Kuba - Varadero

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nisam isao preko agencije (ne volim da putujem na taj nacin) vec sam cackao po internetu jer sam unapred znao da oko nove godine Virgin Atlantic pusta odredjen broj karata za letove na relaciji London-Havana u januaru i februaru po jeftinijoj ceni ;)

E za to mi je trebalo da izvadim britansku vizu (7600 dinara-srecom ima ko da mi posalje garantno pismo) i da dodjem od Beograda do Londona. Imao sam mesec dana lufta do polaska i na vreme sam kupio povratnu kartu Wizz airom od Zagreba do Londona, bio je neki popust pa me je povratna izasla 60 evra. Na to dodaj jos (ako se ne varam) oko 45 evra za povratnu autobusku kartu Bg-Zg, transfere u Londonu od aerodroma do grada (posto avion iz Zg slece na Lutonski aerodrom a avion za Havanu polazi sa Getvika) koji su jos nekih 55 evra (u oba pravca)- u prethodnom postu sam zaboravio ovu stavku pa sam napisao da me je sve kostalo 730 evra

Dakle, naizgled jeste cimanje ali ako se dobro organizujes i nije a, sto je meni bilo najvaznije, ceo put me je izasao tih povoljnih 785 evra (530 karta London-Havana + 95 viza + 45 Bg-Zg + 60 Zg-London + 55 aerodromski transferi). Avionske karte platio karticom preko interneta.

Na Kubi nismo hteli da idemo po hotelima (iz vise razloga) vec smo se odlucili za casa particular- privatan smestaj, negde imas sobu u okviru stana (kao kad iznajmis sobu u CG), negde imas solo apartman. Cena je 20 evra po sobi, nebitno da li tu spava 1 ili vise osoba. I sve casa particular (tacnije bar one u kojima sam ja bio) su pristojne, da bi njihovi vlasnici dobili uopste dozvolu da izdaju gajbe moraju da ispune brdo uslova. Inace, da ne bude zabune, menjali smo smestaj zato sto smo putovali dosta po Kubi.

Cene hrane variraju ali recimo da je bogat obrok oko 8 CUC-a (6 evra) u normalnom restoranu.

Pivo je 1-2 CUC-a, kokteli su 2-4 CUC-a, rum od 0,25 do 1 CUC. Zanimljivo je da je pivo u prodavnicama tek neznatno jeftinije nego u kaficima (0,90 CUC-a).

jel bih mogla da idem na blef, tj. da trazim smestaj kad stignem na Kubu, da kupim samo avio kartu a tamo da se snalazim?

Da ali savetujem ti bar za prvo vece da rezervises preko neta smestaj- da li ces u hotel ili casa particular, stvar je tvog licnog izbora. Pa ako ti se ne svidi- sutradan lagano prosetaj i nadji smestaj koji ti vise odgovara.

Pri prelasku granice, po izlasku iz aviona popunjava se neki formular gde traze da upises neku adresu gde ces biti smestena ali to je nebitno- ja sam upisao adresu koju sam nasao na netu a nisam uopste ni isao u taj stan.

