Kuhinja: izrada i opremanje

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.996
Ovu temu otvaram kao pripremu za radove koji me čekaju sledeće godine a čiji je najvažniji deo potpuni redizajn kuhinje u stanu. Neću mnogo o dizajnu i kako treba da izgleda idealna kuhinja jer takva tema postoji a i jako je subjektivna, nego više o nekim praktičnim stvarima, tipa materijal za frontove,radnu ploču i korpus, završna obrada,izlivena sudopera ili ugradna i sl.
Takođe koje su prednosti i mane ugradnih komponenti, preporuke za neke brendove istih i sl.

Ne bi bilo loše i da napišete da li ste sami osmislili svoju kuhinju, kupili gotovu ili prepustili prof. dizajneru ili majstoru da se uklopi u budžet i sačekali rezultat. Neka iskustva sa majstorima i prodajnim salonima i sl. Uopšte koliko vas je živaca koštao čitav proces...:mrgreen:

Poslednja izmena:
Sama sam osmislila svoju kuhinju, nacrtala sta hocu i od kakvog materijala..Dogovorila se cenu.Majstori su samo dosli posle toga uzeli tacne mere i za rok koji su dali uradli su kuhinju, dosli i montirali i nije me kostalo ni jednog živca..:)
Nikakav problem nije ako znas sta hoces .A kakvu kuhinju hoces to moras sam da odlucis , koe boje, da limat ili visoki sjaj, sa staklima ili ne, ugradnim elementima ili ne , sa kuhinjskim ostrvom ako imas prostor..jer kakva kuhinja ce ti biti zavisi prvenstveno od velicine prostora ..ugradni elementi su ok, posebno ploca , posebno rerna u visini tvojih ramena ili ociju , veliki frizider ili mali itd

Konkretno moj plan je prvobitno bio izbijanje zida,pravljenje šanka i spajanje sa trepezarijom pošto žudim za velikom kuhinjom ali od toga nema ništa još neko vreme pa sam se posvetio svojoj maloj kuhinji i najboljem funkcionalnom opremanju u malom prostoru.

Dakle idem na univer korpus zbog cene jasno, medijapan frontove uz potpuno ugrađivanje rerne,ploče i mašine za sudove. Zbog geometrije bilo bi mi možda pametno da idem i na ugradni frižider ali nekako mi je previše. Nisam siguran kako je rešena cirkulacija vazduha kod istih ako ih "zatvorim" u elemente. Opet bih voleo neko iskustvo.

Ono gde se najviše lomim uz izbor vrste medijapana je radna ploča. Svidela mi se ona kerrock sa izlivenom sudoperom pa me interesuje kako ide sa održavanjem iste? Preporučujete neki drugi materijal? Pošto vapim za prostorom a već uzimam mašinu za sudove kontam da mi ne treba sudopera sa oceđivačem ili dvodelna jer ne kuvam za vojsku....idem samo na jednodelnu dovoljnu da stane tepsija 30x20.

Takođe koji medijapan konkretno bi preporučili....koji je dobar za održavanje,tj gde ne moram da se potresam oko otisaka prstiju i sl. a opet i da se ne oštećuje lako. Nisam baš ažuran u čišćenju, tj koliko volim da kuvam toliko jednako prezirem bilo kakav kontakt sa sunđerom i krpom :lol:

Okovi,ručke...nešto posebno obratiti pažnju?

Sama sam osmislila svoju kuhinju, nacrtala sta hocu i od kakvog materijala..Dogovorila se cenu.Majstori su samo dosli posle toga uzeli tacne mere i za rok koji su dali uradli su kuhinju, dosli i montirali i nije me kostalo ni jednog živca..:)
Nikakav problem nije ako znas sta hoces .A kakvu kuhinju hoces to moras sam da odlucis , koe boje, da limat ili visoki sjaj, sa staklima ili ne, ugradnim elementima ili ne , sa kuhinjskim ostrvom ako imas prostor..jer kakva kuhinja ce ti biti zavisi prvenstveno od velicine prostora ..ugradni elementi su ok, posebno ploca , posebno rerna u visini tvojih ramena ili ociju , veliki frizider ili mali itd

Teško da mogu da crtam i projektujem,taj talenat me je zaobišao u širokom luku. Naravno da imam u glavi izgled i raspored, boje sam 90% rešio ali teško bih to preneo vizuelno naročito detalje. Verovatno ću dovesti dizajnerku (ili dizajnera dobro z:hm: ) dati joj uputstva i sačekati njenu vizuelizaciju i predloge.

