Kucne finansije

• Začetnik teme Začetnik teme mammy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako trosite?

• "Trosim kao da mi sutra nece trebati"

• Znam tacno gdje mi koji dinar zavrsava

• Zivim od vazduha

• Nesto cetvrto...

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Najbolje je kad imaš neke ušteđene pare i šta god da se desi, (ostaneš bez posla, neplanirani izdaci), znaš da ćeš imati para i pregurati. A krpice, parfemi... šta da radim s njima ako crkne bojler, a ja totalno bez para? Mada ja nisam tako disciplinovana da se ovoga čvrsto pridržavam:)

Pltataaa sta je to!xaxaxaxaxaxa
Kad bude dok dojem do kuce nje nema,a jos sto ni ne znam kad ce da bude,pa kada mi stigne poruka iz banke eeeee ta sreca treba da se zabelezi.
Kada sam pocela da radim imala sam raznorazne ideje xaxaxa.............samo cu se nasmejati,dok sada shvatam da sto ih vise trosis nekako ti se vise vracaju tako da krenite i kupujte pametno.
A najbitnije je da opet bar negde napisem gde sam i na sta sam potrosila,ali opet sam zahvala sto postoji e-banking pa tu kada pogledam srcemi stane, a sto je najgore nekada ne mogu ni da se stim gde sam je sve provlacila!xaxaxaxa

Kako jednostavno neko da ne trosi vise nego ima?

Od kad zivim i izdrazavam dete od jedne plate, naucila sam da se dovijam. Racuni su mi priblizni onima koje imaju cele porodice u vecim stanovima od mog zbog toga sto u zgradi ne razni stanodavci ne prijavljuju svoje podstanare pa se time nabijaju racuni nama koji smo redovno prijavljeni u svojim stanovima plus internet i puno telefona, vrtic, osiguranje i tralala, to mi sve dodje nesto manje od pola plate. Sve to platim drugom polovinom plate, a u glavi sam podesila kvrc da te pare uopste ne postoje i da treba da raspolazem onom prvom polovinom.

Da bih uspela da isteram mesec do kraja, jedino sto mi je bilo potrebno da rascistim sa sobom je da ne kupujem kojestarije na koje neprimeceno odlazi puno para, a to su razne grickalice, slatkisi, dorucak po pekarama, duplikate onoga sto vec imam i sl. i da svedem izlaske u kafice na prihvatljiv broj mesecno. I druga olaksavajuca okolnost je sto ne kupujem odecu vec je pravim. Da nije toga, verovatno bih vec finansijski prsla.

ps. kad iz ove perspektive zvirnem u kolica na kasi i vidim sta sve ljudi kupuju...:dontunderstand: stvarno mi sve to izgleda suvisno, uopste mi ne nedostaju stvari kao sto su razni keksovi, salame i ostale preradjevine pune aditiva, velike kolicine mesa i razne druge stvari...desilo mi se npr. da je jedan moj poznanik kupio Medeno Srce koje je nerealno skupo, a posle se zalio celim putem kako se nema para i primecujem slicnu pojavu kod mnogih svojih prijatelja...kao, naruce tri kile kolaca za subotu popodne iz neke poslasticare i puknu bar hiljadu dinara na to, a onda kukaju kako je sve skupo ili drugarica koja na kile kupuje majice kod Kineza i nikad joj nije dosta, a onda se cudi kako joj odu pare kad kupuje sve jeftino; zar to nije bezveze?

Pa ovako: mm kad dobije platu, poplaća sve račune i od ostatka kupi evriće. Nemam pojma koliko ni da li kupi uvek istu sumu, ali on je taj koji brine da šteka uvek ima.
A moja plata nam onda ode na hranu, kućne potrepštine, odeću i sve druge vanredne troškove.
Još uvek plivamo prilično dobro i ne moramo previše da se stiskamo, ali se trudimo i da se ne bahatimo.
Odeću i obuću kupujemo samo kad nam je neophodna, nemam manir da kupim nešto što već imam kući u nekoliko varijanti. U principu, najviše trošimo na klinca, ali to nam je i najveće zadovoljstvo. Sad će stići i drugi, ali će on većinu stvari naslediti od brata.
Sve u svemu, nije loše.

