kuca od temelja do useljenja

Ma gledaj to sa vedrije strane ipak će to na kraju biti "moja kućica moja slobodica" :lol:
Pošto je plac specifičnih dimenzija, oko orjentacije kuće i unutrašnje organizacije trebaš dosta porazmisliti. U svakom slučaju treba da odeš u urbanističko u Opštini i da vidiš regulacioni plan, kao i da se raspitaš oko dokumentacije. Znam da ljudi izbjegavaju papire, ali možda ćeš doći za godinu dvije da kuću založiš za neki drugi kredit (za opremanje ili završetak) nećeš moći ništa napraviti. I montažne mogu po mjeri, ali računaj 10-20% skuplje.

Evo da ti kazem iz licnog iskustva kako otprilike stoje stvari.Papiri za dozvolu za gradnju su dosta skupi ali i to nekako i platis ali cekas dok ti se ne smuci.Na primer,ne mozes da vadis tj. da predas za sve papire sto ti treba za zidanje zato sto neke dozvole mozes da dobijes iskljucivo po redu!
Ima jedna fora koju cu ti odati i zlata je vredna,a jako mnogo ljudi to radi.Ostavis prednji zid i sve ostalo srusis,i gradis od tog zida dalje!Kazes da radis samo adaptaciju postojeceg stanja a retroaktivno uzimas dozvolu.Sa prednje stane se nista ne vidi da se radi i ne bi trebalo da te diraju,ali...ako imas skotove od komsija (a ima ih kolko oces) lako mogu da ti zovu inspekciju...

nigde, al je jeftino :)

Ma ima bre ozbiljno...pa ne bi se zezala sa tako nečim..šta vam je ljudi....:eek:

Jeste da zvuči nemoguće, ali ja sam to pročitala na vestima B92 na netu. Pisalo je
da se takve kuće rade od skora kod nas, da je za sada samo jedna firma počela time
da se bavi..inače da se jako dobro prodaju u celoj Evropi...da je potrebno samo 2
radnika....i par dana...a cena je takva kako sam napisala. Imate Google pa malo
potražite...ja sam bila začuđena, ali nisam dalje istraživala jer me nije zanimalo,
a bilo je to recimo pre oko 2 meseca kad sam videla priču o tome. Eto pa vi
kako hoćete.....:bye:

Ma gledaj to sa vedrije strane ipak će to na kraju biti "moja kućica moja slobodica" :lol:
Pošto je plac specifičnih dimenzija, oko orjentacije kuće i unutrašnje organizacije trebaš dosta porazmisliti. U svakom slučaju treba da odeš u urbanističko u Opštini i da vidiš regulacioni plan, kao i da se raspitaš oko dokumentacije. Znam da ljudi izbjegavaju papire, ali možda ćeš doći za godinu dvije da kuću založiš za neki drugi kredit (za opremanje ili završetak) nećeš moći ništa napraviti. I montažne mogu po mjeri, ali računaj 10-20% skuplje.
U pravu si za papire,cekam prvo porez da sredim pa da zavedem u kataster..pa onda treba da trazim neku plan pa da predam sve za utu uslove..a za dalje ce mi reci oni valjda..

Inace cuo sam za tu varijantu sa adaptacijom,jedini problem je sto je kuca vec srusena,,moram videti dal postoji jos neka laz koja prolazi..a i komsije???

Ma ima bre ozbiljno...pa ne bi se zezala sa tako nečim..šta vam je ljudi....:eek:

Jeste da zvuči nemoguće, ali ja sam to pročitala na vestima B92 na netu. Pisalo je
da se takve kuće rade od skora kod nas, da je za sada samo jedna firma počela time
da se bavi..inače da se jako dobro prodaju u celoj Evropi...da je potrebno samo 2
radnika....i par dana...a cena je takva kako sam napisala. Imate Google pa malo
potražite...ja sam bila začuđena, ali nisam dalje istraživala jer me nije zanimalo,
a bilo je to recimo pre oko 2 meseca kad sam videla priču o tome. Eto pa vi
kako hoćete.....:bye:
Cekaj,Znaci hoces da kazes da su to neke skroz drugacije mont.kuce od onih sto ih gradi ivanjica i druge firme po srbiji...daj neke kljucne reci,kako se zovu,firma,grad..bilo sta?? jel ima jos tih vesti na b92???