Poslednja izmena:
Moja kuhinja je rađena od belog medijapana mat boja. Bela boja je za mene najzahvalnija jer se ne vidi kada se zaprlja.
Od ugradne tehnike imam staklokeramičku ploču za kuvanje, rernu i mašinu za sudove. Ploča se dobro održava, uz nju se dobije lopatica koja skida baš sve što se zalepi. Mašinu sam odabrala onu što ima komande unutra jer su mi deca tada još bila mala pa da ne bi sama programirala. One na kojima su komande spreda su sasvim ok.
Razmišlja sam da bude od drveta ali sam čitala razna iskustva da vremenom hoće frontovi da se pokrive ako se ne uradi kako treba.
Što se tiče sudopere ja sam stavila od inoxa, nisam razmišljala o keramičkim.
Moja želja je oduvek bila da imam kuhinjsko ostrvo i konačno mi se ostvarila :) Praktično, skoro sve oko pripreme hrane na njemu završavam a i mogu da gledam dok spremam klopu 24kitchen :lol:
Poslaću ti sliku na pp.

Moja kuhinja je rađena od belog medijapana mat boja. Bela boja je za mene najzahvalnija jer se ne vidi kada se zaprlja.
Od ugradne tehnike imam staklokeramičku ploču za kuvanje, rernu i mašinu za sudove. Ploča se dobro održava, uz nju se dobije lopatica koja skida baš sve što se zalepi. Mašinu sam odabrala onu što ima komande unutra jer su mi deca tada još bila mala pa da ne bi sama programirala. One na kojima su komande spreda su sasvim ok.
Razmišlja sam da bude od drveta ali sam čitala razna iskustva da vremenom hoće frontovi da se pokrive ako se ne uradi kako treba.
Što se tiče sudopere ja sam stavila od inoxa, nisam razmišljala o keramičkim.
Moja želja je oduvek bila da imam kuhinjsko ostrvo i konačno mi se ostvarila :) Praktično, skoro sve oko pripreme hrane na njemu završavam a i mogu da gledam dok spremam klopu 24kitchen :lol:
Poslaću ti sliku na pp.

Samo da kažem sjajno izgleda....:klap:
Ostrvo je san sa kojim mogu da se pozdravim dokle god sam u stanu. Čak sam odustao kao što rekoh da izbijem zid i pravim šank do daljnjeg. Sviđa mi se boja i venge na tu belu...mislim da ću i ja razmisliti o toj kombinaciji. :ok:

Da se vratim na materijal kuhinje. Medijapan je sada moderan, kvalitetan i takoreći večan.
Korpusi mogu biti od iverice jer nema potrebe ulagati veliki novac za nešto što se ne vidi. Na mojoj kuhinji od medijapana su frontovi i završne stranice koje se vide, pošto je u slovo p ćerilično.
Može da se napravi rustičan ili moderan nameštaj.
Sa kuhinjama imam veliko iskustvo jer mi je ova 4. :lol:

Jednom će valjda i beogradske arhitekte i investitori shvatiti da kuhinja nije ono što pretekne na kraju od prostora :mrgreen: Možda tada i bude rešenja sa ostrvom koja ne zahtevaju masakr zidova u stanu :lol:
Do tada snalazimo se.
Zanimlivo je da su kod nas najmanje prostorije u stanu, kupatilo i kuhinja.A ustvari te dve
prostorije bi trebalo da budu centralne,jer tu se odvija dobar deo života:mrgreen:..
i lako održavanje higijene tih prostorija tu je najvažnije.

Nekih 4 metra radne ploče, korpusi od univera, frontovi gornji od sjajnog medijapana 90cm visine, donji od venge univera,standardni okovi,peskirano staklo i alu ram,led svetlo ispod elemenata i rad majstora = 1300 €
Ručice 17*5=85€
Radovi električara=100€
Radovi vodoinstalatera= 90€
Indukciona ploča=300€
Ugradna rerna= 230€
Mašina za sudove 45cm=400€
Aspirator=110€
Sudopera i slavina= 130€

2745€ + troškovi krečenja koje sam sam obavio + raznorazni alat koji nisam imao+ko zna kakve sitnice koje sam uzeo usput+suđe za indukciju=3100€ potrošenih sa računa za kuhinju ali napokon je gotovo

Ostaje frižider do kraja godine kada se malo oporavim što znači da će preći 3.500€ a pri tom nisam dirao pločice.

Eto čisto ako se neko upušta u priču da zna šta ga čeka :lol:

Nekih 4 metra radne ploče, korpusi od univera, frontovi gornji od sjajnog medijapana 90cm visine, donji od venge univera,standardni okovi,peskirano staklo i alu ram,led svetlo ispod elemenata i rad majstora = 1300 €
Ručice 17*5=85€
Radovi električara=100€
Radovi vodoinstalatera= 90€
Indukciona ploča=300€
Ugradna rerna= 230€
Mašina za sudove 45cm=400€
Aspirator=110€
Sudopera i slavina= 130€

2745€ + troškovi krečenja koje sam sam obavio + raznorazni alat koji nisam imao+ko zna kakve sitnice koje sam uzeo usput+suđe za indukciju=3100€ potrošenih sa računa za kuhinju ali napokon je gotovo

Ostaje frižider do kraja godine kada se malo oporavim što znači da će preći 3.500€ a pri tom nisam dirao pločice.

Eto čisto ako se neko upušta u priču da zna šta ga čeka :lol:
Sve to kosta,ali kad se zavrsi dobar posao,covek bude zadovoljan

Back