Kružni tok

Pravila vožnje u kružnom toku​

Pravila vožnje u kružnom toku važno je poštovati radi bezbednosti svih u saobraćaju, pa je red da ih se podsetimo.

Da krenemo od osnovnog: U Srbiji, ispred kružnog toka uglavnom stoji saobraćajni znak "obrnutog trougla", odnosno poštuje se pravo prvenstva prolaza. Ako saobraćajnih znakova nema, onda se gleda pravilo desne strane.
Ukoliko je u pitanju kružni tok sa jednom trakom, morate pogledati levo pre nego što se uključite, a i oni koji su već u kružnom toku imaju prednost u odnosu na vas koji u njega tek ulazite.
Prilikom isključivanja iz kružnog toga, po zakonu morate da uključite pokazivač pravca, odnosno "žmigavac", a isto tako, da ne biste ugrozili bezbednost, nemojte da usporavate ili stajete pri isključivanju (sem kad je tu pešački prelaz ili, npr, Hitna pomoć).

Kad je u pitanju kružni tok sa više traka, automobil u unutrašnjoj traci kružnog toka nema prednost u odnosu na auto u spoljašnjoj.

Konkretno – ne smete iz krajnje unutrašnje trake (uz ostrvo) da "isečete" sve ostale u drugim trakama kružnog toka, da biste izašli tamo gde vam odgovara. Prednost u samom kružnom toku ima vozilo koje nastavlja kretanje trakom u kojoj se nalazi, kako piše sajt "Polovni automobili".

Zato, ako se dva automobila voze "rame uz rame" u kružnom toku, pri čemu je jedan u traci bliže centru, a drugi u traci desno od njega, tada važe ista saobraćajna pravila kao da voze na pravom putu sa dve ili više traka.

To znači da ukoliko vozač auta iz "unutrašnjeg kruga" želi da se prestroji u traku desno od njega ili da izađe iz kružnog toka, on mora da uključi migavac, propusti vozila iz "spoljašnjeg kruga", tj. iz trake desno od sebe i da se tek onda prestroji u tu traku ili krene ka isključenju iz kružnog toka.

Važe ista pravila kao da je u pitanju klasično prestrojavanje na putu sa dve ili tri trake. Ponovimo - vozila iz unutrašnjih traka nemaju prednost u odnosu na vozila u spoljašnjim trakama!

Najbolje je da još pre ulaska u kružni tok dobro razmislite gde ćete izaći, kako biste pravovremeno mogli da reagujete i time izvedete željenu radnju. Pored ovoga, nije zabranjeno ni napraviti nekoliko krugova u kružnom toku, u kojoj god da ste traci, ukoliko je to neophodno da biste se bezbedno isključili.

Naravno, i praksa i rutina igraju veliku ulogu u tome kako ćete se snaći. Ukoliko se nađete u ozbiljnoj gužvi (kao, na primer, na Slaviji), ova pisana pravila u praksi će pasti u vodu jer ih se neće svi pridržavati. U tom slučaju, ne zaboravite da uključite žmigavac pre isključenja i uvek "školski" dvaput proverite situaciju oko sebe!

Screenshot_20241016-110238-669.png

https://www.b92.net/automobili/aktuelno/68057/pravila-voznje-u-kruznom-toku/vest

Nema šanse da to srbi shvate. Nema se kapaciteta :mrgreen: da vidiš u špsniji skoro da više nigde nema semafora samo jure ko ludi. Ali to je tako jednostavno i žene proleću.
ali ni oni nisu bili cveće za miris , nego velike novčane kazne , oa polako to prešlo u naviku
kod nas ovde na Balkan , uopšteno, problem je što uvek de nađe neko , drug, brat , stric , drug od zeta, pa ima samo selektivno kažnjavanje, kada ni bilo sve nit pi babe nit pi stričevima bilo bi sigurno drugačije

Žuti skreće odmah, desna traka. Kada ide samo žuti desnom trakom svi ostali uleću u kružni. Ako idu žuti i plavi ili samo svetlo plavi i tamno plavi svi ostali čekaju! Ovde je loše nacrtano ali svetlo plavi i tamno plavi se isključuju u levu traku kako bi još neko mogao da ide paralelno.

pravila-kruznog-toka-504x437.jpg

Normalno prestrojavanje je ko menja traku taj propušta. U španiji to ide toliko brzo da bukvalno proleću! To se vremenom uigra.