Urbanistička saglasnost na urbanim područjima se izdaje na osnovu:
- regulacionog plana
- urbanističkog plana
- prostornog plana
izuzetno, za rekonstrukciju, dogradnju i nadziđivanje zgrade urbanistička se može izdati bez plana parcelizacije

Urbanistička saglasnost sadrži:
1. podatke o namjeni, položaju, funkciji i oblikovanju građevine odnosno radova i izmjeni namjene
2. izvod iz plana na osnovu kojeg se izdaje urb. saglasnost sa granicama pripadajućeg zemljišta
3. prpisane saglasnosti (elektroenergetska i sl.)
4. urbanističko tehničke uslove
5. uslove zaštite sredine
6. posebne uslove
7. eventualne obaveze u odnosu na komšije ili prava drugih lica

UT uslovima određuje se posebno:
- građevinska i regulaciona linija
- nivelacione kote poda prizemlja zgrade u odnosu na javni put
- uslovi uređenje zemljišta, način priključenja na javni put i mrežu instalacija
- koeficijent izgrađenosti
- spratnost i visina objekta
-uslovi za arhitektonsko oblikovanje
- ostalo pomoćni objekti, garaže, uređenje zelenih površina itd)

Ovo ti je izvod iz zakona o Prostornom uređenju u Republici Srpskoj, a zakoni su dosta slični.
Na osnovu urbanističke ideš u izradu projekta, provjeri koji treba (idejni, izvedbeni - najvjerovatnije) Sa njim i dokazom o vlasništvu vadiš odobrenje za građenje.

Cekaj,Znaci hoces da kazes da su to neke skroz drugacije mont.kuce od onih sto ih gradi ivanjica i druge firme po srbiji...daj neke kljucne reci,kako se zovu,firma,grad..bilo sta?? jel ima jos tih vesti na b92???

Da to hoću da kažem...postoji samo jedna firma koja trenutno zastupa tu inostranu
kompaniju u Srbiji.....nisam gledala ima li još toga na B92...nisam imala ni vremena,
ali stvarno se ne bih zezala sa takvim stvarima....i zamlaćivala ljude...nije moj stil..:cao:

Evo prodje godinu dana...porez sam sredio ali dozvolu jos nisam dobio!!! J...s drzavu!!! Sve retard do retarda...prvo sam cekao da promene neki zakon(jer mi je plac dosta uzak) do juna pa ispade u avgustu da i ne mora da se menja da je reseno i u decembru ispade da sve mora iz pocetka zbog novog zakona iz septembra...a meni nebi nikad ni javili... sad ih obilazim svaki dan..ako to uopste vredi z:((

Nego zna li neko nesto konkretnu u vezi TOPLOTNIH PUMPI...mislim sem teorije...tj...
cena...busenje bunara...koliko prostora treba za uredjaje...?????????????????

samo da te pozdravim i pruzim podrsku...
ja sam papirologiju za gradjevinsku dozvolu jurio nesto preko godinu dana tako da znam kroz sta prolazis. gradjevinska dozvola (adaptacija potkrovlja u stambenu jedinicu ~ 73m2) je kostala ~8800 evra i to sa popustom od 50% (posto sma im iskesirao) inace je bila duplo veca (u tom trenutku oko 1.500.000 din) ako se placa na odlozeno. ovo kod mene je bilo toliko zato sto je u visoko poslovnoj zoni, centar bgd-a...jos je nadlezna osoba preko telefona prvo rekla 15 miliona pa je skapirala da je dodala jednu nulu (kad se nisma slogirao)!!!
sto se tice obilazenja salterusa: nema druge nego da ih smaras - ovi/ove rade ili na evre ili na smaranje ili ponegde na bombonjeru/kavu/viski...
SRECNO I IZDRZI...meni su poslednje dve godine potrajale citavu deceniju (pisem o efektivnom trosenju zivaca), nadam se da ces ti bezbolnije proci...

UZAS!!! to je bas puno para... Hvala na podrsci!!
...
Po novom prvo trazis lokacijsku dozvolu...taksa ova ona ,konverzija ...za sad oko 100e...tj 200 jer sam sve to vec uradio po starom...predpostavljam da tek slede paprene takse?

Inace odlucio sam da zidam sa ytongom od 30cm... kazu da ne treba demit...a neki cak da ni nebi valjalo stavljati stiropor na ytong...

Imali ko iskustva sa demitom vs ytongom?

Inace odlucio sam da zidam sa ytongom od 30cm... kazu da ne treba demit...a neki cak da ni nebi valjalo stavljati stiropor na ytong...

