Kuba: Nedostaju osnovne namirnice

bolje bi bilo *******cima da uplate koju kunu nekom od onih 45 miliona gladnih iz amerike nego sto brinu za sudbinu sirotinje nekih drugih zemalja sirom sveta
Једно је сигурно када би влада Америке бринула о својој сиротињи, уместо што уз помоћ санкција и бомби решава проблеме у трећим земљама, свет би био много лепше место.

Koliko god da se SŠA delu populacije loše piše, ljudi nogama glasaju da je SŠA dobro mesto za život
Nasi ljudi u USA tako lako zaborave koliko im je dobro zato sto im je dobro. Razmaze se. Nedavno razgovaram sa jednim svojim sugradjaninom i to otprilike ide ovako - sta mi je $60 000 godisnje. Znas li koliko imaju Amerikanci kojima su matorci ostavili nekretnine, kompanije itd. Pa koliko kosta zdravstveno, pa rata za kucu... U Srbiji imao 35000 din. i ziveo kod matoraca. Kad je dosao u USA placao kiriju 600-700 dolara, zaradjivao 2500 i bio presrecan. Sad mu rata za kucu 1000, a zaradjuje 5000 i nista ne valja. U roku od 3 godine.

Nasi ljudi u USA tako lako zaborave koliko im je dobro zato sto im je dobro. Razmaze se. Nedavno razgovaram sa jednim svojim sugradjaninom i to otprilike ide ovako - sta mi je $60 000 godisnje. Znas li koliko imaju Amerikanci kojima su matorci ostavili nekretnine, kompanije itd. Pa koliko kosta zdravstveno, pa rata za kucu... U Srbiji imao 35000 din. i ziveo kod matoraca. Kad je dosao u USA placao kiriju 600-700 dolara, zaradjivao 2500 i bio presrecan. Sad mu rata za kucu 1000, a zaradjuje 5000 i nista ne valja. U roku od 3 godine.

Klasicna prica gastozza. Bice da im nedostaje slobodnog vremena da se razvlace po kaficima itd.

Па ваљда је глад последица неспособности комунистичких власти да на тропском острву које има 12 месеци пролећа и лета узгоји довољно хране за 10ак милиона људи? Од чега би се хранили да не постоје САД?

Каква нафта на Куби?

Kuba uvozi skoro sve od prehrambenih proizvoda osim možda ribe, ja sam se zaprepastio kad sam bio tamo da su mi ljudi rekli da čak i šećer često uvoze jer svoju produkciju koriste skoro isključivo za destilaciju ruma koji potom izvoze. Inače trguju najviše sa Kinom, Španijom i EU uopšte pa sa Brazilom i Venecuelom i naravno SAD i pored sankcija. Posvetili su se duvanu i šećernoj trsci zanemarujući skoro sve ostalo da bi se zaradile pare od izvoza i prodaji turistima koje kao i u svakom takvom sistemu ostaju skoncetrisane u vrlo ograničenom krugu ljudi. Kao i povećanju obima turizma jer su izgradili gomilu lanaca hotela i komercijalizovali obalu,uz dobar imidž da su još "neprskani" tj neiskvareni i oldtajmerski šmek privukli ogroman broj ljudi iz Evrope,Rusije i Kanade. Na taj način su krenuli da podižu raspalu ekonomiju koja je istorijski bukvalno bila promašaj za promašajem, čak i za komunističke standarde, i malo životni standard stanovništva uz povoljne nabavke hrane naročito osnovnih namirnica i nafte iz Brazila i Venecuele dok su im bili naklonjeni tj ovi drugi dok su imali šta da im daju.
To je sve ipak stvorilo ogromni disbalans između ljudi koji rade u turizmu i pridruženim uslugama i kojima je dostupan strani novac i konvertibilni pezos i ljudi koji rade na plantažama po unutrašnjosti koje su skoro potpuno u državnom vlasništvu i demotivišući radnike koji bukvalno rade za 20-30 $ mesečno, koliko jedna sobarica uzme posle par smena od bakšiša u nekom boljem hotelu ili vlasnik sa dozvolom za casa particular za jedno veče kada turista privede "ljubav svog života" (ili barem ljubav tog dana ;) ) na celovečernje upoznavanje jer su iz nekog razloga takvi romantičnii momenti sa domicilnim devojkama zabranjeni po hotelima...osim ako se volšebno u džepu bezbednjaka ne stvori 30-50$ ili devojka koju upoznajete nije zaposlenik istog tog hotela :lol: i zato nije čudno da profesor u školi ili lekar rade kao noćni portiri ili nosači kofera u boljim hotelima, a skoro sve devojke koje upoznate po noćnim klubovima su "la enfermera".

I to je bilo 2010-11 kada sam ja bio mogu da zamislim do kog nivoa se to do sada produbilo pogotovo tokom Obaminog "pomirenja" kada je i masa Amera navalila.
Elem...Tramp je okončao novu "ljubav", Venecuela je u qrcu a Brazil izrazito desničarski i nekako mi se čini da će još jedna pogrešna kalkulacija da im se obije o glavu...opet. Da li će se i režim opet izvući? verovatno,jer su ipak 60-godina ispiranja mozga u pitanju i generalno jer mnogi i ne znaju za bolje ali sada bez Kastrove harizme i koliko toliko šire dostupne medije pitanje je da li i poslednji put.

Dakle ako niste bili na Kubi ,eto biće ona "stara" još koju godinu...iskoristite.

Poslednja izmena:
Tu nema spora samo što se tiče "Izuzetnih" znalo se i za bolja vremena pa je samoupravna Kuba ipak opstala.
Nakon dogovora sa SSSR-om, koji je osigurao nezavisnost komunisticke Kube, SAD vodi pasivnu politiku prema Kubi. Uveli su im sankcije i ne diraju ih.

Kuba ce trajati dok se ne urusi iznutra, a to moze potrajati u izolovanom sistemu

Poslednja izmena:
Nakon dogovora sa SSSR-om, koji je osigurao nezavisnost komunisticke Kube, SAD vodi pasivnu politiku prema Kubi. Uveli su im sankcije i ne diraju ih.

Kuba ce trajati dok se ne urusi iznutra, a to moze potrajati u izolovanom sistemu
Kao i za Truloslaviju! Čekali da se sama uruši, i tek onda udarili i ostvarili neki svoj cilj, a 'svi' u svetu ih još HVALE za tu OKUPACIJU!

Back