kuhinja...

DeeLite

Zaslužan član
Poruka
141.914
znaš...svako malo pročitam kako nešto spremate, neke specijalitete, neku grdnu hranu...zapravo često to pročitam...
pa se pitam jeote jel one to rade sa voljom, od srca, jel baš toliko vole da spremaju ili to rade zato što moraju, da nahrane grdna gladna usta...?
pa bi vas sad pitao jel se muvate po kuhinji od srca, ili zato što morate...?
misim dobro, ništa se ne mora, al računam da mora nešto da se jede...

znaš...svako malo pročitam kako nešto spremate, neke specijalitete, neku grdnu hranu...zapravo često to pročitam...
pa se pitam jeote jel one to rade sa voljom, od srca, jel baš toliko vole da spremaju ili to rade zato što moraju, da nahrane grdna gladna usta...?
ja sam nekada bas, bas volela da kuvam
za sebe i za druge
onda je dosao trenutak kada sam morala da kuvam, te je moje kuvanje zbog tog moranja postajalo sve gore i gore
e, onda sam kuvanje prepustila nekom drugom, te sad kuvam retko i bas zato sto zelim
al nesto i dalje ne uspevam da zgotovim nesto fantasticno, kao sto sam pre..izgleda da sam izgubila "osecaj za feeling"

Kod mene je sve to islo s brda s dola :lol:
Dok sam bila devojka, nista nisam znala da spremam. Moja mama, kao prosvetni radnik (imala je dobru metodiku ali jako je stroga) i igrom cudnih slucajeva u njenom zivotu, bila je u mladosti vise puta prvak u kuvanju u bivsoj SFRJ...E pored takve mame, mene je bilo strah i stid da pocnem da kuvam..., a nije ona ni nesto insistirala, vise nas je mazila po tom pitanju...
Pa tek kad sam se udala(jako mlada), ja sam shvatila da ne znam i da bi bio red da nesto naucim da kuvam. Ali me nije nesto interesovalo narocito, jer sam studirala i mislila da je dovoljno da budem lepa i muz ce biti sit :lol:
E onda se odjednom u meni probudio mamin gen za kulinarstvo i pocela sam da obozavam to, i da radim jako dobro...i danas volim da kuvam. Ali nekad sam bas smorena od toga sto svakog dana mora da se jede...Pa neretko i muz nesto spremi, kad ima vremena.

P.S. - sada i kore za pitu razvlacim :)

Kod mene je sve to islo s brda s dola :lol:
Dok sam bila devojka, nista nisam znala da spremam. Moja mama, kao prosvetni radnik (imala je dobru metodiku ali jako je stroga) i igrom cudnih slucajeva u njenom zivotu, bila je u mladosti vise puta prvak u kuvanju u bivsoj SFRJ...E pored takve mame, mene je bilo strah i stid da pocnem da kuvam..., a nije ona ni nesto insistirala, vise nas je mazila po tom pitanju...
Pa tek kad sam se udala(jako mlada), ja sam shvatila da ne znam i da bi bio red da nesto naucim da kuvam. Ali me nije nesto interesovalo narocito, jer sam studirala i mislila da je dovoljno da budem lepa i muz ce biti sit :lol:
E onda se odjednom u meni probudio mamin gen za kulinarstvo i pocela sam da obozavam to, i da radim jako dobro...i danas volim da kuvam. Ali nekad sam bas smorena od toga sto svakog dana mora da se jede...Pa neretko i muz nesto spremi, kad ima vremena.

P.S. - sada i kore za pitu razvlacim :)
:lol: ovo ti je dobro, prijo...

Kod mene je broj recopisa skinutih s neta mnogo veći od realizovanih jela.

Volim da kuvam. Umem da kuvam. Ali mi je u jednom momentu postalo smorno, dođem sa posla mrtvosana, gledam kako da sa vrata potrefim tuš a pred mene iskoči pitanje "šta za ručak danas?" i onda prodavnica, frižider, šporet, prljavo suđe uz tužnu činjenicu da te isti taj kuluk čeka sutra.
Možda je Džejmiju super da vitla tiganjima i šerpama ali on za to prima debele novce.

Hvala Dee. Još bolja varijanta je kad se moj tatence dohvati kuvanja, pa "Čvorak dodaj mi onu duboku šerpu, Čvorak gde nam stoji nož za meso, Čvorak trkni do prodavnice po vegetu, ponestalo mi je". Grrr. Kuva on super ali iza njega ostane brdo suđa koje treba isprati od zaprške, ulja, pohovanja i sl. (pošto obično pravi holesterol-bombe) i strpati u mašinu (blažen bio onaj što je izmisli).

