Kuća (palata?) u Zemunu - Šejtanov ratnik

:neutral:
To sam čuo iz pouzdanog izvora...Baš lepo se useljavati u tuđe kuće....:aha:
moj deda se iz te kuće iselio, kad je video šta se sve radi, pa su ga prisilno penzionisali. samo kažem da ne znam kada je mogla služiti za mučenje, ako je u njoj sve vreme živela ta ruskinja sa slugama?

Nije.Moj deda s majčine strane je bio partizan ali rodom iz Zemuna i kad se rat okončao nudili su mu da bira koju oće ''Švapsku kuću'' i on NIJE HTEO,jer se u našoj porodici, i sa očeve i sa majčine strane uvek znalo da je krađa greh.U rangu sa ostalim grehovima.I ono oteto prokleto.:aha:
Tek sad vidim da joj je deda bio oznaš...:pop: sačuvaj me bože i sakloni.

to što je bio oznaš, nije moj greh i nemoj da mi držiš vakelu. pročitraj moj prvi post ovde na temi, pa mi onda landaraj kadionicom.

Interesuje me da li neko zna da mi kaže nešto o kući u Zemunu, Pregrevica, koja se pojavljuje u filmu Šejtanov ratnik? To je ona (valjda) Turska kuća ili palata, potpuno različita od svega ostalog, specifična. Ako ste videli kuću sigurno znate na koju mislim, pa me zanima njeno poreklo i bilo kakvi podaci o njoj? Hvala unapred

Vidim da je tema stara,medjutim,ne verujem da je svima poznati lokalitet tako malo pojašnjen...
Neobična vila sa ogromnim placem,koji se prostire do ivice brega nad Dunavom,sa visokom kamenom ogradom,uradjenom u istom maniru kao i kuća sama,mavarskog stila,kažu,sa staroasirskim lavovima,ima vrlo običnu priču.Sekretar beogradske opštine Mićović,sagradio je kuću za sebe 1936.godine gde je bio do rata.Oteto je dobilo novi izraz,nacionalizovano.Ko i kako je živeo tamo posle rata,na koji način i koliko,sada nije bitno.Ozne ,Udbe, Kos-ovi imaju svoju priču koja je itekako prošla.Iz ozbiljne namere da nekog od potomka "čuvenih" oslobodioca ne povredim,toliko.Danas jednim delom pripada Čedinom tastu,što nije mnogo bitno...Pomenuta Crkva nije nemačka crkva već gotska Crkva Svetog Vendelina,jedinstvenog stila na ovim prostorima,koju su Francenstalci podigli 1888. godine.Srušena je 1947. a stajala u ruševinama do 1957. godine.Ovde možda treba pomenuti da je sam Francenstal,tj.delom nemački živalj, bio potpora ideja Hitlerove Nemačke tako da su iseljenja stanovnika ovog predgradja logična.Opet,mnoge druge stvari,što se nas Srba tiče,ne znaju se.Ali to ovde nije tema...

Back