Kukanje nad životom

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mnogi ljudi nisu ogorčeni bez razloga i ne 'kukaju' bez razloga. Sećam se svog siromaštva, i debilnih saveta odredjenih ljudi da ne obraćam pažnju na to što drugi letuju, zimuju, imaju po pet nekretnina u gradu, vikendice, što imaju na šta da se oslone, privatne fakultete... gospodari ovog sveta (kapitalisti i robovlasnici) prosipaju motivacione parole siromašnom stadu i iluziju da mu je zapravo dobro dok živi u blatu i da treba da nadje nešto lepo u svom jadu. Umesto da se taj novac otme i izdeli na ravne časti medju ljudima. Koliko psihički bolesnih znam koji nemaju na šta da se oslone jer nemaju novac, pa im se savetuje da rade i zarade da ne bi propali. Život nije ravna linija i nije 'što i poljem preći', kako reče neko, niti zavisi od toga kakve su nam misli.

Stadu se prodaje fora da ono mora da crnči i zaradi neki normalan život dok neko drugi to ima od starta (pa i više od toga). A kad se obrati pažnja na to, dotičnom stadu se kaže - nemoj da kukaš, jesi svestan šta sve imaš. Nije to pravedno i motivacione parole tu ne pomažu ma šta neko pričao.

Večita je borba za sirotinju i bolesne. Za imućne i situirane je to dosta olakšano. Imaju i oni žute minute, ali ako su skroz zdravi život im nije borba nego lagodno krstarenje.
Samo delimično si u pravu. Nekada u monarhijskom sistemu si imao vlastelu i sirotinju. Dakle granica je bila zapečaćena, sirotinja nije mogla ničemu da se nada. Sirotinja onda i sada su dva univerzuma. Danas sirotinja ima kakve takve šanse da bolje živi. Ja ne znam tvoju situaciju ali zamisli samo da je danas život bez struje da kažem nezamisliv. Ako imaš dedu samo pitaj ga kako se živelo i kakve su uslove samo oni imali. E sada što ti smatraš da zaslužuješ da živiš bolje jer eto i drugi žive bolje to je možda delom i tvoj problem, žao mi je ali to je moje mišljenje. Nažalost resursi su ograničeni i nema dovoljno svega za sve.

Moram da kukam o svom zivotu, jer komsija ima kucu sprat vislju i veci televizor, a bogami i frizider, i ja sad sve to moram da postignem i nije mi lako! Kako da se ne pozalim? Sta tu ima da me neko samara, kad me zivot vec samara.... A ako sam kojim slucajem na 'zapadu', onda moram i da 'keep up with the Joneses'. Znas li ti bre koliki je to posa'.
ovo je bila ironija (ta niste valjda mislili da znam joneses??)

a istina je - ne znate vi kako je meni tesko - kraj citata

imao sam jednog dobrog drugara koji je imao obicaj ovo da kaze.
onda mu ja odgovorim: pa svima nama je tesko sto si pa ti izuzetak?
a on kaze, znam ja kako je tebi tesko, ali ne znas kako je meni tesko...
i ja onda slegnem ramenima - ionako se nista time ne menja.

a onda mnogo kasnije cujem pricu o necijoj majci/babi koja je imala obicaj da kaze, kad neka pocne da se zali nad svojim zivotom - kaze joj - kuku tebe!

i od tada kad neko pocne da kuka za neku zivotnu trivijalnost ja samo ispalim to cuveno: ku ku tebe! - Treba gledati izraze lica kad cuju odgovor. Znaci upis.

Podseticu vas na reči Meše Selimovića, koje su mi bile inspiracija na ovu temu
...

Ма овде се просро Меша - али и то је за људе, понекад !

А понекад нам се кука на живот,
а понекад су нам проблеми смешни, иако нису безазлени,
ма свашта има.

Ево ја сам прошле ноћи имао пролив,
а нисам баш био у комфорној ситуацији !

Дошло ми да плачем, али сам се од муке смејао !

Ма овде се просро Меша - али и то је за људе, понекад !

А понекад нам се кука на живот,
а понекад су нам проблеми смешни, иако нису безазлени,
ма свашта има.

Ево ја сам прошле ноћи имао пролив,
а нисам баш био у комфорној ситуацији !

Дошло ми да плачем, али сам се од муке смејао !
Upravo mi se kum zali isto na proliv.
Koja koincidencija?
E sad, dal je sezonski grip stomacnog tipa ili ste se preladili sad na ovo iznenada ledeno vreme?

Samo delimično si u pravu. Nekada u monarhijskom sistemu si imao vlastelu i sirotinju. Dakle granica je bila zapečaćena, sirotinja nije mogla ničemu da se nada. Sirotinja onda i sada su dva univerzuma. Danas sirotinja ima kakve takve šanse da bolje živi. Ja ne znam tvoju situaciju ali zamisli samo da je danas život bez struje da kažem nezamisliv. Ako imaš dedu samo pitaj ga kako se živelo i kakve su uslove samo oni imali. E sada što ti smatraš da zaslužuješ da živiš bolje jer eto i drugi žive bolje to je možda delom i tvoj problem, žao mi je ali to je moje mišljenje. Nažalost resursi su ograničeni i nema dovoljno svega za sve.
Ma ima dovoljno za sve, nego je igra brojki. Tamo gde ima vise brojki tamo se vise skupljaju brojke. Pitam se cesto koji ce im tolike brojke kad ne mogu za zivota da ih potrose.