Kod nas će biti haos jer su srbi skloni izmišljanju svojih saobraćajnih pravila.

Kod kružnih tokova zakon ima smisla dok je slab saobraćaj. Međutim, kad krene gužva da bude (a to je otprilike 90% vremena), onda to postaje divljina. Ko će koga da iseče, zajebe, ubaci se... itd... a naivni koji shodno znaku čekaju da ih neko pusti jer nemaju prednost, mogu samo da prikupe bes ovih iza. Tako da praviti kružne tokove kao oblik neregulisane raskrsnice u uslovima gužvi, kako bi se ljudi krljali, psovali i prikupljali stres, je napredno retardirano.

Žuti skreće odmah, desna traka. Kada ide samo žuti desnom trakom svi ostali uleću u kružni. Ako idu žuti i plavi ili samo svetlo plavi i tamno plavi svi ostali čekaju! Ovde je loše nacrtano ali svetlo plavi i tamno plavi se isključuju u levu traku kako bi još neko mogao da ide paralelno.

Pogledajte prilog 1626583
Normalno prestrojavanje je ko menja traku taj propušta. U španiji to ide toliko brzo da bukvalno proleću! To se vremenom uigra.

Kod nas će biti haos jer su srbi skloni izmišljanju svojih saobraćajnih pravila.
Vozim uvek narandžastu ➡️ i skrećem gde hoću :whistling:

Važe ista pravila kao da je u pitanju klasično prestrojavanje na putu sa dve ili tri trake. Ponovimo - vozila iz unutrašnjih traka nemaju prednost u odnosu na vozila u spoljašnjim trakama!
Ovo je lako naučiti one koji ne znaju... sva vozila koja su u kružnom toku su ravnopravna isto kao da su na pravom putu. Pravilo desne strane važi, nema prestrojavanja ako nailazi neko ko ima prednost jer dolazi zdesna. Dobro pogledaj pre nego što promeniš traku, isto kao da si na pravcu.

Ovaj novi kružni tok kao da izaziva napad panike kod vozača jer je većina u strahu kao da će da propuste izlaz ili da će da ih udari voz pa uleću u njega po principu "zakona jačeg, bržeg i većeg".

Sirenu retko koristim ali od kako je pušten u saobraćaj - retko mi se desi u kasnijim časovima da nisam "legla" na nju u ovom kružnom toku.

Ja miuslio da smo apsolvirali kruzni tok na prosloj temi..
Bar sam ga ja apsolvirao i jednostruke i dvostruke i visestruke..
Tako da je ovde sve vec receno , ako je kruzni sa 2 trake, onda se unutrasnja traka koristi kao rezerva za preticanje sa unutrasnje strane, ustvari , ili ako se ulazi odmah u nju , onda sluzi kao pomocna traka, kruzni stojeci tok...ides dok ide kad ne ide cekas da se oslobodi desna traka, da bi se prestrojio , onda se prestrojis , i sad ne bi trebalo da odmah mozes i da izadjes, tj ovo sto je na slici iz spanije, ali , nek bude da mozes odmah , mada to cini nepreglednim situaciju za onog ko ulazi na tom mestu , jer on gleda samo susednu spoljnu traku kruznog toka, ne gleda unutrasnju traku kruznog toka, tako da ces mu odjednom banuti iz unutrasnje trake, ali dobro nek gleda onaj ko je u spoljoj u kruznom toku...

Zato ce sigurno da se desi , cim se popuni spoljna da pomalo uspori , da ce odmah stati unutrasnja traka kruznog toka..odmah , u sekundi...i ako je to potraje samo 2 minuta, ona ce stati skroz , napuniti se i stati..