leti je izuzetno toplo, pa se savetuje pre ili posle leta. u februaru je odlicno, temp je nekih 28C, podnosljivo, pirka vetric pa je (zavisno od toga gde ste na kubi) malo hladnjikavo (samo zbog vetra!!)
sto se tice smestaja, mozes na divljaka, ali sto je Mauzer C. pomenuo traze da ispunis na ulazu gde ces odsedati! (samo bilo koji hotel napises). Viza se dobija na licu mesta, bez problema!!!! dok Amerikanci i ostali zapadnjaci cekaju po redovima!! he he
Varadero je poznato turisticko mesto- ali morate imati na umu KUba je SIROMASNA zemlja!!!!! pa je sve veoma skromno!! Inace, Varadero, fantasticne plaze, a mesto je nista posebno - malo, samo hoteli i plaze - cisto turisticko, nema atrakcija...
Havana- ne sme se propustiti!!! Izuzetan grad! Centar im je fantastican, ali vi ste turisti i to morate imati na umu i vi ste njima izvor profita.! Ali obavezno kazete da ste iz Jugoslavije (ne iz Srbije ne znaju!) i dobicete popust! Bice sitnih prevara (prodaju vam pogresne markice za razglednice, ako kupite na ulici nesto vratice vam u kubanskim pezosima, ne u turistickim!!!)- da postoji poseban pezos za turiste! I razmenite sve pare, pre nego sto odete na Kubu, u dolare!! (tamo im je nizak kurs!)
Inace na ulici niko ne sme da vas dira. Policajac na svakom cosku (zabranjena su im bilo kakva grupna okupljanja).
Obidjite trg revolucije,( kocijama mislim da je oko 25 dolara), novu havanu, obliznje plaze (mozete i gradskim busom-bicete atrakcija :) , malo avanturizma :).
Mozete uzeti privatan smestaj (ako je neko zainteresovan imam kontakt od nekih ljudi u Havani gde smo mi odseli, ok je smestaj) cisto malo da zivite sa kubancima, upoznate zivot tamo...Mada drugarica koja radi u Travel House-u kaze da smo mozda mogli proci i jeftinije sa smestajem (mi smo isli na divljaka, pa je bilo daj sta das), mozete da ih pitate u toj agenciji da vam preporuce neki jeftin hotel (oni rade aranzmane po porudzibni), a mozete i malo sami da se angazujete i istrazite internet..
Za prevoz, ne pitajte, isla sam i ja iz Londona, pa stvarno ne znam kako iz Srbije..Inace, avio kompanija nam je bila Tomson (na google ukucajte cheap flights, pa cete dobiti najjeft).Let london-varadero- povratna 270 funti (neki su nasli i za 240funti!)
Inace, SPANSKI je prednost . Mozete vi sa njima da pokusate engleski, ali mnogo je lakse ako naucite bar neke osnovne spanske reci, jer ljudi na ulicama retko pricaju engleski!
PONESITE od kuce sve sto vam treba za leto (mleka sa zastitnim faktorima, maramice..sve za higijenu) jer izbor je katastrofa (nema uvoznih proizvoda!!!) Mi smo u Havani nasli Nestle cokoladu i svi smo se krstili, odakle to tu zalutalo! Dakle, jos jednom, Kuba je prelepa zemlja, ali i veoma siromasna!!!!!!!

Toliko, pozdrav i srecan put! ;)

Ja iz principa ne govorim da sam iz jugoslavije pa to nisam praktikovao ni na Kubi i bilo je interesantno kad Kubanci cuju "Serbia" odmah povezu sa "A, Serbia y Montenegro!". Najpre mi je bilo cudno otkud znaju za crnogorce

Mamila je napisala strasno bitnu stvar a to je da je bez bar osnovnog poznavanja spanskog strasno tesko bilo kakvo sporazumevanje.

Vremenske prilike su takve da se preporucuje odlazak u periodu novembar-mart zato sto od aprila pocinju kise i velika je vlaga. Oktobar je jedini mesec kad su zagarantovani uragani.

Ako je neko zainteresovan da pogleda, evo ga video klip snimljen pre 2 meseca u Havani

Planiram da putujem u Toronto pocetkom jula kod prijatelja a odatle na Kubu. Da li neko moze da mi preporuci hotel u koji treba otici u Varaderu? Da li treba birati hotele sa 4 ili 5 zvezdica ili su i sa 3 zvezdice pristojni? Ne trazim nista posebno samo da je hotel cist i bezbedan, u smislu da ne ostanem bez para i stvari? Da li neko zna koliko je normalna cena za aranzman od 7 dana iz Toronta? Dobro bi mi dosla preporuka neke agencije iz Kanade koja ima pristojne cene.

@ Cokamala:

Najbolji sajt (prvovereno) je : redtag.ca

Kad provalis kako funkcionise stranica, i kad izaberes hotel (cene su u kanadskim dolarima; obrati paznju i na male cifre u uglu, koje ti pokazuju npr. ako je cena aranzmana 500 dolara, videces u uglu + cifru za takse), onda otidji na tripadvisor.com i tu proveri sta ljudi koji su bili u tom istom hotelu misle o usluzi itd. Na tripadvisor-u ces pronaci i fotografije (nisu namestene) skoro svakog hotela koje su snimili turisti. Naravno, tako ces dobiti bolji uvid u to kako taj hotel zaista izgleda. Putovanje mozes da kupis sa sajta, samo moras da imas kreditnu karticu. Takodje, obrati paznju da kad biras aranzman da obavezno bude : "All inclusive".

Nemoj da zaboravis i kakvu vrstu kanadske vize imas nrp. single ili multiple entry, jer ukoliko dobijes ili imas single entry, raspitaj se ili neka se tvoj prijatelj raspita, da li ces imati problema prilikom povratka sa Kube u Kanadu.

Back