Kuća i sprat više

gost 129086

Buduća legenda
Poruka
27.221
Živim u naselju s puno kuća na kome su sagrađene spratovi više od prizemlja. Većina prvi, drugi sprat i potkrovlje su prazni i niko ne živi u njima, domaćini nisu uspeli da omalterišu jednu stranu unutra ili spolja na prizemlju, najčešće spolja i nisu uspeli da ulože neku opremu u kuću, ili bar malo srede dvorište racionalno. Unapred su napravili sprat a njihova deca nikako da se odvoje od roditelja i presele na sprat i samostalno žive, ili u to vreme domaćini su voleli da pokažu komšijama kako im je kuća veća kao znak bogatstva a ustvari žive bedno.

Te se pojave desavaju jer nismo odmakli od plemenskog nacina razmisljanja .Razlikujemo se po tome od Shiptara jedino po tome
sto ne pravimo okolo zidove tri metra visoke .Ako muz i zena imaju dvoje djece onda prave kucu na tri nivoa . Malo zbog prestiza
a malo i zbog naivne zelje da ce tu svi da zive sretno pod jednim krovom . Cijelog zivota rintaju kao stoka , a onda kad napune kucu
rade sjekire i nozevi . U silnoj borbi za kvadratima nisu stigli da odgoje djecu kako valja !

takve kuce grade ljudi koji imaju dugorocne planove
ja ih ne osudjujem uopste sto unapred razmisljaju o resavanju stambenih problema svojih potomaka..
jedan od ne znam ni ja koliko hiljada ima u startu novac da zavrsi kompletnu kucu

al najjače mi ovo kad postavljač usmeri temu u jednom pravcu a onda ovi što odgovaraju ko ovce krenu za njim u tom pravcu nevezano za to dal postavljač ima pravo ili ne pa opljuju ne razmišljajući
mentalitet rulje, i to one za linč a komika situacije dodatno augmentovana ironijom da pljuju upravo ono što tim pljuvanjem demonstriraju

no na stranu psihoanalize, dotaknimo se bar malo ove besciljne teme

ništa loše nema u tome što ljudi hoće da se raskomote, pogotovo ako imaju dečurliju, pitao bi ja vas sve što im se rugate dal bi se iz vaših garsi i jednoiposobnih sprčvajza od pedes kvadrata preselili u 150 kvdrata neke luks novogradnje da vam neko da da birate il bi glumeli skromnos i decentnost pa bi odbili jer zaboga niste seljaci da jurite megalomaniju jer ste iznad tih plemensko seljačkih tripova tako urbani i brzi.

to što ne možete da skapirate da kad neko ko već ulaže svoj znoj i dugo sticanu muku u neku materiju tipa nekretnine i to još na svom sopstvenom parčetu dedovine ne može da ne teži perfekciji i ima potrebu da napravi nešto na šta bi jednoga dana mogao biti ponosan manje je stvar kompleksa gladi i merenja piše a više je do vaše indoktriniranosti američkim potrošačkim mentalitetom čija je odlika da se čak i krupne stvari tipa automobila pa čak i nekretnina ne prave da traju i imaju već da budu upotrebljeni pa bačeni, kao kesa iz samoposluge.

sasvim druga je tema to što u uslovima naše nemaštine takav jedan poduhvat je složen nesvršen glagoski vid, odnosno proces u trajanju
al bolje i to nego da se jednog dana češeš i guziš i guraš s nekim zato što si glumeo urbanost pa se sprčio u prizemnu kuću s dve sobe.

Te se pojave desavaju jer nismo odmakli od plemenskog nacina razmisljanja .Razlikujemo se po tome od Shiptara jedino po tome
sto ne pravimo okolo zidove tri metra visoke .Ako muz i zena imaju dvoje djece onda prave kucu na tri nivoa . Malo zbog prestiza
a malo i zbog naivne zelje da ce tu svi da zive sretno pod jednim krovom . Cijelog zivota rintaju kao stoka , a onda kad napune kucu
rade sjekire i nozevi . U silnoj borbi za kvadratima nisu stigli da odgoje djecu kako valja !

