim ili kako hočeš,ali DONESI NEŠTO! Evo ja ti ustupam,za uzvrat,malo od mog elana,mada ga i ti imaš dosta...
Ma gibamo dalje...

ti si onda pogrešno shvaćen, pod uslovom da si iskren
kultura postoji---ali ne kod svih i nađi srodne duše pa ćaskaj

jer inspiracija je sve.

Vecina kaze sto misli da treba reci a ne sto stvarno misli;), dobri posmatraci to primete odmah.
Diskusija je za mene samo kada se saslusa sagovornik, shvati sta je hteo reci i iznese vlastito misljenje, u zabavnoj ili ozbiljnoj formi ali bez pokusaja drugoga povrediti.
U svim normalnim krugovima reale je to tako, zasto ovde najcesce nije?

Vecina kaze sto misli da treba reci a ne sto stvarno misli;), dobri posmatraci to primete odmah.
Diskusija je za mene samo kada se saslusa sagovornik, shvati sta je hteo reci i iznese vlastito misljenje, u zabavnoj ili ozbiljnoj formi ali bez pokusaja drugoga povrediti.
U svim normalnim krugovima reale je to tako, zasto ovde najcesce nije?

tacno kolega

ovde kazes neku istinu onda ide aj' ne seri...idiiii... il' ko jeroh na konaku a jel' znas ti sestru od moje tetke sta je rekla snashinoj priji u vezi te tvoje priche... il' onu najlepshu sto volim kada nema nikake doze humora vec samo apstraktna nebuloza a satro kao suptilna konfrontacija sa sve prigodnim winkom u stilu....ta nemoj mi kazati a bas je bilo tako :flert: :zcepanje: a sto tvoj bog ubija neduzne, a sto ljudi umiru, a koji mu je broj moba kad kazes da postoji.... :lol:

forumi su dno intelektualnog jer samo 1 posto ljudi zna o cemu i sta prica dok je sve ostalo presipanje iz supljeg u prazno i citati iz novina

Back