Ali zakon je zakon i tako ce biti ...

Ja miuslio da smo apsolvirali kruzni tok na prosloj temi..
Bar sam ga ja apsolvirao i jednostruke i dvostruke i visestruke..
Tako da je ovde sve vec receno , ako je kruzni sa 2 trake, onda se unutrasnja traka koristi kao rezerva za preticanje sa unutrasnje strane, ustvari , ili ako se ulazi odmah u nju , onda sluzi kao pomocna traka, kruzni stojeci tok...ides dok ide kad ne ide cekas da se oslobodi desna traka, da bi se prestrojio , onda se prestrojis , i sad ne bi trebalo da odmah mozes i da izadjes, tj ovo sto je na slici iz spanije, ali , nek bude da mozes odmah , mada to cini nepreglednim situaciju za onog ko ulazi na tom mestu , jer on gleda samo susednu spoljnu traku kruznog toka, ne gleda unutrasnju traku kruznog toka, tako da ces mu odjednom banuti iz unutrasnje trake, ali dobro nek gleda onaj ko je u spoljoj u kruznom toku...

Zato ce sigurno da se desi , cim se popuni spoljna da pomalo uspori , da ce odmah stati unutrasnja traka kruznog toka..odmah , u sekundi...i ako je to potraje samo 2 minuta, ona ce stati skroz , napuniti se i stati..

Ali zakon je zakon i tako ce biti ...
repetitio est mater studiorum

Da , samo kod nas nije dozvoljeno ovo neulazenje u kruzni tok, tj zuto i svetlo plavo , to kod nas ne smes da radis....nego moras da udjes pa obrni ceo krug pa onda izadji...nema ceskanja jaja, a kruzni je jaje....

Slavija je to koliko sam video uspesno resila, tako sto vise nije kruzni tok nego je raskrsnica, koja ima kratke ali kruzne ulice , ali nije kruzni tok...
ko se ukljuci npr kod kafane, on ako protera tih 90 stepeni ima lepo definisane dve trake, i tramvaj koji je u trecoj traci skroz levo , cak i linije za stop ako je tramvaj u blizini i ide ka beogradskoj...tako da jasno svi vozaci vide na horizontalnoj signalizaciji u svojoj kruznoj ulici da mora da propuste tramvaj koji dolazi iz krajnje trake levo , a onda imaju po traci u koju su usli u toj svojoj kratkoj ulici gde da idu , ako su usli u levu traku idu strelica pravo, tj dalje u kruzni tok ka mc donaldu , ako su usli u desnu traku idu strelica desno..tj vec deset metara dalje mogu da se prestroje za izlaz u beogradsku ili da odu pravo u glavnu ulicu....

Ali tu mogu i da stanu , jer oni su sad u ulici, nema nikakve veze sa kruznim tokom samo je kruzna ulica, i obicno i stanu , video licno..
Stoje i na isto kruznoj ulici koja je ispred hotela slavija...iako je tu kraci potez i desna traka nudi samo skretanje u mekenzijevu , a leva traka nudi skretanje u mekenzijevu ili ulazak u onu novu ulicicu sa dve trake koju opisah malo pre.....i tako su napravili male kratke kruzne ulicice sa po 4 vozila na svim sekcijama nekadasnjeg kruznog toka i tu saobracaj ide i kad je sporo , bas sam bio predvece i sve su trake isle sporo i video sam da ne blokira saobracaj zato sto to vise nije kruzni tok nego su horizontalnom signalizacijom pretvorili to u niz ulicica sa po 4 ili 3 vozila koja tu mogu da cekaju ili da prolaze ako je mala guzva...

Tako da sam ja zadovoljan resenjem na slaviji, video funkcionise i predvece u vecernjem spicu kad se svi vuku ili stoje u kruznom...a to je bitno...
Za moju konacnu ocenu....ali kazem to nije vise kruzni tok, nego skup kruznih ulicica sa dve trakice, i moze da funkcionise jer je svuda dozvoljeno prestrojavanje na svakoj sekciji tih ulicica....

