Kubikaža, zapremina...

Grof Sen Žermen

Primećen član
Banovan
Poruka
788
Uvek sam imao malu zabunu oko tih stvari...

Kada neko kaže ima motor zapremine 2 litre, to je isto što i kada se kaže ima dve hiljade kubika...jel tako, konjske snage su KS, odnosno sada kilovat (kW)...sada da li bi neko mogao da mi objasni razliku između kubikaže i konjske snage...ja znam onako teoretski...al' bi mi više značilo neko praktično objašnjenje...

KS i KW nije isto. Nekada je merna jedinica bila KS. Inace, jedan KW iznosi 1.36 KS. Znaci, 100KW = 136KS. Zapremina predstavlja kolicinu mesavine i vazduha koju motor potrosi u jednom ciklusu sagorevanja, a snaga bilo to KS ili KW predstavlja snagu koju motor proizvodi pri odredjenom broju obrtaja. Inace, motor nema istu snagu na razlicitom broju obrtaja. Jos jedna od bitnijih stvari je obrtni momenat, koji zavisi i od snage motora, prenosa, pa i zapremine. Obrtni momenat je sila koja okrece tockove, a on se, opet, dobija na odredjenom broju obrtaja. Auto najbolje "vuce" u onom opegu broja obrtaja gde se krive snage i obrtnog momenta seku.

Vidi dyno test Honde kao moja, nigde se ne seku krive obrtnog momenta i snage:

Nasao sam drugi grafikon! Na njemu se seku krive :)

STR-01053001-kW-Nm-C.png

Mada, sad sam primetio da ne pokazuje snagu kako treba, ali su cifre na sajtu tacne. Ocigledno su zeznuli prilikom crtanja. U svakom slucaju, krive prikazuju kretanja kako treba, samo brojke malo odudaraju.

Poslednja izmena:

Back