kucanje š", "đ", "č" , "ć" , "ž toshiba Satelite laptop

imam laptop Toshiba ,Satelite. tastatura je usa engleski ,nikako mi se neda kucati gore navedena slova
pa mislim koja je kombinacija dugmadi da se to kuca.

kada se prebaci na hrvatsku ima gore navedena slova š", "đ", "č" , "ć" , "ž,ali poremeti sve ostalo

TNX
Kad treba da koristis ta slova,prebaci na hrvatski,a kad ti trebaju oznake,da ih ne bi trazio prebaci na engleski.namesti da ti oznaka za jezik stoji u task baru i tada ce ti to biti vrlo lako i brzo.

Može i to što tražiš, ali moraš da instaliraš ovaj programčić koji sam ja lično skockao https://yadi.sk/d/WFMOiAci33eXuk
Onda dodaš jezik English (United Kingdom), ali ti keyboard ne bude United Kingdom nego "latin-Custom". Tako sam ga nazvao.
Imaš to u podešavanjima. Ovo važi za Vistu, ne znam da li može na drugim operativnim sistemima.
Slova dobijaš tako što palcem stisneš AltGr i onda kucaš po tasteru na kome bi ih inače kucao da imaš "našu" latinicu.
Kod mene je altgr+[ š .... altgr+] đ .. altgr+; č .. altgr+' ć .. i altgr+# ž
Za velika slova držiš shift+altgr+željeno slovo.

Mislim da je jako zgodno. Taster altgr je blizu ovih slova na tastaturi i brzo se i lako navikneš. I nemaš maltretiranje oko menjanja jezika.
Javi šta si uradio i da li hoće kod tebe.

Napravio sam i raspored za, ja mislim, sva moguća ćirilična slova za slovenske jezike. Nemam za ćirilicu jezika onih naroda koji su pod
ruskim uticajem sastavili svoju azbuku (mongolski, tadžički, kazaški i drugi)
Evo i ćirilične https://yadi.sk/d/yhiyzgpZ33ebXr

- - - - - - - - - -

Evo kako izgledaju dodatna ćirilična slova

щэыюіёєї
яѓйќьъѣ
ґў

- - - - - - - - - -

A na latiničnoj tastaturi osim "naše" latinice ima i turske öüışğç . Isto se dobija uz pomoć altgr.
Ima i drugih kombinacija éúíóá, ali to su one koje već postoje i na koje sam ja samo dodao ovo prethodno navedeno.

- - - - - - - - - -

Inače, ova ćirilična tastatura se instalira preko Serbian (Cyrillic, Serbia) i onda se pod keyboard izabere all-cyr , a ne Serbian (Cyrillic).

Poslednja izmena:

Back