Ja sam ona kategorija da uvek znam gde mi je koji dinar otisao. Imam cak i spisak sta cu od koje plate da kupim (spisak trenutno ide i 3 plate unapred) :(
Desi mi se da sam na nuli (cesto) neki dan pred platu, ali nemam minus (trazila sam da mi ukinu i dozvoljeni minus), dosta kupujem, volim kvalitetne stvari pa sam u stanju da stekam i tri meseca da bih kupila bas to sto zelim.
Najbitnije da uvek znam cime raspolazem i koji su mi limiti. U stvari, ja sam savrsena za programiranje troskova :) Bas sam promasila vokaciju...

ps. kad iz ove perspektive zvirnem u kolica na kasi i vidim sta sve ljudi kupuju...:dontunderstand: stvarno mi sve to izgleda suvisno, uopste mi ne nedostaju stvari kao sto su razni keksovi, salame i ostale preradjevine pune aditiva, velike kolicine mesa i razne druge stvari...desilo mi se npr. da je jedan moj poznanik kupio Medeno Srce koje je nerealno skupo, a posle se zalio celim putem kako se nema para i primecujem slicnu pojavu kod mnogih svojih prijatelja...kao, naruce tri kile kolaca za subotu popodne iz neke poslasticare i puknu bar hiljadu dinara na to, a onda kukaju kako je sve skupo ili drugarica koja na kile kupuje majice kod Kineza i nikad joj nije dosta, a onda se cudi kako joj odu pare kad kupuje sve jeftino; zar to nije bezveze?
ovo je potpuno tacno....ja isto volim da gledam u dosadi kolica i sta kupuju ljudi i uvek se zapanjim kolike su to kolicine pasteti,parizera,kojekakvih testastih preradjevina od keksa preko krofni,kiflica ma ne znam vise ni ja cega :confused: pa onda grickalice,sokovi u konzervama,instant hrana i tako...nit ima nekakvu nutritivnu vrednost,niti je jeftino pa aj da kazes mora od necega da se zivi :neutral:

nego sve ona krs hrana,od koje se gojis i talozis holesterol u krvi i tako....ok,tupim i ja sad jer realno volim da jedem kvalitetno i za dobru i zdravu hranu mi nije zao da dam...al brate za 3 kile raznih grickalica,specenog keksa, litre gazirane,zasecerene vodice i cega sve ne ne dam :confused:

ovo je potpuno tacno....ja isto volim da gledam u dosadi kolica i sta kupuju ljudi i uvek se zapanjim kolike su to kolicine pasteti,parizera,kojekakvih testastih preradjevina od keksa preko krofni,kiflica ma ne znam vise ni ja cega :confused: pa onda grickalice,sokovi u konzervama,instant hrana i tako...nit ima nekakvu nutritivnu vrednost,niti je jeftino pa aj da kazes mora od necega da se zivi :neutral:

nego sve ona krs hrana,od koje se gojis i talozis holesterol u krvi i tako....ok,tupim i ja sad jer realno volim da jedem kvalitetno i za dobru i zdravu hranu mi nije zao da dam...al brate za 3 kile raznih grickalica,specenog keksa, litre gazirane,zasecerene vodice i cega sve ne ne dam :confused:

zdravooo banshiii:DDDDDDDDDDDDDDDD

Ja sam ona kategorija da uvek znam gde mi je koji dinar otisao. Imam cak i spisak sta cu od koje plate da kupim (spisak trenutno ide i 3 plate unapred) :(
Desi mi se da sam na nuli (cesto) neki dan pred platu, ali nemam minus (trazila sam da mi ukinu i dozvoljeni minus), dosta kupujem, volim kvalitetne stvari pa sam u stanju da stekam i tri meseca da bih kupila bas to sto zelim.
Najbitnije da uvek znam cime raspolazem i koji su mi limiti. U stvari, ja sam savrsena za programiranje troskova :) Bas sam promasila vokaciju...

Pametno to sam i ja uradila dozvoljeni minus nikako jer ga nece biti!
A sto se tice programiranja troskova pa glava me boli non stop na papir sta i kako i opet kad dodje ta plata nekako sve te nek stavri sa spiska se odloze!
Ne znam ovo je ludilooo!:super:

trenutno živimo po prioritetima...račune koji mogu sačekati prebacim u idući mjesec, kalkulišem stalno nešto i ne pokrivam se uopšte...jer trenutno sama izdržavam porodicu...ne idem do tančina, al jednostavno dva puta razmilsim prije nego nešto kupim.
U pov: mi žene smo mnogo pametnije u tome, samo kad hooćemo ili moramo...a sve se može kad se mora:zcepanje:

Većina nas zapravo ne zna koliko troši i koliko nam na kraju meseca ostaje. Koristeći "Kućni Budžet" bićete u mogućnosti da pratite svoje prihode i rashode, da kreirate budžete i podsetnike i da uz detalju statistiku sagledate svoje finansije.

Kontrolišite svoje troškove brzo, lako, efikasno i besplatno!
http://www.budzet.rs/

Back