Ктулу - језиве способности и занимљивости

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Ктулу је фикционо космички ентитет из Лавкрафтове кратке приче "Позив ктулуа". Описан је као древни Бог кога обожавају култисти дивећи му се и надајући се награди. Ктулу је некада шетао копном међутим, затворен је под водом где је упао у дубоки сан.

1. Грандиозно чудовиште (застрашујућ изглед)
Ктулу је делом октопус, делом лигња. Огроман број пипака излазиму око уста (на хиљаде), глава му је ћелава, висок је стотинама метара, дуга и уска крила на његовим леђима, дугачке канџе - може да плива и да лети.

2. Поглед излуђује
Сам поглед у Ктулуа учиниће да човек полуди. Људи нису у стању да спознају изглед бића и да разумеју како изгледа. Наводно, наши смртни мозгови нису у стању да разумеју.

3. Контрола ума
Ктулу поседује телепатске моћи тако снажне да ако би био на копну, може учинити да сви људи полуде истог тренутка (ако му је по вољи). Иако Ктулу спава, може телепатски продреди до ментално оболелих људи и манипулисати њима.

4. Пропаст човечанства након што постаје будан
Након што Ктулу постане будан, учиниће да људи или умру или да полуде, враћајући се у примитивне облике постојања, делајући као лудаци и живећи у потпуном незнању. Не постоји начин да се Ктулу заустави.

5. Ктулу спава у јужном пацифику
Верује се да је Ктулу тамо заробљен испод камена, чекајући да га верни култисти пробуде из дубоког сна. Оно што је занимљиво јесте да је 1997 године снимљен врло снажан звук у том делу, што подсећа на хркање. Кога занима да сазна више о томе, нека погледа овај видео:

6. Постоји религијска организација која обожава Ктулуа (није зезање)
The first united Church of Cthulhu - јесте религијска организација основана 2014 године у Аризони.

Ктулу кроз слике:
d5z42ky-03fbdfc3-67e2-4ada-8bc4-59943ac216ac.jpg

cthulhub.jpg

Како вам се чини Ктулу? Замислите себе у периоду када је писана прича 1928 године. Како би сте појмили тада ово језиво створење?

Ктулу (енгл. Cthulhu) је измишљени космички ентитет, којег је створио писац Х. Ф. Лавкрафт и први пут представљен у краткој причи "Зов ктулуа"[2][3], објављеној у америчком петпарачком часопису Weird Tales из 1928. године. Сматра се Великим Старим унутар пантеона Лавкрафтових космичких ентитета, а ово биће је, као једно од најпопуларних, део популарне културе. Лавкрафти приказује Ктулуа као гигантско биће које обожавају култисти. Ктулуова појава описана је као комбинација хоботнице, змаја и карикатуре људског облика. Његово име је дато универзуму који је инспирисан Лавкрафтовим делима, где су он и његови сродници постојали, Ктулу митос[4].

Чим сам отворио тему, евидентно је да је Ктулу мени језиво биће. Прво имађ страх од дављења, дубоког океана, а онда је ово биће тамо успавано. И то не неко малецно, него ужасно велико и монструозно.

Чим сам отворио тему, евидентно је да је Ктулу мени језиво биће. Прво имађ страх од дављења, дубоког океана, а онда је ово биће тамо успавано. И то не неко малецно, него ужасно велико и монструозно.
mnogo si se udubio

Back