Roditeljima je velika želja da zadrže decu pored sebe i tako su zamišljali, a kad ono deca preudala ili prizetila pa ostanu sami a ostatak kuće prazna još će da deluje sablasno.
I ne samo to, tu su gajbajteri iz inostranstva dižu kuće na tri četiri sprata i ostave sav imetak u njima i unajme komšiju da im večito obilaze a kad steknu penziju i ne dođu da tu žive.
Što nisu racionalno dali novac u neke plemenite svrhe kojima je operacija potrebna, ili stvaranje škole, za izgradnju sporstkog objekta ili slično?

ja ne znam šta fali montažnim kućama. dobra je izolacija, nemamo tornada, jače zemljoterse...i ekonomičnija i jeftinija.

Ako montažne kuće su doboko utemeljene onda deca neka planiraju da nazidaju sprat više tako da svako ima svoj slobodan prostor.

ja ih ne osudjujem uopste sto unapred razmisljaju o resavanju stambenih problema svojih potomaka..
jedan od ne znam ni ja koliko hiljada ima u startu novac da zavrsi kompletnu kucu

To može da bude dobro i loše, ako su svi pametni neka odmah zauzmu sprat ili sobe pa neka svako srede za sebe a ne da ostave i za posle 30 godina ne mogu da srede a mogu da odu na more ili putovanja ili kupe auto i na kraju dižu ruke jedni na druge oko slobodnog prostora. Evo jedan moj komšija koji ima kuću sa spratom, ima sve uslova za život i ima svoju sobu, smeta mu roditelji i deda, kupio sebi stan ali prizeti kod ženu, rekao je u slučaju da se razvede od nje, preseliće u novi stan.

Sve sto radis ,radis za jednu generaciju! tako ispadne u praksi .Pogledajte kakve kuce propadaju po selima ,spratne pod parketom ,patosom,kupatilima a deca odu svojim putem..mislo sam i ja da podizem sprat na vikendici,sredjujem ulazem ali necu. idem na more jedan je zivot!

Sve sto radis ,radis za jednu generaciju! tako ispadne u praksi .Pogledajte kakve kuce propadaju po selima ,spratne pod parketom ,patosom,kupatilima a deca odu svojim putem..mislo sam i ja da podizem sprat na vikendici,sredjujem ulazem ali necu. idem na more jedan je zivot!

kod mene u kraju nije tako..
sve kuce koje su u osnovi bile predvidjene za jednu porodicu, prosirene su i adaptirane u porodicne kuce za porodice dece..

Sarvas se ruga primitivizmu i plemenskom mentalitetu od kojeg nije ni sam operisan .
Inace imam kucu spratnicu koju sam kompletno zavrsio , tako da u srpskom plemenskom stilu i ja imam visak
stambenog prostora . Sistem " moze mi se " !

ja sam metnuo znake navoda, jer svi znamo da ima i toga o čemu ti ptičaš, kao i ovih drugih o kojima priča tenžn.

al najjače mi ovo kad postavljač usmeri temu u jednom pravcu a onda ovi što odgovaraju ko ovce krenu za njim u tom pravcu nevezano za to dal postavljač ima pravo ili ne pa opljuju ne razmišljajući
mentalitet rulje, i to one za linč a komika situacije dodatno augmentovana ironijom da pljuju upravo ono što tim pljuvanjem demonstriraju

no na stranu psihoanalize, dotaknimo se bar malo ove besciljne teme

ništa loše nema u tome što ljudi hoće da se raskomote, pogotovo ako imaju dečurliju, pitao bi ja vas sve što im se rugate dal bi se iz vaših garsi i jednoiposobnih sprčvajza od pedes kvadrata preselili u 150 kvdrata neke luks novogradnje da vam neko da da birate il bi glumeli skromnos i decentnost pa bi odbili jer zaboga niste seljaci da jurite megalomaniju jer ste iznad tih plemensko seljačkih tripova tako urbani i brzi.

to što ne možete da skapirate da kad neko ko već ulaže svoj znoj i dugo sticanu muku u neku materiju tipa nekretnine i to još na svom sopstvenom parčetu dedovine ne može da ne teži perfekciji i ima potrebu da napravi nešto na šta bi jednoga dana mogao biti ponosan manje je stvar kompleksa gladi i merenja piše a više je do vaše indoktriniranosti američkim potrošačkim mentalitetom čija je odlika da se čak i krupne stvari tipa automobila pa čak i nekretnina ne prave da traju i imaju već da budu upotrebljeni pa bačeni, kao kesa iz samoposluge.

sasvim druga je tema to što u uslovima naše nemaštine takav jedan poduhvat je složen nesvršen glagoski vid, odnosno proces u trajanju
al bolje i to nego da se jednog dana češeš i guziš i guraš s nekim zato što si glumeo urbanost pa se sprčio u prizemnu kuću s dve sobe.

