Кружић кружи око круга...

Пилипенда

Veoma poznat
Poruka
13.816
circles.jpg

Црвени круг А радиуса r из положаја на слици почиње се „котрљати” по ободу непомичног плавог круга B радиуса 3r без проклизавања. Након колико револуција ће средиште црвеног круга доћи у почетни положај (као на слици)?

Pogledajte prilog 1496212
Црвени круг А радиуса r из положаја на слици почиње се „котрљати” по ободу непомичног плавог круга B радиуса 3r без проклизавања. Након колико револуција ће средиште црвеног круга доћи у почетни положај (као на слици)?
teško bre...

Pogledajte prilog 1496212
Moze li nesto lakse.kod mene zapocelo zakrecavanje,sto se tice tih geometrijskih problema.

Очекивао сам да мало по мало размотримо овај проблем, али пошто нема заинтересираних, ево цијеле приче. Како ме мрзи да много куцам, пронашао сам добар клип у ком је овај занимљив проблем лијепо разложен и сагледан из више углова. Препоручујем, занимљиво је:

Back