Kuda vodi tolerancija?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
391.300
Tolerancija je po definiciji koju je dao UNESCO..postovanje
Pitam obrnuto
Da li prevelika tolerancija moze odvesti u nepostovanje sebe i onog koga tolerisete
.............u zivotu, braku,vezi, odnosima ?

Jednom sam negde procitala da je jedan filozof rekao da trpeljivost i nemoc imaju isto znacenje, narocito ako tvrdi da covekova trpeljivost opada "kako mu opada snaga"..

Posto je rec o toleranciji konkretno, mislim da sam cesto previse tolerantna, a jos cesce pogresno protumacena u smislu da svako moze da udari ubedjen da cu otrpeti. Kao sto napisa Tiger, kad probiju vazdusni zid, jeka koja ce se cuti, bice mnogo jaca:) Kom opanci kom obojci. Mislim da je tolerancija neophodna, ali ne po svaku cenu...

Jednom sam negde procitala da je jedan filozof rekao da trpeljivost i nemoc imaju isto znacenje, narocito ako tvrdi da covekova trpeljivost opada "kako mu opada snaga"..

Posto je rec o toleranciji konkretno, mislim da sam cesto previse tolerantna, a jos cesce pogresno protumacena u smislu da svako moze da udari ubedjen da cu otrpeti. Kao sto napisa Tiger, kad probiju vazdusni zid, jeka koja ce se cuti, bice mnogo jaca:) Kom opanci kom obojci. Mislim da je tolerancija neophodna, ali ne po svaku cenu...

Naravno.
U zivotu treba praviti kompromise, ali zna se za sta i to mora biti obostrano.
Osoba koja previse tolerise gubi svoje ja, pokazuje slabost koju drugi koriste.

Pitam obrnuto
Da li prevelika tolerancija moze odvesti u nepostovanje sebe i onog koga tolerisete
.............u zivotu, braku,vezi, odnosima
?

Da!
Pisem iz licnog iskustva. Tolerisanje je u odredjenim okolnistima koje dugo traju bilo neophodno. Druga strana je ili pogresno tumacila ili se nije obazirala, prosto je postalo navika i tolerisanje i neprihvatnje...
Sta se u tom slucaju desilo(i obicno se desava mnogima)?

Ravnodusnost na obe strane. Sta to onda znaci?

Postajemo spremni da priznajemo jedno drugo ali da se ne pokazuje (grubo je reci nikakav interes) neka veca zelja osim da se u miru zivi i priskace u pomoc kad zagusti...Interes trece (cetvrte,pete...) neduzne strane je na prvom mestu. Sve drugo pred tim, pada u vodu.
Klopka?
Moguce, prevelika tolerancija je najcesci uzrok, i onda kad je tolerancija opravdana i onda kad je iznudjena!

- - - - - - - - - -

Naravno.
U zivotu treba praviti kompromise, ali zna se za sta i to mora biti obostrano.
Osoba koja previse tolerise gubi svoje ja, pokazuje slabost koju drugi koriste.
Eto:)

Poslednja izmena:
Pitam obrnuto
mekad je tolerancija korisna..
nekad stetna..
zavisno od osobe koja ima tu privilegiju...
hoce li postovati ili zloupotrebiti neciju dobrotu i razumevanje koje mu se pruza..;)
svakako ako je zloupotrebi sama sebi stetis;)

Pitam obrnuto

Biti tolerantan i imati tu sposobnost da necije postupke sagledas iz vise uglova smatram za veliku vrlinu.Ipak,ja sam zivi primer koliko ista osobina i nije dobra kada si tolerantan do te mere da imas osecaj da drugi ljudi kreiraju tvoj zivot kako hoce jer znaju da ces ih poslusati.Nazalost,ja ne nailazim na toleranciju drugih ljudi prema meni i tu onda nastaje problem.Gorak osecaj nepostovanja i cesto razmisljanje da zasluzujem bolje ophodjenje ljudi iz moje okoline prema meni.Ne trazim puno,samo da postuju moje misljenje.

tolerancija nije trpljenje hbt
tolerancija je prosto odsustvo agresije prema onome na šta bismo istom regaovali
to jeste malo veštački koncept
mislim ako ti je nešto gadno i grozno ti treba da kažež kako ti je to ok
al i ne treba - treba samo da cutis i gledas svoja posla
ps. naravno te globalne organizacije uvek hoce da unesu neku duhovnu i humanisticku notu
hvala ne treba, prosto ne budi stoka, iskontrolisi se kako u drugim stavrima tako i u svom vladanju
mada covek je stoka i ja ne verujem u kontrolu...
ma sve je to isti vrtlog
kapiraš?
:lol:

Ni sa čim u životu ne treba preterivati. Umerenost je vrlina. Tako je i sa tolerancijom. Treba umeti dozirati.
Donekle se slazem s tobom. Razlike u misljenju (postupcima) su neminovne a time i njihova potreba za uvazavanjem. Ali, zivotno iskustvo nas cesto uci da doziranje kako si se izrazila nije prava mera, otuda dolazi do nesporazuma u blazim slucajevima, u tezim do fatalnijih gresaka. Na srecu ne i fatalnih, toplo se nadam.

tolerantna sam u zavisnosti koji mi je dan u ciklusu :lol:
a ne znam zasto je tolerancija postovanje?
po meni je tolerancija da ne cujes i ne vidis bas sve zarad svog mira :lol:

Recimo - mogu da te ne razumem, mogu da se ne slozim sa stavom, nacinom zivota ili potrebama ali moram da postujem tvoje pravo da budes, radis i volis sta, kako i koga zelis na nacin koji ne ugrozava vladajuce norme.

U osnovi, tolerancija jeste postovanje licnosti ali su je na silu uneli, putem propagande, u emotivnu sferu i time obezvredili i odnos izmedju dvoje ljudi i samu toleranciju.

Pitam obrnuto

naravno,
onda kada od te tolerancije ostane samo popustanje iz vlastite slabosti, nemoci.
sama tolerancija nije nikad popustanje vec svesno i voljno, ciljano dopustanje drugacijih kondicija kao neophodnosti

Recimo - mogu da te ne razumem, mogu da se ne slozim sa stavom, nacinom zivota ili potrebama ali moram da postujem tvoje pravo da budes, radis i volis sta, kako i koga zelis na nacin koji ne ugrozava vladajuce norme.

U osnovi, tolerancija jeste postovanje licnosti ali su je na silu uneli, putem propagande, u emotivnu sferu i time obezvredili i odnos izmedju dvoje ljudi i samu toleranciju.

ovo si lepo rekla :ok:

Biti tolerantan i imati tu sposobnost da necije postupke sagledas iz vise uglova smatram za veliku vrlinu.Ipak,ja sam zivi primer koliko ista osobina i nije dobra kada si tolerantan do te mere da imas osecaj da drugi ljudi kreiraju tvoj zivot kako hoce jer znaju da ces ih poslusati.Nazalost,ja ne nailazim na toleranciju drugih ljudi prema meni i tu onda nastaje problem.Gorak osecaj nepostovanja i cesto razmisljanje da zasluzujem bolje ophodjenje ljudi iz moje okoline prema meni.Ne trazim puno,samo da postuju moje misljenje.

:aha:

Sta te briga, bolji si covek od njih:D

Back