Ti se baviš psihoanalizom forumaša koje nema veze sa temom o racionalnom trošku i štednji domaćina kada ovako vlada besparica i teška ekonomska situacija. Je li ne smemo o tome da pričamo, ono što nas tišti kolektivno pa da sebi zapušimo usta, a svakako nije ruganje, bar po meni, nego podela dušu onako kao što se priča na slavu, jesi li bio?

Bilo bi nam interesantno tvoje mišljenje za ovo zašto svi u ovoj teškoj materijalnoj situaciji svi se lepe za banke i kredite koje svi lako upadaju u začarani krug na kraju moraju da da kuću i završe na ulicama a ima ovako bezbroj primera.

Ovo nije usmeravanje u jednom pravcu, ono će tek da otvori razgrananje mišljenja, iskustva i pogleda a sve vezano za ovu temu, dobro i loše. Ljudi su počeli da grade osnovno oko kuće i stali su, jer za gradnju kuće nije skupo a tek sredstva i opreme jesu skupi, ali me ono zanima zašto nisu štedeli posle toga nego odma kupovina auta, more, putovanje, hoteli.....a za kuću nikad.

Nisu forumaši ovce, nije lepo, a zamolila bih te da sačekaš malo da se razvije tema pa tek daš mišljenje, nije ovo psihologija. Tri osobe su dali mišljenje a to ne znači da oni govore u ime celog foruma.

Živim u naselju s puno kuća na kome su sagrađene spratovi više od prizemlja. Većina prvi, drugi sprat i potkrovlje su prazni i niko ne živi u njima, domaćini nisu uspeli da omalterišu jednu stranu unutra ili spolja na prizemlju, najčešće spolja i nisu uspeli da ulože neku opremu u kuću, ili bar malo srede dvorište racionalno. Unapred su napravili sprat a njihova deca nikako da se odvoje od roditelja i presele na sprat i samostalno žive, ili u to vreme domaćini su voleli da pokažu komšijama kako im je kuća veća kao znak bogatstva a ustvari žive bedno.

A zato tebi piše u Lokaciji: "Sanjaj, o čemu želiš sanjati. Pođi, gde želiš ići. Budi to, što želiš biti!"

ne razumem temu...shta je pitanje ovde

Kako to ti ne razumeš a drugi razumeju i dali puno komentara?

tema je jedna konstatacija,dodacu pritom subjektivna,uz primese osude

a shta sam sve vidjao...u nekim vecim gradovima,gde neki zive u dereliktnim stanovima i namestajem pojedenim od sipca,sto dozivljavaju sebe kulturoloshkom elitom,arijevcima takoreci,maksimalno izrabljujuci prostor zaostao od kumunisticke gradnje,bez razmisljanja o adaptaciji

Živim u stanu, nikad nisam pravila kuću, pa moje mišljenje možda neće biti validno. Ipak, kol'ko mi je poznato, za izgradnju kuće je nephodan projekat, a prema urbanističkom planu, u jednoj ulici se kuće grade sa određenim brojem spratova, bar sam ja tako shvatila. Montažne kuće su za prigrad, periferiju, nisam sigurna da je dozvoljeno da se montažna kuća podigne gde hoćeš. Sve teža finansijska situacija objašnjava more nezavršenih kuća. Ipak je najlakše napraviti "kostur". Instalacije, tišljeraj i razne takse za priključke su tu najskuplji.
S druge strane, ja i kad bih imala para, ne bih volela da pravim spratove za decu. Na osnovu svog i tuđih iskustava, sukob generacija postoji ma kolko se voleli roditelji i deca. Deca koja žive s roditeljima, mnogo se teže osamostaljuju u svakom pogledu.
Moji najuspešniji dani su bili kad sam živela kao podstanar u tuđem gradu.

