Krstenje :)

U nasoj crkvi ocigledano ne postoji nikakav generalni red ni zakon ili se bar svestenici toga ne pridrzavaju..Ako treba krstenica onda treba i ...amin.
Meni su za vencanje trazili(vencala sam se doduse u manastiru,malo su strozija pravila!) a kada sam kumovala na vencanju,svestenik u toj crkvi je poceo pitanjem:Kumovi,nadam se da ste krsteni u crkvi...

Pop koji je venčao moju kumu je tražio krštenice mladenaca i kumova. To smo trebali da odnesemo na predbračni ugovor. Kada sam otišla do mog popa i tražila mu, on je doslovno rekao:''Koja ti je budala tražila krštenicu!'' što meni s jedne strane jeste razumljivo, s druge strane nije... :confused: Svakako sam se ja našla u nebranom grožđu i malo je falilo da im dam telefone pa nek se dogovore :roll: I pošto zbog crkvene administracije ja nisam uspela da dobijem krštenicu do predbračnog ugovora, morala sam da je nosim na venčanje :dash:

moj muz se krstio malo pre detetovog krstenja.kum mu je bio kum koji je i dete krstio(prijatelj).pop ga je jedva osisao jer se moj muz brije do glave:whistling:
desilo se sta se desilo kum je prebegao iz zemlje pa smo mi za drugo dete uzeli drugog kuma.posle 5 god.kum se zeni i moj muz mu je prvi svedok na vencanju iliti kum.kuma i ja otprilike u isto vreme ostanemo trudne.tako da ce sada kum mom detetu biti isti kum sto i drugom a njihovom detetu je moj muz kum.jeste li me razumeli?:confused:

Mislim da se običaji vezani za krštenje razlikuju od crkve do crkve, odnosno od mesta do mesta.Trebalo bi da krstim najbolju drugaricu, planiramo to odavno, ali zbog nekih privatnih problema smo malo odložile, pa evo da prenesem koje smo mi informacije pokupile šta i kako treba uraditi.Pitale smo sveštenika u Sabornoj crkvi u Nišu, ja sam krštena na Kosovu i nemam krštenicu, ne znam ni da li postoji evidencija, na šta je on odgovorio da oni to ne proveravaju, da veruju na reč, jer stvarno je besmisleno da neko laže što se tiče toga.

Potrebno je belo platno ili veći peškir,sveća, mislim da treba da se donese i 1 litar ulja i flaša vina, nisam baš sigurna, postoji tarifa, opet zavisi od crkve i popa koliko će da traži, ali znam da se to plaća po pola, recimo kad je dete u pitanju pola plate roditelji, pola kum, neka me neko ispravi ako grešim.Mislim da ne treba biti u krvnom srodstvu sa svojim kumom, kao sećanje na taj dan obično se poklanja nešto trajno, nakit (zlato, srebro), to je već stvar dogovora ko šta voli i naravno opet stvar lične organizacije da li ćete na ručak negde u restoran ili kod nekog kući.

moj muz se krstio malo pre detetovog krstenja.kum mu je bio kum koji je i dete krstio(prijatelj).pop ga je jedva osisao jer se moj muz brije do glave:whistling:
desilo se sta se desilo kum je prebegao iz zemlje pa smo mi za drugo dete uzeli drugog kuma.posle 5 god.kum se zeni i moj muz mu je prvi svedok na vencanju iliti kum.kuma i ja otprilike u isto vreme ostanemo trudne.tako da ce sada kum mom detetu biti isti kum sto i drugom a njihovom detetu je moj muz kum.jeste li me razumeli?:confused:

A ti i Paja ste kum, ili je kum sa popom kum? Aha, on je sa njim drug a ti si kum! Da, razumeli... na ovome svetu bih naglasio brobaganda, nije istina. Joj hvala ti bas sam se ismejala kad procitah ovo, svaka cast. I ima jos jedan post ono U ime oca... Milisav... vidi, jos ja dosla da pomognem, vidim ozbiljno pitanje... sad ne znam ni sta htedoh napisati. Sutra cu :zcepanje:

Evo sad da se uozbiljim, vec su ti nabrojali sta sve treba pa da ne ponavljam, samo jedan savet kao sto dogovoris sa drugaricom dogovori i sa popom sta i koliko... bio jedan devojka mu daje na kraju bocu pelinkovca ( posto je cula da on voli da dobije ili ce traziti na kraju krstenja) a on otvori kesu i kaze al ja pijem vinjak... Da li je sve to bas tako bilo ( mada mi pricala osoba kojoj verujem) i ima li jos negde takvih ne znam ali ti se bolje sve dogovori. Sto se tice krstenice pop moze traziti od tvoje crkve u kojoj si krstena potvrdu o krstenju, tako smo mi uradili sa nasim kumom.... vrlo je moguce da sve zavisi od mesta do mesta, a ti pokupi sto saveta pa ce biti dobro na kraju. Srecno i cestitam na kumstvu!

Back