KRVNI PRITSAK - neobicna situacija...

• Začetnik teme Začetnik teme busy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

busy

Obećava
Poruka
62
Naisao sam na jednu zanimljivost:

Prilikom merenja krvnog pritiska kod jedne gojazne osobe, (gde je i ruka debela) stavljajuci manzetnu aparata na ruku, uobicajeno - nesto iznad lakta, vrednosti su (iz nekoliko merenja u razmacima od par minuta) 160/100. Desava se medjutim da se poneki put manzetna "otkopca"(zbog debljine ruke valjda...) pa sam onda sasvim slucajno zbog ovog otkrio zanimljivu situaciju:
Pomerio sam vezivanje manzetne aparata nize na ruci, tako da jedan njen mali deo prelazi nadlakticu. Tada polovinu mokrofona stetoskopa moram podvuci ispod manzetne, da bi bio na uobicajenom mestu prilikom merenja. Medjutim, tada su vredosti merenja 135/85.
Nekoliko puta sam to uradio sa naizmenicnim vezivanjem manzetne aparata - iznad nadlaktice i ispod. Uvek su vrednosti bile kao sto sam vec rekao.
(puls je 80 - 85, ujednacen i cvrst...)

KOJA SE VREDNOST MOZE UZETI KAO - TACNA ?

Hvala,
"busy"

Poslednja izmena:
Ja stvarno nisam umeo jasnije da napisem. Po ovom odgovoru, sta je s onim aparatima koji mere "na prst" ili "na zglob.....?"

Nisam rekao podlaktica, vec da manzetna prelazi oko 1/5 dela njene velicine ispod lakta...

Aparati ''za na zglob'' kako kazete su tako i bazdareni..
a sto se tice ostalog ne znam vise sta da vam kazem pitajte nekog internistu a mozda neko zna odgovor,ja nikada za 11 godina svoga rada nisam pacijtentima merila pritisak ni 1cm ispod lakta ma koliko debelu nadlakticu imali prema tome to je to. :)

Aparati ''za na zglob'' kako kazete su tako i bazdareni..
a sto se tice ostalog ne znam vise sta da vam kazem pitajte nekog internistu a mozda neko zna odgovor,ja nikada za 11 godina svoga rada nisam pacijtentima merila pritisak ni 1cm ispod lakta ma koliko debelu nadlakticu imali prema tome to je to. :)

Manzetna zapravo tako malo naleze na pregib ruke, da je to prakticno zanemarljivo ali vrednosti su nesto sto jako skrece paznju: 160/100 ili 135/85 ?
Ako se "prvi" i "zadnji" ton racunaju kao osnovni princip, onda, makako da se meri, logicno bilo da su prave vrednosti one nize...Pritisak, koliko sam ja upucen, pri nepravilnjom merenju ne moze biti NIZI, vec se, ili ne cuju tonovi ili je znatno visi........
I, da Vas ne gnjavim vise, probajte to i sami.

POZDRAV,
"busy" ;)

Back