Krštenje

Ona Marge

Veoma poznat
VIP
Poruka
11.234
Kažu, ne odbija se. Čak šta više , i zadovoljstvo nam je (mm i meni) bilo kada nas je prijatelj pitao da krstimo njega i njegovog sina.
Bilo je pre desetak dana, skromno, u Crkvi u njegovom selu.
Kupili potrebne stvari, platno i sveće, i bili spremni da platimo krštenje jer oni nisu bili u mogućnosti.
Nakon krštenja, Sveštenik je počeo da ispisuje račun, mogu ga i slikati jer je tipski, samo se cifre popunjavaju.
Krštenje 850 din
Parastos 250 din
Za sveštenika 2400
Za pojca 150
Za crkvenjaka 150
i to tako na dva računa, ukupno 7600 plus za platna i sveće 1800, dakle blizu sto evrića za dvadesetak minuta posla (oba krštenja su išla istovremeno)
Mene zanima, ko i zašto određuje te cene, zašto parastos i zašto 100 dinara po minutu sveštenikovog rada ?
Mi plaćamo parohijal u našem mestu, i tu se Krštenje i bilo koja druga radnja sveštenika ne naplaćuje po cenovniku ukoliko plaćaš parohiju, ostaviš onoliko koliko misliš da treba i možeš.

Е, тржишна економија, моја Марџ.

Никада ценовника није било у црквама, за све се даје ко колико има и може.

Сад деру горе него општински чиновници.

Без трунке срама.

pa mozda mozes da isterujes, tipa da im kazes za taj parohijal pa da se nekako nagode ; ) ili da ides negde da se bunis u neko crkveno telo
al vecini je najlakse da plati ionako je to manje vise redak dogadjaj : ))
mozda su oni malo ko kelneri, plate koje primaju nisu neke pa zive od tog baksisa
da dobro mnogi popovi nisu siromasni

Ne muči mene cenovnik ako je Crkva odredila da je krštenje tih 850 dinara, i da je napisano 3000, ok.
Nego to što piše "za sveštenika"... Znači, njemu lično, sa punim pravom određena cena za tih 20 minuta ?

Ne muči mene cenovnik ako je Crkva odredila da je krštenje tih 850 dinara, i da je napisano 3000, ok.
Nego to što piše "za sveštenika"... Znači, njemu lično, sa punim pravom određena cena za tih 20 minuta ?

Neznam.
Možda je i bolje, bar ljudi znaju koliko treba da daju.
Inače neki daju manje, ali mislim da mnogi daju više.

Kod nas je bolje.
U Manastiru Ostrog, slava mu i milost, krštenja su besplatna.
Ljudi obično ostave to što im je trebalo za krštenje:
peškir, vino, ulje ....

Za slavu mi dolazi sveštenik da osvešta kolač
(uvek pita da li da dodje)
Netraži ništa i neće nikako da uzme preko 10€.
Dolazi svojim kolima, potroši gorivo, ulje. tamjan....
Ipak nebi bilo u redu da ga još u trošak bacam.

I, uvek pokloni neku sitnicu vezanu za Pravoslavlje.

Poslednja izmena:

Zasto to nisi pitala svestenika na licu mesta (s obzirom da vec placas parohijal), i da uopste placanje odlozis za neki dan?

Inace imas grupna krstenja u nekim crkvama a mozda i u svim, nisam sigurna, jednom godisnje.

Zasto to nisi pitala svestenika na licu mesta (s obzirom da vec placas parohijal), i da uopste placanje odlozis za neki dan?

Inace imas grupna krstenja u nekim crkvama a mozda i u svim, nisam sigurna, jednom godisnje.
Krštenje je bilo u drugom mestu od onog u kome ja plaćam parohijal. Kod nas se ne placa po cenovniku.

Од свештеника би требало да добијеш само крштеницу. Ми смо сина крстили пре годину, две и сви присутни су даривали колико су од срца хтели и могли. Но немој се оптерећивати сада рачуном Бог све види а кумић нек ти буде жив и здрав!

Krštenje je bilo u drugom mestu od onog u kome ja plaćam parohijal. Kod nas se ne placa po cenovniku.

Nista, kad je vec tako, onda ostaje uteha i radosna cinjenica da je dete krsteno, sto se ipak obavlja jednom u zivotu. Pa, neka je sa srecom!

Од свештеника би требало да добијеш само крштеницу. Ми смо сина крстили пре годину, две и сви присутни су даривали колико су од срца хтели и могли. Но немој се оптерећивати сада рачуном Бог све види а кумић нек ти буде жив и здрав!

Tacno tako, i tebi svako dobro!

Hvala dragom Bogu, krstili smo ih oboje, jedan ima 40 godina, a drugi 10. Bilo je krajnje vreme.
Čast nam je bila i zadovoljstvo. Nekao gledam, sve im je svetlije u životu od kad smo to obavili. Puni su nade i volje, otkrivaju nove , lepe stvari, mirniji su i lakše se suočavaju sa problemima. Pomažemo im u tome, a daće Bog, da budu pravi vernici.

Hvala dragom Bogu, krstili smo ih oboje, jedan ima 40 godina, a drugi 10. Bilo je krajnje vreme.
Čast nam je bila i zadovoljstvo. Nekao gledam, sve im je svetlije u životu od kad smo to obavili. Puni su nade i volje, otkrivaju nove , lepe stvari, mirniji su i lakše se suočavaju sa problemima. Pomažemo im u tome, a daće Bog, da budu pravi vernici.

Ne sumljam u to
Pozdravljna Vas

:hvala::hvala::hvala::hvala::hvala:

Jednom sam se raspitala oko placanja u crkvi i dobila informaciju da cenovnik svugde postoji ali da se izbegava zbog ljudi koji mogu dati samo manje od propisanog a bogami i zbog onih koji daju vise.

Nas svestenik ima fiksnu cenu samo za prekadnju za Krsnu slavu a sve drugo je koliko ko moze, a narod moze, barem sudeci po nekretninama koje prota poseduje.

- - - - - - - - - -

Ovo da.

Nekim slucajem ili lenjoscu kcerka je ostala malo duze nekrstena nego sinovi. Svaka slava, rodjendan ili bilo kakav znacajan dan bio je zasenjen grizom savesti sto je nekrstena. Kad je krstena osecala sam kao da sam je ponovo rodila.

Back