Živim u stanu, nikad nisam pravila kuću, pa moje mišljenje možda neće biti validno. Ipak, kol'ko mi je poznato, za izgradnju kuće je nephodan projekat, a prema urbanističkom planu, u jednoj ulici se kuće grade sa određenim brojem spratova, bar sam ja tako shvatila. Montažne kuće su za prigrad, periferiju, nisam sigurna da je dozvoljeno da se montažna kuća podigne gde hoćeš. Sve teža finansijska situacija objašnjava more nezavršenih kuća. Ipak je najlakše napraviti "kostur". Instalacije, tišljeraj i razne takse za priključke su tu najskuplji.
S druge strane, ja i kad bih imala para, ne bih volela da pravim spratove za decu. Na osnovu svog i tuđih iskustava, sukob generacija postoji ma kolko se voleli roditelji i deca. Deca koja žive s roditeljima, mnogo se teže osamostaljuju u svakom pogledu.

Tvoje mišljenje je ovde dobrodošlo. Znaš kako, oko procene jednog stola svi imaju različite poglede i mišljenje. ;)

I ja isto mislim da za montažne kuće treba širok prostor veći od 4 - 6 ara kako je to uobičajeno kod većine, ova parcela koja je predviđena za urbanističko prigradsko naselje a to ima kod mene blizu, lepo su raspoređene i ima jednostavne oblike a tako ima prostor za baštenski vrt. Na žalost ovakve kuće su u malom broju. Sada umesto jedne kuće, ako znaš na Palilulu, rušili su staru kuću i iskopali celo dvorište i od nje napravi trospratnu zgradicu sa stambenim i poslovnim objektima. Dalje mi nije jasno oko zgrade, ko polaže pravo na nju?

E sad zavisi kako između odnosa roditelja i dece, ako deca su zaposlena i sebi obezbedila prostor i komfor što da se seli i uz to da prihvata obavezu prema starijima, ne samo kad im zatreba, nego i zdrav odnos - viđanje i druženje. Ukoliko nisu zaposlena zaista su im na teretu i zakomplikuje sebi i njima život, moraju kad tad da se trgnu.

Ma najlepše je biti sebi svoj gospodar. ;)

za gradnju ichega trebaju pare :lol:
urbani projekti imaju tendenciju menjati se promenom politike,ali privatno vlasnistvo ostaje privatno dokle god terasa ne predje u komshijino dvorishte
mada opet,ako vrednost nekretnine prevazilazi vrednost "narushenog" dela zemljishta...uz dugogodishnje razvlachenje parnice...nishta ti ne mogu
uz klimatske treba uzeti i geografske razlike,ne samo o konfiguraciji terena,vec cenovniku relacija,grad-predgradje-selo-vukoyebina
gde nameti rastu udaljavanjem od centra

gledajuci ljuCki faktor u ovoj jednachini sazalim se na sudbu sviju nas...mozemo ziveti skupa...zajedno smo jachi:)

Ja sam čula teoriju o ovom fenomenu sročenu na sasvim drugačiji način:
Naime, sremci i vojvođani starojeltesedeoci takozvani grade niže kuće jer su oduvek živeli u izobilju i nisu morali da se bore za opstanak dok, opet takozvane, izbeglice dižu kuće na sprat (koje su retko omalterisane i uopšte useljive do kraja) jer unapred žele da se obezbede pošto ih život nije mazio. Što ih, svakako, čini vrednijim procentom ljudskog roda koji naprednije razmišlja i generalno više rinta.

Meni je lično to bilo prosto neukusno; niko ne brani da se sprat podigne kad/ako za to dođe vreme (razmišljanje unapred podrazumeva duboke temelje). Deca uglavnom prosto odu od kuće u neke urbanije krajeve (dostupnost, prevoz, posao, škole...) a ti spratovi, ako se kad i srede, uglavnom služe da se stari presele gore, a dole iznajmljuju za male pare (nepoželjno predgrađe) i veliku odgovornost. Mada, u kakvoj bedi živimo, nekretnine su verovatno najpametnija investicija pa makar i u ovakvom obliku.

Back