A sto se drugih (tezih stvari tice) - boze zdravlja.

Jer zdrav covek ima 1000 zelja a bolestan samo jednu.

Upravo mi se kum zali isto na proliv.
Koja koincidencija?
E sad, dal je sezonski grip stomacnog tipa ili ste se preladili sad na ovo iznenada ledeno vreme?

Ma и око мене се људи жале,
ја ипак мислим да је код мене нешто посебно !

Гутам свакакве лекове, сјебаше ми гастро тракт,
а и једем пуно и свашта ... :dash:

Podseticu vas na reči Meše Selimovića, koje su mi bile inspiracija na ovu temu

"I lupi mi šamar, onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe.
Pokaži mi prstom ono što imam, pokaži mi one koji to nemaju.
Ne tražim ništa, samo me podseti da dišem i podseti me da ima i onih koji ne dišu više..."

Da li ste svesni ko ste, gde ste, šta imate ili je potrebno da vas neko ili nešto podseti na sve to svaki put kada pocnete da žalite sebe ili kukate na život.?
Treba li da vas nesto lupi po glavi da bi shvatili da ste ustvari srecni u svom životu i u okviru svojih sposobnosti ?
Предивни Меша :heart:
Могу да кажем само да кукам када су ствари објективно мање лоше. Када имаш истински проблем немаш времена за кукумавке. Као и са болом. Када је јак, човек чува снагу, евентуално јечи. Чим неко кука на сав глас знаш да га не боли превише :lol:

Da li ste svesni ko ste, gde ste, šta imate ili je potrebno da vas neko ili nešto podseti na sve to svaki put kada pocnete da žalite sebe ili kukate na život.?
Treba li da vas nesto lupi po glavi da bi shvatili da ste ustvari srecni u svom životu i u okviru svojih sposobnosti ?
Dobro pitanje. Jedno oko kojeg se stalno spotičem. Trenutno, trebala bih ljubit zemlju po kojoj hodam - a ja i tako nalazim razloga za žalbu. Zašto plata 1600 EUR+bonusi? Vidi inflaciju! Trenba bit 2600!
Sramota.
U pravu si. Od letos sam renovirala kupatilo, zamenila svu belu tehniku u stanu, jednu od soba skroz naopako okrenula, totalno je drukčije opremila... Trenutntno sedim u glavnoj prostoriji koja je ko iz IKEA kataloga, sa sve preskupim prekrivačima, kutijama, fairy lights itd. Ja sam jedan nezajažljivi s.eronja.

S druge strane, da li sam? Nije mi dobro kad vidim da je pavlaka sto dinara. Ej, sto dinara! TO veze s mozgom nema. Ja bih htela da ovde postoji srednja klasa - ne samo elite koje rasipaju par hiljada evra na noć i radnici po kioscima. Problem pavlake je NAŠ problem.

Iskreno, uvek sam pomalo verovala da je ta priča "ćuti, može bit i gore" samo agenda - koja nas UČI da se naviknemo na gore. Preterivanje je i majmunisanje zahtevati avione i kamione - ali da pavlaka ne košta sto dinara? To nije elitističko prose.ravanje, to je zdrav razum. I, ako ćemo samo govorit sebi "ćuti, može bit i gore" - sutra ĆE STVARNO BITI GORE. Jel to hoćemo?

Poslednja izmena:
Zivot daje jako puno realnih argumenata za kukanje nad zivotom, dok malo daje argumenata za hvaljenje, osecaj zadovoljstva i ponosa. Kukanje je i jedini antistres metod koji nije alkohol ili neka druga supstanca (seks mnogi nece ni ostvarivati), kad kukas ispraznis se ili se praznis sve vreme, prirodna potreba uzrokovana losim stvarima, kao sto je plasenje zbog opasnih stvari, bes zbog nepravde.

Kad je neko u bas ozbiljnom problemu cesto moze da kuka zbog nekih manje bitnih stvari maskirajuci glavni problem. Veliki problemi su, recimo, i nesloboda, podredjenost onima koje ne volis, drustvena izolacija, neizvesnost, ali oni se smatraju totalno nebitnim problemima, i cesto se razni problemi relativizuju a cinjenica je da je zivot ljudima delio jako nejednako, a ono ,,nemoj da se zalis jer ima i gorih problema" je cista robovlasnicka mantra da bi se pristajalo na trpljenje i odrzavao nepravedni poredak, cesto izrecena od strane onih koji i nemaju empatije prema stvarno ugrozenima vec im to sluzi kao sredstvo za kanaljenje sagovornika, ti isti ce cesto nekog mentalno, pa cak i fizicki bolesnog beskucnika indirektno napasti sa ,,idi radi". Mi cemo svi, bez izuzetka, biti smrtno bolesni, i to je neresiv problem, mnogi ce se tako dugo i patiti, cesto to nece ni biti posledica licnih odluka, ali nece svi ostati bez para, ljubavi i prijatelja i do poslednjeg trenutka u zivotu.

Back