- Poruka
- 95.555
Bliži nam se opet onaj deo godine koji nosi mnogo radosti ali i mnogo nerviranja, bar za nas koji ne volimo petarde i pucanje.
Potpuno je bespotrebno govoriti o negativnim posledicama koje petarde (a i vatromet) imaju na zdravlje ljudi, životinja i sredine u kojoj živimo.
Petarde i vatromet izazivaju ozbiljna oštećenja sluha.
Psi a pogotovo mačke imaju mnogo osetljiviji sluh od ljudi i često dolazi do ozbiljnih dugotrajnih a često i nepopravljivih oštećenja.
Druga ozbiljna stvar jesu fizičke povrede.
Bacajući petarde psi često pomisle da je u pitanju igračka i pojure da je uhvate i tako zadobiju ozbiljne povrede njuške i očiju.
Često takve povrede budu smrtonosne!
Čak i ako ne zadobiju smtronosne povrede veliki broj ljubimaca nastrada u saobraćaju ili prosto nestane kada se od straha i panike od pucanja otrgne sa povoca ili preskoči ogradu dvorišta ne bi li pobegla od buke.
Naravno ugrožene su na isti način i druge životinje koje nas okružuju u gradskoj sredini kao i divlje životinje.
Evo nekoliko saveta kako da lakše prebrodite ovaj period godine
(To kažu stručnjaci...Praksa je drugačija)
1.mnogo pre očekivanog perioda možete da krenete sa postepenim navikavanjem na uzrok određene fobije što je u ovom slučaju pucanje petardi ili vatrometa. To ćete raditi tako što ćete veoma tiho puštati zvuk recimo vatrometa i tokom vremena taj zvuk ćete postepeno pojačavati sve dok se pas ne navikne na njega (Isprobano , ne pali ...)2.pobrinite se da šetate psa u mirnijem delu dana kada se ne očekuje mnogo pucanja(I malo pucanja dovodi do nemira i napada panike)
3.zatvorite sve prozore, navucite zavese i ukoliko su ljubimci navikli na zvuke televizora ili radija pojačajte urađaje do određene mere(To radim , ali ne uspeva kod svih pasa)
4.za vreme trajanja vatrometa zadržite vašeg psa ili mačku unutra i obezbedite im mesto gde mogu da se sakriju((Podrazumeva se , čak su sa mnom i u krevetu)
5.ukoliko životinja počne da se oglašava, da cvili, mjauče i da sekrije po uglovima, pustite je, ne pokušavajte da je naterate da prestane (Naravno..Za očekivati ..ne?)
6.pokušajte da ljubimcu skrenete pažnju igračkom i pozivom na igru(Da, redovno sam izgrebana ...u igri i pokušajima)
7.ne pokušavajte da utešite životinju maženjem ili na drugi način jer to može da izazove kontraefekat.((Nije tačno , oni baš očekuju dodir i blizinu)
8.postoje u praksi zabeleženi slučajevi koji kažu da oblačenje psa u određenu tkaninu odn. usko obmotavanje tkanine oko tela (Ne dopuštaju ..Osećaju se teskobno)
9.izbegavajte da životinju ostavite samu tokom stresnog perioda (Trudim se , gledam da budemo zajedno ..Ni za doček nigde ne idem..Čekamo NG u krevetu uz muziku)
10.nikad ne vodite životinju “da gleda” vatromet. Nikad.(Ne pada mi na pamet ..Ni ja ga ne gledam.Smučio mi se.)
Ukoliko procenite da vaš ljubimac ne može na prihvatljiv način da se izbori sa količinom stresa, informišite se kod vašeg veterinara o primeni određenih preparata u cilju smirivanja straha.(DVM Ivana Jovandin
Veterinarska ordinacija Darvin, Novi Sad)
Svi ovi navedeni saveti nisu loši , ali ne pale uvek i ne kod svakog psa..Ovde govorim o psima , jer njih imam i svake godine preživljavamo stresne periode ..Nisu isti ..Dve kuce su izrazito sklone napadima panike i ponekada ni sama više ne znam šta da radim sa njima..Primetila sam da ipak najviše pomogne da ih potrpam u krevet sa mnom i onda se češkamo, pričamo , muziku pojačam naravno ..Pokrijemo se preko glava i pokušavamo (jer zaista jeste pokušavanje )da se igramo...Haos...Redovno sam izgrebana jer u tom strahu njih dve pokušavaju i na glavu da mi se popnu ..Sa ostalih tri nemam toliko žestoke probleme ..Ja jesam kontaktirala i veterinara i rekao je da mogu da im dam sedativ..Naravno jako malu dozu , jer se određuje po težini ..Tako da moje dve kuce dobiju sedativ da bi se opstile i smirile..Ali ..ni sedativi ne deluju tako kako bi trebali ,a ja dozu da pojačavam neću ..I evo bliži se to vreme ..Vreme haosa i rokanja..Za nekoga uživanje (???) za nekoga -mučenje ...Da napomenem da imam sličnih problema i kada je nevreme i grmljavine , ali ne može se to uporediti sa pirotehničkim čudovištima i vatrenim oružjem ..(koje se takođe čuje povremeno , jer naš narod to smatra jagodom na vrhu kupice šlaga prilikom svadbi , slava i ostalih baljezgarija.)
Psihičke pripreme su u toku...
Šta vi radite ?Vi , koji imate ljubimce?
Saveti , cake , bilo šta..
Ako neko ima neke dobre i efikasne načine smirivanja , neka podeli sa ostalima...
Z.D.