Volim da kuvam, zabavlja me,jer se do pre 2-3 godine ( dok nisam počela da živim sa dečkom) time uopšte nisam bavila.
Medjutim, kada bih imala obavezu da to radim svakog dana, ono kalsika...za celu porodicu, mislim da bih pala u očaj...Pretpostavljam da me to naravno čeka,ali...
Stvarno volim da spremam kad imam vremena.Baš uživam u tome.Ali to je kada hoću i koliko hoću.Svakodnnevna rutina po tom pitanju bi me psihički dotukla, naročito jer imam radno vreme od jutra do sutra, i odgovornost za neke bitne stvari na poslu...

Volim da kuvam, zabavlja me,jer se do pre 2-3 godine ( dok nisam počela da živim sa dečkom) time uopšte nisam bavila.
Medjutim, kada bih imala obavezu da to radim svakog dana, ono kalsika...za celu porodicu, mislim da bih pala u očaj...Pretpostavljam da me to naravno čeka,ali...
Stvarno volim da spremam kad imam vremena.Baš uživam u tome.Ali to je kada hoću i koliko hoću.Svakodnnevna rutina po tom pitanju bi me psihički dotukla, naročito jer imam radno vreme od jutra do sutra, i odgovornost za neke bitne stvari na poslu...

ovde se opet dotacinjamo večite dileme gladna porodica ili uspeh na poslu...:I

Јандра дефинитивно кува са задовољством, и Дудук, колико сам приметио.
Има још жена које су веште у кухињи, али им је то свакодневна обавеза и верујем терет.
Нико ни јајце да им дода.

..ulazim u kuhinju zato shto moram, kanim se po pola sata da pochnem (dobro, krenem sa kanjenjem na vreme :lol: )
ali kad pochnem onda uz malo autosugestije uspem da unesem srce u to i da me ponese trenutak i uglavnom budem(o) zadovoljni rezultatom..
..btw, kao klinka sam mislila da cu svashta u zivotu umeti da radim, ali kuvanje sam smatrala nesavladivom umetnoshcu, valjda zbog majke koja je kuvala sjajno
a nije nas opterecivala pomaganjem preko neke razumne mere..
..uchila sam da kuvam uz svekrvu koja ima 105kg :zper: i kojoj je svaki razmak veci od dva sata izmedju obroka zlostavljanje deteta.. :lol:
..najveci kompliment mi je kada mi ona trazi recept za neshto shto pravim.. :)

..jedan jedini put sam skuvala nejestiv ruchak (koji je dodushe bio sasvim uspeo, samo nam se nije dopalo kakvo je :mrgreen: sa slatkim kupusom i jagnjetinom
koji su utukli za pola sata baba i deda sutradan, i od kad jagnjetinu jedemo samo vrucu ispod sacha hvala lepo.. )
(..shto li sam sad ovo napisala kad me niko nije pitao.. :roll: )

Kod mene je broj recopisa skinutih s neta mnogo veći od realizovanih jela.

Volim da kuvam. Umem da kuvam. Ali mi je u jednom momentu postalo smorno, dođem sa posla mrtvosana, gledam kako da sa vrata potrefim tuš a pred mene iskoči pitanje "šta za ručak danas?" i onda prodavnica, frižider, šporet, prljavo suđe uz tužnu činjenicu da te isti taj kuluk čeka sutra.
Možda je Džejmiju super da vitla tiganjima i šerpama ali on za to prima debele novce.

Време је да укључиш помоћно особље.
Неко ми рече да је Џејми прешао на џанк фуд. И њему се скрчили тигањи и шерпе.
Поред свих оних едукаторских емисија о здравој храни, досадило му. Читао сам неког нашег кувара који је био код њега у школи. Питали га шта воли да кува, он каже ништа, не кува уопште себи, жив се наодмара кад оде код мајке која му не дозвољава да јој се мува по кухињи. Иначе, Џејми, он кува просечно, ал ја нисам видео кувара, барем ови што се сликају на ТВ д уме тако да тако спаја различите укусе, најбољи је за травке и зачине, баш бих волео да некад пробам јело из његове кухиње. Он замишља у глави тачно зна који зачин би легао, талантован њух.

Volim da kuvam-opusta me...Ok, nekad preteram, pa stavim prst na celo-sta ti je sve ovo trebalo? Bolje negde u setanjac zapucati, nego bakcati se previse u kuhinji...
Realno, svakodnevno-smori, posebno kad su pod istim krovom ljudi sa totalno razlicitim ukusima...npr. sto bi mi brat rekao-Najbolje ti nadji nekog Kineza, njemu ce ovo biti super. Ja ove silne trave stvarno ne mogu da svarim. (meni su supe i salate zakon-samo neka se zeleni, plus rucak na stolu za 15 min. :mrgreen:)
Da mi je neko slican po pitanju hrane, bilo bi lako...nego, k`o u inat, susta suprotnost-On voli meso, krompir, meso, meso...e, ti kompromisi-smore.

