emy_331:
Ma oni su totalno nebitni likovi!
Mislim,bar danas posto ih nema
Ali iskreno ne cudi me sto su ih neki voleli...svako ima svoj izbor i ukus.Meni su licno svi ti likovi bljak!
Mene ne cudi sto su ih mnogi 'voleli' (ne bih to bas nazvao ljubavlju ili ocaranoscu, vec prostom potrebom za nalazenje uzora u adolescentskom dobu, odnosno zelju za 'lagodnim' zivotom, koji su doticni vodili, od strane malo starijih osoba koje nisu uspele da sebe nadju i ucine nesto od svog zivota), vec sam jednom pisao o tome (mada nije bas bila ista tema, ali posto je cela socioloska situacija naseg naroda isprepletana sa doticnim spodobama mnogo toga se moze objasniti preko fenomena idolizacije kriminalaca i kvazi-kriminalaca):
http://forum.krstarica.com/viewtopic.php?p=25528&highlight=#25528 (he he, moj prvi post ovde

)
Nije fascinantno to sto su se mnogi usled sopstvenog moralnog slepila divili takvim kretenima. Meni je mnogo fascinantnije sto se takvima mnogi dive i dan-danas...
Kad uspemo da se otkacimo istih, zaboravimo na kretene koji su nas doveli tu gde jesmo, mozda, ali samo mozda, imamo sanse da se prikljucimo civilizovanom svetu... Nas (kao narod) izgleda gone demoni proslosti, i to ne samo bliske (krimosi, ratni/extra-profiteri, wadikavi, Radovani, Mladici...) vec i daleke, cak i dogodovstine iz srednjovekovne Srbije. Prosto je fascinantno da se ljudi sa naseg podneblja, inace vise puta dokazanog pileceg pamcenja, tako do tancina secaju kakva je nasa zemlja bila u proslosti...
Neverovatno je to sto mi sopstvenu decu trujemo 'precima' (da ne kazem idejnim tvorcima) osoba o kojima se prica na ovoj temi. Otvori bilo koju citanku za osnovnu skolu, i tu ces videti bar 50 epskih pesama o 'herojima' hajducima... Zar ni posle toliko godina ne mozemo sebi da priznamo da su hajduci bili obicni kriminalci, lopovi, banditi, ubice? Jeste, ubijali su Turke-okupatore, ali su isto tako ubijali i krali od 'nasih'... A mi ih i dalje slavimo kao heroje, kao sto to radimo i sa ovim danasnjim generalima koji su inicirali ili licno napravili masakre nezapamcene na Evropskom kontinentu... Ubijali druge, ubijali nase, krali od drugih, krali od nas... Hajduci XX veka! ... A mi cemo da ih slavimo, je l'?
I posle da se cudim zasto imaju toliko 'obozavaoca'? Ma ne... Obzirom kakva je ovo ovde stoka od naroda, ja se cudim (i ujedno sam i srecan) sto i dalje ima iole normalnih ljudi koji ih se gnusaju...
I evo, sad mi ovde trosimo nase dragoceno vreme raspravljajuci o osobama koje to nisu nicim zasluzile... Zato lepo kazem: Pustite ih, neka ih pojede istorija... Jer nastavimo li da ih pominjemo, za 100 godina ce moji pra-unuci citati o 'herojima' Ratku, Radovanu, Milosevicu i ostalima... A ja to definitivno ne zelim!