Je l biste voleli da vam sadašnja žena ili hipotetička žena sedi kući dok vi idete na posao (pretpostavimo da zarađujete dovoljno), ili biste više voleli da radi? Zašto jedno ili drugo?
Ili nemate stav po ovom pitanju?
Moja sadasnja zena je iz plemena Arapesh (Nova Gvineja) i dok ona ide na posao, ja kao pozrtvovani muz cuvam djecu, perem, cistim prozore, usisavam prasinu, peglam robu, znaci, muska sam domacica.
Naime, moje usvojeno pleme je specificno zbog toga sto mi muskarci ne zelimo da budemo stavljeni u dominantan polozaj jer tako nalaze nasa kultura koja prezire vodjstvo, agresivnost, ceskanje jaja, kocoperenje, svakodnevnu hvalisavost sto se tice licnih ili seksualnih podviga (tastina, zgrtanje materijalnih dobara, lihvarenje, isto), a dominacija i bilo kakvo isticanje "muskih karakteristika" se ne preporucuju pa cak i kad je to, na prvi pogled, neophodno. Arapesh muskarci se cak dobrovoljno odricu dominantnog polozaja u svojoj zajednici samo da ne stvaraju probleme svojoj voljenoj zeni, odnosno zbog toga sto se mogu lose odraziti po djecu. Mogu ti reci da sam jako zadovoljan.
Ako te vise zanima, pogledaj:
Margaret Mead, Spol i temperament u tri primitivna drustva, Zagreb 1968, str. 325.