Toplotna provodljivost Ytonga je 0,13 do 0,21 W/mK
Toplotna provodljivost stiropora je 0,030 do 0,40 W/mk
dakle stiropor je u zavisnosti od proizvoda bar 3 do 7 puta bolji izolator.neki prosek je verovatno 5x
30cm siporeksa je po izolacionim svojstvima jednako kombinaciji 20 cm siporeks + 2 cm demit
mada zvuči čudno za udobnost života u kući nisu važna samo izolaciona svojstva materijala od koga je sagrađena
masivniji materijali tipa kamena ili cigle su slabiji izolatori ali i inertniji tj održavaju temperaturu u prostoru ujednačenom

prvo i osnovno, treba ti projekat kuce. dakle kreces od arhitekte koji ce tvoj buduci dom nacrtati. zatim ides sa dozvolama i tu nema vrdanja ni laziranja, jer su kontrole gradilista i svega ostalog daleko rigoroznije nego ranije. zatim nalazis izvodjaca radova. gledaj da to bude neka renomirana firma koja ima dobru referenc listu. oni ce ti dati ponudu za izvodjenje radova, ako ponudu prihvatis uz nju ide ugovor sa rokovima izgradnje, uslovima placanja, cenama, garantnim rokom.
moja preporuka, cisto iz iskustva govorim, nikad, ali bas nikad ne uzimaj priucene majstore, male zanatlije ili neke muftare jer ces u protivnom razvuci gradnju na 5 godina umesto na par meseci. znas onu poslovicu "ko ne plati na mostu platice na cupriji" ja bih dodala trostruko vise ;)

Projekat imam,nacrtao sam ga sam pa odneo arhitekti zbog licence i statike...Zidacu isto sam uz pomoc nekog zidara i tesara i beton ekipe(drugari)...pa cu posle da peglam papire..jer sto da platim kad mogu sam a i nemam da platim sve ..zakon je za burzuje i nesposobne izmisljen...mada voleo bi da sacuvam kicmu i sve platim.... ma ko ce bre biti pametan i ovoj drzavi,sacekacu jos malo dozvolu pa pocinjem da ujedam....

Kupio sam plac,ustvari srusenu kucu,sto je bolje od placa jer ide odmah na moje ime i imam struju ,vodu kanalizaciju,telefon,75m2 za gradnju,nema samo plin......
E sad treba izracunati sta mi je naj povoljnije....Mislio sam prvo montaznu ,a sad razmisljam da je pocnem sam ytong blokovima a za plocu krov i te komplikovanije stvari angazujem majstora...Moja [pitanja su: Sta mislite i da li znate neke cake oko dozvola za gradnju ,jer ja na papiru imam kucu ,da li da lazem o adaptaciji ili...??? Kako da izracunam koliko para treba za temelj, zidove krov,stolariju....i sve sto vam padne na pamet a moze da koristi??????????????????????????????????????????

Hvala u napred!!!!!!!!!! jedva cekam odgovore!!!!!!!!!!!

A da kuca sam mislio da bude oko90km2 50dole (d.soba,trpeza,kuhinja.,maliwc,stepeniste i ulaz,a gore 3male spavace i kupatiloooooooooooooo???
Ali aj da krenemo od dozvola...
Ako je srusena kuca imala papire onda placas samo razliku u ceni sto se tice kvadrata do nove. Mogao si da trazis i dozvolu za adaptaciju ili rekonstrukciju stare kuce ako ista ima neke papire od ranije to je najkraci put do dobijanja dozvole. Nemoj da razmisljas o montaznoj kuci jer ipak ti to nije vikendica. To sto si hteo sa siporex blokovima to ti je skuplja varijanta od giter bloka . Moras napisati u kom mestu radis kucu jer majstori nisu u Srbiji skupi kao u BG . Inace orijentaciono da ti kazem grubi radovi bi te kostali od 100 do 150e po kvadratu a kompletna kuca od 90 m bi te dosla oko 35 do 40000eura normalno bez komunalija struje vode i kanalizacije plac ne racunam jer si ga vec kupio.Mozes da prodjes i nesto jeftinije ali da si stalno tu sa majstorima i da ne cekaju materijal.

Pa ja sam videla da su montažne kuce oko 100 kvadrata po sistemu ključ u ruke oko 30000-35000 evra, to za 15000 mi je nešto malo ili možda nije sistem ključ u ruke pa zato. Ako neko nešto nađe neka obavezno postavi.

Ovo je prava cena a montazna nikad ne moze da bude ono sto je zidana .Bavim se profesionalno gradjevinom godinama pa ti iz iskustva govorim. Ti za te pare imas zidanu samo malo povedi racuna o troskovima u toku gradnje.

Back