Kuda ide turistički business ?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.757
Kako vam se čini ideja da umesto vas ili agencije, veštačka inteligencija kupuje karte, čekira vas, bira smeštaj, sređuje piće u sobi, bira destinacije? :)

eyJidWNrZXQiOiJ0cmF2ZWxhZHZpc29yLWltYWdlcyIsImtleSI6InVwbG9hZHMvMjAxNy8xMC9nbG9iZS1uLWUxNTA4NDQ0OTY1MTU3LmpwZyIsImVkaXRzIjp7InJlc2l6ZSI6eyJ3aWR0aCI6ODAwLCJmaXQiOiJpbnNpZGUifX19

Kuda ide turistički business ?

Dok se kod nas raspravlja o prošlosti negde drugde brzi električni voz nezaustavljivo juri u budućnost. Poslovi se menjaju, nestaju pa se svi pokušavaju prilagoditi novim tehnologijama. Tako je u pravu, medicini, proizvodnji gdje sveznajući online servisi, aplikacije I roboti zamjenjuju tradicionalna zanimanja. U turizmu se takođe očekuje revolucija. Najveća svetska turistička korporacija ulaže pola milijarde Američkih dolara u razvoj veštačke inteligencije kako bi poboljšala usluge.

Priceline vam zvuči poznato? Ili ne?

Trebali bi znati za Priceline jer je to najveća turistička korporacija svieta s prihodom većim od 60 milijardi $ godišnje. Malim delom su pomogli I mnogi od nas svojim prilozima. Naime jedna od kompanija u njihovom vlasništvu je kod nas popularan Booking.com. U vlasništvu su I mnogi drugi dobro poznati brendovi poput : Rentalcars.com, Momondo, Kayak, Agoda, Cheapflights, OpenTable i Priceline.com.

Kad browsate webom izgleda kao da je velika konkurencija, no zapravo većina najpoznatijih brendova su u vlasništvu tri najveće putničke korporacije.

Osim Pricelinea tu si Expedia I Kineski Ctrip.

CEO kompanije Glenn Fogel
je u nedavno dao intervju Skiftu I naglasio : “ Novi sistem neće nikad zaboraviti što vi tražite I koje su vaše preferencije u putovanjima. Kad vas upozna AI će sve znati o vama.”

Fogel tvrdi kako će AI (veštačka inteligencija) biti bolja od pravih živih agenata I savetnika za putovanja.

eyJidWNrZXQiOiJ0cmF2ZWxhZHZpc29yLWltYWdlcyIsImtleSI6InVwbG9hZHMvMjAxNy8xMC9zaW5nYXBvcmUtYWlycG9ydC0yMzkyMjc2XzY0MC5qcGciLCJlZGl0cyI6eyJyZXNpemUiOnsid2lkdGgiOjY0MCwiZml0IjoiaW5zaWRlIn19fQ==

“Ako je otkazan let, asistent će to znati pre putnika I odmah reagovati tražeći novi let i prebukirati putnika. Tome će prilagoditi I najam automobila, promeniti hotelsku rezervaciju I sve ostalo što treba. AI će znati I treba li putnika u sobi dočekati hladno pivo u frižideru, naravno, čekiranje na recepciji se odvija automatski bez čekanja pa putnik ide direktno u sobu.”

Priceline kontroliše I prodaje razne segmente turističke usluge. Letove, hotele, restorane I rent a car te stoga ima prednost ponude I finansijska sredstva što im daje značajnu prednost pred konkurencijom.

Zvuči primamljivo za putnike.

Ipak, ne očekuje se da će u potpunosti nestati turistički agenti, barem ne još. Mnogi putnici I dalje žele komunicirati sa živim ljudima koji im znaju preneti znanje I emocije neke destinacije. Naravno, ljudski radi ima svoju cenu I takva usluga vredi više. Na nekim tržištima poput UK I Skandinavije raste broj agencija što znači da se putnici nakon prvog talasa očaranosti internetom vraćaju ljudima koje znaju I u koje imaju poverenja.

(travel-advisor.eu)

Ne vraćam se agencijama jer je poenta putovanja da osetim neograničeno raspolaganje svojim vremenom i resursima, što često podrazumeva promenu planova i lokacija u zavisnosti od trenutnog hira pa me nikakakvi unapred definisani termini i tajminzi ne interesuju.

Jedino gde bih možda razmislio je kada odlučim da odem 15 dana u neki all-inclusive hotel pa bi tu agencija možda imala značajno bolju ponudu zbog ugovora sa tim hotelom, ali kako ne vidim sebe u toj priči u skorije vreme....teško.

Preko bookinga našao smeštaj nabrzaka..ok, sad, hteli da promenimo app zbog lepšeg pogleda i to uključuje nekoliko dana pride...super..naravno bookirqm ja i to. Međutim, to ne odgovara politici pansiona, jer gazda plaća neke taxe, a i navala je ogromna...Aj kao da prikažemo to kao otkazivsnje sa moje strane.gazda i ja..i ijebavali smo se jedno 5 dana...on kao plaća takse neke, a ja 100 evra za otkazivanje, hahaha... I ništa, vkors, ja sam tamo genius na bookongu 1. nivoa....imam, navodno, popuste, skrivene ponude itd.
E, sad zamisli glupu mašinu da joj sve daš.da vodi...

Ne vraćam se agencijama jer je poenta putovanja da osetim neograničeno raspolaganje svojim vremenom i resursima, što često podrazumeva promenu planova i lokacija u zavisnosti od trenutnog hira pa me nikakakvi unapred definisani termini i tajminzi ne interesuju.

Jedino gde bih možda razmislio je kada odlučim da odem 15 dana u neki all-inclusive hotel pa bi tu agencija možda imala značajno bolju ponudu zbog ugovora sa tim hotelom, ali kako ne vidim sebe u toj priči u skorije vreme....teško.
da ali tu se ne radi o klasicnim agencijama...vec donekle svakako imamo preporuke od googla i youtube-a samo bi sada koliko sam razumela ta neka aplikacija ili sta li je vec...umesto tebe rezervisala let, smestaj, preporucila rute, organizaciju putovanja i tome slicno...

da ali tu se ne radi o klasicnim agencijama...vec donekle svakako imamo preporuke od googla i youtube-a samo bi sada koliko sam razumela ta neka aplikacija ili sta li je vec...umesto tebe rezervisala let, smestaj, preporucila rute, organizaciju putovanja i tome slicno...
Ne želim tako nešto. Meni je važan deo putovanja upravo te pripreme,traženje opcija leta i planovi puta koji se daju menjati naročito ako se ne uplate unapred....zato ću nastaviti kao dosad.

Back