To sa kuvanjem je kao sa seksom. Znaš da se valja i da se mora ponekad, iako se sav isflekaš i ubrljaš i ostaviš haos iza sebe... Ali kada je već tako, onda se trudiš da barem uživaš, pa pokušavaš da budeš kreativan, ne bi li se zabavio.

Hvala Dee. Još bolja varijanta je kad se moj tatence dohvati kuvanja, pa "Čvorak dodaj mi onu duboku šerpu, Čvorak gde nam stoji nož za meso, Čvorak trkni do prodavnice po vegetu, ponestalo mi je". Grrr. Kuva on super ali iza njega ostane brdo suđa koje treba isprati od zaprške, ulja, pohovanja i sl. (pošto obično pravi holesterol-bombe) i strpati u mašinu (blažen bio onaj što je izmisli).

odmah da ti kazem - ne kuva on super :lol:
svaka zena bi kuvala isto tako, kad ne bi vodila racuna o onom posle
kakav bre dzejmi oliver i kuvanje
svi nesto hvale muske kuvare..najbolji su na svetu, vrh, kako oni znaju ne me ni jedna zena
a meni smesno
smesno mi je da muskarac uz sve potencijale koje treba da ima kao musko bude samo kuvar
a ono fuzija i fizija, cepanje jezgra, obaranje stogodisnjeg hrasta u sumi golim rukama???
sta ima da mi secka luk i muti jaja:roll:

To sa kuvanjem je kao sa seksom. Znaš da se valja i da se mora ponekad, iako se sav isflekaš i ubrljaš i ostaviš haos iza sebe... Ali kada je već tako, onda se trudiš da barem uživaš, pa pokušavaš da budeš kreativan, ne bi li se zabavio.

Pa ne bih se baš složila- da se sexaš ne moraš svakidan, a da jedeš moraš;)

Kuvam zato što moram...ranije (na početku) sa više elana, a danas sa manje. No, kao što neko reče samo dok se nakanim, posle je sve jednostavnije....
Stalno uvođenje novina dovodi do toga da žene i u ovoj oblasti stalno moraju biti u toku.

..ulazim u kuhinju zato shto moram, kanim se po pola sata da pochnem (dobro, krenem sa kanjenjem na vreme :lol: )
ali kad pochnem onda uz malo autosugestije uspem da unesem srce u to i da me ponese trenutak i uglavnom budem(o) zadovoljni rezultatom..
..btw, kao klinka sam mislila da cu svashta u zivotu umeti da radim, ali kuvanje sam smatrala nesavladivom umetnoshcu, valjda zbog majke koja je kuvala sjajno
a nije nas opterecivala pomaganjem preko neke razumne mere..
..uchila sam da kuvam uz svekrvu koja ima 105kg :zper: i kojoj je svaki razmak veci od dva sata izmedju obroka zlostavljanje deteta.. :lol:
..najveci kompliment mi je kada mi ona trazi recept za neshto shto pravim.. :)

..jedan jedini put sam skuvala nejestiv ruchak (koji je dodushe bio sasvim uspeo, samo nam se nije dopalo kakvo je :mrgreen: sa slatkim kupusom i jagnjetinom
koji su utukli za pola sata baba i deda sutradan, i od kad jagnjetinu jedemo samo vrucu ispod sacha hvala lepo.. )
(..shto li sam sad ovo napisala kad me niko nije pitao.. :roll: )
:hahaha:

Kuvam ono sto volim da jedem, nije mi tesko jer sam jeshno devojce ali nemam obicaj da kuvam svakodnevno, verovatno bi me smorilo.
Inace, ja sam projela i zavolela hranu od kada sam usla u kuhinju...pre toga sam bila porodicni problem sa etiketom mrljava i neznamstadajojradim da l´ da je bijem il´da je molim.

odmah da ti kazem - ne kuva on super :lol:
svaka zena bi kuvala isto tako, kad ne bi vodila racuna o onom posle
kakav bre dzejmi oliver i kuvanje
svi nesto hvale muske kuvare..najbolji su na svetu, vrh, kako oni znaju ne me ni jedna zena
a meni smesno
smesno mi je da muskarac uz sve potencijale koje treba da ima kao musko bude samo kuvar
a ono fuzija i fizija, cepanje jezgra, obaranje stogodisnjeg hrasta u sumi golim rukama??? a rad na gradjevini ???? a donatorstvo sperme???
ko ce to???
da necu mozda ja???

sta ima da mi secka luk i muti jaja:roll:

ispustila sam malopre, pa moram da se ponovim :malav:

Back