I verovatno ce isto napraviti i na novom beogradu sad kad su videli da funkcionise, i kod usca...

Da , samo kod nas nije dozvoljeno ovo neulazenje u kruzni tok, tj zuto i svetlo plavo , to kod nas ne smes da radis....nego moras da udjes pa obrni ceo krug pa onda izadji...nema ceskanja jaja, a kruzni je jaje....

Slavija je to koliko sam video uspesno resila, tako sto vise nije kruzni tok nego je raskrsnica, koja ima kratke ali kruzne ulice , ali nije kruzni tok...
ko se ukljuci npr kod kafane, on ako protera tih 90 stepeni ima lepo definisane dve trake, i tramvaj koji je u trecoj traci skroz levo , cak i linije za stop ako je tramvaj u blizini i ide ka beogradskoj...tako da jasno svi vozaci vide na horizontalnoj signalizaciji u svojoj kruznoj ulici da mora da propuste tramvaj koji dolazi iz krajnje trake levo , a onda imaju po traci u koju su usli u toj svojoj kratkoj ulici gde da idu , ako su usli u levu traku idu strelica pravo, tj dalje u kruzni tok ka mc donaldu , ako su usli u desnu traku idu strelica desno..tj vec deset metara dalje mogu da se prestroje za izlaz u beogradsku ili da odu pravo u glavnu ulicu....

Ali tu mogu i da stanu , jer oni su sad u ulici, nema nikakve veze sa kruznim tokom samo je kruzna ulica, i obicno i stanu , video licno..
Stoje i na isto kruznoj ulici koja je ispred hotela slavija...iako je tu kraci potez i desna traka nudi samo skretanje u mekenzijevu , a leva traka nudi skretanje u mekenzijevu ili ulazak u onu novu ulicicu sa dve trake koju opisah malo pre.....i tako su napravili male kratke kruzne ulicice sa po 4 vozila na svim sekcijama nekadasnjeg kruznog toka i tu saobracaj ide i kad je sporo , bas sam bio predvece i sve su trake isle sporo i video sam da ne blokira saobracaj zato sto to vise nije kruzni tok nego su horizontalnom signalizacijom pretvorili to u niz ulicica sa po 4 ili 3 vozila koja tu mogu da cekaju ili da prolaze ako je mala guzva...

Tako da sam ja zadovoljan resenjem na slaviji, video funkcionise i predvece u vecernjem spicu kad se svi vuku ili stoje u kruznom...a to je bitno...
Za moju konacnu ocenu....ali kazem to nije vise kruzni tok, nego skup kruznih ulicica sa dve trakice, i moze da funkcionise jer je svuda dozvoljeno prestrojavanje na svakoj sekciji tih ulicica....

I verovatno ce isto napraviti i na novom beogradu sad kad su videli da funkcionise, i kod usca...
Ima ali treba da pratiš trake i strelice, iz nemanjine ideš pravo i uz trotoar pa skrećeš desno prema auto komandi. Bela je traka naravno. Isto je i iz m tolbuhina da skreneš u beogradsku. Žuta je za talsi i bus.

IMG_20241016_141911.jpg

Poslednja izmena:
Ima ali treba da pratiš trake i strelice, iz nemanjine ideš pravo i uz trotoar pa skrećeš desno prema auto komandi. Bela je traka naravno. Isto je i iz m tolbuhina da skreneš u beogradsku. Žuta je za talsi i bus.

Pogledajte prilog 1626633
Ne ne, slavija nije kruzni tok...da se ne lazemo , i ovo sto pokazujes je jos jedan dokaz da nije kruzni tok nego skup malih kruznih ulicica...Potpuno se slazem sa tvojim prikazom...to sam i ja primetio..
Sad su jos docrtane i jos promenjene te ulicice , ovde je slika gde je slavija jos uvek kruzni tok, uz dodate ove izuzetke..ali sad po novom a ja video prosle nedelje, nema ni govora da je slavija kruzni tok...

Back