Култ обзирности

Svetozar ot Ružičić

Veoma poznat
Poruka
12.099
Култ обзирности је друштвена пракса која се огледа у превисоком приоритизовању избегавања наношења штете другим људима.

Када је у питању говор, манифестује се као хиперфилтрираност ( "ходање по јајима" ) и цензура, јер сваки, макар и мали и безначајни, недостатак обзирности у начину изражавања, као и свака потенцијално непријатна тврдња, постаје друштвено неприхватљива.

Култ је базиран на погрешној премиси да је обзирност увек добра и да је сваки недостатак исте лош. Такође, чак и када недостатак обзирности јесте лоша ствар, његова реална негативност се преувеличава. Исто важи и за нанету штету.

Пример начина на који се поменути култ манифестује у данашње време био би политичка коректност.

Poslednja izmena:
1. МЕШАЊЕ ПОЈМОВА

Често када је намера да се каже да је неко обзиран или брижан, каже се да је емпатичан. То је погрешно јер су емпатија, брижност и обзирност три различита појма.

Емпатија је способност разумевања туђих мисли и осећања, независно од тога како ће то разумевање бити искоришћено. Например, човек може да разуме да би одређеним поступком повредио друге људе и да се свеједно одлучи на тај поступак. Битно је увидети да производ емпатије није одлука већ разумевање. Недостатак емпатије није ни довољан ни неопходан услов да би неко био деструктиван. И савршено емпатична особа може да буде најгори могући серијски убица.

Емпатичност подразумева способност разумевања туђих мисли и осећања као и настојање да се иста редовно користи. Емпатичан је неко ко разуме како се други људи осећају. Таква особа није нужно ни брижна ни обзирна.

Обзирност је настојање појединца да сопственим поступцима не наноси штету другима.

Брижност је настојање појединца да сопственим поступцима чини добро другима.

Vrlo dobra tema,
à la Svetozar ot Ruzic,
vrlo precizna i tacna definicija i razumevanje tri pojma, ali pojedostavljivanje kompleksnosti sveta i razlicitih tokova,
Sve zivotinjske vrste imaju svoju strategiju u borbi za opstanak- kod mrava i kod ljudi je strategija- kooperacija i zbog toga je potrebna obazrivost prema drugim ljudima, nivo obazrivosti pak zavisi od razvijenosti drustva- u nekim zajednicama je na nizem negde na visem.
Ova tema je cini mi se, ili bar deluje tako- vezana za tzv zemlje zapadnog sveta-
no i tamo se ne moze nazvati kultom, i tzv woke kultura je porazena- jer je bila previse agresivna u svojim nastojanjima- preteruvali su iako ima dosta pozitivnih rezultata, i izbegavanje nanosenja povreda drugim je vrlo pozitivna stvar, a u vezi gnjavatora- njih se covek moze resiti na finiji nacin- izvinjavam se nisam zainteresivan itd ne moraju se koristiti derigativni, rasisticki itd… termini.

vrlo precizna i tacna definicija i razumevanje tri pojma, ali pojedostavljivanje kompleksnosti sveta i razlicitih tokova,
Можеш ли да ми наведеш шта од онога што сам написао поједностављује свет и различите токове?

Ova tema je cini mi se, ili bar deluje tako- vezana za tzv zemlje zapadnog sveta-
Није.

Nije svuda razvijen kult obzirnosti varijacije su ogromne- u podrucjima gde je zivot uvek tezak i opasan- saradnja i obziri su od najvece vaznosti, kao npr kod Eskima ili Ainu-a koji decu od malena da ne ulaze u rasprave i imaju citav elaboratni sistem izbegavanja sukoba i svadja, u nekim drugim npr ratnim podrucjima je spasavaj se ko moze, nema se vremena za obzire.

Pojednostavljanje se ocituje u izbegavanju da vidis neke sire i duze procese i uticaje, kulturoloske, politicke, ekonomske itd..
Pomalo mi deluje kao da ces spomenuti Udbu, kako ona stoji iza svega toga.

Nije svuda razvijen kult obzirnosti varijacije su ogromne- u podrucjima gde je zivot uvek tezak i opasan- saradnja i obziri su od najvece vaznosti, kao npr kod Eskima ili Ainu-a koji decu od malena da ne ulaze u rasprave i imaju citav elaboratni sistem izbegavanja sukoba i svadja, u nekim drugim npr ratnim podrucjima je spasavaj se ko moze, nema se vremena za obzire.
Култ обзирности подразумева претерани акценат на обзирност. Сматраш да Ескими и Аини претерују? 🤔

Pojednostavljanje se ocituje u izbegavanju da vidis neke sire i duze procese i uticaje, kulturoloske, politicke, ekonomske itd..
Како знаш шта видим и шта избегавам да видим?

Pomalo mi deluje kao da ces spomenuti Udbu, kako ona stoji iza svega toga.
То ми више личи на нешто што би рекао друг Ками 83. годиште.

Back